OKI pisze:Kotka z lecznicy na Gagarina nie była bezimienna.
Malinko, bardzo mi przykro, że nie dałam rady Ci pomóc![]()
[']
Tak mi przykro

Malinko [*]
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
OKI pisze:Kotka z lecznicy na Gagarina nie była bezimienna.
Malinko, bardzo mi przykro, że nie dałam rady Ci pomóc![]()
[']
http://www.mp.pl/cukrzyca/wywiady/93223 ... em-solnica podkreślenia mojeRed.: Jaki wpływ ma kwasica ketonowa na pomiar glikemii glukometrem? Przy jakim stopniu zaawansowania kwasicy można się tego wpływu spodziewać (ilość ciał ketonowych w moczu, pH krwi)?
Prof. Bogdan Solnica: Cukrzycowa kwasica ketonowa ma dwojaki zakłócający wpływ na pomiary stężenia glukozy w pełnej krwi za pomocą glukometru. To ostre powikłanie cukrzycy przebiega zwykle z ciężkim odwodnieniem, co powoduje znaczne nieraz zwiększenie hematokrytu, co z kolei jest przyczyną zaniżania wyników oznaczeń. Obniżone pH krwi nakładanej na pasek glukometru może mieć wpływ na aktywność wbudowanego tam enzymu katalizującego utlenianie glukozy, co też może być przyczyną zaniżania wyników. Nie ma opracowań określających, przy jakim poziomie ketonurii czy pH krwi te interferencje „się zaczynają”, można natomiast przyjąć, że występują one przy pełnoobjawowej cukrzycowej kwasicy ketonowej. Jeśli u takiego pacjenta używa się glukometru, to należy brać pod uwagę możliwość otrzymania zaniżonych wyników. Z drugiej strony, u pacjenta ze znaczną nawet hiperglikemią i ketozą, ale bez odwodnienia i kwasicy, opisane interferencje nie występują.
Użytkownicy przeglądający ten dział: zuza i 724 gości