~~Półplaskata szylkretka Iskierka.. zgasła [*] ~~

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie wrz 12, 2010 16:22 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~pilnie szuka domu!

Wielbłądzio pisze::D

Cieszę się z dobrych wieści.
Fotki obejrzę dopiero w domu :twisted:

PS. A jak się ma najlepszy przyjaciel Iskierki :wink: ?

Iskierka ma już trzeciego najlepszego przyjaciela :). Niestety najlepsi przyjaciele nie wytrzymują długo. Iskierka zbyt żywiołowo okazuje im uczucia :).

monikah

Od: Pt kwi 10, 2009 17:54

Post » Nie wrz 12, 2010 17:11 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~pilnie szuka domu!

Iskierka rządzi !

W ogóle to ja chciałam dodać, że pod nieobecność Moniki miałam przyjemność opiekować się jej kociastymi..
i...
Iskierka padła ofiarą mojego znajomego !
a najlepsze jest to, że tak ją wytarmosił, wygłaskał, wymęczył, że nas by chyba zagryzła..
a jego.. nic 8O jeszcze oczy przymykała i przysuwała się do niego.. 8O

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Wto paź 05, 2010 9:04 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~pilnie szuka domu!

Iskierka zostaje na stałe u Moniki ! :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Więcej napisze sama nowa mama kota ;)

a w ogóle, to co to za granda?! Nikt do panienki nie zagląda? :(

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Wto paź 05, 2010 23:03 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Śro paź 06, 2010 22:06 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Wielbłądzio pisze::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Aż tak wesoło nie jest niestety...
Iskierka ma złe wyniki, w tej chwili znowu codziennie kroplówki...

Ale, to niech lepiej monikah napisze, bo ja coś pokręcę.
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Czw paź 07, 2010 21:40 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Tak, Iskierka zostaje u mnie na stałe, ale ta "stałość" pewnie długo nie potrwa.
Po ostatnich badaniach wet stwierdził, że Iskierka raczej nie dożyje wiosny...

Już wcześniej zastanawiałam się nad jej adopcją, bo bardzo się do niej przywiązałam. Ona do mnie zresztą też. Powstrzymywały mnie jednak nie najlepsze stosunki między Iskierką a Carmen.

Jeszcze w połowie września Iskierka miała w miarę dobre wyniki, nawet sporo się samoistnie poprawiły (kreatynina 4,03, mocznik 232). Kilka dni temu zauważyłam subtelne zmiany w jej samopoczuciu: troszkę mniej jadła i więcej piła. Postanowiłam zrobić badania i niestety okazało się, że w ciągu dwóch tygodni wyniki się bardzo pogorszyły. Wprawdzie morfologia i parametry wątrobowe są w porządku, ale kreatynina wynosi 8,8; mocznik - 342, a fosfor 11,3 (norma do 6,8 mg/dl).
Iskierka dostaje kroplówki, ipakityne, Azodyl i leki osłonowe na żołądek i wątrobę.
Codziennie jeździmy do lecznicy na kroplówkę. Niestety nie mogę jej robić w domu. Próbowałam, ale Iskierka tak się denerwuje, że w ciągu 2,5 godziny zleciało 100 ml (z zaleconych 250).
W lecznicy jest bardzo spokojna, posyczy sobie tylko przy rozcinaniu opatrunku i zakładaniu wężyka do wenflonu. Kroplówka schodzi sprawniej i krócej, więc jest mniej stresu. Poza tym wydaje mi się, że chyba lepiej, żeby dom się jej kojarzył z bezpiecznym azylem, gdzie nikt jej do niczego nie zmusza i nie męczy.
Zaczynamy już mieć problem z żyłami - lewa przednia łapka nie nadaje się i już chyba nie będzie nadawała do założenia wenflonu ze względu na zrosty. Iskierka musi nosić duże opatrunki, bo próbuje wyrywać sobie wenflon

Dzisiaj Iskierka, mimo kroplówek i leków, czuła się wyjątkowo źle. Zrobiła brzydką kupę, nie chciała jeść. Wisiała za to nad miską z wodą. Dostałyśmy pozwolenie na wszystko, nawet mięsko, byleby tylko jadła. Iskierka zjadła trochę wołowiny, trochę saszetki z cielęciną, trochę gerberka.
Widać, że nie czuje się najlepiej. Leży sobie na hamaczku na kaloryferze i się dogrzewa.
Nie jest dobrze...

monikah

Post » Pt paź 08, 2010 9:08 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Cholera :(
Nie takich wieści oczekiwalam :cry:
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Post » Pt paź 08, 2010 23:08 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Mam nadzieję, że będzie dobrze. W domu się wykuruje, na to chociaż liczę :)
Tak czy siak to dobre wieści, że znalzła dom akurat na zły czas.
jej, kotki

Jerz

Od: Pon wrz 20, 2010 22:36

Post » Sob paź 09, 2010 19:09 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Ona cały czas, od przybycia do schronu była w domu u Moniki. Tylko, że wcześniej miała status tymczasa.
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Nie lis 14, 2010 19:22 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Wczoraj Iskierka oficjalnie stała się moja :).

Obrazek

Niestety jeśli chodzi o jej chorobę, nie jest różowo. Codziennie dostaje podskórne kroplówki. Robimy je w domu - Iskierka zadziwiająco dobrze to znosi. Iskierka dostaje też antydepresant - prawdopodobnie już na stałe - bez niego siada samopoczucie i apetyt. Dostaje też inne leki - przeciwwymiotne, redukujące fosfor, Azodyl.
Nie jest dobrze, ale dopóki Iskierka funkcjonuje w miarę komfortowo, nie myślę o przyszłości...

monikah

Post » Nie lis 14, 2010 20:55 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Ona jest taka piękna!

I bardzo dzielna w lecznicy!
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Nie lis 14, 2010 22:31 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Zgadza się, jest przecudowna :love:
Szylkretka, moje niespełnione jak dotąd kocie marzenie...

Trzymaj się, dzielny pstrokaty Skarbie :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Wielbłądzio

Post » Sob lis 20, 2010 6:54 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Dzisiaj dobre wieści :).
Iskierka wychodzi z kryzysu - kreatynina 6, mocznik 213, fosfor 9,6 (było 15).
Azodyl i Renagel zaczynają działać :)

Iskierek czuje się dobrze, dużo je, nawet zaczęła biegać :D.

Ma to jednak swoje minusy - zaczęła się stawiać podczas kroplówek i czasem robi przepierkę maluchom :mrgreen:

monikah

Post » Nie lis 28, 2010 23:25 Re: ~~Iskierka..Półplaskata szylkretka~~zostaje u monikah!

Fajna mina, na tym na stoliku :)
Obrazek Obrazek

Anuk

[poprzednia][następna]