KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon lip 11, 2011 22:12 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Jadziu wczoraj była niedziela i ja rano robiłam opatrunek Biedronowi bo jak wiesz rano Wiesiu zgłaszał że nie było, jak długo się utrzymał na Biedronie nie wiadomo. dlatego martwi mnie ta rana czy damy radę ja utrzymywać w odpowiedniej czystości i odpowiednio zabezpieczać.
Co do zapisków to ja trochę wymiękam.
Częśc jest w teczce, cześć na boksach,a części wogóle nie ma.
Tak samo z lekami, ciągle ich szukam.
A towitrynka, a to lada, a to boks, trochę fiksuję od tego.
Myślę że inni też.
Jest dużo kotó, czasu na dyżur niezbyt dużo, mnie 3 godziny to mało.
Nie wiem coś nie możemy wypracować stosownych procedur.
A przeciez tak naprzemiennie chodzimy, że jak jedno trybko zawiedzie to sypie się całość.
Tak samo puszki.
Ile razy dajecie mokre swoim kotom w domach.
A my na Chatce chyba pchamy 2 razy dziennie na ful.
Bo każdemu żal kociaków.
efekt taki że puszki jak woda idą, a suchego nie ubywa.
Myslę że warto wrócić do systemu - mokre tylko rano, a częściej tylko chorym i na rekonwalescencji.
Co wy na to :?:
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Pon lip 11, 2011 23:03 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Uwazam ze 2xdziennie mokre to wcale nie za wiele, a suche to tak na przegryzke bo nie kazdy kot je suche. A mokre to kazdy no chyba ze mu cos dolega.
Nie jestem za tym zeby wieczorna zmiana nie dawala mokrego, mozna jedynie zmniejszyc porcje zeby zjadly i nie zostawalo na rano.
Ja sie nie wypowiadam ile razy dziennie daje jesc bo by nikt nie uwierzyl one jedza na okraglo ile chca i puszki i mieso gotowane i jajka i wszystko co lubia, ja sie ciesze jak koty jedza bo wiem co to jest jak nie ma apetytu jakie katorgi przezywam bo wtedy jest chory.
A jak zdrowy to niech je ku radosci :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=KWXhyA9b4fA
Obrazek http://www.nadziejanadom.org
Tajger,Chrupka,Pela,Kapsel,Czaruś
Benek [*] Lucuś-Belmondo[*]

jadziaII

Od: Pt lip 04, 2008 21:39

Post » Wto lip 12, 2011 8:45 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Niech jedzą mokre 2x na dobę ale mało - nie tak, że po wyjściu ze zdrowej jeszcze trzy pełne michy mokrego zostają. Ja daję 1 puszkę whiskasa na 6 kotów, w domu podobnie. Po takim nakarmieniu można nawet od razu pozmywać miski, ewentualnie zostawić jakąś 1 na dolizanie resztek ze wszystkich.

Co do leków to faktycznie się pogorszyło - kiedyś była tylko ewidencja i witrynka a teraz... :( proponuję by wszystko wpisywać jednak do tej eweidencji i leki i zabiegi typu przemycie ranki, oczka czy czyszczenie oraz dodatki do karm. A leki niech leżą w witrynce...

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Wto lip 12, 2011 12:26 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Mile kolezanki pamietajcie aby codziennie rano wyczyscic uszka malej burusi jest to koniecznie poniewarz ma swierzba ja byk i zakrapiac arydemylem jest w witrynie w koszyku.
Dzis popatrzylam i nie miala robione. Wiec jej oczyscilam wiec na wieczor juz nie.

jadziaII

Post » Wto lip 12, 2011 13:22 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Nie zamieniac Cytrynkowi niebieskiej budki na zadne pontoniki poniewaz on sie bardzo dobrze czuje w tej budce jest bezpieczny a z pontonika nie korzystal tylko siedzial w kuwecie.
Wiec bez sensu uszczesliwiac go na sile pontonikiem.
A i jeszcze jedna jedna istotna uwaga wiadomo ze koty maja ciasno bo po malym boksie wiec nie ustawiajcie jedzenia i picia obok kuwety bo wszystko jest zasypane w wodzie bloto tylko oddzielac legowiskiem czyli kuweta, spanko i pod sciana jedzenie i picie.
W przypadku Cytryna wyjatek bo jest budka i nie da sie inaczej.
U mamuski z malymi tez wieszac wode na dzwiczkach gdzie nie ma kuwety.
Wszystko dzis z Mara przestawialysmy.

jadziaII

Post » Wto lip 12, 2011 14:23 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Post » Wto lip 12, 2011 14:52 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Raport z porannego dyżuru (Małgosia and Bogusia):
1. Uszy buraska od Mani ( brak wiadomości co do imienia, wybaczcie :D ) wyczyszczone i zakropione, wbrew zarzutom. Jeśli ma świerzba to będą się brudzić do wyleczenia a do krwi nie ma sensu czyścić
2. Domek został wyjęty ponieważ Lemonek leżał pomiędzy kuwetą a tymże domkiem. W pomieszczeniu było bardzo gorąco, jak wiadomo powszechnie wszystkim dyżurującym ;) Więc kot sam się uszczęśliwił tak jak chciał ;)
3. Klimek uszy miał wyczyszczone bo miał strasznie brudne i oczka także zostały zakropione.
4. Porządki wykonane, koty nakarmione, podłogi zmyte :D
5. Podane leki i zabiegi wpisane do ewidencji leczenia( tego na sznurku)
6. Miodek: obecnie przebywa w Alaskanie, czuje się lepiej. Miał zrobione wszystkie testy i badanie krwi. Ma miską hemoglobinę i poziom białych ciałek. Gosia przywiezie go do kociej chatki i jutro zabierze go go ponownie na kontrolę do Alaskana.

Uwagi inne:
Podzielamy zdanie Doroty co do miejsca przechowywania leków i zapisków czyli ewidencji. Według nas po to ona została stworzona żeby tam, a nie na wszelkiej maści kartkach na boksach na przykład, zaznaczać co się komu podało. My na kartkach pisać niczego nie będziemy ponieważ taka kartka może łatwo wsiąknąć.
Co do jedzenia nasze koty jedzą je dwa razy dziennie, rano i wieczór i więcej nie muszą. O ile mi wiadomo, sucha karma jest karmą pełnowartościową i nie konieczne jest karmienie ich dużymi ilościami mokrego, które teraz w okresie letnim dość szybko się psuje i jeszcze się kociska podtrują. Sama przyznaję ostatnio za dużo dałam mokrego i jak wychodziło to leżało, znaczy Asia. To tyle :D
Obrazek Obrazek Obrazek

asiek_i_boguś

Od: Wto sty 11, 2011 18:30

Post » Wto lip 12, 2011 15:06 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Najważniejsze żeby Miodek wyzdrowiał.....

W EWIDENCJI BRAKŁO CZYSTYCH KARTEK - jak ktoś ma to niech druknie....

Gadałam w sprawie Biedronka - skoro nie dajemy rady z tym opatrunkiem to tylko ta maść do rany

a ogólnie:
- Biedronek przez kolejne 3 dni ma dostawać nadal Enrobioflox a także mieć zapuszczaną maść do rany
- Klimek nadal 2x Floxal do oczu do 17. wieczora włącznie. 18 rano już nie bo idzie na kontrole.

Mara S

Post » Wto lip 12, 2011 15:07 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Gosiu i Bogusiu strasznie Wam dziękuję za szybką i sprawną akcję z Miodkiem :1luvu: kurcze sama nie wiem co małemu się mogło zadziać wczoraj na wieczornym dyzurze wydawałoby się że wszystko było ok :oops:
Postaram się dziś na chwilę podjechać do kociarni i pozakładać wszystkie ewidencje - dla kociaków leczonych z wyjątkiem podawania zastrzyków bo nad tym panuje już Wiesiu, jexdzi codziennie i podaje zastrzyki ( Wiesiu chyba dziś był ostatni zastrzyk dla Ines powinna jeszcze dodtawać antybiotyk tydzień - czy mam podjachać do lecznicy po zastrzyki? jak coś zadzwoń)
bo ja jeszcze teraz jadę po kotkę po sterylce, a potem do schroniska :(

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Wto lip 12, 2011 15:15 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

A ja bardzo dizękuję fundatorom karmy mokrej dla Klimka :1luvu:

Mara S

Post » Wto lip 12, 2011 15:40 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

W akcie rozpaczy oddania Nadi do KC zrobiłam jej wyróżnione ogłoszenia na allegro :oops: może się uda znaleźć szybko domek http://allegro.pl/kot-pilna-adopcja-i1714495283.html

I zrobiłam drugie dla maluchów schroniskowych http://allegro.pl/kocieta-ze-schroniska ... 96244.html ale cńka jestem w te ogłoszenia :oops:
Całek może byś mnie podszkolił i miałeś coś pomyśleć o usprawnieniu wieloogłoszeniowym :D co ty na to.
ja chetna jestem :D do szkolenia oczywiście o tych ogłoszeniach :ryk: :ok:
Obrazek
Obrazek

Dorota Wojciechowska

Post » Wto lip 12, 2011 15:56 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

miodek jest już w kociej chatce biedak najadł się strachu .zrobione ma róźne testy z krwi nie ma żadnej z paskudnych kocich chorób jutro wezmę go pod wieczór na kontrolę.ma mało białych krwinek i hemoglobiny diagnoza początek infekcji wirusowej

gosiakot

Od: Śro mar 24, 2010 21:08

Post » Wto lip 12, 2011 16:10 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

gosiakot pisze:miodek jest już w kociej chatce biedak najadł się strachu .zrobione ma róźne testy z krwi nie ma żadnej z paskudnych kocich chorób jutro wezmę go pod wieczór na kontrolę.ma mało białych krwinek i hemoglobiny diagnoza początek infekcji wirusowej

Kurcze to chyba jednak po szczepieniu reakcja 8O
Biedny Miodek taki flaczek rano był i drżał że strachu się najadłam.
Miodku trzymaj się maleńtasie.
A ty Gosiu to chyba stałą zniżkę masz za jeżdżenie w ta i nazad taksówkami do KC 8O
Obrazek
Obrazek

Dorota Wojciechowska

Post » Wto lip 12, 2011 19:27 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Karta ewidencji-zwana w szpitalu kartą zleceń jest bardzo ważnym dokumentem leczenia ,który dołącza się do historii choroby,czasem w czasie leczenia zachodzi potrzeba przeglądu dawno zastosowanego leczenia i dlatego takie karty wędrują nawet do archiwum.Powinnismy je dokladnie uzupełniać.Myslę ,że kartka jako dodatkowa informacja moze być przypięta do boksu, ale podstawą powinna być ewidencja.
Jest coraz więcej podobnych do siebie kotów,jak jest się raz w tygodniu to można łatwo pomylić koty.Proponuję tanim kosztem zaznaczyć je tzn kupić gumkę taką do wciągania bo obróżki z gumki to wydatek i kułeczka plastikowe takie na klucz,markerem napisać imię kota.Można dla kotek kupić np rózowe a dla kocurków niebieskie to z daleka znana byłaby płeć kota.Bardzo proszę decydentów o przemyślenie tej propozycji. :?: :?: :?:
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, zyskałby na tym człowiek, a stracił kot.

Mark Twain

wiesiak

Od: Nie sty 09, 2011 21:20

Post » Wto lip 12, 2011 20:40 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Dziś Hopka pojechała do swojego domu w Bobrownikach. Zamieszka z młodym małżeństwem i dwójką dzieci a także psem, szczurem, świnkami wietnamskimi i kurami. Było jej smutno ale mam nadzieję, że szybko się zaklimatyzuje a możliwość wychodzenia na dwór wynagrodzi jej brak innych kotów do gonienia - trzymajcie kciuki.

Mara S

[poprzednia][następna]