Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - została u Natalii

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 19, 2010 18:29 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

Ciekawe, czy to przypadek, że kotka jest szylkretowa :|
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pt mar 19, 2010 19:46 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

jestem świeżo po rozmowie z wetem. i nie rozumiem (skoro wet też nie rozumie, to chyba coś znaczy), jakie mogą być powody nie cięcia kotek w wysokiej ciąży. poród i odchowanie młodych będzie dla kotki napewno większym obciążeniem niż sterylka aborcyjna. i absolutnie nie twierdzę, że takie decyzje są łatwe - wręcz przeciwnie.
pomóżcie mi zrozumieć o co chodzi z tymi przeciwwskazaniami? jakie one są?
****** Atan ['] 21.02.2001 - 21.10.2013 ****** Lideczka ['] 2006 - 21.04.2015 ****** Ares ['] 02.12.2013 - 03.06.2016 ****** SaBunia 2006 - 31.10.2017 pękło mi serce

atla

Od: Wto wrz 29, 2009 8:20

Post » Pt mar 19, 2010 20:09 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

atla pisze:jestem świeżo po rozmowie z wetem. i nie rozumiem (skoro wet też nie rozumie, to chyba coś znaczy), jakie mogą być powody nie cięcia kotek w wysokiej ciąży. poród i odchowanie młodych będzie dla kotki napewno większym obciążeniem niż sterylka aborcyjna. i absolutnie nie twierdzę, że takie decyzje są łatwe - wręcz przeciwnie.

Może chodzi tutaj o narkozę? Przecież przed sterylką robi się badania krwi. Może dla tych kotek sama narkoza jest niebezpieczna?

My tu domyślamy się, szukamy... A nie prościej byłoby przeczytać jednoznaczną odpowiedź?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt mar 19, 2010 20:21 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

vega36 pisze:
atla pisze:jestem świeżo po rozmowie z wetem. i nie rozumiem (skoro wet też nie rozumie, to chyba coś znaczy), jakie mogą być powody nie cięcia kotek w wysokiej ciąży. poród i odchowanie młodych będzie dla kotki napewno większym obciążeniem niż sterylka aborcyjna. i absolutnie nie twierdzę, że takie decyzje są łatwe - wręcz przeciwnie.

Może chodzi tutaj o narkozę? Przecież przed sterylką robi się badania krwi. Może dla tych kotek sama narkoza jest niebezpieczna?

No ale to oznacza, że w razie powikłanego porodu nie można wykonać cc, bo przecież u kotów robi się to wyłącznie w znieczuleniu ogólnym.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pt mar 19, 2010 21:25 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

Beliowen pisze:
vega36 pisze:

No ale to oznacza, że w razie powikłanego porodu nie można wykonać cc, bo przecież u kotów robi się to wyłącznie w znieczuleniu ogólnym.

Oczywiście, masz rację.

vega013

Post » Pt mar 19, 2010 22:06 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

a mnie najbardziej interesuje ta "polityka fundacji" i o co w niej chodzi?

o koty? pewnie, ale czy na pewno, a jeśli nie...?
nadal z miauczykotkiem:-) http://www.miauczykotek.pl

maskota

Od: Czw wrz 17, 2009 22:33

Post » Pt mar 19, 2010 23:13 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

Beliowen pisze:
vega36 pisze:

dokładnie to samo mnie zastanawia, jest przeciwwskazanie do aborcji - ok (choć tego nie rozumiem i chętnie bym się dowiedziała co jest przeciwwskazaniem), kotka natomiast nie może się okocić, potrzebna jest cesarka - co wtedy?
kocham koty, ale zawsze podejmę decyzję o aborcji, bo za bardzo je kocham by skazywać na śmierć, te, które już się odchowały w piwnicach, a którym zabiorę możliwość normalnego domu, trzymając kocięta, które mogły się nie urodzić - sorry, taka jest prawda, dopóty kotów będzie więcej niż chętnych stworzyć im normalne domy, sterylki aborcyjne i usypianie ślepych miotów powinno się wykonywać bez zastanowienia - smutne to może, ale takie mamy fakty, tym bardziej, że jest mnóstwo dobrcy wetów, którzy taką operację przeprowadzają bez problemu.
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Pt mar 19, 2010 23:35 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

Cesarkę robisz bo musisz, inaczej kotka NA PEWNO umrze.
Sterylizację aborcyjną robimy z innych niż zdrowotne powodów i jest to słuszne.
Operujecie bezwzględnie, nawet kotkę z zapaleniem płuc na przykład, z widoczną dusznością?

dokota

Od: Śro lip 16, 2008 21:42

Post » Pt mar 19, 2010 23:40 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

Dokota, ale w pierwszym poście stoi jak byk, że
KM-Lodz pisze:Już mamy kilka pod opieką w tak dużych ciążach, iż pozwalamy im się okocić.

a to sformułowanie pozwala przypuszczać, że nie względy medyczne mają na uwadze pracownicy i wolontariusze fundacji.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Pt mar 19, 2010 23:43 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

Beliowen pisze:Dokota, ale w pierwszym poście stoi jak byk, że
KM-Lodz pisze:Już mamy kilka pod opieką w tak dużych ciążach, iż pozwalamy im się okocić.

a to sformułowanie pozwala przypuszczać, że nie względy medyczne mają na uwadze pracownicy i wolontariusze fundacji.

Poza tym jakoś trudno mi uwierzyć, że KM funduje kotkom na wejściu komplet badań. A jak inaczej ocenić przeciwwskazania medyczne?
Czyli jak to jest - medycyna czy ideologia?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt mar 19, 2010 23:47 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

Ja zawsze patrzę na pacjenta jak na pacjenta i, jak pisałam wcześniej. mogę rozważyć poród a potem eutanazję ślepych miotów.
Fakt, że z premedytacją powiększa się populację niechcianych jest wkurzający.

dokota

Post » Pt mar 19, 2010 23:51 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

casica pisze:
Beliowen pisze:Dokota, ale w pierwszym poście stoi jak byk, że

Poza tym jakoś trudno mi uwierzyć, że KM funduje kotkom na wejściu komplet badań. A jak inaczej ocenić przeciwwskazania medyczne?
Czyli jak to jest - medycyna czy ideologia?

W tym przypadku chyba założenie odgórne...
Pozwalamy się okocić i szukamy domków, ech...

edit dokładam cytat: Prosimy o pomoc i wsparcie (.....) ale i dla tych, które za chwilkę nam się urodzą.

dokota

Post » Sob mar 20, 2010 0:45 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

Ale w tym wszystkim zapominamy o Dorotce... To jej los jest tematem wątku.

vega013

Post » Sob mar 20, 2010 6:36 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

:!:
Obrazek
ObrazekObrazek
Fiodorek <3 [*]19.11.2014

zuzzik

Od: Wto mar 16, 2010 17:04

Post » Sob mar 20, 2010 9:19 Re: Maleńka Dorotka wyrwana śmierci - prosimy o wsparcie

vega36 pisze:Ale w tym wszystkim zapominamy o Dorotce... To jej los jest tematem wątku.

No właśnie , a co słychać u maleńkiej :D
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

[poprzednia][następna]