ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 30, 2010 2:15 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Byłam w podobnej sytuacji i jako strona wnosząca oskarżenie mam prawo wglądu do akt-był z tym problem,ale prawnik potwierdził.Osoby postronne nie mają prawa,bo ich sytuacja bezpośrednio nie dotyczy.
Więc tak naprawdę nie mają prawa odmówić wam wglądu skoro stroną oskarżającą jesteście wy.
Na wszelki wypadek powinniście się ubezpieczyć znając na to paragraf,ale z tym na chwilę obecna nie pomogę.
Ostatnio edytowano Czw gru 30, 2010 2:16 przez niki2117, łącznie edytowano 1 raz

niki2117

Od: Sob paź 09, 2010 1:54

Post » Czw gru 30, 2010 2:16 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Dziewczyny.
Termin zażalenia postanowienia o umorzeniu JEST 7 - DNIOWY, nie 3 tygodniowy!!!
Termin to PRIORYTET JEST TU!!!!!!!!!!! Tak nawalicie z terminem, to pozamiatane, sprawy O TO SAMO PRZECIWKO TEJ SAMEJ OSOBIE NIE MOŻNA 2 RAZ WSZCZĄĆ w normalnym trybie (ciekawe, czy było tu już jakieś postawienie zarzutów, czy umorzyli w sprawie).
Postanowienie o umorzeniu dochodzenia może nie mieć uzasadnienia.
Zażalenie kieruje się do tego organu, który wydał postanowienie (tu musiał prokurator być). Ja nie siedzę na co dzień w karnym, ale o ile nic się nie zmieniło, to jeśli prokurator nie przychyli się do zażalenia, to kieruje je do Sądu.
Czyli spoko, ważne, żeby było mądre to zażalenie i W TERMINIE (7 dni od DORĘCZENIA postanowienia).

Rozumiem, że zażalenie ktoś już produkuje, to dobrze.
Jakbym była potrzebna to piszcie pw.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Czw gru 30, 2010 2:18 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Data na piśmie jest 21 grudnia,odjąć dzień świąteczny i weekend daje czas do piątku 31.12.2010 włącznie.Sprężajcie się kochani.

edit:Faktycznie liczy się od czasu dostarczenia,ale lepiej być przezornym i zrobić to szybciutko.

niki2117

Post » Czw gru 30, 2010 2:23 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Jak napisałam, supermózgiem z karnego nie jestem, ale z tych info, które tu piszecie, wychodzi mi, że:
1. Ty nie jesteś jako tako stroną postępowania, tzn. poszkodowaną, ale dostałaś postanowienie o umorzeniu ponieważ Ty złożyłaś ZAWIADOMIENIE,
2. na tym etapie organizacja społeczna NIE JEST STRONĄ również (dopiero na etapie postępowania sądowego), dlatego oni NIE dostali postanowienia,
3. zażalenie musisz złożyć TY a nie organizacja.

Niech produkują zażalenie a Ty się podpisz (Ty, nie pełnomocnik, bo można de facto uznać, że Ci pełnomocnik nie potrzebny, skoro nie jesteś stroną postępowania przygotowawczego).

Carmen201

Post » Czw gru 30, 2010 2:25 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Matko, jeśli doręczone było 21 to czas był do 28 GRUDNIA!!!!!!!!!
Święta, itp. odlicza się tylko wtedy, kiedy przypadają NA KONIEC TERMINU, nie w środku!
Matko i córko..

No ale rozumiem, że 21 to była DATA NA PIŚMIE, A NIE DATA DORĘCZENIA??????????/

Carmen201

Post » Czw gru 30, 2010 2:31 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Tak data na piśmie dlatego w poście dodałam edit.
Także czasu niewiele.Podejrzewam,że doszło około 23 grudnia to czas do dziś 8O
Trzeba się dosłownie modlić,żeby do inaf doręczone było z początkiem tygodnia to zawsze dzień,dwa więcej :!:

niki2117

Post » Czw gru 30, 2010 3:17 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

trzeba złożyć odwołanie od decyzji i to już! 8O
Chodzi o papierek, świstek cokolwiek, byle to odwlec...Powód trywialny: brak podania powodów odrzucenia wniosku

Dziś piję mocno świętując ujęcie "krakowiaka", poza tym jest 2:14 (u mnie). Z rana lub przed południem skonsultuję się ze znajomymi prawnikami co jeszcze można zrobić.... A zresztą zaraz poszukam forum prawnicze i tam zapytam, przez monitor mnie nie "wyczują" :wink: a i literki mi się nie plątają jeszcze :D

Pozdrawiam

PariahSoul

Od: Wto gru 28, 2010 23:54

Post » Czw gru 30, 2010 3:35 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

PariahSoul pisze:Powód trywialny: brak podania powodów odrzucenia wniosku

Postanowienie o umorzeniu dochodzenia może nie mieć uzasadnienia.

Carmen201

Post » Czw gru 30, 2010 3:40 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

To jaki najlepiej było by podać powód?
W ogóle to powinno się zaskarżyć postępowanie,bo jest świadek,są dowody,a umorzono.
Tak naprawdę nie mają podstaw do umorzenia,a jednak to zrobili.

niki2117

Post » Czw gru 30, 2010 3:50 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

ok, wysłałem z "desperacji" na forum prawnicze.... paruset jest dalej online, może ktoś odpowie, jak nie to dowiem się do południa co i jak... tego też nie można zostawić, zarówno z powodu bestialstwa jak i podejrzewam pleców/koneksji... <obu nie cierpię, szczególnie zasłanianie się wujkiem w komendzie czy czymś takim)
Damy radę drogie panie

Pozdrawiam

PariahSoul

Od: Wto gru 28, 2010 23:54

Post » Czw gru 30, 2010 4:03 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Najważniejsze,żeby zdążyć na czas.Jak już pójdzie pismo to chociaż część z głowy,a z mediami będziemy cały czas kombinować,żeby nagłośnić.

PROŚBA!!!

Proszę wszystkich tu zaglądających:rozsyłajcie napisany przeze mnie tekst ze str.5 pod e-maile tam podane.
Jak zwykle im więcej tym lepiej.
Roześlijcie to po forach,znajomych.Zróbmy kolejną nagonkę i niech winny poniesie karę :!:

niki2117

Post » Czw gru 30, 2010 7:00 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Dostałam pierwszą wiadomość od TVN24 czy w razie podjęcia tematu zgodzę się wystąpić przed kamerą?
Napisałam,że oczywiście chętnie wystapię,ale cały czas kieruję również na inaf,bo jak wiadomo ona jest stroną składającą zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa i sprawę zna najlepiej.
Dziewczyny kciuki za poruszenie sprawy :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

niki2117

Post » Czw gru 30, 2010 8:00 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Hopsamy,bo tu też sprawa nagląca :!:

niki2117

Post » Czw gru 30, 2010 8:14 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Na sądy nie ma co liczyć. Może ktoś podać dane i adres osobnika?
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta. -George Bernard Shaw

Tal-Rash

Od: Śro kwi 22, 2009 12:53

Post » Czw gru 30, 2010 8:47 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

inaf pisze:czy ktos cos z tego rozumie? jest świadek, sprawca znany z dokladnych personaliow rozprawy nie ma, i umorzenie. dochodzenie zakonczone terminowo wedlug kpk

Miałam taką sytuację, nie rozumiem, ale widzę, że takie rzeczy się dzieją, jest sprawca, ale jednak umarzają, bo... no właśnie, u mnie napisali o tej niskiej szkodliwości, najłatwiej prokuraturze czymś takim się zasłonić :(

Od początku martwiły mnie te daty, te 7 dni, mam nadzieję, że jednak udało Ci się "wstrzelić", bez pomocy prawnej będzie Ci ciężko :(
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

[poprzednia][następna]