SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 05, 2014 18:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Tylko, że u mnie wszyscy mają nieregularny tryb życia i po prostu otwarcie puszki jest dla nas dużym ułatwieniem. No i starsza kotka nie za bardzo zjada suchę mięso, nawet gotowane też nie robi furory.
W weekend owszem dostają mięcho czy to surowe czy gotowane, ale to chętniej mała wcina niż duża.
Na razie jakoś nie dojrzałam do barfa, więc ten temat omijam..może po zimie, jak już się obronię (na studiach) i będzie ciut wiecej czasu na "myślenie". :)
Szukam jakiejś alternatywy, dzięki której nie zbankrutuje :)

Emilka22

Od: Pt lis 21, 2014 9:58

Post » Pt gru 05, 2014 18:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Emilka22 pisze:Tylko, że u mnie wszyscy mają nieregularny tryb życia i po prostu otwarcie puszki jest dla nas dużym ułatwieniem. No i starsza kotka nie za bardzo zjada suchę mięso, nawet gotowane też nie robi furory.
W weekend owszem dostają mięcho czy to surowe czy gotowane, ale to chętniej mała wcina niż duża.
Na razie jakoś nie dojrzałam do barfa, więc ten temat omijam..może po zimie, jak już się obronię (na studiach) i będzie ciut wiecej czasu na "myślenie". :)
Szukam jakiejś alternatywy, dzięki której nie zbankrutuje :)

Też myślałem że to wymaga jakiejś strasznej dyscypliny, a to jest proste jak... no proste jest :) Bierze się składniki, buch do maszynki, mieli , dodaje do tego warzywka gotowane jakieś, suplementy, porcjuje w woreczki na dzienne porcje i do zamrażarki. Wieczorem możesz taką porcję przełożyć do lodówki, przez noc rozmarznie i od rana możesz karmić normalnie, jakbyś z puszki brała (tylko lekko podgrzać porcję trzeba, ale z puchy przecież też). Kwestia poświęcenia tej godzinki raz na tydzień (u mnie), żeby przygotować całość.

Gorzej z gustem kociaka, ale jak mała nie robi problemów, to bym na Twoim miejscu startował z tematem możliwie jak najwcześniej, może starsza się stopniowo przekona. Koszty i korzyści dla futer - same plusy.

W sumie sorry, trochę OT ;)

A tak w temacie - trochę dziwne, Animonda Carny była tu chyba polecana jako dość dobra karma?

neuro

Od: Pon paź 13, 2014 13:22

Post » Pt gru 05, 2014 19:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

U mnie po każdych puszkach w kuwecie był zapachowy dramat, nawet po tych najdroższych. Szczytem było, kiedy futra były na mokrej Granatapet i suchym PONie (czyli jednych z najlepszych karm na rynku). Kuwety sprzątał wtedy TŻ, bo ja nie byłam w stanie wejść do łazienki bez puszczenia pawia. Od kiedy jesteśmy na BARFie zapachu w kuwecie nie ma w zasadzie żadnego, a kupa jest raz na dwa dni i to mała, więc już w ogóle super. Puszki mocno pachną, więc to, co z kota wychodzi inną stroną niż paszcza, też będzie mocno pachnieć. Zapach w przyrodzie nie ginie :wink: Może spróbuj innych puszek - niżej wrzucam parę przykładów - istnieje szansa, że zmiana puszki wpłynie na zapach z kuwety.

Co do ceny, to dobre puszki będą drogie, Animonda Carny wychodzi i tak moim zdaniem tanio, ale to średnia półka jakościowa. Zawsze możesz spróbować puszek Animondy tych największych - 800g. Po otwarciu można je normalnie przechowywać w lodówce, powinny wyjść jakieś 30% taniej w stosunku do puszek 200g, przynajmniej patrząc po cenach w zooplusie. Z mokrych w zbliżonej cenie i jakości masz jeszcze Smillę czy Bozitę. Kg zawartości takich puszek kosztuje (przy największej puszce) poniżej 10 złotych. Wystarczy porównać to do cen mięsa w sklepie i staje się oczywiste, że trudno będzie obniżyć koszty. Jeżeli dodatkowo kupujesz puchy w sklepach stacjonarnych, zacznij zamawiać w Internecie. Różnica jest znaczna.

Też nie mam uregulowanego trybu życia, w dodatku pracuję czasem kilkanaście godzin dziennie. Najtrudniejsze jest wygospodarowanie czasu na zrobienie mieszanki, jeżeli chce się mięso pokroić, a nie przemielić. U mnie mieszanka na dwa tygodnie to jakieś 4 godziny pracy, wliczając w to komponowanie mieszanki i przeliczanie ilości suplementów. Gdybym używała tylko mielonego mięsa, zwłaszcza że mieliłabym je w chwili zakupu, zamknęłabym się pewnie w pół godziny max. Co do kosztów to może być różnie - jeżeli ktoś ma dojście do mięsnych resztek, lubi szukać promocji lub zadowoli się mieszankami na bazie samego kurczaka to wyjdzie mu taniej. Jeżeli nie ma się czasu lub szczęścia do zakupów, to super tanio nie będzie, nie ma się co oszukiwać.

Laidee

Od: Pt paź 02, 2009 10:07

Post » Sob gru 06, 2014 1:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Byłabym w siódmym niebie, gdyby moje zechciały jeść samo mięso.
Tanio i zdrowo :)
Ale nie, muszą dopychać suchym ;)

Ja kupuję np. ćwiartkę z kurczaka - kilogram to ok. 5 zł, obieram z kości niezbyt dokładnie, razem ze skórą mielę lub siekam, porcjuję, mrożę, po rozmrożeniu dodaję witaminy Felini Complete. Kości też mrożę, potem wykorzystuję do ugotowania bulionu do jakichś potraw.
Czasem kupię trochę wołowiny gorszej jakości - taka rosołowa, poprzerastana żyłkami, skrzydło z indyka jak jest gdzieś na promocji, czasem trochę podrobów - serduszka, żołądki etc.
Taka mięsna mieszanka wychodzi mnie taniej niż średniej jakości puszka, a składem dorównuje puchom z górnej półki :)

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pon gru 08, 2014 12:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Hej:) Pewnie mnie zganicie, bo nie wątpię,że o tej konkretnie karmie było już pewnie duuużo wpisów, ale jest tego tyle że nie wiem gdzie zacząć szukanie :oops:

Wczoraj zostałam włascicielką kotka MCO o imieniu Valentino. Hodowca karmił kocięta RC cats & kitten . NIe chciałabym karmić go dłużej tym syfem :? Ceny Orijena mnie trochę przerażają , ale Acana jak dla mnie ceny ma ok. Tylko teraz jak z jakością Acany? Pewnie gorsza niż orijen? Jak to wyglądą ze składami obu karm?

* Przepraszam RC Kitten :oops:
Ostatnio edytowano Pon gru 08, 2014 12:46 przez Uranos, łącznie edytowano 1 raz

Uranos

Od: Pt gru 05, 2014 12:57

Post » Pon gru 08, 2014 12:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

na zooplusie jest applaws duża paczka z dwukilogramowym gratisem - wychodzi ok 15 za kilo - tak jakby ktoś szukał:)
FIGARO ObrazekObrazekSAFIRA

LivoniaUK

Od: Czw wrz 25, 2014 11:26

Post » Pon gru 08, 2014 14:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Gdyby kogoś interesowało. Promocja tylko dzisiaj.

http://www.zooplus.pl/shop/zwierzeta/pr ... ue=HTML249
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Pon gru 08, 2014 15:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

meg11 pisze:Gdyby kogoś interesowało. Promocja tylko dzisiaj.

http://www.zooplus.pl/shop/zwierzeta/pr ... ue=HTML249

W piątek zamówiłam Applawsa (moje koty jedzą normalnie TOTW, ale chciałam spróbować czegoś nowego), a tu taka fajna promocja :placz:

edit: :arrow:

LivoniaUK pisze:na zooplusie jest applaws duża paczka z dwukilogramowym gratisem - wychodzi ok 15 za kilo - tak jakby ktoś szukał:)

Czy ktoś się orientuje, czy mogę wycofać zamówienie złożone w innym sklepie? Nie zdążyłam jeszcze zapłacić :oops: Zamawiałam na fera.pl, ale w zooplusie jest jednak korzystniejsza oferta na Applawsa :201494
Obrazek Obrazek Świat z marmuru <3
Mój świat runął. Nigdy już nic nie będzie takie samo... 31.05.2020 [']
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym :)

phoenix6

Od: Śro wrz 18, 2013 22:25

Post » Pon gru 08, 2014 15:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

phoenix6 pisze:Czy ktoś się orientuje, czy mogę wycofać zamówienie złożone w innym sklepie? Nie zdążyłam jeszcze zapłacić :oops: Zamawiałam na fera.pl, ale w zooplusie jest jednak korzystniejsza oferta na Applawsa :201494:

to zależy od regulaminu tego sklepu ;) najszybciej będzie do nich zadzwonić i wycofać zamówienie.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto gru 09, 2014 12:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dzięki, zamówiłam już Applawsa w zooplusie :kotek:
Obrazek Obrazek Świat z marmuru <3
Mój świat runął. Nigdy już nic nie będzie takie samo... 31.05.2020 [']
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym :)

phoenix6

Od: Śro wrz 18, 2013 22:25

Post » Wto gru 09, 2014 14:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy mogę juniorkowi kociemu (2 miesiące) dawać mokrą karmę catzfinefood i feringa? Tak jak dostaje dorosła kotka, czy szukać karm typu kitten?

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Wto gru 09, 2014 14:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Możesz. W naturze kociaki nie dostają przecież innych myszek czy ptaszków niż dorosłe koty ;)

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Wto gru 09, 2014 15:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

To super! Po wizycie u weterynarza oczywiście znowu się nasłuchałam...że starsza ma jeśc karmę dla kastratów, a młoda kitten i tego powinnam przestrzegać..itp. Od roku karmię kota, ale jeszcze dużo sie ucze i po prostu każdy wet coś innego, na forach coś innego. Ja już cała "głupia" od tego jestem.
Ale cieszę sie, bo obie ta karmy mają fajny skład. w
W ogóle poczytałam, że dla kotów dobra jest tauryna..Podawac przy tych karmach osobno czy nie?

edit: A dopiero od miesiąca karmię feringa, catfinefood.

Moja rezydentka uwielbia bozite, czytałam rózne opinie...

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Wto gru 09, 2014 19:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Catzfinefood i Feringa to b.dobre karmy. Warto zawsze wzbogacić je o dodatkową taurynę (rozpuścić ociupinkę w wodzie i dodać do jedzenia normalnie), można też dodać olej z łososia - 1ml dziennie na kota wystarczy.

Większość wetów głupoty gada odnośnie żywienia ;) Dla mnie te karmy to czysty marketing - jak ma się dwa koty to po co ma ktoś kupić jedną karmę jak może kupić dwie ;)
Poza tym mając kilka kotów kto będzie je pilnował, żeby sobie przypadkiem nie wyjadały, bo przecież weterynarz powiedział, że kastrat nie może jeść kittena :D

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pt gru 12, 2014 13:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A dlaczego na miau pisze że kot dorosly, pies dorosly moze jesc juniora a wet mowi ze nie ze ma za duzo bialka i rozwali nerki?

mam kotke ktora jest alergiczka kombinowalam z roznymi karmami i miesem nawet karmami wet.
Najlepszy efekt ma po zjedzeniu winstona szalek ,bo po innych karmach wydrapuje sie do gola :roll:
nie rozumiem przeciez karmy wet sa porzadne, awinston szalem nie jest a po nim czuje sie lepiej
Kotka Milka

[poprzednia][następna]