- proszę o podanie źródła i dowodu na to, że Vagabondpets handluje zwierzętami."Vagabond Pets jest jedna z czterech holenderskich 'fundacji' handlowych ktore z Polski wywoza na wielka skale psy i koty."
- proszę o podanie źródła i dowodu na to, że nieoficjalnie zgarniają zwierzęta z innych schronisk. Do Opola przyjeżdżają zwykłymi autami, góra combi w kilka osób, nie wiem gdzie by sobie miały upchnąć więcej zwierzaków."Obecnie oficjalnie (!) biora zwierzeta z dwoch schronisk : Tomaszow Mazowiecki i Opole. Dlatego napisalam ze oficjalnie, poniewaz z reguly jest tak ze wszystkie fundacje w drodze powrotnej jezde doladowywuja w roznych miejscach."
– serdecznie zapraszam koleżankę do Holandii na wizyty zarówno przed- jak i po-adopcyjne. Ewentualnie zapraszam do adopcji większości albo może i wszystkich zwierzaków z Opola. Dla zwrotu „handlarze” nadal nie mam żadnych konkretnych dowodów, jest to wciąż tylko bezpodstawne oszczerstwo. Nie wiem jak jest w przypadku psów, nie zajmuję się nimi, jeśli chodzi o koty to zarówno z domów tymczasowych jak i z domów stałych otrzymujemy maile i zdjęcia i w to musimy wierzyć, bo nie ma takiej szansy, że ktoś pojedzie do Holandii na wizyty po-adopcyjne.„Ciekawe co jest takie "jasne" ...
Czy ktos ze schroniska robi kontrole przed- i poadopcyjne czy polegaja tylko na tym co ci handlarze im powiedza ? I zdjecia zadowolonych kotow sa dla nich 100%-owym dowodem ?”
„Czy kazde zwierze jest przed wyjazdem z Polski objete kontrola inspekcji wet. a po przyjezdzie do miejsca docelowego ponownie przez tamta IW ?
Czy schronisko oraz IW ma dane domow docelowych ?
Wszystkie zwierzeta bezdomne sa wlasnoscia gminy - pytanie czy gmina wie o tym procederze i czy daje zgode na to.”
Zarówno gmina jak IW ma głęboko w dupie schronisko a tym bardziej zwierzęta w nim przebywające i ich los.
- nie było u nas takiego przypadku.„A co ze zwierzetami ktore maja wlasciciela ?”
– j.w. u nas nic takiego nie miało miejsca„Znam przypadek z Pabianic z r. 2010 gdzie pies zostal wydany po zaledwie nie calych trzech tygodniach, wlascicielka w Polsce sobie wlosy z glowy rwie, bo chce psa miec z powrotem (sunia sie przestraszyla jakims straszliwym hukiem i sie zerwala z szelek) a niem. fundacja , ktorej Pabinicr sprzedaje psy nie wie gdzie pies jest - byl przerzucany od jednej do kolejnej fundacji, az slad sie urwal.”
„Oni sie w Polsce szczyca tym ze biora tylko staruszki psie, bo przeciez takie to w Polsce w ogole nie maja szans...
1. nie jest to prawda, znam wiele ludzi ktorzy wlasnie staruszki ze schronisk biora (sama mam dwie).
2. drugie klamstwo ze tylko staruszki : biora szczeniaki, biora mlode psy, jak leci.”
Ad1. Wow! W perspektywie tysięcy starych i kalekich zwierząt w polskich schroniskach nic innego nie przychodzi mi do głowy jak tylko WOW!
Ad2. Z Opola nie są zabierane wszystkie psy jak leci.
- to straszne, ja myślę, żeby zakazać im podróży poza Holandię…„Zobacz ile razy byli w Polsce :
http://www.vagabond-pets.com/verslagen.htm "
Każde nasze zwierzę zabrane przez Vagabondpets trafia na ich stronę adopcyjną. Z większością domów stałych mamy kontakt mailowy. I dokładnie tak samo jak w większości przypadków domów w Polsce nie mamy wyjścia, musimy wierzyć na słowo/mail/zdjęcie jak dobrze pójdzie.
Przed wyjazdem Zazusi, którą chciałam zabrać do siebie, szukałam informacjo o Vagabondpets w necie. Na ile mi moje skromne zdolności językowe pozwoliły nie znalazłam nic co byłoby podejrzane. Z domu tymczasowego Zazu dostaję regularne maile i zdjęcia na których wygląda na wesołego, nieskrępowanego kota. Powiem szczerze, myślę, że gdyby nasze zwierzaki wyjeżdżały „na skórki czy eksperymenty” nikt by się nie silił na przywożenie ton karmy, leków i akcesoriów dla zwierząt. Wystarczy, że podjadą do pierwszej polskiej wsi i nałapią sobie zwierzaków od cholery. Nie muszą nic w zamian robić.
Wiem, że dzieją się takie rzeczy. Wiem też jak szybko uśmiercane są zwierzęta w niektórych polskich schroniskach. Jakie panują tam warunki. Ale zanim oskarży się kogoś o tak ciężkie zbrodnie należy przedstawić fakty, dowody. Więc ja czekam na te fakty albo po ich uzyskaniu zapraszam bezpośrednio do ruszenia się na rozmowę z panią kierownik.