» Śro sie 11, 2010 13:51
Re: Dom Tymczasowy "NA WCZORAJ" dla 3 maluszków JUŻ JEST! [Wawa]
no,nareszcie ..
no więc nie jest żle,choć nie jest też idealnie.
Kotka czarno-biała jednak musiała dostac osłonowo antybiotyk(Betamox-3x co dwa dni,czyli do niedzieli wł.),ponieważ na poważne szmery w krtani i od katarku nadżerki pod noskiem więc jest obawa aby to nie rozprzestrzeniło się dalej-moim zdaniem logiczne.
Ma mieć kropelki do prawego oczka 6x dz,do lewego 2x dz. W przyszłości czasem może prawe oczko lekko łzawić ale tego nie wiadomo jeszcze.
Pozostałe dwa kociaki kropelki do oczy 2x dz.
Wszystkie trzy kociaczki mają podejrzenie chlamydii (będą na to zaszczepione,nie wiem kiedy bo nie pytałam)
poza tym wszystkie są nosicielami kalici wirusa(nie wiem czy poprawnie piszę),którym najprawdopodobniej zaraziły się od matki poprzez łożysko.To już jest przebyte,teraz leczenie to po ptakach.a świadczą o tym wygojone już nadżerki w jamie ustnej.
Skutkuje to tylko ( i aż) tym,że będą podatne na nawroty tych nadżerek,czyli trzeba je strzec przed przeziębieniami,stresami,chorobami itp.(poprzez regularne szczepienia,odrobaczanie itd.)-czyli postępować tak jak powinno się postępować normalnie ze wszystkimi kotami-a tak jak np. w Szwecji TRZEBA postępować z kotami.
Poza tym dostałam zalecenie nie przekarmiać,żeby nie rozpychać na przyszłość niepotrzebnie brzusiów bo były bardzo nabębnione.
Mam karmić 3x dz.tyle jedzenia ile jednorazowo przy mnie są tylko w stanie zjeść,ale nie stawiać poza tym jedzenia na stałe.Tylko mlesio i wodę na stałe.
Następna wizyta pojutrze-oczywiście kotki zebrały ochy i achy z zachwytu i pochwały za grzeczność.