Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 11, 2010 23:06 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Dulencjo - muszę przyznać, że wątków dot. BOZENYZWISNIEWA nie doczytywałam jakoś wnikliwie, ale też sądzę, że w obydwu przypadkach mamy do czynienia ze zbieractwem. Jedno trzeba tylko Bożenie, na niekorzyść Iki przyznać - nie kojarzę przypadku, by Bożena porzuciła jakiegokolwiek kota w schronisku...

Bożeno - bardzo Cię proszę o to, byś nie zaczynała tu awantur - rozumiem, że Twój nick został przywołany, ale stosujesz wycieczki personalne w bardzo nieprzyjemnej formie. Nie rób tego, proszę - jeżeli piszesz, pisz w temacie. Temat dotyczy IKI 6 i jej dt. To nie jest wątek o Tobie...

BOZENAZWISNIEWA pisze:a co do proponowania domów kotom (to do Liwii)...
-czy nie jest tak ,ze IKA6 proponuje dom kotom,kiedy jednak ktos go weźmie jest zadowolona/i proponuje dom innemu...?Nie wiem tak pytam....
Dobrze, że poruszyłaś ten wątek. Nie jest tak, niestety. Ika ma czasami tendencje do atakowania i obrażania się, gdy tymczasa nie dostanie :
IKA 6 pisze:Dziwne. 29.04.o godz. 14,27 zaproponowałam Liwi_ DT dla kocurka. Do dzisiaj nie mam odpowiedzi. Ale widzocznie moje DT nie jest odpowiednie :evil:
- to z wątku biało-rudego kocurka, który był jednym z kilkunastu, którym Ika oferowała dt w ostatnich dniach ( viewtopic.php?f=1&t=110659 )

I jeszcze lepsze - z wątku : viewtopic.php?f=13&t=105380&start=30
W skrócie - chore, specjalnej troski kociątka potrzebują tymczasu. IKA 6 oferuje im dom, prosi o pomoc Bożenę :
IKA 6 pisze:No tosmy sobie przydzieliły maluszki bez zgody ich obecnych opiekunów :ryk: :ryk: :ryk:
. Pojawiają się problemy :
IKA 6 pisze:Czemu ta Wasza kierowniczka nie odbiera telefonów. Dzwoniłam dzisiaj przez dwie godziny :evil: Jestem wsciekła :evil: :evil:
...ale udaje się dodzwonić i uzyskać zgodę kierowniczki.
Tu zaczynają się schody - bardzo miło, ale odmownie (z bardzo zresztą rozsądnych powodów) odpowiada Lisabeth:
Lisabeth pisze:Bardzo ładnie z Twojej strony, że chcesz pomóc maluchom, ale przecież masz sporą gromadkę kotów (w tym jednego ciężko chorego na serce, który potrzebuje spokoju), a dla tych kociaczków z poważnym problemem neurologicznym towarzystwo stada OBCYCH kotów, to duża trauma, która może bardzo niekorzystnie odbić się na ich stanie. Przecież nawet w "Kundelku" one są izolowane, nie przebywają z żadnymi innymi kotami.
Rozumiem poryw serca, sama nieraz muszę się bronić przed pragnieniem wzięcia do domu kolejnej kociej biedy - ale trzeba też rozważyć, czy przypadkiem nie robi się zwierzętom więcej szkody niż pożytku.
Akurat te kociaki zdecydowanie bym Ci odradzała, może lepiej bądź do czasu ich adopcji opiekunem wirtualnym... To też bardzo cenna pomoc.
IKA przekonuje do swojego dt pisząc, że wszystkie koty mają się świetnie, pada jednak przypomnienie o porzuceniu Omegi :
Lisabeth pisze:Nie wątpię w Twoje dobre intencje ani doświadczenie - choć przyznam, że mój niepokój o kocięta spowodowany jest faktem, że jeden z powierzonych Twej opiece kotów został przez Ciebie oddany do schroniska :(
Ika odpowiada :
IKA 6 pisze:Skoro tam bardzo martwił Cie zwrot do schroniska, to przypuszczam ze mniej zmartwił by Cie fakt gdybyś widziała w jakim stanie były te dwa koty mój 8letni Głupek i Omega. A może bawi Cie fakt gryzienia sie kotów az do krwi......... Popieram Bożenkę. Jeżeli weźmiesz wszystkie cztery kociaki na DS my odstępujemy od adopcji. Ale jeszcze musisz załatwić to z Kierownikiem Schroniska. Żegnam
"Tłumaczy się" ze śmierci Seleny i pisze :
IKA 6 pisze:(...) Stwierdzam tylko jedno ze niektóre osoby na miau bardzo wybiórczo traktują temat. Życzę Ci abys wyadoptowała w tym roku przynajmniej tyle maluchów co ja. A za ubiegły rok wyszło mi, że DS znalazło 52 kociaki z umowami adopcyjnymi. Czy zdajesz sobie sprawę ile trzeba poswiecić dla tych kociat miłości, czasu, pieniędzy. I bardzo prosze nie tłumacz mi co to jest kot z problemem neurologicznym. Ja w swoim zyciu przeczytałam dość książek i wysłuchałam dość informacji od vetów. A vetów mam wspaniałych.

Nie będę zanudzać już cytatami, wkleję tylko wątki - bardzo podobnie było w przypadku niewidomego, maleńkiego Bruna (również zgłosiła się IKA i Bożena) - viewtopic.php?f=1&t=104346&hilit=Bruno&start=75 , Ika dawała wyraz swojemu niezadowoleniu też w wątku Lolka : viewtopic.php?f=1&t=104242&p=5395008&hilit=Brun%2A#p5395008 (gdzie potępiano za opieszałość w sprawdzeniu dla niego domu BOZENYZWISNIEWA)
Ostatnio edytowano Śro maja 12, 2010 0:07 przez Liwia_, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Wto maja 11, 2010 23:32 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Nie mam zamiaru wszczynac awantur(przypomne,ze złesliwe uwagi w stosunku do mnie czyniły:Piccolo i Dulencja)...
I faktycznie czas skończyć ,bo nie ma sensu 'piłeczki odbijać'...pozdrawiam

Posta zmieniłam na prośbe Liwi...ale dodam,ze Lolka nikt mi nie odmówił...sama zrezygnowałam z niego...w grudniu...tak dla wyjaśnienia, gdyby ktoś nie czytał wątku dokładnie...
BOZENAZWISNIEWA

Post » Śro maja 12, 2010 12:35 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

BOZENAZWISNIEWA pisze:Nie mam zamiaru wszczynac awantur(przypomne,ze złesliwe uwagi w stosunku do mnie czyniły:Piccolo i Dulencja)...

Posta zmieniłam na prośbe Liwi...ale dodam,ze Lolka nikt mi nie odmówił...sama zrezygnowałam z niego...w grudniu...tak dla wyjaśnienia, gdyby ktoś nie czytał wątku dokładnie...

Nabiorę oddechu, policzę do 10-ciu i zmilczę :roll:

Dulencja

Od: Śro maja 27, 2009 13:44

Post » Śro maja 12, 2010 12:50 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Dulencja pisze:
BOZENAZWISNIEWA pisze:Nie mam zamiaru wszczynac awantur(przypomne,ze złesliwe uwagi w stosunku do mnie czyniły:Piccolo i Dulencja)...

Dulencja :D

Ty złosliwcze, Ty :mrgreen:

piccolo

Od: Czw kwi 03, 2008 12:39

Post » Śro maja 12, 2010 12:59 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

piccolo pisze:
Dulencja pisze:

Dulencja :D

Ty złosliwcze, Ty :mrgreen:

:mrgreen:

Jam niedobra, jam złośliwa :mrgreen: Samobiczuję się :mrgreen:

Liwia_, przepraszam :oops:

Dulencja

Post » Śro maja 12, 2010 13:59 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

BOZENAZWISNIEWA pisze:
Dulencja pisze:Liwia_ bardzo przypomina mi to Bożenę z Wiśniewa...Niestety...

Biorąc pod uwagę, jak IKA6 jej broniła.. no cóż..

IKO6, pamiętam jak ja jednym wątku kotów wrocławskich miałam się nie odzywać (wyprosiłaś mnie), na innym gdzie miałaś wsparcie finansowe byłam już mile widziana...m.in. ode mnie...

Myślałam Dulencjo,ze zajęta jesteś 'polowaniem "na Tike...czyżbyś kolejnego kota w tym roku chciała uszczęśliwić?Jesteś jednym z niewielu przykładów ekspresowych pozostawiań u siebie tymczasów, wiec kpiny zostaw sobie...
Ja głosu w sprawach o których guzik wiem nie zabieram..Ty zawsze jesteś "encyklopedia' halo taxi...kiedys sie na tym przejada co niektórzy...nie mnie to osadzac.Widze tez ,ze z niezawodnych :evil: :evil: :evil: jakie gościły czesto teraz :roll: :?: widuje...to dobry znak...

a co do proponowania domów kotom (to do Liwii)...
-czy nie jest tak ,ze IKA6 proponuje dom kotom,kiedy jednak ktos go weźmie jest zadowolona/i proponuje dom innemu...?Nie wiem tak pytam....

Post nie daje mi spokoju, więc dyskusję przenoszę na swój wątek viewtopic.php?f=1&t=106686&p=5954153#p5954153.

Zapraszam.

Dulencja

Post » Śro maja 12, 2010 15:06 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Formica pisze:Ja znam Ikę osobiście, współpracowałyśmy i byłam u niej w domu, przed przeprowadzką. Swego czasu miała jeden nasz miot fundacyjny na tymczasie, przed wydaniem tego miotu do Iki wypytałam o resztę tymczasów i warunki "chorobowe" panujące u niej. Uzyskałam wtedy odpowiedź dokładną, więc dokładnie wiedziałam gdzie koty trafią. Zawoziłam je tam osobiście, Ika dobrze się nimi zajęła, co do DS kotki były wydawane na nasze umowy i na naszych warunkach więc nie mam żadnych zastrzeżeń.

Ja się na niej nie zawiodłam, ale ciężko mi się wypowiadać w kwestii warunków jakie teraz kotom zapewnia i wymienionych wątków, bo ic najnormalniej w świecie nie znam.

Formiko, niedawno twój TŻ był u Iki i odebrał jej kociaki, w związku z tym znane sa Wam jej obecne warunki. Prosze powiedz, czy znając jej obecne warunki lokalowe, stan zakocenia itp. na dzień dzisiejszy Wasza fundacja zdecydowałaby sie powierzyc jej kota na Dt?
Obrazek

inspektor

Od: Wto wrz 22, 2009 10:59

Post » Śro maja 12, 2010 17:31 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Bardzo wszystkim dziękuję za przeniesienie się "pokrewnymi" kwestiami na inny temat, Ika i tak już narzeka, że nie może odczytać pytań ;) (stron jest teraz tylko 6, myślę, że jest to jak najbardziej do zrobienia).

Dodam, a właściwie przypomnę kolejne - bardzo mnie ono interesuje i to nie tylko w kwestii "sprawek" Iki. Chodzi mi o finansowanie przez TOZ leczenia tymczasów z różnych regionów. Jak to działa? Czy wystarczy deklaracja, że kot jest bezdomny i TOZ pokryje koszty leczenia bez związku z tym, skąd kot pochodzi? Zawsze sądziłam, że TOZ pokrywa ewentualnie koszt leczenia kota, który przez ów TOZ przeszedł... Czy też może TOZ nie jest świadom, że leczy koty z całej Polski, a Ty, Iko, deklarujesz wbrew prawdzie, że leczysz bezdomne koty z Twojego miasta?

Liwia_

Post » Śro maja 12, 2010 21:24 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

inspektor pisze:
Formica pisze:Ja znam Ikę osobiście, współpracowałyśmy i byłam u niej w domu, przed przeprowadzką. Swego czasu miała jeden nasz miot fundacyjny na tymczasie, przed wydaniem tego miotu do Iki wypytałam o resztę tymczasów i warunki "chorobowe" panujące u niej. Uzyskałam wtedy odpowiedź dokładną, więc dokładnie wiedziałam gdzie koty trafią. Zawoziłam je tam osobiście, Ika dobrze się nimi zajęła, co do DS kotki były wydawane na nasze umowy i na naszych warunkach więc nie mam żadnych zastrzeżeń.

Ja się na niej nie zawiodłam, ale ciężko mi się wypowiadać w kwestii warunków jakie teraz kotom zapewnia i wymienionych wątków, bo ic najnormalniej w świecie nie znam.

Formiko, niedawno twój TŻ był u Iki i odebrał jej kociaki, w związku z tym znane sa Wam jej obecne warunki. Prosze powiedz, czy znając jej obecne warunki lokalowe, stan zakocenia itp. na dzień dzisiejszy Wasza fundacja zdecydowałaby sie powierzyc jej kota na Dt?

Mój TŻ odbierał kotki w locie,na progu, wątpie, by miał czas się rozglądać, więc nie jestem w stanie ocenić warunków.
Jednak nawet nie prosiłabym Iki o zabranie od nas jakiegokolwiek kota, bo ma roboty ponad uszy z tymi, którymi się teraz zajmuje. Poza tym ma młode kocięta nieszczepione, sama pomagałam w ich transporcie, i bałabym się jej dorzucić jakiegoś wirusowego "gratisa".
Nie wiem ile kotów teraz jest u Iki, myślę jednak że warunki lokalowe, czyli dach nad głową, pełna miska i to nie byle czego, ciepły kąt i opiekun, który jest z nimi przez większość czasu jest lepszym zestawem niż oferuje ulica czy schronisko.
Obrazek

Formica

Od: Wto kwi 12, 2005 12:05

Post » Śro maja 12, 2010 21:39 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Liwia_ pisze: rezydentka nie tylko wylądowała w schronisku, ale także grożono jej gorszym losem.

Liwio, czy jesteś tego pewna?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro maja 12, 2010 21:57 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Nie rozumiem dlaczego problemem jest, że Ika leczy taniej koty, które ma na tymczasie, mimo że pochodzą one z innych regionów kraju?
Czy w takim razie Ika powinna się zgłaszać do TOZ z miejsca pochodzenia kota w sprawie finansowania jego leczenia? Na jakiej podstawie mogłaby to robić? Czy ktoś dałby jej zaświadczenie, że taki a taki kot, który jej teraz u niej, był bezdomny na terenie danego miasta? A co jeśli dany kot TOZ na oczy nie widział, tylko był zgarnięty prosto z ulicy?

Moim zdaniem, zwierze to zwierze, jeśli wymaga pomocy trzeba mu ją zapewnić, bez względu skąd pochodzi.
Obrazek

Formica

Od: Wto kwi 12, 2005 12:05

Post » Śro maja 12, 2010 22:23 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

vega36 pisze:
Liwia_ pisze: rezydentka nie tylko wylądowała w schronisku, ale także grożono jej gorszym losem.

Liwio, czy jesteś tego pewna?

Tak, jestem tego pewna. Pisała o tym zresztą Boo, w poście na pierwszej stronie tego wątku :
Boo77 pisze:(...) dużym opóźnieniem dotarł do mnie mail napisany przez panią Krystynę do jednej z wolontariuszek związanych z opolskim schronem. Konkluzja jaka wynikała z tego maila była prosta, jeśli nie zabierzemy Omegi i będziemy "żądać" 50zł jakie schronisko pobiera od właściciela oddającego swojego, domowego kota do schroniska: cytat z tego maila "Mogę też oddać Misię do schroniska w Rudzie Sląskiej. Tam woliera dla kotów jest otwarta cała dobe. Kot oddany wychodzi i albo przyjdzie albo nie."
Pani Krystyno była pani gotowa świadomie oddać Omegę do miejsca w którym mogła jej nawet grozić śmierć by tylko pozbyć się problemu!
(z wątku : viewtopic.php?f=1&t=90230&hilit=Omega&start=1440 )

Tu o tym, w jakim stanie psychicznym wróciła Omega:
Boo77 pisze:Nie wiem czy wiecie jak zachowują się katatonicy? Ale w takim stanie zobaczyłyśmy z Hanią Omegę wczoraj rano. Siedziała na swojej wysokiej półce wyprostowana, miała zamknięte oczy i trzęsła się bądź kołysała. Zawołana nie reagowała.
Bardzo się o nią boję.

Liwia_

Post » Śro maja 12, 2010 22:25 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Formica pisze:Nie rozumiem dlaczego problemem jest, że Ika leczy taniej koty, które ma na tymczasie, mimo że pochodzą one z innych regionów kraju?
Czy w takim razie Ika powinna się zgłaszać do TOZ z miejsca pochodzenia kota w sprawie finansowania jego leczenia? Na jakiej podstawie mogłaby to robić? Czy ktoś dałby jej zaświadczenie, że taki a taki kot, który jej teraz u niej, był bezdomny na terenie danego miasta? A co jeśli dany kot TOZ na oczy nie widział, tylko był zgarnięty prosto z ulicy?

Moim zdaniem, zwierze to zwierze, jeśli wymaga pomocy trzeba mu ją zapewnić, bez względu skąd pochodzi.

Oczywiście, też tak myślę - każde zwierzę zasługuje na pomoc i opiekę weterynaryjną, jestem ostatnią osobą, która by to negowała. I nie jest dla mnie żadnym problemem, że Ika leczy koty taniej lub darmowo - wręcz przeciwnie, tym lepiej dla nich. Życzę każdemu kociarzowi takiej możliwości.
Ja absulutnie nie mam "pretensji" o tanie leczenie - po prostu bardzo chciałabym się dowiedzieć, jak to działa.

Liwia_

Post » Śro maja 12, 2010 22:31 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

przepraszam
nie zabieram głosu, nie dyskutuję, bo nie znam tematu
chciałam tylko zapytać o przyczynę oddania rezydenta do schronu.
Proszę, niech mi to ktoś wyjaśni jak pięciolatkowi.
IKA6 proszę, napisz, czy to prawda i jeśli tak, dlaczego?
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Śro maja 12, 2010 23:01 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

dobrze zrozumialam????

swojego kota oddalas Iko do schroniska??? 8O 8O 8O
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

[poprzednia][następna]