70 bezdomnych głodnych kotów..Potrzebne wsparcie na STERYLKI

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 29, 2010 9:15 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

To trzeba dorzucić do tego ogłoszenia na FB tych czterech kociaków.
I przyznaję, że dla mnie najważniejsza jest sterylizacja, chociaż wiem, że ilość kotów przerasta... bo tak to problem będzie tylko narastał :/
Naprawde szkoda, że u Was nie ma koterii :/

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Nie paź 31, 2010 15:38 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Myślę, że link Wam się przyda. W końcu sterylizować trzeba, a ten projekt - chociaż nie jakiś fundacyjny, a taki raczej miauowy - pozwala pomóc przy kasie za sterylkę :)
viewtopic.php?f=1&t=108023

Szalony Kot

Post » Nie paź 31, 2010 19:32 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Dziękujemy za link, Szalony Kocie :) i dzięki za dodanie banerka w podpisie :)

Z tymi sterylkami zastój się zrobił, bo początkowo miała jakaś pani do mojego ojca dzwonić w sprawie darmowej sterylizacji 2 czy 3 kotek, na które rzekomo lokalne władze administracyjne wydały zgodę. Niestety, cisza od późnej wiosny :(

Na pewno się tym zajmiemy, mam nadzieję, że z pomocą Cudaka :)
Pocieszające jest to, że kocic jest zdecydowanie mniej niż kocurów.
Własność Nelli, Luny, Kłopotka i księcia Rudolfa :)
ObrazekObrazekObrazek

envy

Od: Pon kwi 26, 2010 15:51

Post » Nie paź 31, 2010 19:47 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Szczerze mówiąc ja nawet nie orientuję się w kosztach sterylek... Ile mniej więcej tych kotek macie do wysterylizowania (chociaż pewnie tych dzikich płci to tylko możecie się domyślać...)?

A ten link dobry, pomysł fajny, tylko czeka się długo - ale zawsze warto.
Ja miałam to szczęście, że Fadek trafił do nas już bezjajeczny, bo ze schronu.

Szalony Kot

Post » Nie paź 31, 2010 20:07 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Koszt sterylizacji kocicy to ok. 200 zł u weterynarza. Schroniska sobie liczą mniej.

Na pewno 3, może 4 dorosłe to kocice. Nie znamy płci trzech kotów urodzonych w maju. Wiemy, że z tych sierpniowych puchata szara szylkretka to najprawdopodobniej dziewucha. Tak niby jest zgodnie z prawami genetyki :)

P.S. Ten Kłopotek, którego wzięliśmy, to też na 99 % panienka. Sterylkę to już my ufundujemy, za jakieś pół roku.
ObrazekObrazekObrazek

envy

Post » Nie paź 31, 2010 21:45 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

mam do oddania sporą ilość ryby dla kotów - ok 20 kg mrożonej

jeśli ktoś potrzebuje i chciałby sobie odebrać w Szczecinie - proszę o pw

ludzie z Kociego Szczecina mają też zapas styropianowych budek na zimę - jeśli byłyby wam potrzebne - dajcie znać
Mam alergie na "kocie anioły" !
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

agiis-s

Od: Pon sty 29, 2007 14:18

Post » Pon lis 01, 2010 11:52 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

I budki i ryba by się przydały... Envy dalibyście radę podjechać po nie do Szczecina?

Za sterylkę płaciliśmy ostatnio 150 zł.
Gmina zgodziła się, o ile dobrze pamiętam na 5 sterylek :) Trzeba by się przejść do Wójta w tej sprawie... (może teraz, przed wyborami, dałoby się go namówić na więcej?) W każdym razie czasu mamy niewiele, bo do wczesnej wiosny, żeby nic się już nie urodziło i przynajmniej te 5 sterylek trzeba zrobić, jak najszybciej (jeszcze przed zimą).
W najgorszym wypadku pomyślimy o jakichś tabletkach antykoncepcyjnych, ale na tym się nie znam i nie wiem na ile mogą być skuteczne, biorąc pod uwagę to, że koty są dzikie i nie ma możliwości podania każdej kocicy odpowiedniej dawki leku.

Cudak1

Od: Pt wrz 04, 2009 17:39

Post » Pon lis 01, 2010 13:21 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Cudak - jasne, że pojedziemy. Anduk wysłał już pw w tej sprawie. Toż to propozycja nie do odrzucenia :)
agiis-s - :1luvu:

Też pomyślałam, że czas przed wyborami jest dosyć korzystny ;) Widziałam na stronie naszej gminy, że poszukiwany jest dom dla jakiejś suczki. Koty chyba nie są mniej ważne...

Kiedyś swojej kocicy podawałam tabletki antykoncepcyjne. Trzeba to było robić raz w tygodniu i oczywiście pod nadzorem. W warunkach terenowych byłoby trudno izolować pojedyncze kocice. Trzymajmy się więc opcji sterylizacji.
Pozdrawiam :)
ObrazekObrazekObrazek

envy

Post » Pon lis 01, 2010 13:42 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Są też zastrzyki antykoncepcyjne (ktoś tu na forum mówił o takiej opcji). Skuteczność (jeden zastrzyk na pół roku) jednak pozostawia wiele do życzenia - już o dwóch przypadkach ciąż pomimo czytałam.

Szalony Kot

Post » Pon lis 01, 2010 16:33 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

envy pisze:Cudak - jasne, że pojedziemy. Anduk wysłał już pw w tej sprawie. Toż to propozycja nie do odrzucenia :)

To super :ok:

envy pisze:Też pomyślałam, że czas przed wyborami jest dosyć korzystny ;) Widziałam na stronie naszej gminy, że poszukiwany jest dom dla jakiejś suczki. Koty chyba nie są mniej ważne...

Suczka pomieszkuje u Pana D... (ze Straży Gminnej), dlatego została umieszczona na stronie ;)
Mam nadzieję, że przed wyborami także i koty staną się ważne.

envy pisze:Kiedyś swojej kocicy podawałam tabletki antykoncepcyjne. Trzeba to było robić raz w tygodniu i oczywiście pod nadzorem. W warunkach terenowych byłoby trudno izolować pojedyncze kocice. Trzymajmy się więc opcji sterylizacji.

Szalony Kot pisze:Są też zastrzyki antykoncepcyjne (ktoś tu na forum mówił o takiej opcji). Skuteczność (jeden zastrzyk na pół roku) jednak pozostawia wiele do życzenia - już o dwóch przypadkach ciąż pomimo czytałam.

W takim razie i tabletki i zastrzyki odpadają :(
Mam nadzieję, że uda się zorganizować sterylki przed wiosennym wysypem kociaków...

Cudak1

Post » Czw lis 04, 2010 14:08 Re: Ponad 70 bezdomnych, głodnych kotów...Potrzebna KARMA i DT!!

Kociaki proszą o wsparcie:

Fundacja Kocia Dolina
Lukas Bank SA /O. Toruń
47 1940 1076 3018 9272 0000 0000
koniecznie z dopiskiem w tytule przelewu: "na koty z portu w Stepnicy" lub "na koty ze Stepnicy"

Potrzeby są ogromne... Dziennie idzie ponad 3 kg suchej karmy + korpusy, puszki...

Cudak1

Post » Sob lis 06, 2010 17:04 Re: Ponad 70 bezdomnych, głodnych kotów...Potrzebna KARMA i DT!!

Wpłaciłam 25 zł, by zaokrąglić rachunek :)

To jedzenie, które zakupiłaś ostatnio, bardzo kotom smakuje :)
ObrazekObrazekObrazek

envy

Post » Pon lis 08, 2010 16:07 Re: Kilkadziesiąt bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

envy pisze:Cudak - jasne, że pojedziemy. Anduk wysłał już pw w tej sprawie. Toż to propozycja nie do odrzucenia :)
agiis-s - :1luvu:

i co dziewczyny????
Budki u mnie stoją, mam nadzieję że chociaż rybę odebrałyście :?
Mam alergie na "kocie anioły" !
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

agiis-s

Od: Pon sty 29, 2007 14:18

[poprzednia][następna]