PAKT CZAROWNIC XXVI

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 04, 2011 11:04 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

mmk, rusz dupencję, napisz przepis. Bardzo grzecznie proszę :twisted:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Czw sie 04, 2011 11:40 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Głodna jestem!!!
I mam chęć na coś niezdrowego :twisted:
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Czw sie 04, 2011 13:46 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

alix76 pisze:No przecież nikt do tej pory nie rozlewał pieniędzy - były umotywowane zgłoszenia oraz głosowanie. Oczywiście, że muszą być zasady i trzeba je doprecyzować, skoro były wątpliwości, ale pamiętajmy, że im więcej nałożymy obwarowań formalnych, tym:
a) mniej osób/DT będzie mogło z nich skorzystać;
b) będzie mniej efektywna.
Uzasadnienie - chcemy docierać do osób osamotnionych, nie-medialnych etc. - to często ludzie starsi, średnio posługujący się kontem bankowym (listonosz!). Dla takich pomoc rzeczowa często jest wybawieniem - nie muszą szukać, dźwigać - za to jest obciążeniem np. dla Siostry Skarbniczki. O DT, układach z wetami, już pisałam, ale powtórzę - na weta te same pieniądze w gotówce będą warte mniej więcej 2 x tyle usługi niż na fakturę albo przelewem.
Nie jestem zwolenniczką rozdawania kasy każdemu, kto łzawo o nią poprosi :evil: - ja na nią też ciężko pracuję. Ale skoro jest to nieformalne stowarzyszenie pomocowe, jestem przeciw sztucznym, usztywnionym regułom, w których rozmyje się idea pomagania.
Można proponować beneficjentowi formy pomocy - w niektórych przypadkach na pewno dostawa żarcia lub wpłata na konto lecznicy będzie zbawieniem - wtedy to tez pewnie spadnie na Siostrę Zgłaszającą. Ale nie twórzmy rzeczy sztucznych ...

Nie była do tej pory rozlewnictwa - potwierdzam.
Pojawiły się wątpliwości.
Reguły można/trzeba ustalić i nie musza być sztywne i tylko w jednym wymiarze.

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Czw sie 04, 2011 13:50 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

mmk pisze:
Bolkowa pisze:Po spojrzeniu na to co napisałam / napisałyście piorun we mnie strzelił. Bo czemu ja/Wy martwimy się, że komuś coś nie będzie odpowiadało :?: Czy bank martwi się, że nie mamy konta, adresu, stałego etatu :?: A Unia, że nie mamy jednego papierka by otrzymać fundusze :?: Kto daje ten ma prawo wyboru i ma prawo wymagać :!: Nie wiem jak WY ale ja to biorę sobie to zdanie do serca.

A słyszałaś o akcji "nie biegam"? Zamierzam się choć trochę pod nią podpiąć...

Nie słyszałam. A co to za akcja?
Pamietam tylko akcję "pij mleko będziesz wielki" - miałam to zdanie wpisane na zdjęciu faceta ok190cm wzrostu, żywej wagi tak ze 180kg, w spodniach na szelkach - za dużych (coś jak Chaplina), który te spodnie w pasie naciągał, by pokazać, że jeszcze duuuużo się zmieści

Bolkowa

Post » Czw sie 04, 2011 13:55 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

mmk pisze:A słyszałaś o akcji "nie biegam"? Zamierzam się choć trochę pod nią podpiąć...

Podobno to akcja promocyjna jakiegoś specyfiku na biegunkę, więc zalecam ostrożność.

Wykaraskawszy się (już prawie) z przeziębienia nadal siedzę na spakowanych torbach i czekam aż wyzdrowieje TŻ, którego wzorcowo zaraziłam :(
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Czw sie 04, 2011 14:13 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Jabłecznik upiekłam.
Z tym co zrobiłam wczoraj jest trochę roboty - chyba, że ma się dobry mikser. Na ciepło dobry z lodami.
Ciasto - 200g margaryny zimnej pokrojonej w kostki, 4 zółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op cukru waniliowego, 80g cukru - wyrobić ciasto.
- 0,5 kg rozwałkowac i wyłozyc na natłuszczoną blachę, nakłuć wielokrotnie widelcem, wsadzić do piekarnika podgrzanego do 180st, 15 min podpiec.
-resztę ciasta owinąć folią i na 30 min do zamrażarki
Masa jabłkowa to 1,5kg obranych jabłek, utartych/ zmiksowanych na grubo, podgotowanych ( nie zagotowanych) z 1/2 łyżeczki cynamonu i 40g cukru.

Na podpieczone ciasto wysypać bułkę tartą(3łyżki), wyłożyć masę jabłkową (wcześniej odlać powstały sok), posypać wszystko cynamonem, na to piana z 4 białek ubitych na sztywno c cukrem pudrem (180g lub mniej - ja daję 100g), na to reszta ciasta utarta na wióry na tarce z grubymi oczkami - razem piec jeszcze ok 45min (u mnie krócej wychodzi)

Bolkowa

Post » Czw sie 04, 2011 14:16 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

babajaga pisze:
mmk pisze:A słyszałaś o akcji "nie biegam"? Zamierzam się choć trochę pod nią podpiąć...

Podobno to akcja promocyjna jakiegoś specyfiku na biegunkę, więc zalecam ostrożność.

Wykaraskawszy się (już prawie) z przeziębienia nadal siedzę na spakowanych torbach i czekam aż wyzdrowieje TŻ, którego wzorcowo zaraziłam :(

Biegunki u mnie niet (odpukać), na forumowe wodolejstwo by mi się cuś przydało (tak mi duży tłumaczy)... Kurujcie się :!: Rozumiem, że walizki spakowane na wakacje. Ja urlop zaczynam dopiero 16tego o ile dożyję.

Bolkowa

Post » Czw sie 04, 2011 14:22 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Bolkowa pisze: Ja urlop zaczynam dopiero 16tego o ile dożyję.

Ja też tak zaczynam!!! I zamierzam dożyć :twisted:
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Czw sie 04, 2011 14:24 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

villemo5 pisze:
Bolkowa pisze: Ja urlop zaczynam dopiero 16tego o ile dożyję.

Ja też tak zaczynam!!! I zamierzam dożyć :twisted:

I odżyć :wink:

Bolkowa

Post » Czw sie 04, 2011 15:07 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Bolkowa pisze: I odżyć :wink:

Hmmmm.... no to juz niekoniecznie :roll:
Bo mi TŻ tak pieknie urlop zaplanował, że... ała :!:
Na wstępie urodzinki chrzesniaka (2l.), nazajutrz chrzcinki (qrwa mać!) i to Tż ma byc chrzestnym... Potem niańczenie owdowiałej babci...

Tak sobie myślę, że kurde bym wolała w robocie zostać 8O
Drugą częśc urlopu biorę we wrzesniu i mam taki plan, ze SAMA bez balastu do SecretFire polecę se...
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Czw sie 04, 2011 15:27 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

A ja mam zmartwienie :(

Kurde no,czy ten rok nie może minąc spokojnie tylko zaraz cós :( Wujek leży w szpitalu,miał zawał :( teraz siedzimy z mamą obie w nerwach :? Kurde no :evil:

Poczarujcie dziewczyny za wujka ,dobry z niego człowiek,dużo nam pomógł w listopadzie po śmierci taty mojego,poczarujcie plisss :roll:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Czw sie 04, 2011 15:31 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

matttko....
Dorota straszne :(
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Czw sie 04, 2011 15:37 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

No kurde,trzymam kciuki za niego :ok: :ok: :ok: :ok: tysiące kciuków :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Trzymam :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :( i martwię się :(
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Czw sie 04, 2011 17:15 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Drogie Czarownice, najmłodsza z Czarownic Karinka waży już 1630 gr. I zrobiła się głodomorkiem małym :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

joarkadia

Od: Śro wrz 15, 2010 21:30

Post » Czw sie 04, 2011 17:18 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

To już kawał czarownicy ;). A wiadomo kiedy będziesz mogła ją zabrać do domu??
ObrazekObrazekObrazek

skwareek

Od: Pon maja 03, 2010 12:42

[poprzednia][następna]