Paluch: kot z FIV + zly stan, FIP ['] w klatce dzieki dyr

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 18, 2009 12:21 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

ARKA pisze:
Serniczek pisze:Rozwijać nie będe. Przedstawiłam tylko wynik wizyty w schronisku. Lekarze przeciez tam są i każdy na pewno wie o co chodzi.

No to co to za dyskusja jest? Pytam grzecznie o jakie badanie nerek chodzi dokladnie? krew, mocz, usg nerek, rtg nerek, badanie cisnienia u kota co jeszcze?

Paluch ma narkoze wziewna pewnie Wam to powiedzieli...

bez pokrzykiwania dobrze?
Chodzi rutynowe badania nerek-narkoza przy ich złym funkcjonowaniu jest niebezpieczna. Może wystarczyć badanie poziomu mocznika z krwi ale to lekarz decyduje czy rozszerzac badania o inne-miarodajne czynniki.Osobiście w narkoze wzięwna w schronisku jest mi trudno uwierzyć-ale skoro tak mówisz to znaczy,że tak jest. Tylko się cieszyc w takim razie-ale przy chorych nerkach jakakolwiek narkoza grozi ryzykiem zejścia. Tyle wiem od lekarzy. Koty długowłose-jako genetycznie zagrozone chorobami nerek-sa grupa zwierząt "podwyższonego ryzyka" oraz np te o masci rudej. Rudzioszki sa bardzo wrazliwe.....
Wiem od wetów,ze narkoza wziewna jest droższa i wymaga obecności anestezjologa.Ciesze się,ze w schronisku ja mają-dla zwierząt to dużo lepiej
Serniczek

Post » Śro lis 18, 2009 12:22 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

iskra666 pisze: najpierw trzeba by zadziałać w schronie..

O tym pisałam, do tego też trzeba się merytorycznie przygotować. Inaczej znów będzie miło i sympatycznie i nic z tego nie wyniknie.
Obrazek

atrophy

Od: Śro lip 05, 2006 21:57

Post » Śro lis 18, 2009 12:24 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

Arka wydaje mi się bez znaczenia czy to miejskie czy prywatne o tyle, że i w miejskim i w prywatnym pieniędzy zawsze jest mało..
Postaram się dzisiaj dowiedzieć ile kosztowały testy i kto i gdzie je kupował.

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Śro lis 18, 2009 12:27 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

aamms pisze:
ARKA pisze:
Maryla pisze:Aniela, Ty na pewno to wiesz, ze najkosztowniejsze jest leczenie
a najtansza profilaktyka
przewaznie
dlatego gdyby na wejsciu kotom mozna bylo robic testy i je szczepic to odpadla by koniecznosc dlugotrwalego a czesto nieskutecznego leczenia, zgonow :(
tyle ze to teoria

Maryla, wiem to. Gdyby dac czy zakupic czy wplacac na konto palucha z dopiskiem "na testy dla kotow" byloby to rozwiazanie.
Zreszta, trzeba by tez przekonywac o zasadnosci przeznaczenia srodkow finansowych na testy sam UM a nie dyrektorke.

To może spotkanie warto zorganizować z dyrekcją Palucha oraz kimś z Urzędu Miasta?

Na zasadnosc robienia testow kotom byc moze, moze miec wplyw inspekcja weterynaryjna, teoretycznie moga wydac takie zalecenie. 8) Nie nakaz a zalecenie.
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Śro lis 18, 2009 12:28 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

Arko - odpowiedziałam na Twoj post odnosnie przepelnienia schroniska i koniecznosci budowania drugiego - przepelnienie jest, bo sama dyrektorka podjela decyzje o rozbudowei Palucha
Dwa - nie wierze ze dt sa niezgodne z przepisami. W takim razie wiekszosc schronisk lamie prawo?
Pani dyrektor nadal nie akceptuje dt - z tego co sie ostatnio dowiedzialam.
Odmowiono mi w zeszlym tygodniu wydania chorego - lekko kota. Kota 'leczonego' na Paluchu od kilku miesięcy tak, ze jego stan jest gorszy niz na wejsciu.
Testami badane sa koty ktore sie podejrzewa ze cos im moze dolegac - ale jak widac na przykladzie Bialego nawet dlugotrwala choroba podejrzen nie budzi.
Czemu pani dyrektor, zamiast interesowac sie tym ktory kot trafil do dt, w ogole nie przejmuje sie tym gdzie one ida i w jakich warunkach sa 'leczone' i przebywaja 'na kwarantannie'.
Czemu ze strachu przed skargami na nia wydala zakaz adopcji kotw do leczenia, a nie zorbila nic w celu uswiadamiania ludzi adoptujacych zwierzaki na co zwrocic nalezy uwage po zabraniu kota ze schroniska? Moim zdaniem warto opracowac brioszurke i wreczac ja osobom adoptujacym kota - niech wiedza ze wymioty i biegunka moga byc obajwem pp - na przyklad.
Informacja na stronie, ze mozna adoptowac koty chore za zgoda lekarza ukazala sie dopiero 16 listopada. Ponad miesiac temu chcialam zabrac ze schronu Alpi - powiedziano mi, ze lekarz nie da zgody na adopcje kota z ostatniego boksu - NIGDY tak sie jeszcze nie stało. A w ostatnim boksie sa koty chore, leczone indywidulanie - większosc z kk.

JAk wyglada adopcja doroslego kota - moze poswiadczyc Marsylka. Nie jest latwo i wiele osob moze sie zniechec albo nie sa na tyle 'upierdliwe' ze odejda z kwitkiem.

Bozeno - kotow dlugowlosych nie ma, nie wiem gdzie są, pewnie wyadopotowane. NIe widzialam ich zdjec w ksiazce z kotami do adopcji - nigdy.

Czemu sluzy zakaz fotografowania i szukania domow kotom? Bo przeciez jak widac, dzieki ogloszeniom wolntariuszy one domy znajduja. Tylko czemu nie jest to robione oficjalnie?

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Śro lis 18, 2009 12:29 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

iskra666 pisze:Arka wydaje mi się bez znaczenia czy to miejskie czy prywatne

Uwierz mi, ze to ma wielkie znaczenie.

ARKA

Post » Śro lis 18, 2009 12:34 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

Never pisze:Dwa - nie wierze ze dt sa niezgodne z przepisami. W takim razie wiekszosc schronisk lamie prawo?

Wymien mi , ktore schroniska mają dt, miejskie schroniska. Jesli sa takie dt to ludzie niby adoptuja zwierzeta "na siebie' i szukaja im domow.
Naprawde wymien jakies miejskie schronisko, ktore ma oficjalnie swoje dt.

ARKA

Post » Śro lis 18, 2009 12:35 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

ARKA pisze:

a jakie?

Jeżeli schronisko uzna za konieczne zrobienie testów felv/fiv to nie może ich zrobić?
Albo przyjąć pieniędzy na testy?

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Śro lis 18, 2009 12:35 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

W lecznicy jeden test FeLV / FIV kosztuje 40,00 - 50,00 zł., w hurtowni kilkanaście (zależnie od wielkości zakupu, bo są rabaty). Do tego dochodzi czas weta, bo trzeba pobrać krew i zrobić te testy dokładnie (pilnować czasu zgodnie z zaleceniami producenta).
A potem podjąć decyzję co robić z kotami dodatnimi. Bo jak wiadomo wielu wetów chce takie koty usypiać...

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro lis 18, 2009 12:52 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

iskra666 pisze:
ARKA pisze:

a jakie?

Jeżeli schronisko uzna za konieczne zrobienie testów felv/fiv to nie może ich zrobić?
Albo przyjąć pieniędzy na testy?

Paluch robi jak zachodzi koniecznosc-czyli pojedynczym kotom,ze wskaz lekarskich. Nie ma obowiazku robienia kazdemu kotu testow tak jak jest obowiazek szczepienia we wszystkich schroniskach zwierzat p/wsciekliznie.

W zwiazku z tym, ze nie ma obowiazku robienia testow wszystkim kotom, schronisko miejskie nie moze przeznaczyc srodkow finansowych, wlasnych, budzetowych, na takie testy,dal wszystkich kotow. Ale jesli znajda sie darczyncy i zakupia takie testy czy tez wplaca ze wskazaniem na testy, wola musi by wykonana.

Zreszta, nie ma tez obowiazku sterylizacji zwierzat, i wiele schronisk nie wykonuje poprostu zabiegow :( A to ,ze paluch robi, taka decyzje podjąl UM, i srodki na ten cel przeznacza w budzecie schroniska. Tym bardziej, ze w ustawie o ochronie zwierzat jest zapis, ze taka uchwale moga podejmowac(nie muszą): sterylizacja zwierzat, usypianie slepych miotow.

Natomiast schroniska fundacyjne/organizacji czy schroniska zarzadzane przez organizacje moga sobie robic co chca. Nie musza miec pieniedzy buzdzetowych miasta na to aby robic wszystkim kotom testy, o ile posiadaja wlasne srodki wystarczajace.
Ostatnio edytowano Śro lis 18, 2009 12:56 przez ARKA, łącznie edytowano 1 raz

ARKA

Post » Śro lis 18, 2009 12:53 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

ARKA pisze:
Never pisze:Dwa - nie wierze ze dt sa niezgodne z przepisami. W takim razie wiekszosc schronisk lamie prawo?

Wymien mi , ktore schroniska mają dt, miejskie schroniska. Jesli sa takie dt to ludzie niby adoptuja zwierzeta "na siebie' i szukaja im domow.
Naprawde wymien jakies miejskie schronisko, ktore ma oficjalnie swoje dt.

Oficjalnie, z zapisem w papierach - nie wiem. Ale poczytaj watki schroniskowe - Łódz, Wrocław na przyklad. tam to dziala. Chodzi o to, zeby nie rzucac pod nogi klod osobom ktrte wyciagaja koty, nie robic w ttym przypadku śledztw, tylko cieszyc sie ze kot bedzie leczony w przyzwoitszych warunkach.

Never

Post » Śro lis 18, 2009 12:58 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

ARKA pisze:o jakie badanie nerek chodzi dokladnie?

morfologia z profilem nerkowym i wątrobowym - podstawowe badanie krwi..
to powinno być obowiązkowe przed narkozą u każdego kota (pewnie u psów też - ale nie piszę, bo na psach się nie znam)..
a szczególnie u tych pseudopersów, które mają genetyczne skłonności do chorób nerek i którym z racji pochodzenia z różnych rozmnażalni nastawionych na zysk, nikt takich badań nie robi..
tylko przy zdrowych nerkach można podać narkozę.. inaczej to zagrożenie zycia..
a przy okazji morfologii warto zrobić testy..

(wszystkie moje tymczasy zaczynają od takich badań - dopiero potem mogę je dołączyć do mojego stada.. jeśli oczywiście wszystko jest w porządku.. )
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Śro lis 18, 2009 12:58 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

http://www.youtube.com/MsAtrx#p/u/4/_ELxJxGnHKw

A tutaj kotki w potrzebie - na dalszym planie Biały, na pierwszym - kolega/zanka Alpi - ciagle chory oraz burasek rowniez alpinista - jadl mi z reki :D I jeszcze rudosci, szarosci, brazy - wszystkie kolory swiata, do zakochania sie :D

Never

Jana pisze:W lecznicy jeden test FeLV / FIV kosztuje 40,00 - 50,00 zł., w hurtowni kilkanaście (zależnie od wielkości zakupu, bo są rabaty). Do tego dochodzi czas weta, bo trzeba pobrać krew i zrobić te testy dokładnie (pilnować czasu zgodnie z zaleceniami producenta).
A potem podjąć decyzję co robić z kotami dodatnimi. Bo jak wiadomo wielu wetów chce takie koty usypiać...

Przebadanie kota na krew to do 20 minut...trwa, na wynik czeka sie chyba 3 minuty, czy cos takiego...dlatego warto na wstepie je badac...jak sie je wsadza do klatek...czy wypuszcza na wybieg

Wczoraj Never ogladałam własnie wrzucone zdjecia i opisy kotów(jeden długowłosy czarny jest chory i to ostro),a 2 sa wizualnie zdrowe-pytałam, bo zdjecie wrzucac che jako ogłoszenia.
Ja tam łubie podziwiac lesne i persy, ale zadnego nie mam-wole Trójłapka jak cos... :lol:
Jak wspomniano koty białaczkowe usypia sie w 99%, bo...jest duzo innych zdrowych kotów....Same wiecie ile kosztuje terapia kota...z białaczka. I jesli ten ludzki Interferon jest akurat ok, to sukces,gorzej finansowo Vibragen kupic...
BOZENAZWISNIEWA

Post » Śro lis 18, 2009 12:59 Re: Paluch:potrzebne pieniadze lub tdt, uwaga!Paluch czyta watek

Paluch robi jak zachodzi koniecznosc-czyli pojedynczym kotom,ze wskaz lekarskich. Nie ma obowiazku robienia kazdemu kotu testow tak jak jest obowiazek szczepienia we wszystkich schroniskach zwierzat p/wsciekliznie.

W zwiazku z tym, ze nie ma obowiazku robienia testow wszystkim kotom, schronisko miejskie nie moze przeznaczyc srodkow finansowych, wlasnych, budzetowych, na takie testy,dal wszystkich kotow. Ale jesli znajda sie darczyncy i zakupia takie testy czy tez wplaca ze wskazaniem na testy, wola musi by wykonana.

Zreszta, nie ma tez obowiazku sterylizacji zwierzat, i wiele schronisk nie wykonuje poprostu zabiegow :( A to ,ze paluch robi, taka decyzje podjąl UM, i srodki na ten cel przeznacza w budzecie schroniska. Tym bardziej, ze w ustawie o ochronie zwierzat jest zapis, ze taka uchwale moga podejmowac(nie muszą): sterylizacja zwierzat, usypianie slepych miotow.

Natomiast schroniska fundacyjne/organizacji czy schroniska zarzadzane przez organizacje moga sobie robic co chca. Nie musza miec pieniedzy buzdzetowych miasta na to aby robic wszystkim kotom testy, o ile posiadaja wlasne srodki wystarczajace.

chcielismy zapłacic za testy dla kotów długowłosych- nie przyjeto propozycji gdyz nie zezwalaja na to przepisy. :?
Serniczek

[poprzednia][następna]