RTOZ KAN! PILNIE dt/ds/$$$! KRACH FINANSOWY W KAN!! POMOCY!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 05, 2011 10:37 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

Jest źle , nawet bardzo źle z sytuacją lokalową kotów bo nie mam możliwości izolacji chorych kotów i trzymania ich przez dłuższy czas. Tak jest z biednym 2- 3 letnim Franiem. Miał być tylko ok. tygodnia w użyczonej piwnicy. Musi jak najszybciej ją opuścić. Okazało się ,że ma FIP - 1: 800. Poprosiłam więc o wysłanie surowicy do Niemiec i zrobienie elektroforezy białek.

Białko całkowite - 98,0 g/l ------ 57-94
A/G - współczynnik - 0,58 ------ 0,6 - 1,2
Albuminy - 36,6 % ------ 45-60
alfa- Globuliny - 14,3% ------ 8-15
beta -Globuliny - 12,3 % ------ 10-20
gamma- Globuliny - 36,8% ------ 10-28

Po prawej stronie to normy.

Bardzo Was proszę , może ktoś dobrze zinterpretuje ten wynik? Wychodzi na to ,że Franio ma FIP a musi opuścić piwnicę. Jest już w niej 4 tygodnie . Może ktoś ma kotka chorego na FIP i Franio mógłby z nim zamieszkać. Jest taki kochany , nakolankowy , bez odrobiny złości , czuły , delikatny . Już nie wiem jakich słów użyć aby opisać jego wspaniały charakter. Czy dosłownie i w przenośni musi wrócić do swojego " domu" na cmentarzu? :cry: :cry:
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

Od: Śro wrz 03, 2008 16:39

Post » Sob lis 05, 2011 10:44 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

nie dobrze... oj nie dobrze :(
ObrazekObrazekObrazek Obrazek

ninakiler

Od: Pt paź 14, 2011 14:49

Post » Sob lis 05, 2011 15:18 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

czy pierwsze posty są aktualne, te właśnie koty są teraz w potrzebie?
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Sob lis 05, 2011 15:25 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

halbina pisze:czy pierwsze posty są aktualne, te właśnie koty są teraz w potrzebie?

tak, pierwsze posty są aktualne :D

wytnę koty, które już w ds są
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Sob lis 05, 2011 16:54 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

ZAPRASZAMY NA NOWY WĄTEK SKARBONKI KAN

viewtopic.php?f=1&t=135282
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Sob lis 05, 2011 17:20 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

Dziewczyny, ja nie rozumiem tego posta o FIP.
Jeśli Kot na FIP, to nie szuka mu się raczej domu bo jest umierający, nie da się z tego leczyć, Kot umiera w ciągu kilku dni/tygodni. Inny Kot się FIPem nie zarazi (przynajmniej ja nie mam innych doświadczeń), nie jest też możliwe, żeby ktoś miał Kota z FIPem i szukałby dla niego innego, bo najpewniej walczyłby właśnie o życie swojego Kota. Chyba chodzi o to, że (na mój prosty, niewetowy rozum) Kot ma (jakiegośtam)wirusa. Ale to przecież żaden problem, bo prawie każdy Kot go ma, problem zaczyna się przy jego mutacji - wtedy FIP.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Sob lis 05, 2011 21:56 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

Andżeliko, dziękuje bardzo za odpowiedzi na pytania :)

A co do tego:.....
andzelika1952 pisze:Jest źle , nawet bardzo źle z sytuacją lokalową kotów bo nie mam możliwości izolacji chorych kotów i trzymania ich przez dłuższy czas. Tak jest z biednym 2- 3 letnim Franiem. Miał być tylko ok. tygodnia w użyczonej piwnicy. Musi jak najszybciej ją opuścić. Okazało się ,że ma FIP - 1: 800. Poprosiłam więc o wysłanie surowicy do Niemiec i zrobienie elektroforezy białek.

Białko całkowite - 98,0 g/l ------ 57-94
A/G - współczynnik - 0,58 ------ 0,6 - 1,2
Albuminy - 36,6 % ------ 45-60
alfa- Globuliny - 14,3% ------ 8-15
beta -Globuliny - 12,3 % ------ 10-20
gamma- Globuliny - 36,8% ------ 10-28

Po prawej stronie to normy.

Bardzo Was proszę , może ktoś dobrze zinterpretuje ten wynik? Wychodzi na to ,że Franio ma FIP a musi opuścić piwnicę.

O interpretację pewnie najlepiej byłoby poprosić Agn, ale zacytuję co wykopałam w sieci:

Z tej strony: http://ftp.rafy.nazwa.pl/rafy/images/stories/felv.pdf , z rozdziału "Czy możliwa jest pełna diagnoza FIP" rozumiem, że białko całkowite ponad 100 g/l oraz stosunek albumin do globulin poniżej 0.5 mówią że FIP jest prawdopodobny (ale nadal nie jest na pewno). Z tego: http://www.dr-addie.com/downloads/FIP%2 ... l%2009.doc i z tego: http://abcd-vets.org/factsheet/pl/pdf/P ... _kotow.pdf wynikałoby że najpierw jeszcze muszą być jakieś objawy kliniczne żeby mówić że kot ma FIP.

W pierwszym z podanych przeze mnie linków było podane jeszcze, że kot z mianem przeciwciał ponad 1:400 prawdopodobnie rozsiewa koronawirusa poprzez kał (to w kontekście szukania domu). Ale tego wirusa ma podobno większość kotów....

I jeszcze cytat z tego wątku: viewtopic.php?t=7808&start=345 :
Agn pisze:wartosc graniczna dla orzekania o FIP-ie moj Doc przyjmuje 0,4. Miedzy 0,4 a 0,8 - wynik nie jest jednoznaczny.
Moja osobista, niemal-zmarla Audio, przy objawach FIP-owych [plyn w otrzewnej, zoltaczka, goraczka, brak apetytu, profil badan krwi typowy] miala wynik 0,6. Juz prawie ja oplakalam. Kot zyje, ma sie dobrze. Wlasciwie nie wiadomo, co jej bylo.

Pozwoliłam sobie "pokombinować" z czego poza FIPem mógłby wynikać wynik, przy czym nie jestem lekarzem med. ani wet., nie jestem z żadnej branży związanej z biologią ani medycyną, nie mam doświadczenia w interpretacji wyników, i w ogóle jest to z totalnie ograniczoną odpowiedzialnością i małą wiarygodnością - po prostu czytam w sieci za co są odpowiedzialne poszczególne rzeczy u ludzi i próbuję wyciągać wnioski:

- W wynikach wychodzi, że jest za mało albumin i za dużo gamma-globulin

- U ludzi (więc u kota być może też): Albuminy - Poniżej normy: spadek stężenia albumin wiąże się ze zmniejszoną ich syntezą (w niedożywieniu, zaburzeniach wchłaniania, przewlekłych chorobach wątroby), ze zwiększonym katabolizmem (rozpadem) albumin (w wysokiej gorączce, sepsie, urazach i w zaawansowanych chorobach nowotworowych). Ponadto za wartości poniżej normy odpowiedzialna jest zwiększona utrata albumin w skutek np. oparzeń, krwawień, wysięków, w zespole nerczycowym czy w chorobach przewodu pokarmowego. Spadek stężenia albumin obserwujemy również w przewodnieniu organizmu. (http://zdrowie.wieszjak.pl/niezbednik/w ... l#Albuminy) - pogrubienia moje

- U ludzi: Gamma-globuliny: Powyżej normy: podwyższone wartości gamma-globulin występują w przewlekłych stanach zapalnych pochodzenia bakteryjnego (np. gruźlica) lub pasożytniczego (np. malaria), a także w kolagenozach, reumatoidalnym zapaleniu stawów, przewlekłych chorobach wątroby, szpiczaku mnogim, sarkoidozie, rozstrzeniu oskrzeli, chorobie Waldenströma. (http://zdrowie.wieszjak.pl/niezbednik/w ... aglobuliny) - pogrubienia jw.

- Skoro (o ile pamiętam) kot miał/ma problemy z uszami, zębami, i w ogóle przyszedł chory - to może te dwa wyniki wynikają np. z niedożywienia plus stanu zapalnego, albo z problemów z wątrobą (np. z powodu niejedzenia)?
Kicia ? - 09'96 ['] Czarnulka 1.06.97 - 24.12.08 ['] Myszka 26.05.96 - 4.06.11 ['] Mrówcia 05/06'13-13.03.16 ['] Szarusia Agatka ? - 7.02.18 ['] Kicia Liza 04/05'2000 - 29.05.18 ['] Pusia ~'2006/2007? -11.10.22 ['] Bercia ~11'2013 - 25.01.25 ['] Chudzina Mechatka ~2016 - 15.02.2025 ['] Misiu ~05'2012 - 9.06.2025
Taki mały kot; taki wielki brak......

włóczka

Od: Sob kwi 25, 2009 16:43

Post » Nie lis 06, 2011 11:05 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

Franio nie ma żadnych innych objawów chorobowych / oprócz chorego ucha /, które mogłyby według mnie wskazywać na to,że ma FIP. Ciągle jednak słyszę,że musi być odizolowany albo według zasad weterynaryjnych uśpiony bo rozsiewa wirusa. :oops: Kiedy do mnie przyszedł nie był drastycznie wychudzony / teraz jednak przytył ponad kilogram /, z ucha wylewała się ropna wydzielina, trzepał głową, którą miał nachyloną prawie do podłogi. Ucho jest dużo mniejsze, w środku grube i wygląda jak kalafior.Miał także katar i cuchnący zapach z pyszczka. Uszy leczone są w kierunku świerzba oraz grzybicy / Stronghold oraz Oridermyl /. Otrzymał także serię antybiotyku , witamin. Jest niesamowicie kochany , cierpliwy, ale widać,że tęskni - może nie za wolnością ale za długą obecnością człowieka i mizianiem. Układa się wtedy na kolanach i śpi / często udaje bo mruczy cichutko i łypie jednym oczkiem/. :D
Ostatnio edytowano Nie lis 06, 2011 11:35 przez andzelika1952, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

Post » Nie lis 06, 2011 11:11 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

Ja niestety w tej sprawie nic nie pomogę.. :( Kompletnie nie mam pojecia... wszystkiego dowiaduje sie tylko od weta... a kciukaski trzymam :ok:

ninakiler

Post » Nie lis 06, 2011 14:11 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

Olek trzeci z braci rudasków.
Obrazek Obrazek
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Nie lis 06, 2011 16:58 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

znalazłam coś takiego na stronie UM Radomska
http://www.radomsko.pl/cms/cms_news.php ... Items_f=10

sprawdzam kiedy będą konsultacje rocznego programu współpracy z ngo, warto byłoby się przejść
niestety już się odbyły.... końcem października
Obrazek

pluskwa6

Od: Pt maja 21, 2010 12:50

Post » Nie lis 06, 2011 17:02 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

coz... mysle ze to kolejny krok jaki mozna wykonac... choc sadzac po nieprzychylnosci wladz miasta... dzierzawa dla kotow to pewnie dla nich niezbyt dobra inwestycja...:/ ale miejmy nadzieje... moze uda sie cos jeszcze wyczytac na stronie :)

ninakiler

Post » Pon lis 07, 2011 9:25 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

róbmy, co się da :ok: :ok: :ok: :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Pon lis 07, 2011 12:27 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

Dzisiaj usłyszałam od weta,że powinnam sobie i ludziom, którzy przynoszą mi bezdomne koty powiedzieć DOŚĆ - przecież wszystko ma swoje granice, gdzie je pani upycha?
Tylko któremu kotu powiedzieć- ciebie już nie wezmę bo nie mam miejsca :cry:
Czy Kacperek , Lusia i Zenuś powinny zostać na dworze bo były dzikie, chowały się przede mną długi czas a teraz najchętniej zamiziały by mnie na śmierć? Czy Hania, kotka z chorymi oczkami powinna być uśpiona żeby się nie męczyła? Czy Franuś z chorym uchem, katarem powinien zostać na cmentarzu i tam umrzeć? A może nie powinnam już brać brązowego wychudzonego kocurka Koli z poparzonymi opuszkami łapek żyjącego także na pobliskim cmentarzu albo Felusia z przetrąconym kręgosłupem , zgnitą sierścią na ogonie i nogach od biegunki? Przecież nie mam ich gdzie izolować a mogą być nosicielami różnych chorób. Czy trzy rudzielce Lolek, Tolek i Olek powinny zostać na działkach aby ktoś się z nimi w końcu rozprawił ? Mogę tak napisać o każdym z kociaków, które do mnie dotarły, bo każdy z nich przeżył jakąś dramatyczną historię :cry:
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

Post » Pon lis 07, 2011 18:46 Re: RTOZ KAN! TRAGEDIA! 70 KOTOW TRAFI DO SCHRONISKA? POMOCY!!!!

Boże przeciez tak się nie da... ja bym tez nie potrafila wybrac... baa nawet bym chyba nie probowala zklasyfikowac kogo chce uratowac a kogo poprostu wysle na pewną śmierć. Nie rozumiem jak tak mozna powiedziec... I w dodatku zabolalo mnie to ze powiedziala to osoba, ktora na codzien zajmuje sie zwierzetami... patrzy na ich cierpienie i pomaga im... Czyżby do kazdego zawodu... po pewnym okresie jego wykonywania, wkradł się taki dystans ze nagle mozna wyłączyć uczucia i powiedziec tego uratuję a na tego to szkoda czasu i nerwow..???? Boze naprawdę nierozumiem.
Trzeba się cieszyc ze sa osoby na tym swiecie... ba nawet w tak malym Radomsku, które poswiecajac swoje zycie, zdrowie, pieniądze.. robią wszystko by pomoc tym zwierzetom

ninakiler

[poprzednia][następna]