Tymczasy i bezdomne.Prosimy o pomoc, potrzebna karma

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw cze 21, 2012 18:27 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Przykro mi Aniu :( Przytulam mocno.

Hektorku [*]

Alyaa

Od: Śro paź 22, 2008 18:24

Post » Czw cze 21, 2012 21:45 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Właśnie przeczytałam :(
Przytulam, Aniu....
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt cze 22, 2012 21:52 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Pomoc nadal potrzebna :(
Zapraszamy na bazarki:
- viewtopic.php?f=20&t=142992&start=15 - biżutki od Meg 2
- viewtopic.php?f=20&t=140925 - pióro OBNIŻKA :!:
- viewtopic.php?f=20&t=141984 - książki feng shui i nie tylko
Ostatnio edytowano Wto cze 26, 2012 20:27 przez ametyst55, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Sob cze 23, 2012 2:44 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Aniu, jestem i przytulam... Bardzo, bardzo Ci współczuję.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob cze 23, 2012 17:27 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Ja tak bardzo króciutko.
Z nowości, niestety nie zbyt przyjemnych.....
Dwa maleństwa mają zapalenie oskrzeli.
Mój Boluś, mały szablo zębny kocurek, właśnie przeszedł operację usunięcia wszystkich zębów (miało być tylko kilka i na to się szykowałam, nie na coś tak poważnego) włącznie z kłami. Okazało się w trakcie, że malec ma chorobę zębów i przyzębia, która nazywa się FORL, nie pamiętam który stopień . Jakby tego było mało, ma zwężoną też tchawicę. Ogromna wada rozwojowa szczęki.
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Sob cze 23, 2012 19:16 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Biedny Boluś :( trzymaj się koteczku.
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Sob cze 23, 2012 21:29 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Aniu :( trzymajcie się Kochani! :)
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Sob cze 23, 2012 23:16 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Anna Rylska pisze:Ja tak bardzo króciutko.
Z nowości, niestety nie zbyt przyjemnych.....
Dwa maleństwa mają zapalenie oskrzeli.
Mój Boluś, mały szablo zębny kocurek, właśnie przeszedł operację usunięcia wszystkich zębów (miało być tylko kilka i na to się szykowałam, nie na coś tak poważnego) włącznie z kłami. Okazało się w trakcie, że malec ma chorobę zębów i przyzębia, która nazywa się FORL, nie pamiętam który stopień . Jakby tego było mało, ma zwężoną też tchawicę. Ogromna wada rozwojowa szczęki.

To dokładnie tak samo, jak braciszek Bolusia, Pancunio. Też cierpi na FORLa. Na razie ma usunięte 4 zęby. Pancunio ma silny organizm. Kiedy po intensywnej antybiotykoterapii u Wedelka pojawiła się grzybica, zachorowały na nią wszystkie koty, z wyjątkiem Pancusia. Ale FORLa ma zdiagnozowanego i trzeba często kontrolować stan jego ząbków.

Znalazłam dobre opracowanie o FORLu.

Z opracowania dr. Gawora:

„Odontoklastyczna resorpcja uzębienia kotów – (feline odontoclastic resorptive lesion, FORL)
Cierpi na nie od kilkunastu do prawie 70% populacji kotów domowych. W rzeczywistości odontoklastyczna resorpcja uzębienia kotów może być jedną z najbardziej powszechnych schorzeń jamy ustnej tych zwierząt. Najczęściej występuje u kotów krótkowłosych, w wieku ok. 5 lat, częściej u samców. Predysponowane są koty ras orientalnych, głównie syjamskie i abisyńskie.

Etiologia i patogeneza
Choroba polega na stopniowej resorpcji tkanek twardych zęba: szkliwa i zębiny, poczynając od szyjki zęba. Pojawiające się zmiany mają półksiężycowaty kształt, nierówne brzegi, częściowo są ukryte poddziąsłowo. Podczas zgłębnikowania brzegi są twarde i chropowate. Proces jest bolesny, gdyż zostają obnażone zakończenia nerwowe w kanalikach zębinowych. Ubytki szkliwa i zębiny wypełniają się proliferującą i obrzękniętą tkanką łączną. Proces resorpcyjny rozszerza się na całą koronę, doprowadzając do otwarcia komory zęba.
Choroba nie ma nic wspólnego z próchnicą, ubytki powstają w wyniku działalności odontoklastów, które są aktywowane cytokinami wydzielanymi miejscowo przez komórki nabłonka, śródbłonka i nacieku zapalnego.
Etiologia choroby jest złożona i obecnie nie znamy bezpośredniej przyczyny resorpcji odontoklastycznej. Za czynniki doprowadzające do powstania tego schorzenia uważa się przewlekłe choroby przyzębia, infekcje wirusowe (szczególnie te powodujące znaczną immunosupresję), częste wymioty (kwaśna treść z żołądka wraz z sierścią) oraz zaburzenia w metabolizmie wapnia. Wiele badań wskazuje na defekt (wrodzony lub nabyty) odpowiedzi immunologicznej jako istotny czynnik w patogenezie. Jako możliwą przyczynę pojawiania się FORL najnowsze doniesienia analizują stosunkowo wysokie zawartości witaminy D3 w gotowych karmach dla kotów (w stosunku do zapotrzebowania dziennego).

Objawy kliniczne
Niechęć do jedzenia, zwłaszcza twardej karmy, przy zachowanym prawidłowym łaknieniu, głośne miauczenie lub syczenie podczas jedzenia, gwałtowne wypluwanie kęsów, niekontrolowane drżenia żuchwy, przy dłużej trwającym procesie brak apetytu, zaniedbanie toalety okrywy włosowej, zapalenie warg, ślinienie się. Rozpoznanie opiera się na badaniu zgłębnikiem miejsc w uzębieniu, które otoczone są zmienionymi zapalnie dziąsłami. Zgłębnik wchodzi do ubytków w koronach zębowych, wywołując silną reakcję bólową nawet u znieczulonego kota. Ostateczne potwierdzenie choroby wymaga wykonania wewnątrzustnego zdjęcia RTG.

Leczenie
Leczenie zachowawcze jest kontrowersyjne, ze względu na wysokie prawdopodobieństwo nawrotu. Można próbować je stosować, jeżeli zmiany są niewielkie – polega na wypełnianiu ubytków cementem glassjonomerowym. Najczęściej jednak pacjenci trafiający do lekarza mają już zaawansowane nadżerki odontoklastyczne, zajmujące większą powierzchnię zęba. W tym stanie zaleca się podawanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (przy czym należy wybierać preparaty o jak najniższej toksyczności dla kotów). Postępowaniem z wyboru jest, po uprzednim badaniu radiologicznym, usunięcie chorych zębów oraz korzeni po zębach, których korony uległy złamaniu. Należy pamiętać, że choroba często ma charakter przewlekły i nadżerki mogą pojawiać się w kolejnych zębach. Ponieważ etiologia schorzenia pozostaje nieznana, jak do tej pory jedynym sposobem, który prawdopodobnie zmniejsza ryzyko pojawienia się FORL, a z pewnością ułatwia jej wczesne rozpoznanie, jest codzienna systematyczna higiena jamy ustnej.”

Przykro mi, że u Bolusia FORL tak szybko poczynił takie spustoszenia w pycholku. Cały czas trzymam kciuki za małego braciszka mojego kolosa i ciepło o Was myślę. :1luvu:

.

vega013

Post » Nie cze 24, 2012 10:23 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Biedny synuś mój :( Całusy dla niego w łebek, mam nadzieję, że dziś już pysio jest troszkę mniej obolały.
Obrazek

Afatima

Od: Nie mar 02, 2008 12:33

Post » Nie cze 24, 2012 15:36 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

znalazłam dziś dwa ok. 5 tyg. maleństwa, chłopczyk i dziewczynka, mają koci katar, pilnie potrzebują jakiegoś lokum, pomocy,jedzneia ja kolejnemu leczeniu, utrzymaniu nie podołam, może ktoś???

Anna Rylska

Post » Nie cze 24, 2012 15:56 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

zapraszam na bazarek, może uda się coś uzbierać porządnie na kocie potrzeby: viewtopic.php?f=20&t=142547
W roku akademickim mogę być tu bardzo rzadko, proszę o cierpliwość

Zireael666

Od: Śro lut 15, 2012 13:41

Post » Nie cze 24, 2012 16:23 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Anna Rylska pisze:znalazłam dziś dwa ok. 5 tyg. maleństwa, chłopczyk i dziewczynka, mają koci katar, pilnie potrzebują jakiegoś lokum, pomocy,jedzneia ja kolejnemu leczeniu, utrzymaniu nie podołam, może ktoś???

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anna Rylska

Post » Nie cze 24, 2012 16:56 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Afatima pisze:Biedny synuś mój :( Całusy dla niego w łebek, mam nadzieję, że dziś już pysio jest troszkę mniej obolały.

Afatimo, usunięcie ząbków jest równoznaczne z usunięciem problemu. Kotuś bez ząbków całkiem dobrze sobie radzi. Żal maleństwa, ale będzie czuło się znacznie lepiej. Nie martw się, proszę...

Ty masz Bolusia - synusia, ja mam synusia - braciszka Bolusia. :piwa:

vega013

Post » Nie cze 24, 2012 18:48 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

Anna Rylska pisze:
Anna Rylska pisze:znalazłam dziś dwa ok. 5 tyg. maleństwa, chłopczyk i dziewczynka, mają koci katar, pilnie potrzebują jakiegoś lokum, pomocy,jedzneia ja kolejnemu leczeniu, utrzymaniu nie podołam, może ktoś???

Obrazek

Obrazek

Obrazek

matko jedyna jakie bidy malutkie,
W roku akademickim mogę być tu bardzo rzadko, proszę o cierpliwość

Zireael666

Od: Śro lut 15, 2012 13:41

Post » Nie cze 24, 2012 20:03 Re: Tymczasy i bezdomniaczki.Dużo kociąt. Prosimy o pomoc, k

vega013 pisze:
Afatima pisze:Biedny synuś mój :( Całusy dla niego w łebek, mam nadzieję, że dziś już pysio jest troszkę mniej obolały.

Afatimo, usunięcie ząbków jest równoznaczne z usunięciem problemu. Kotuś bez ząbków całkiem dobrze sobie radzi. Żal maleństwa, ale będzie czuło się znacznie lepiej. Nie martw się, proszę...

Ty masz Bolusia - synusia, ja mam synusia - braciszka Bolusia. :piwa:

Wiem, jestem często zastępczą mamką dla Kermisia z Korabiewic, kiedy jego opiekunka tymczasowa jest na wyjeździe :) Kermit nie ma ani jednago zęba i świetnie sobie radzi, nie straszna mu nawet sucha karma :D Martwię się, bo Boluś to taki chorowitek biedny, ciągle coś nie daje mu spokoju. Pozdrowienia dla Pancusia, ktoś z boku nigdy by się nie domyślił, że to bracia :)
Obrazek

Afatima

Od: Nie mar 02, 2008 12:33

[poprzednia][następna]