Zbieraj znaczki nie koty! DO ZAMKNIĘCIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 14, 2010 11:43 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Chciałabym doczekać dnia,w którym na forum miau,bedą toczone dyskusje na temat jak zmusić/przekonać/namówić do zmiany prawa,tak aby Ustawa Ochrony Zwierząt,Kodeks Karny były skuteczne i rzeczywiście chroniły braci mniejszych.Wszystkich.
Moim zdaniem od tego trzeba zacząć i na tym można będzie zakończyć.
Dyskusje na temat :chorób psychicznych,zasobności portfela,przeliczników metrów kwadratowych na jedną żywa istotę,oraz tego co się komuś wydaje lub nie,nie sprawią że chore i kalekie koty przestaną wchodzić pod nogi przechodniom na ulicach,mając nadzieję na pomoc lub choćby pierwszy posiłek po kilku dniach głodu.
Legnica

Post » Śro lip 14, 2010 11:44 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Birfanka pisze:
pixie65 pisze:Nie twierdzę, że NIE TRZEBA. Zawsze COŚ uda się zrobić.
Twierdzę, że realnie nie mamy wpływu na cudze postępowanie do momentu, kiedy nie podpada ono pod paragraf.

Marzenia11 - sama sobie odpowiedziałaś na pytanie: to lekarz i wyniki badań wskazują diagnozę. Możemy się więc tu na forum skichać ale póki dana osoba nie stanowi zagrożenia dla siebie lub innych - nie można jej zmusić do czegokolwiek.

A moze: "Po pierwsze-nie popieraj?"

Zmusic nie mozna, ale moim zdaniem osoby popierajacy taki proceder staja sie wspolodpowiedzialne.
W dodatku osoba z syndromem zbieractwa jest jednak niepoczytalna, to choroba czy tez zaburzenie osobowosci, wiec wg mnie ona jest bardziej usprawiedliwiona (choroba wlasnie) niz ci, co chorzy wszak nie sa, a jej proceder popieraja, chocby tylko przez utwierdzanie jej w przekonaniu, ze robi slusznie :roll:

Moim zdaniem to tez jest bardzo wazne, wspolodpowiedzialnosc popierajacych ten proceder.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Śro lip 14, 2010 11:45 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Legnica, w kwestii zmiany prawa są dwie możliwości działań
1) petycja z konkretnymi propozycjami zmian i lobbowanie
2) obywatelska inicjatywa ustawodawcza (projekt ustawy i 100 tys. podpisów) oraz... lobbowanie.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro lip 14, 2010 11:46 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Birfanka pisze:
Twierdzę, że realnie nie mamy wpływu na cudze postępowanie do momentu, kiedy nie podpada ono pod paragraf.

Marzenia11 - sama sobie odpowiedziałaś na pytanie: to lekarz i wyniki badań wskazują diagnozę. Możemy się więc tu na forum skichać ale póki dana osoba nie stanowi zagrożenia dla siebie lub innych - nie można jej zmusić do czegokolwiek.

A moze: "Po pierwsze-nie popieraj?"

Zmusic nie mozna, ale moim zdaniem osoby popierajacy taki proceder staja sie wspolodpowiedzialne. W dodatku osoba z syndromem zbieractwa jest jednak niepoczytalna, to choroba czy tez zaburzenie osobowosci, wiec wg mnie ona jest bardziej usprawiedliwiona (choroba wlasnie) niz ci, co chorzy wszak nie sa, a jej proceder popieraja, chocby tylko przez utwierdzanie jej w przekonaniu, ze robi slusznie :roll:

Mnie do bólu wkurzają ją wątki pomocowe dla ewidentnych zbieraczek (spoza forum). Np. niejaka pani Hanna z Kątów Wrocławskich (oficjalnie nie wyadoptowuje kotów), pani Bożenka z Częstochowy... A łosie wożą karmę, tłuką bazarki :evil:
I zgadzam się z Legnicą - trzeba dążyć do zmiany prawa.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro lip 14, 2010 11:46 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Birfanka pisze:
Zmusic nie mozna, ale moim zdaniem osoby popierajace taki proceder staja sie wspolodpowiedzialne. W dodatku osoba z syndromem zbieractwa jest jednak niepoczytalna, to choroba czy tez zaburzenie osobowosci, wiec wg mnie ona jest bardziej usprawiedliwiona (choroba wlasnie) niz ci, co chorzy wszak nie sa, a jej proceder popieraja, chocby tylko przez utwierdzanie jej w przekonaniu, ze robi slusznie :roll:

Niepoczytalność może określić lekarz i badania. Jeżeli jest niepoczytalna to nalezy jej zwierzęta odebrać. Jeżeli nie ma stwierdzonej niepoczytalności to znaczy, że jest odpowiedzialna za to co robi w świetle prawa. Gdyby były rozwiązania prawne określone, bardzo precyzyjne, to spokojnie można ja pociągnąć do odpowiedzialności. U nas jest tylko i aż ustawa o Ochronie Praw Zwierzat.
Zaburzenia osobowości nie są podstawą do stwierdzenia niepoczytalności. niepoczytalny człowiek to ten, ktory nie wie co robi, we wszelkich poczytaniach, nie może podejmowac w sposób racjonalny decyzji, ani decydowac o sobie i innych .
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro lip 14, 2010 11:48 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

anulka111 pisze:

Ale jednak nalezy probować cos robić. Uważam ,ze uwarunkowanie pomocy takiej osobie od zakazu przyjmowania kolejnych kotow -to jest realne.Wiem ,jakie sa problemy z wydaniem kotka do nowego domku,sytuacje sa rozne(martwy sezon adopcyjny),ale nowym kotom w przekoconym domku trzeba umiec powiedziec nie-jesli nie potrafi tego osoba ,ktora zbiera,to powinny jej to powiedziec osoby zyczliwe, z boku,ktokolwiek ,ale nie mozna przyklaskiwac kolejnemu kotu dołaczanemu do kolekcji.

Agn sytuacja jest inna, bo ma hospicjum,czyli koty sa brane nie w systemie dt.

Problem w tym, że na zbieraczki nikt nie ma wpływu. Nie spotkałam się z przypadkiem, żeby perswazja zadziałała :cry:
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro lip 14, 2010 11:48 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:I zgadzam się z Legnicą - trzeba dążyć do zmiany prawa.

Ja też. Chętnie się przyłączę do jakiejś inicjatywy forumowej :wink: poważnie!
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro lip 14, 2010 11:49 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Dla mnie zbieractwo zwierząt ma wszelkie cechy zachowania nałogowego - czyli głównie utratę kontroli nad danym zachowaniem. Tak jak z alkoholem, internetem, ciasteczkami - nałogowiec robi sobie "próby abstynencyjne"- nie wypiłam, nie klikałam, nie zjadłam, kota nie wzięłam- Hurrra, mam kontrolę. Jak mam kontrolę, to nie ma co się martwić, dam sobie jeszcze raz czadu, mogę przestać w każdej chwili. O zachowaniach nałogowych można sobie poczytać w internecie, jakby komuś się chciało rozważać taką hipotezę.
Gdyby się jakiś sąd do mnie zwrócił o zaopiniowanie, czy dana "zbieraczka" jest zdrowa psychicznie, przede wszystkim szukałabym objawów zachowań nałogowych. I mam szczerą nadzieję w końcu się zwróci. Bo problem jest.

Mrata

Od: Pt cze 06, 2008 17:50

Post » Śro lip 14, 2010 11:51 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:
anulka111 pisze:

Ale jednak nalezy probować cos robić. Uważam ,ze uwarunkowanie pomocy takiej osobie od zakazu przyjmowania kolejnych kotow -to jest realne.Wiem ,jakie sa problemy z wydaniem kotka do nowego domku,sytuacje sa rozne(martwy sezon adopcyjny),ale nowym kotom w przekoconym domku trzeba umiec powiedziec nie-jesli nie potrafi tego osoba ,ktora zbiera,to powinny jej to powiedziec osoby zyczliwe, z boku,ktokolwiek ,ale nie mozna przyklaskiwac kolejnemu kotu dołaczanemu do kolekcji.

Agn sytuacja jest inna, bo ma hospicjum,czyli koty sa brane nie w systemie dt.

Problem w tym, że na zbieraczki nikt nie ma wpływu. Nie spotkałam się z przypadkiem, żeby perswazja zadziałała :cry:

Jesli perswazja nie dziala, to mozna choc nie popierac otwarcie tej dzialalnosci-to juz by było cos.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Śro lip 14, 2010 11:51 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Marzenia11 pisze:

W tej własnie sprawie umówiona jestem na dłuższą rozmowę z posłanką Muchą.
Na 26-go.

Ale sama zmiana prawa nic nie załatwi, a przynajmniej nie tyle, na ile mamy nadzieję.

Trzeba zmienić politykę państwa, na szczeblu lokalnym, w kwestii kontroli populacji psów i kotów.
Trzeba po prostu zabiegi dofinansowywać. Tak jak szczepienia p/wściekliźnie u psów.

Z czego dofinansowac- to już zmartwienie dwóch ministrów: finansów i ochrony środowiska (a moze rolnictwa?) oraz Głownego Lekarza Weterynarii.
Uważam, ze unijna kasa by się na to znalazła.
Ostatnio edytowano Śro lip 14, 2010 11:57 przez Kasia D., łącznie edytowano 1 raz
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Śro lip 14, 2010 11:52 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Beliowen pisze:
pixie65 pisze:
Beliowen pisze:Pixie, ale Zofia&Sasza napisała, o jakie wątki chodzi ;)
nożyce niech milczą?

Najwyraźniej nieuważnie czytałam :oops:

Tak sobie właśnie pomyślałam :)

To była ironia :wink:
Umiejętność przewidywania a nawet wyprzedzania rozmaitych wypadków nie jest cechą zastrzeżoną dla wąskiej grupy forumowiczów.
Jeśli zaś o nożyce idzie to do pary potrzebny jest stół.
Oraz ktoś, kto w niego uderzy 8)
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro lip 14, 2010 11:52 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Kasia D. pisze:
Marzenia11 pisze:

W tej własnie sprawie umówiona jestem na dłuższą rozmowę z posłanką Muchą.
Na 26-go.

O! Super! Ja się też zastanowię czy mogę wykorzystac jakies kontakty, ktore mam.

Marzenia11

Post » Śro lip 14, 2010 11:54 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze: Mnie do bólu wkurzają ją wątki pomocowe dla ewidentnych zbieraczek (spoza forum). Np. niejaka pani Hanna z Kątów Wrocławskich (oficjalnie nie wyadoptowuje kotów), pani Bożenka z Częstochowy... A łosie wożą karmę, tłuką bazarki :evil:

Mnie to wkurza bardziej niż jakiekolwiek "nożyce" forumowe.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro lip 14, 2010 11:55 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Jest jeszcze jedna grupa zbieraczy, chyba, że ten typ przegapiłam. Cały czas podkreślam, że moje doświadczenie dotyczy psów, ale pewnie i u kociarzy się to zdarza. Otóż okolica wie, że dana zbieraczka nie odmówi pomocy i znosi lub podrzuca "co popadnie". A tego potrafi być dużo.....
Od pewnej liczby podrzutków ci ludzie przestają ogarniać adopcje, rozmowy, kastracje, szczepienia itd..... A są związani bardzo emocjonalnie ze zwierzętami, jako jedyni w tejże okolicy, czują się za nie odpowiedzialni (wiem, że jest to dość specyficzny rodzaj odpowiedzialności)..... co niesie za sobą kłopot z przyjęciem pomocy w postaci adopcji. Koło się zamyka.... :cry:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

spinca

Od: Pon paź 19, 2009 12:49

Post » Śro lip 14, 2010 11:55 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Beliowen pisze:Legnica, w kwestii zmiany prawa są dwie możliwości działań
1) petycja z konkretnymi propozycjami zmian i lobbowanie
2) obywatelska inicjatywa ustawodawcza (projekt ustawy i 100 tys. podpisów) oraz... lobbowanie.

myślę, że mielibyśmy sporą szansę na p. 2, jeśli tylko udałoby się NAM [forumowiczom] ustalić, co chcemy w tej ustawie :wink:

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

[poprzednia][następna]