SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 15, 2013 11:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Poczekaj , powtórz wyniki.
Taka jest zasada u ludzi.
Ja bym tak zrobiła...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Czw sie 15, 2013 11:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ph 7 nie jest żadną tragedią. To jest parametr, który lubi się wahać. Zmienia się np. po jedzeniu, może wyjść wyższe gdy mocz nie jest zbadany od razu, gdy jest przechowywany w lodówce itd. Ph najlepiej zbadać od razu po pobraniu moczu, można kupić paski i samodzielnie przetestować. Druga sprawa, że jeśli nic się nie dzieje, kot sika jak należy to nie ma co się stresować i panikować.

No i dieta-dietą, ale niestety przed pewnymi rzeczami nie uchroni. Moja kotka (wówczas niespełna roczna) karmiona Barfem, mieszanki wyliczane zgodnie z barfowym kalkulatorem, przyjmująca duże ilości wody, nagle zaczęła kropelkować, sikać krwią. Badanie moczu pokazało Ph 8,5 i bardzo liczne struwity...
Od ponad roku jest spokój, diety nie zmieniłam.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Czw sie 15, 2013 12:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Wychodzi na to, że zależy od konstrukcji kota - niektóre mają skłonności do struwitów, inne nie. Tadzik, jak się okazało, ma, potrafi sobie zapuścić kryształki. Więc po prostu dostaje pastę Uro-pet, zakwaszającą - jeśli pojawią się kryształki to więcej, jeśli tylko za mało kwaśny mocz, to mniej, a jak wszystko w porządku - to tylko trochę, profilaktycznie. Na szczęście on tę pastę lubi, wyciskam na łyżeczkę i zlizuje sobie. Na początku mazałam mu nią pyszczek, ale potem pokazał, że sam sobie da radę 8)
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw sie 15, 2013 12:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Powtórzę badanie.
Mocz po pobraniu był w lodówce i ze względu na to, ze sypnął mi się samochód dowiozłam go do laboratorium dopiero po ponad 2 godz.
No i chyba była na czczo, bo ja głupia nie schowałam na noc miseczki i właściwie mogła coś podjeść jak jeszcze spałam.
Kryształów nie stwierdzono, reszta ok. Mocz nie był klarowny, ale to podobno też czas i lodówka mogły wpłynąć.
Zastanawiam się nad pastą, ale ona dużo węglowodanów ma, karmy nie chcę zmieniać może w Barfie skorupki zamienię na cytrynian wapnia. Zobaczę po następnym badaniu i po sterylce.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Czw sie 15, 2013 14:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No ale tej pasty przecież nie daje się na tyle dużo, żeby robiła różnicę w węglowodanach - Tadzik teraz je po pół łyżeczki rano i wieczorem, profilaktycznie jeszcze mniej. Cytrynianu nie mogłam dosypywać do barfa, bo obaj z Funiem jedzą z jednej miski (nawet jak dwie stoją, to podchodzą do obu), nie upilnowałabym, żeby jeden jadł z domieszką, a drugi bez.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw sie 15, 2013 15:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

elianka pisze:Traf chciał, że akurat dziś przyszła paczka z zooplusa i okazało się, że ten winston ma skład bardzo podobny do animondy vom feinsten :D a tańszy niemal dwukrotnie.

Moja czasami zjada vom feinstein, ale dla kastratów, a tam tylko mięso (i to z indyka plus ewentualnie troszkę ryby), a nie odpady, zboża itp. i płacę 2,40 za szalkę, choć już teraz bardzo rzadko dostaje (wyjada po prostu resztę), czasami coś z CFF dostanie dla urozmaicenia (też z zapasów), a tak to BARF i tylko BARF: dobrze się po tym czuje, ma dużo energii itd. Wczoraj i dzisiaj w podróży też miała surowiznę - do termosu wsadziłam na przemian mięsko i suplementy oraz kostki lodu wczoraj rano - jeszcze dzisiaj rano (noc termos spędził w małej lodówce bez zamrażarki) wszystko idealnie zmrożone, a kostki lodu niezmienione (ani kropla wody nie wypłynęła).

ab., używanie cytrynianiu dobre, ale nie przesadź w drugą stronę (dlatego cały czas daję na tydzień miarkę /0,35g/ cytrynianu, 0.6g mączki kostnej, a reszta skorupki i ew. algenkalk); karmy w ciemno nie zakwaszają, bo jak się to zrobi niepotrzebnie, to też może być problem (Orijen jedynie zakwasza) - za kwaśny mocz też nie jest dobry. Zresztą poczytaj ten temat, a szczególnie wypowiedź z Pn gru 13, 2004 14:29 na pierwszej stronie.

Orijen ma 2500 mg/kg tauryny - nie wiem w jakim źródle pisano, że nie ma (zresztą zawsze najlepiej sprawdzać na stronie producenta). Inna rzecz, że czasami lepiej wziąć karmę z mniej tauryny i ją suplementować z racji fajnego składu (zresztą i tak kot jak zje 60g zalecane dla kota 4kg nawet karmy z 3000mg tauryny na kg, to ma 180mg, czyli znacznie niż zakłada np. BARF, bo dla 4kg kota jest tam 240mg; z Catz Finefood przy porcji 170g, czyli 2 saszetki po 85g /minimalna chyba dla kota o tej wadze/ jest 255mg; podobnie przy GranataPet).

Co do kamieni - na to też wpływa woda (woda bogata w minerały lub twarda kranówka)! Na to też trzeba uważać.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Czw sie 15, 2013 20:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dzięki wczoraj ten wątek tez znalazłam, ale wiesz Grażynko jak się straciło jednego kota i to właśnie na nerki to potem ciężko spokój zachować.
Teraz jeszcze musimy nerwowo opanować sterylkę :strach: potem będę zastanawiała się tym PH.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Post » Czw sie 15, 2013 21:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Mi to mówisz? 13.01.2013 - Mokate (białaczka - w tym anemia i kilka innych), 23.02.2013 - Norbi (jak poprzednio), więc jak u Magnolki wyszła lekka anemia, to mi się nogi zgięły. Ale wet po usłyszeniu tego, co wiem o Magnolce, mi kazała na początek spróbować jedzeniem - zapytała wtedy, co jest źródłem białka w karmie - jak powiedziałam, że mięso, to powiedziała, że OK (Fortan Fortain też uznała za dobrym pomysł) i wystarczyło.

pH lubi się zmieniać od zjedzenia czegoś; poza tym badałaś je kiedyś? Bo właśnie dlatego na wejściu zrobiłam Magnolii komplet badań (łącznie z max. jonogramem), żeby później mieć porównanie (bo czasami zupełnie zdrowe koty miewają nietypowe wyniki).
...

czarnekoty123

Post » Czw sie 15, 2013 21:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tzn- jaką wodę dajecie kotom?
Ja daję filtrowaną z Britty.
Lepsza bogata w minerały z kranu?

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Czw sie 15, 2013 21:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kot lubi wodę miękką (mało minerałów); z kranu to jest pojęcie bardzo względne (na co biorą poprawkę nawet producenci proszków pisząc dawki zależnie od twardości wody, a twardość to właśnie ze zmineralizowania wynika); no i jeszcze jest kwestia tego, co wypływa a oczyszczalni,a co leci z kranu (rury po drodze mocno wpływają na jakość wody). Filtrowana jest zapewne bardziej miękka i ma mniej chloru; z butelek to tylko te dla niemowlaków chyba się nadają (mają tak mało minerałów, że nie są polecane dla dorosłych).

Jak woda jest bogata w minerały, a kot dużo pije, to nie jest dobrze, bo wchłania z nią sporo wapnia, sodu itp. i zbilansowana karma może się rozjechać; zresztą nawet dla ludzie spożywanie większej ilości mocno zmineralizowanej wody nie jest zalecane. Poza tym odnośnie kamieni dość mocno decydują czynniki genetyczne (niestety). Na Barfnym Świecie piszą, że zdrowe sikanie kota to bardzo silnym strumieniem i dużo naraz, a nie po trochę - Magnolia od początku jak sika, to dwa pomieszczenia dalej słychać i kulki żwirkowe są duże i ponoć to jest dobrze (choć nigdy nie umiem jej złapać na piciu, ale jak tyle sika, to skądś jednak woda się musi brać).

Co do pH jeszcze - jak pisali w w/w wątku: zbyt niskie sprzyja dla odmiany szczawianom - jak zwykle najlepszy jest złoty środek. A hasła, że przy jedzeniu dużo mięsa robią się kamienie fosforowo-amonowe - no jak się nie uzupełnia suplementami i tłuszczem, to pewnie często tak się kończy, ale wkurza mnie gadanie, że to od surowego mięsa tak jest i tylko karmy dobre - to nie od surowego mięsa tylko nadmiaru białka, a że w karmach zwykle go jest tak sobie (przynajmniej w większości), to nie ma takiego efektu, ale wystarczy kota nie przekarmiać i będzie OK. Tak samo jak czytam, że dużo osób OPRÓCZ pełnej porcji karmy nie żałuje kotom piersi z kurczaka (chude, dużo białka i fosforu) i to bardzo często (nie okazyjnie) bez uzupełnienie tłuszczu i wapnia - najlepsza droga do zajechania nerek (a że kuraki tanie, to często jest efekt hormonów, antybiotyków i napuszczania związkami fosforu, żeby masę miało; co innego kura wiejska od zaufanego dostawcy - u mnie można na targu u jednych zamówić: cena wyższa, ale smak i zapach zupełnie inny).
...

czarnekoty123

Post » Czw sie 15, 2013 21:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Woda filtrowaną z Britty, zagotowana i przepuszczona do dzbanka przez filtr do kawy umieszczony w lejku.
Chyba przesadzam... :mrgreen:

Za wiejską kurę płacę 25 zł. Ale warto.
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Od: Nie lis 18, 2012 9:46

Post » Czw sie 15, 2013 22:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Woda z Britty często jeszcze przegotowana, bo dodaję do karmy - Szajka kot niepijący jedzący mokre + woda (nawet jak będzie dużo wody - taka zupa to zje, a z miseczki samej wody nie ruszy) :evil:
Badan na wejściu nie robiłam, ona siusia kilka razy dziennie, mocnym strumieniem.

Dzisiaj odkryłam, że GranataPet wprowadził dwa nowe smaki dla młodych kotów:
Kitten, kurczak:
kurczak 72%, bulion miesny, pestki granatu 1%, olej z łososia 1%, minerały 1%.
Kitten, cielęcina i indyk:
cielęcina i indyk (72% zawierają: 36% cielęciny und 36% mięsa z indyka), bulion mięsny, pestki granatu 1%, 1% olej z łososia, minerały.
Składniki dodatkowe:
Młode koty:
witamina D3 (200 j.m./kg), witamina E (30 mg/kg), biotyna (300 mg/kg), tauryna (1.500 mg/kg), cynk [jako siarczan cynku, jednowodny] (15 mg/kg), mangan [jako siarczan manganu (II), jednowodny] (3 mg/kg), jod [jako jodek wapnia, bezwodny] (0,75 mg/kg), selen [jako selenian sodu] (0.03 mg/kg).
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Czw sie 15, 2013 22:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A co myślicie o źródlanej? Nie mam filtra, ale chyba warto kupić, zwłaszcza, że jeszcze mam w planach zakup fontanny - jak mi się zaraz zakamieni, to będzie bez sensu...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Czw sie 15, 2013 22:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Zastanów się nad kupnem filtra, teraz to są nieduże koszty, a i dla ciebie będzie zdrowiej.
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Czw sie 15, 2013 23:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No się właśnie zastanawiam, ale pytam, czy tak tymczasowo źródlana to jakiś wielki grzech :D

Bo u mnie kranówki to nie ma co podawać ani sobie, ani kotu, syf i kamień, jak patrzę na czajnik i tempo osadzania się w nim kamienia to mnie ścina z nóg...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

[poprzednia][następna]