Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 19, 2010 18:54 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Nie podałam, nie dałam rady. Po kilku próbach plucia i uciekania odpuściłam. Nie wiem, co mam robić-podawać czy nie? Wetka się powinna na tym znać, ale jeśli Faza ma mało bakterii, a Wedel nieliczne to po co im antybiotyk.
Ale ja się miotam.
Obrazek

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Wto sty 19, 2010 19:06 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Ja tez nie rozumiem po co ten antybiotyk.Sprawdzilam na wlasnym kocie, ze podawanie samego miesa bez suchego obniza PH. Moj kot ponad pol roku byl na urinary i PH ciagle 7.A gdy sie zatkal i bylo dlugo niefajnie z nim, odstawilam zupelnie karme lecznicza , po 10 dniach podawania tylko surowego miesa PH spadlo do 6 !!!

Saraa

Od: Śro kwi 13, 2005 15:46

Post » Wto sty 19, 2010 19:48 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Czy uro-pet jest skuteczny? Właśnie chciałam złożyć zamówienie na suche, ale może uro-pet + mokre będzie skuteczniejsze?
Zastanawiam się tez na kupnem wody Jana.
Obrazek

Agnieszka16

Post » Wto sty 19, 2010 20:10 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Agnieszka16 pisze:Nie podałam, nie dałam rady. Po kilku próbach plucia i uciekania odpuściłam. Nie wiem, co mam robić-podawać czy nie? Wetka się powinna na tym znać, ale jeśli Faza ma mało bakterii, a Wedel nieliczne to po co im antybiotyk.
Ale ja się miotam.

Wetom należy ufać... z umiarem. :?
Owszem, powinna się znać, ale jak robi dziwne rzeczy, to trzeba koniecznie się z innym skonsultować. A antybiotyk przy pojedynczych bakteriach ( w wynikach Fazy bakterii nie widzę, a u Wedla są pojedyncze, a nie nieliczne, jak napisałaś powyżej), to rzecz co najmniej dziwna. Mówiąc oględnie. Że już nie wspomnę, że enrofloksacyna to nie są cukierki i naprawdę uważałabym z tym lekiem bez wyraźnych wskazań.

Bakterie w kocim moczu mogą się znaleźć z samego procesu łapania, zwyczajnie "sfrunąć" z kociego futra. Rozsądny wet ma tego świadomość.
No, chyba że wetka uważa, że antybiotyk rozpuści kryształy... :twisted:

Ale znam jeszcze większe curiosum (żeby Cię utwierdzić, że to nie jest odosobniony przypadek) - wetka w Wadowicach zaordynowała antybiotyk doustny zdrowemu kotu, osłonowo :?, dlatego że drugiemu kotu... łzawiło oczko. Oczywiście, żaden z nich antybiotyku nie dostał - to były moje tymczasy, a opiekunka jest ze mną w stałym kontakcie i nie dała sobie wcisnąć kitu. Wystarczyły krople ze świetlikiem.
A surowe mięso (a w zasadzie dietę BARF viewtopic.php?f=10&t=104755) z pewnością polecą Ci dziewczyny, które na BARFie pozbyły się takich nawracających problemów z kryształami. Ja o pozbyciu się niestety nie mogę napisać z autopsji, bo moje koty nigdy tego typu problemów nie miały, a wszystkie jadą na mięsie praktycznie od zawsze.
Ostatnio edytowano Wto sty 19, 2010 20:12 przez Nordstjerna, łącznie edytowano 1 raz
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Wto sty 19, 2010 20:12 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Agnieszka16 pisze:Zastanawiam się tez na kupnem wody Jana.

Rany...
Znowu ta woda Jana...

Edit: z innego wątku przeklejam
pixie65 pisze: a czy na logikę ma sens podawanie kotu struwitowemu wody, która alkalizuje mocz?

"Zmniejszenie kwasowości moczu może przyczynić się do łatwiejszego rozpuszczania niektórych krystaloidów, głównie kwasu moczowego i cysteiny oraz do ich wydalania"

Skróciłam zacytowany opis produktu do istotnego (z mojego punktu widzenia) fragmentu.

Woda Jana zmniejsza kwasowość moczu.
Czyli - alkalizuje.
Kryształy KWASU moczowego i kryształy cysteinowe to nie to samo co struwity.
Nie słyszałam, żeby zmniejszanie kwasowości (czyli podwyższanie pH) pomagało w rozpuszczaniu struwitów. Powiedziałabym, że nawet wprost przeciwnie.
Ostatnio edytowano Wto sty 19, 2010 20:16 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto sty 19, 2010 20:16 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

A coś z nią nie tak? Tzn z tą wodą Jana?

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Wto sty 19, 2010 20:25 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Na razie poważnie zastanawiam się nad wybraniem weterynarii zamiast medycyny, żeby móc bez zmartwień posiadać koty :wink:
W takim razie antybiotyku podawać nie będę (nie wiem, kogo/co on ma zabić), będę podawać mokre z woda i mięso, a suche urinary jako dodatek. I chyba kupię ten uro-pet. A wody Jana nie kupię (po prostu gdzieś na miau wyczytałam, że działa).
Obrazek

Agnieszka16

Post » Wto sty 19, 2010 20:35 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Agnieszka16 pisze: A wody Jana nie kupię (po prostu gdzieś na miau wyczytałam, że działa).

Bo pewnie działa.
Tylko akurat nie tak, jak w tym wypadku trzeba.
Są różne rodzaje kamicy w zależności od rodzaju budulca, z którego składają się kryształy czy kamienie: szczawianowa, fosforanowa, fosforanowo- wapniowa, fosforanowo- magnezowo- amonowa (struwitowa), moczanowa, wapniowa, cystynowa, ksantynowa.
Na trzeciej stronie tego wątku jest tabelka, tam jest napisane, że alkalizujących wód mineralnych nie stosuje się w kamicy fosforanowej.

Podobno faktycznie działa moczopędnie.
Ale u kota z zasadowym pH ja bym w życiu nie zastosowała takiego środka.
Ostatnio edytowano Śro wrz 05, 2012 13:21 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto sty 19, 2010 20:38 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika u mnie zupełnie...
Dziękuję, wszystkie informacje są naprawdę cenne-gdyby nie one, moje koty byłyby już prze mnie zmarnowane.
Obrazek

Agnieszka16

Post » Wto sty 19, 2010 20:42 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

No weź nie przesadzaj...
Albo nie kpij 8)

Ja się dziwię, że to wetka daje enro nie wiadomo po co.
I że czasem weci nawet nie wiedzą o czym rozmawiają (woda Jana).
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto sty 19, 2010 21:05 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

No okej, wydało się, ze trochę sobie kpię :wink: . A wetce to ja podziękuję za to, że mi chciała koty faszerować antybiotykiem zupełnie bez sensu, a ja przez te jej antybiotyki zbankrutuje (znowu wypominam kotom :twisted: ).

Szkoda, że nie ma tabletek na porost mózgu-Wedel właśnie polował na lampkę i oparzył sobie nos.
Obrazek

Agnieszka16

Post » Czw sty 21, 2010 8:35 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Zamówiłam uro-pet, koty jedzą mokre rozmieszane z wodą, a dzisiaj po południu będzie kurczak. Musi być dobrze. No i chyba zacznę rozglądać się za inną lecznicą :roll:
Obrazek

Agnieszka16

Post » Czw sty 21, 2010 12:19 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Uropet moim nie pomógł, ale pewnie za krótko go jadły.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pt sty 22, 2010 17:12 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Właśnie doszła paczka z mokrym jedzeniem i uro-petem. Na uro-pet koty powiedziały stanowcze nie (Wedel z łapką ubrudzoną odrobiną pasty poszedł do kuwety :twisted: ).
W związku z tym mam pytanie-czy warto jest kupić paski do badania moczu? Jeśli tak to jakie? Chodzi mi szczególnie o badanie pH. Oczywiście niedługo zawiozę koci moczu do labu, ale chciałabym go kontrolować na bieżąco w czasie jedzenia mokrego i podawania pasty.
Obrazek

Agnieszka16

Post » Pt sty 22, 2010 17:17 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Daj sobie spokój z paskami. Jeżeli chcesz zakwasic mocz podaj raz dziennie tabletkę witaminy C i rzeczywiście zmień weta. Może spróbować z Azorkiem?????? Nie znam, ale ma świetną opinię http://kocia_stronka.republika.pl/lecznica_azorek.html

Ja jestem za zmiana kierunku na weterynarię :D Będziesz nas wspierać, a w dziedzinie kotów to po paru latach na miau niczego nowego Ci na studiach nie powiedzą :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

Blusik

Od: Czw lut 22, 2007 22:29

[poprzednia][następna]