Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 24, 2007 11:39

Serduszka drobiowe są OK, jeśli kociak chce je spożyć :wink:
Niestety, nie każdy chce... :roll:

Wołowina gulaszowa jest niewiele droższa od podrobów [ok. 10 zł/kg], ryba też będzie dobra [moja uwielbia białą pangę, ale różową też czasem zje; to ok. 10-11 zł/kg]. Nie wiem, jak u Ciebie, ale w naszych sklepach serduszka kosztują 7-8 zł/kg.

Może serce wołowe [przemrożone oczywiście]? Ja kupuję pół, bo jest wielkie, mielę przez maszynkę z grubym sitkiem i zamrażam w pojemniczku na kostki lodu.
Podobnie zamrażam posiekane gulaszowe mięso z kurczaka lub indyka [9-12 zł/kg].

Obrazek

Potem wyjmuję 1 kosteczkę [moja kicia jest niejadkiem], rozmrażam i podaję na surowo [gotowanego drobiu nie chce jeść].
Obrazek ~~ Ci, którzy nie lubią kotów - w poprzednim wcieleniu byli myszami ~~ :)

karotka&habibi

Od: Pt lis 23, 2007 10:23

Post » Pon gru 24, 2007 11:57

Bakalia jest wybredna tak w polowie :) Chcialam ja przestawic z Kittekata (dostawala w DT) ale... odmawiala tych lepszych karm :?

Kupilam i kupuje nadal :oops: takie puszeczki z spozywczego 1,20-1,60 i mieszam z lepsza animonda, miamiorem, gimpetem...

Zjada :) Z kazda porcja jej to zmiejszam, mam nadzieje ze niedlugo nie bede musiala kupowac tych tanich karm

Niejadalna (nawet pomieszana z ta tania) jest narazie ta karma

Obrazek

Z ta karma nie zbankrutuje ale obie moje kotki jej nie toleruja (Moja tymczasowa koteczka wciagala wszystko nosem) :lol:

Bakalia swiezego miesa tez nie akceptuje, moze troche skubnie... :?
Moze na wolowinke sie skusi

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Pon gru 24, 2007 13:09

Moja koleżanka miała podobne kłopoty z żywieniem młodego persa, ale zaprzestała ostatecznie podawania puszek i przerzuciła się na "moczone" suche [lepszej jakości].
Najpierw bardzo mocno rozmoknięte, a potem, stopniowo, coraz mniej moczone. Po kilkunastu dniach podawał dwie miseczki:
-w jednej namoczone
-w drugiej suche [to samo]
Wreszcie kot się jakoś przestawił. Teraz rano dostaje mokre, potem, przez cały dzień suche.
Obrazek ~~ Ci, którzy nie lubią kotów - w poprzednim wcieleniu byli myszami ~~ :)

karotka&habibi

Post » Czw sty 03, 2008 14:52

Kasia_1991 pisze:Niejadalna (nawet pomieszana z ta tania) jest narazie ta karma

Obrazek

bo to nie jest rewelacyjna karma, pod względem składu taki lepszy W czy KK
w samku chyba też niedobra z tego co słyszałam.

ja jeszcze mam pytanie odnośnie karmy Wildlife

kilkanaście stron wcześniej wyczytałam, że to marna karma, ale autor wypowiedzi dla mnie nie jest autorytetem
w animalii na stronie wyczytałam, że :
Wildlife to karma bez konserwantów, barwników i składników modyfikowanych genetycznie.

Karma Wildlife zawiera 20% świeżego mięsa oraz posiada dodatek oleju z ryb.
Więc chyba nie jest aż taka znów zła w stosunku do ceny.
(oczywiście wiem, że są karmy które zawierają i 60% mięsa, sa one znacznie droższe , poza tym zmieniłam trochę sposób żywienia po tym jak okazało się, że przesadzałam z ilością mięsa w diecie).

Ale ... czy ta karma jest lubiana przez koty?
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Czw sty 03, 2008 16:00

Acana ma 60% miesa a nalezy raczej do tych tanszych, dobrych :) Ale ciezko ja dostac... :( W internecie obecne sa tylko 20 kg opakowania Acany kitten lub 8 kg Acany Adult ale moja kotka ma dopiero pol roku...
Co do karmy Wildlife nie moge nic poradzic ob jej nie kupowalam... ;/
Na pewno najlpsza nie jest ale jesli kot dostaje tez surowe mieso to moze byc... :)
Ja natomiast jestem ciekawa co do Puriny One, podobno lepsza od Cat CHow no i dostepna nawet w Intermarche :)
Obrazek

Ajlon

Od: Pt wrz 21, 2007 14:51

Post » Pt sty 04, 2008 23:17

carmella pisze:Ale ... czy ta karma jest lubiana przez koty?

Wildlife to jedno wielkie paskudztwo :x Dostałam próbkę na targach zoo. Nie dość, że dziwnie pachnie, to jeszcze smakuje okropnie... blee...

W chrupkach można zauważyć kawałki prawdziwej marchewki 8O

Nuśka nawet nie tknęła.

Mogę odstąpić komuś moją próbkę... zjedzone są ze 3 chrupki. Próbka ważna do 17 lutego 2008.
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Nie sty 06, 2008 11:17

A co uwazacie o kramie Brit? Albo Arion??
Prosze o odpowiedz ;)
Obrazek

Ajlon

Post » Nie sty 06, 2008 12:47 witajcie

niedawno robiłem gulasz wołowy i tak na próbę wysuszyłem dwa cienkie paski tego mięsa . Jak juz wyschły porządnie zrobiły się twarde i pokurczone , pokazałem je kotu i ..oszalał .Znaczy smakowało mu. co o tym myślicie ? można coś takiego w ramach przekąski podac co jakis czas?
Obrazek Obrazek
Obrazek

mc_hell

Od: Śro cze 21, 2006 19:26

Post » Nie sty 06, 2008 12:54

Ajlon pisze:Acana ma 60% miesa a nalezy raczej do tych tanszych, dobrych :) Ale ciezko ja dostac... :( W internecie obecne sa tylko 20 kg opakowania Acany kitten lub 8 kg Acany Adult ale moja kotka ma dopiero pol roku...
Co do karmy Wildlife nie moge nic poradzic ob jej nie kupowalam... ;/
Na pewno najlpsza nie jest ale jesli kot dostaje tez surowe mieso to moze byc... :)
Ja natomiast jestem ciekawa co do Puriny One, podobno lepsza od Cat CHow no i dostepna nawet w Intermarche :)

Acanę można zamawiać również na stronie www.acana.com.pl , bezpośrednio - na pewno są mniejsze opakowania Acany Kitten :)

myshka

Od: Wto wrz 11, 2007 21:24

Post » Nie sty 06, 2008 13:11 Re: witajcie

mc_hell pisze:niedawno robiłem gulasz wołowy i tak na próbę wysuszyłem dwa cienkie paski tego mięsa . Jak juz wyschły porządnie zrobiły się twarde i pokurczone , pokazałem je kotu i ..oszalał .Znaczy smakowało mu. co o tym myślicie ? można coś takiego w ramach przekąski podac co jakis czas?

Jak kotu smakują to można podawać. No bo to przecież mięso wołowe - nic mu się nie stanie.

Nana

Od: Pon sty 01, 2007 14:20

Post » Nie sty 06, 2008 13:13

Nie wiem czy nie zmieniam tematu;/ Chciałam tylko powiedzieć,że moje kociaki przez sporą czesc zycia byly żywione whiskasem(wydawalo mi sie ze to dobra karma..dopiero jak mialam problem ze zdrowiem dwóch koci wet mnie oświecił:( ) :.Kocie miały alergie pokarmową :( .Teraz jedna z nich ma przwlekłą niewydolnośc nerek :? .Przez puszki?Teraz nie ma kłopotu,bo jedna je royala dla hipoalergików,druga renala(nerkowiec),a dwie pozostałe karme dla seniorów i drobiowe wątróbki.Choć podobno macie jakies zastrzeżenia do royala?Ma wyselekcjonowane bialka,popiół,tłuszcze..uwazam ze jest ok.Jesli sie myle...to juz nie wiem co mam im dawac :?

mapet

Od: Pon gru 17, 2007 21:12

Post » Nie sty 06, 2008 13:35

Nasze zastrzeżenia wobec royala budzi fakt, że za taką cenę jakość karmy jest niewystarczająca. Oni mają świetny marketing - i my wszyscy za to płącimy, a karma - jeśli chodzi o zawartość mięsa jest raczej średniopółkowa, choć w porównaniu z W i KK to nieba a ziemia...Widzisz np. taki orijen, który kosztuje 25 zł za kg jest o wiele lepszy jeśli chodzi o skład, nie mówiąc o Acanie za 16 zł za kg...z 60% zawartością mięsa.

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Nie sty 06, 2008 15:52

myshka pisze:Acanę można zamawiać również na stronie www.acana.com.pl , bezpośrednio - na pewno są mniejsze opakowania Acany Kitten :)

Wiem, dzieki juz mi ktos polecal te strone, tyle ze tam trzeba zaplacic za transport :) Dzisiaj bylam na gieldzie zoologicznej w Łodzi i zamowilam opakowanie 3kg Acany, bedzie za tydzien, kolezanka odbierze :) I zamowilam tez Sanabelle przysmak bo na krakvecie nie ma a tam robilam zakupy :)

No a ta karma Brit? Kupowal ktos? Co mozecie powiedziec o niej?? :)
Obrazek

Ajlon

Post » Nie sty 06, 2008 17:18

Brita kupiłam kiedyś na próbę i zmieszałam z innymi karmami- jadły. Samego Brita nie dawałam. Ogólnie sądząc po opisie na krakvecie wydaje się ok, ale nic nie pisze o zawartości mięsa :( natomiast Arion premium czy supreme (nie pamiętam :oops: ) jest bardzo dobry.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Nie sty 06, 2008 17:54 Re: witajcie

mc_hell pisze:niedawno robiłem gulasz wołowy i tak na próbę wysuszyłem dwa cienkie paski tego mięsa . Jak juz wyschły porządnie zrobiły się twarde i pokurczone , pokazałem je kotu i ..oszalał .Znaczy smakowało mu. co o tym myślicie ? można coś takiego w ramach przekąski podac co jakis czas?

Myślę, że to nie jest zły pomysł, ale należałoby przy tym suszeniu korzystać raczej z odpowiedniej suszarki do grzybów i owoców, niż np. z kaloryfera :wink: [niebezpieczeństwo namnażania bakterii :twisted: ]. Takie powieszenie w ciepłym miejscu też raczej nie jest dobrym pomysłem, bo zanim mięsko zacznie schnąć, zaczną w nim zachodzić procesy gnilne :? . Wszędzie tam, gdzie suszy się mięso i ryby, zazwyczaj najpierw się je pożądnie soli, a to kociom raczej nie służy :( . A jaką metodą było suszone Twoje mięsko ?

karotka&habibi

[poprzednia][następna]