Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
envy pisze:Koty są trute i nie są bezpieczne. Za zmarłe można też uznać starszą szylkretkę i Nutę. Szylkretka to mama Cycka. Dwie kocice meldowały się codziennie i nigdy daleko nie odchodziły.
Szylkreta zniknęła dzień po śmierci Cycka i B., a Nuta podczas długiego weekendu. Morderca właśnie w weekendy działa. W poprzednią niedzielę znalazłam na naszej działce dwa półkilogramowe kawałki mięsa mielonego i kabanosy. Zostały przez mojego ojca zakopane, bo ja nie wierzę, że ktoś z dobrego serca serwuje kotom taki posiłek akurat wtedy, gdy koty giną.
Na podtrutego tego dnia wyglądał Rudy Ojciec. Leżał apatycznie, nie reagował na bodźce, nawet kurczak grillowany go nie interesował. Dałam mu dużo mleka. Może to go przeczyściło, bo po dwóch dniach zachowywał się normalnie. Najpewniej nie zdążył też dużo tej trucizny zjeść.
Mamy podejrzenia co do sprawcy. Wiemy, kto był na działkach podczas świąt, komu koty przeszkadzały. Nie mamy dowodów. Na pewno to osoba spoza Stepnicy.
Jedyne, co możemy robić, to siedzieć tam i pilnować.
Paradoksalnie wychodzi na to, że dla naszych kotów najbezpieczniejsza jest zima. Wszystkie ją przeżyły, bo nie zjeżdżały się żadne psychopatyczne gnidy.
envy pisze:Jasne, że można zgłosić. Rozważałam to. Problem w tym, że nie mogę jednoznacznie wskazać sprawcy, a jednocześnie trudno mi uwierzyć, by miejscowa policja tak się tym przejęła, by rzetelne śledztwo w tej sprawie prowadzić.
Co mógłby zrobić w tej sprawie TOZ ? Kompletnie nie wiem.
Musimy mieć pewność co do truciciela, a nie tylko domysły.
Cypisek - bardzo jestem wdzięczna Tobie i wszystkim, którzy zapewnili naszym kotom bezpieczne domy: Weihaiwey, Jessi, Agiis-s, Turkawce. Moja rodzina wzięła trzy.
Dzisiaj całe stadko było w komplecie. Od jutra mobilizacja.
a czy ktoś się pofatygował i zgłosił na policję, że koty są trute? Czy udajemy, że nie ma problemu trucia i ukrywamy tych co to robią?
Problem był kilkakrotnie zgłaszany, ale niestety - to i mentalność policji inna i podejście do trucia inne :/
Zgłoś wtedy zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa do prokuratury a znalezione kociaki muszą być oddane na sekcję w celu potwierdzenia, że zostały otrute. Tak nie można odpuszczać i udawać bezradności po zgłoszeniu. Zarządzaj na piśmie odmowy przyjęcia zgłoszenia.
Użytkownicy przeglądający ten dział: nfd i 100 gości