Na poczatku chcialabym sie przywitac.
Jestem szczesliwa posiadaczka 5 kotow rosyjskich niebieskich (a moze raczej odwrotnie - 5 kotow ma mnie i meza) - 1 chlopczyk - Bubu i 4 dziewczynki - Lala, Klusia, Sephrenia i Siuan.
Usiluje przeczytac ten watek juz od kilku dni, jednakze 250 stron jest narazie ponad moje sily - przeczytalam pierwsze 50 i wlasnie czytam ostatnie 50... Tigra - jestes wielka!!!
Co moje koty jedza - w tje chwili sa na mieszance Hillsa Nature's Best rybnego i kurakowego z 2 torbami roznych Royalow. Oprocz tego dostaja na mokro puszeczki Fancy Feast Elegant Medley - link do strony
http://www.elegantmedleys.com/ - sklad i analize podaja tam i po lekturze postow Tigry widze ze jest to straszne badziewie ale niemniej kotom smakuje - ale i tak nie wszystkim - chlopak nie je ale on i tak jest dosc potezny oraz Sephrenia, Lala- ktora byla szkieletor-anorektyczka -je i wrescie troche przytyla i pozostale dwie dziewczyny tez. Wczesniej dostaly Shebe w kopulkach ale Lalka ich jesc nie chciala

a najbardziej mi zalezala wlasnie zeby ja troche podtuczyc. Ale puszki sa tylko na smaka, nie jako glowne pozywienie. Miesko surowe w postaci mielonej wolowinki, kurczazka czy tez indyka owszem jadly kiedys jak byly male ale juz im sie znudzilo, mieskiem sie moge wypchac. No chyba ze jest to uduszona przeze mnie wolowinka lub cielecinka, tudziez schabik upieczony ze sliwka, albo pieczony kurczaczek to wtedy Bubus kochanie wylazi ze skory aby wejsc nam do talerza - kradnie z widelca i wogole opedzic sie od niego nie mozna. Oprocz tego Bubus ma, jak na kota, dosc nieortodoksyjny gust... Czy widzieliscie kota ktory by jadl czipsy????? bubus wpycha leb do torby i kradnie
Dzisiaj, uzbrojona w wiedze przekazana przez Tigre, wybralam sie do spejalistycznego pet shopu z karmami holistycznymi - suche juz nam sie konczylo. Nabylam Orijen, Felidae oraz Hillsa Nature's Best - nie zmienie im przeciez wszystkiego od razu, dostalam tez probki Innova Evo, karma z indykiem, kurczakiem, jajkami, jablkami, marchewka i pomidorami, wysokobialkowa, niskoweglowadanowa (mniej niz 7%) z witaminami i meneralami, bez ziarna.
Pozwole sobie zamiescic sklad i analize:
Turkey, chicken meal, chicken, herring meal, chicken fat(preserved with mixed tocopherols, a natural source of vitamin E), potato, eggs, turkey meal, natural flavour, vitamins (betaine, vitamin E supplement, niacin supplement, thiamine mononitrate, calcium pantthenate, vitamin A supplement, vitamin D supplement, biotin, ryboflavin supplement, beta karoten, vitamin B12 supplement, pyridoxine hydrochloride, folic acid), apples, potassium chloride, carrots, cranberries, alfalfa sprouts, minerals (zink proteinate, iron proteinate, copper proteinate, manganese proteinate, calcium lodate), tomatoes, herring oil, cottage cheese, ascorib acid, dried chicory root extract, direct-fed microbials (dried lactobacillus acidophilus fermantation product, dried lactobacillus casei fermentation product, dried bifidobaterium thermophilum fermentation product, dried enterococcus faecium fermentation product), vitamin E supplement, taurine, DL methionine, lecithin, rosemary extract
Guaranteed analysis:
Crude protein min 50%
Crude fat min 22%
crude fiber max 2%
moisture max 10%
linoleic acid (omega-6 fatty acid) min 4%
carbohydrates NFE max 7%
vitamin E min 300 IU/kg
Taurine min 0.2%
magnesium max 0.1%
vitamin C min 500 mg/kg
omega 3 fatty acids min 0.4%
docosahexaenoic acid min 0.1%
total microorganisms min 90 000 000 CFU/lb (lb - funt = 0.45kg)
wartosc energetyczna 4500kcal/kg, 612 kcal/cup, 1 cup = 136 g
Ufff,
kupilam, wymieszalam z reszta mieszanki hillsowsko royalowskiem + dodtkowy nowy Hills, na razie jedza...
A tak wogole, oprocz tych firm holistycznych ktonicre tu byly wymieniane czyli, Orijen, Acana, Felidae tudziez Chicek soup widzialam w owym sklepie przynajmniej 5 innych marek holistycznego zarcia dla psow i dla kotow
Dla porownania cenowego:
Za 2.5 kg torbe orijen zaplacilam 19 dolarow
Za 2.27 kg Felidae - ok 10 $
za 1.58 kg Hillsa - nieco ponad 11