SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 08, 2014 17:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Z moją Kotą to właśnie nie jest tak do końca, że ją trzeba przestawiać.
Jeszcze przed zakupem kota, miałam tam jakąś wiedzę o żywieniu, zdobytą głównie dzięki forum.
Zawsze dostawała pełnowartościową karmę suchą i mokrą z wysoką zawartością mięska. Do tego 2 razy w tygodniu sparzonego kurczaczka i wołowinkę.
Wszystko było ładnie pięknie, aż tak od pół roku grymasi na potęgę. To co było dobre wczoraj, nie jest dobre dzisiaj, ale może będzie dobre za dwa dni.
Denerwuje mnie jak kupuję drogie saszetki czy puszki, otwieram a kot powącha i zakopuje. Próbowałam wziąć kocie na przetrzymanie, niestety woli chodzić cały dzień głodna....
A ja jestem chyba za miękka i jak już łazi i płacze, że chce jeść to jej otwieram inna saszetkę, którą zjada ze smakiem, niestety nie ma gwarancji że ta saszetka jutro też będzie smakować :?
A felixa kupuję jak już naprawdę nie mogę sobie dać z nią rady i jej jedzeniem.
Poradźcie coś...... :(

ayashi

Od: Wto gru 04, 2012 11:35

Post » Sob lut 08, 2014 19:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

a je w tym czasie cały czas suche czy urządza całkowity strajk głodowy? jeśli je - nie grozi jej zagłodzenie, więc jeden dzień bez (niedobrej) saszetki jej nie skrzywdzi.
jak reaguje na surowe minso?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob lut 08, 2014 22:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

ayashi pisze:Z moją Kotą to właśnie nie jest tak do końca, że ją trzeba przestawiać.

Rozumiem, że masz jednego kota, czyli Kotę?

Mój pierwszy Kot, jedynak przez 4 miesiące, wzięty ze schroniska i rozpieszczany ponad miarę ("biedniutki kotecek ze schroniska") uwielbia suchą karmę, z mokrego tyka tylko fastfoody kocie: whiskasy, feliksy. Mokrą dobrą tylko po kawałeczku - jeśli go karmię z ręki.
Mięsko surowe - tyka, ale malutko. Chrupki rządzą.

Rozpieściłam gnojka i ponoszę kotsekwencje :) Drugi kot je wszystko (drugi kot pojawił się w domu po 4 miesiącach od adopcji pierwszego).

Nie mam pomysłu na przemyślaną walkę z upodobaniami pierwszego Kota. Został rozpieszczony i ciężkie być może wykorzenienie jego nawyków.

I w tym rozpieszczeniu upatruję przyczynę problemu.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pon lut 10, 2014 14:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa pisze:a je w tym czasie cały czas suche czy urządza całkowity strajk głodowy? jeśli je - nie grozi jej zagłodzenie, więc jeden dzień bez (niedobrej) saszetki jej nie skrzywdzi.
jak reaguje na surowe minso?

Je w tym czasie suche. Podaję jej parzonego kurczaka i wołowinkę, generalnie wcina ze smakiem, ale nie dwa dni pod rząd. Jednego dnia kurczaczek jest cacy drugiego, uraczy mnie spojrzeniem ostentacyjnie zakopie i dumnie wyjdzie z kuchni :roll:

ayashi

Post » Pon lut 10, 2014 14:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

akne pisze:
ayashi pisze:Z moją Kotą to właśnie nie jest tak do końca, że ją trzeba przestawiać.

Rozumiem, że masz jednego kota, czyli Kotę?

Mój pierwszy Kot, jedynak przez 4 miesiące, wzięty ze schroniska i rozpieszczany ponad miarę ("biedniutki kotecek ze schroniska") uwielbia suchą karmę, z mokrego tyka tylko fastfoody kocie: whiskasy, feliksy. Mokrą dobrą tylko po kawałeczku - jeśli go karmię z ręki.
Mięsko surowe - tyka, ale malutko. Chrupki rządzą.

Rozpieściłam gnojka i ponoszę kotsekwencje :) Drugi kot je wszystko (drugi kot pojawił się w domu po 4 miesiącach od adopcji pierwszego).

Nie mam pomysłu na przemyślaną walkę z upodobaniami pierwszego Kota. Został rozpieszczony i ciężkie być może wykorzenienie jego nawyków.

I w tym rozpieszczeniu upatruję przyczynę problemu.

Mam jedną kotkę, Lenkę.
Chyba też jest rozpuszczona, tylko że to się stało tak nagle. Zawsze jadła co się jej dawało i nie mieszałam jej karm. Do pierwszego roku dostawała suche RC baby, później kitten i mokrą animonde kitten, polecaną tu na forum. Praktycznie z dnia na dzień Animonda stała się be i zaczęło się kombinowanie...

ayashi

Post » Pon lut 10, 2014 14:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

dosłownie na drugi dzień czy metaforycznie na drugi dzień? bo może nie to, że ma humory bez reguły, tylko smaki jej się nudzą i co trzeci dzień by zjadła, ale dwa dni z rzędu nie :)

w każdym razie, skoro i tak je suche - to nie umrze. nie daj się sterroryzować ;)
(...zanadto! wiem, jak to jest ^^)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pon lut 10, 2014 14:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A może to wina monotonii w diecie? Może - jak ja to mówię - przeżarła się?
Ja co prawda karmię BARFem, ale jedna i ta sama mieszanka po ok. dwóch tygodniach nudzi się moim kotom i już niechętnie ją jedzą.

edit. Maupa właśnie wyżej o tym napisała :wink:
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pon lut 10, 2014 15:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dwa tygodnie to i tak świetny wynik! Ja robię w miesiącu ze dwie, czasem trzy mieszanki i podaję co dwa dni inną :D inaczej muszę liczyć się z głęboką pogardą w kocich oczach i wymownym zakopaniem miski :D

Mnie się wydaje, że jak kot lubi suchą karmę i ma do niej stały dostęp, to nie czuje się na tyle głodny, żeby "wypróbować" jakąś nową saszetkę czy puszkę. Wybierze znane mu, smaczne chrupki. I tak w kółko - je chrupy, dostaje mokre, ale nie jest głodny, a jak już mu w brzuszku zaburczy, to woli wybrać znowu suche... Moja Luna zaczęła w miarę normalnie jeść mokrą karmę, kiedy zlikwidowałam stały dostęp do suchego. Może u Was też by to przeszło?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pon lut 10, 2014 17:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Bellemere pisze:Dwa tygodnie to i tak świetny wynik! Ja robię w miesiącu ze dwie, czasem trzy mieszanki i podaję co dwa dni inną :D inaczej muszę liczyć się z głęboką pogardą w kocich oczach i wymownym zakopaniem miski :D

Mnie się wydaje, że jak kot lubi suchą karmę i ma do niej stały dostęp, to nie czuje się na tyle głodny, żeby "wypróbować" jakąś nową saszetkę czy puszkę. Wybierze znane mu, smaczne chrupki. I tak w kółko - je chrupy, dostaje mokre, ale nie jest głodny, a jak już mu w brzuszku zaburczy, to woli wybrać znowu suche... Moja Luna zaczęła w miarę normalnie jeść mokrą karmę, kiedy zlikwidowałam stały dostęp do suchego. Może u Was też by to przeszło?

Ja muszę odstawić suchą karmę z zasięgu kota na co najmniej 12 godzin, żeby w ogóle spojrzała na mokrą karmę :wink:
Najczęściej robię to tak, że suche zabieram rano, a wieczorem daję mokrą karmę po zabawie i często osiągamy efekt - czyli ją ruszy. :mrgreen: W ciągu godziny pomodli się jeszcze nad miską, pochodzi wokół, pozakopuje, ale zazwyczaj zje prawie całą porcję, czyli około 1/10 zostawi na pastwę zeschnięcia się.
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

Post » Wto lut 11, 2014 17:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa pisze:dosłownie na drugi dzień czy metaforycznie na drugi dzień? bo może nie to, że ma humory bez reguły, tylko smaki jej się nudzą i co trzeci dzień by zjadła, ale dwa dni z rzędu nie :)

w każdym razie, skoro i tak je suche - to nie umrze. nie daj się sterroryzować ;)
(...zanadto! wiem, jak to jest ^^)

Niestety dosłownie na drugi dzień. Czasami też jak już się nad nią lituje podaje jedno nie pasi, podaje drugie też nie pasie dopiero trzecie łaskawie pasuje :|

ayashi

Post » Wto lut 11, 2014 18:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzięki dziewczyny za rady :D
Dzisiaj podałam jej saszetki Almo nature i odziwo zjedzone ze smakiem :)
Właśnie robię zamówienie w sklepie i zastanawiam się nad karmą suchą. Generalnie lubi Applawsa z kurczakiem i łososiem, tylko że miesiąc temu została wysterylizowana i teraz się zastanawiam nad jakąś specjalną karmą.
Z tego co czytam na forum to opinie są podzielone, co do stosowania specjalnych karm dla kotów sterylizowanych.
Czy powinnam zostawić jej Applaw'sa czy jednak lepiej zmienić na jakąś inną? Jeśli tak czy możecie jakąś polecić?

ayashi

Post » Wto lut 11, 2014 21:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kiedy będziesz czytać forum, zwracaj uwagę na daty postów - sporo z tych podlinkowanych w Kocim ABC jest sprzed kilku ładnych lat, kiedy jeszcze forum jako społeczność było mniej wyedukowane :)
nie kupuj jej karm "dla kastratów" ani po sterylizacji; po pierwsze zawierają dużo więcej zbóż niż Applaws ziemniaków, po drugie nie różnią się znacząco ani istotnie składem od karm normalnych - tylko w detalach. to chwyt marketingowy, kotce Applaws posłuży lepiej.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Śro lut 12, 2014 7:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A może Power of Nature Natural Cat Meadowland mix? Ma różne rodzaje białka (kurczak, indyk, łosoś) i bardzo mało (w porównaniu do innych karm) węglowodanów, które w większości odpowiedzialne są za tycie u kotów.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Śro lut 12, 2014 13:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dlaczego piszecie, że węglowodany odpowiedzialne są za tycie kotów?
Skoro tak jest , to dlaczego w karmach light dla kastratów jest ich duzo więcej niz w normalnych tej samej marki (rc, purina, sanabelle, animonda itd.), kosztem ilości tłuszczy? tłuszcz do weglowodanów daje przecież odpowiednio 9:4 kalorii.
Czy według was producenci karm dla kastratów mylą się obniżając poziom tłuszczy a podwyżaszając węglowodany?
Po której karmie kot po sterylizacji utyje, jeśli zjada jej te sama ilość:
a) białko 40%, tłuszcz 20%, węglowodany 20%
czy
b) białko 40%, tłuszcz 10%, weglowodany 30%

zakładając , że przed sterylizacją jadł karme a) i miał idealną wagę?

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Śro lut 12, 2014 13:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Producenci karm działają raz - że tnąc koszty (węglowodany są dużo tańsze), dwa - grając na przekonaniach opiekunów kotów. Jesteśmy od smarkacza przekonywani, że nie powinniśmy jadać tłusto, bo się upasiemy - automatycznie przekładamy to na koty. Co jest błędem, bo człowiek, jako zwierzę wszystkożerne, powinien jadać umiarkowanie i tłuszcze, i węglowodany. Natomiast kot jest stuprocentowym mięsożercą - tłuszcz zużywa głównie jako źródło energii, natomiast węglowodanów prawie w ogóle nie potrzebuje. Zjedzone węglowodany przetwarza na glukozę, a tę na tłuszcz, ale nie ten, który zużyje, tylko własny koci tłuszczyk na boczkach i gdzie indziej. Taki zapas na czasy wielkiego głodu - wcześniej tej rezerwy nie zużyje. Nadmiar zjedzonego tłuszczu też może dołożyć do tego zapasu, ale to tylko przy przekarmianiu.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

[poprzednia][następna]