KOT Z YT II. Sprawca będzie sądzony! s. 93 Linki post 1

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 03, 2011 16:06 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

inka1984 pisze:ok, dzwonilam do schronu i powiedziano mi ze to jest kocia rodzinka mama i 3 troje mlodych,mlode ok 7 miesiecy. Rzekomo czipuja wszystkie koty ktore do nich trafiaja powyzej 6 miesiaca zycia. Kotom nie zagraza nic na zyciu ale stan pschiczny bardzo zly. Pieski pol-dzikie jak to okreslila Pani weterynarz. Poniewaz zwierzeta sa dowodem w sprawie,rodzina nie ma do nich zadnych praw

Dlaczego zwierząt nie ma w schronie? Gdzie są teraz?

inka1984 pisze:
saggi pisze:Kociaki są w schronisku w Krakowie :) więc sprawdzając na ich stronie adres http://www.schronisko.krakow.pl/index.php?id=5
więć myślę że powinniśmy słać paczki na adres:

SCHRONISKO DLA BEZDOMNYCH ZWIERZĄT
prowadzone przez Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami
30-254 KRAKÓW
ul.Rybna 3

ale może niech ktoś, kto jest blisko ze schronem potwierdzi że to tam, tak dla pewności :).

nie wysylajcie nic, zwierzat nie ma juz w schronie

Edit: Raczej - są w schronisku, czy ich nie ma? W tym samym czasie mamy na dwóch wątkach różne informacje.
Ostatnio edytowano Pon sty 03, 2011 16:16 przez vega013, łącznie edytowano 1 raz

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon sty 03, 2011 16:12 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Catnaperka pisze:
Zofia&Sasza pisze:
Gibutkowa - kara za nieszczepienie psa przeciwko wściekliźnie wynika z przepisów san-epid (nie znam dokładnie paragrafów). Obowiązek leczenia wynika z Ustawy o Ochronie Zwierząt. Co do rejestracji - przepisy lokalne.

Ok, to moim zdaniem tym też się trzeba zająć. A niech płacą zwyrodnialcy. Tak jak pisałam - pewnie za bestialstwo niewiele im zrobią więc trzeba się tak ich też uczepić.

Kto uchyla się od obowiązku ochronnego szczepienia zwierzęcia przeciwko wściekliźnie, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo karze grzywny (art. 85 ust. 1, par. 8 ).
ObrazekObrazek

anka_s

Od: Pt paź 21, 2005 7:51

Post » Pon sty 03, 2011 16:14 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

vega013 pisze:
inka1984 pisze:ok, dzwonilam do schronu i powiedziano mi ze to jest kocia rodzinka mama i 3 troje mlodych,mlode ok 7 miesiecy. Rzekomo czipuja wszystkie koty ktore do nich trafiaja powyzej 6 miesiaca zycia. Kotom nie zagraza nic na zyciu ale stan pschiczny bardzo zly. Pieski pol-dzikie jak to okreslila Pani weterynarz. Poniewaz zwierzeta sa dowodem w sprawie,rodzina nie ma do nich zadnych praw

Dlaczego zwierząt nie ma w schronie? Gdzie są teraz?

inka1984 pisze:
saggi pisze:Kociaki są w schronisku w Krakowie :) więc sprawdzając na ich stronie adres http://www.schronisko.krakow.pl/index.php?id=5
więć myślę że powinniśmy słać paczki na adres:

SCHRONISKO DLA BEZDOMNYCH ZWIERZĄT
prowadzone przez Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami
30-254 KRAKÓW
ul.Rybna 3

ale może niech ktoś, kto jest blisko ze schronem potwierdzi że to tam, tak dla pewności :).

nie wysylajcie nic, zwierzat nie ma juz w schronie

chyba ktoś pisał że w schronie tymczasowo na początku a teraz w KTOZ
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon sty 03, 2011 16:34 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

wszystkie zwierzeta sa teraz w KTOZie i tam czekaja na DT, oczywiscie poza Marika ktora jest u Pani prezes. To sa informacje z pierwszej reki.
Dzwonilam do biura poselskiego i sekretarz Joanny Muchy, poradzil bysmy naglasniali media i apelowali tam,gdzie moze byc uslyszane w telewizji badz napisane w gazecie. Powiedzial ze listy o surowy wyrok niewiele dadza bo sedziowie nie podlegaja nikomu.Jesli wyrok bedzie niesprawiedliwy,wowczas poslowie nakazuja wyjasnic dlaczego taki wyrok i odwoluja sie. Poza tym stwierdzil ze p.Karina S. nie jest odwolana ze swojego stanowiska bo nadal je piastuje tylko tego nawyza sie pracownikiem spolecznym,biura inicjatyw spolecznych. Ponoc caly czas ma kontakt z Zespolem Przyjaciol Zwierzat i nadal jest szefowa biura,w ktorym dotad urzedowala. Zmiana nazwy stanowiska byla konieczna przez tragedie Smolenska i przez to tez bylo duzo cięc w parlamencie,m.in likwidacja 100 etatow.
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

Post » Pon sty 03, 2011 16:44 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

inka1984 pisze:wszystkie zwierzeta sa teraz w KTOZie i tam czekaja na DT, oczywiscie poza Marika ktora jest u Pani prezes. To sa informacje z pierwszej reki.
Dzwonilam do biura poselskiego i sekretarz Joanny Muchy, poradzil bysmy naglasniali media i apelowali tam,gdzie moze byc uslyszane w telewizji badz napisane w gazecie. Powiedzial ze listy o surowy wyrok niewiele dadza bo sedziowie nie podlegaja nikomu.Jesli wyrok bedzie niesprawiedliwy,wowczas poslowie nakazuja wyjasnic dlaczego taki wyrok i odwoluja sie. Poza tym stwierdzil ze p.Karina S. nie jest odwolana ze swojego stanowiska bo nadal je piastuje tylko tego nawyza sie pracownikiem spolecznym,biura inicjatyw spolecznych. Ponoc caly czas ma kontakt z Zespolem Przyjaciol Zwierzat i nadal jest szefowa biura,w ktorym dotad urzedowala. Zmiana nazwy stanowiska byla konieczna przez tragedie Smolenska i przez to tez bylo duzo cięc w parlamencie,m.in likwidacja 100 etatow.

Zatem można wykreśli z petycji postulat dotyczący pani Kariny S?

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Pon sty 03, 2011 16:56 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

ja_ana pisze:
inka1984 pisze:wszystkie zwierzeta sa teraz w KTOZie i tam czekaja na DT, oczywiscie poza Marika ktora jest u Pani prezes. To sa informacje z pierwszej reki.

Zatem można wykreśli z petycji postulat dotyczący pani Kariny S?

mysle ze tak, jednak chyba warto podkreslic ze wazne jest to stanowisko?

Kumiko

Post » Pon sty 03, 2011 16:56 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Chyba tak :roll:

Czy ktoś może się dowiedzieć - może ma znajomych w TOZach, w Strazy dla Zwierząt - jakich uprawnień najbardziej potrzebują żeby móc w takich sprawach efektywnie działać - uprawnień dot. zabrania zwierząt bez zgody jeśli potwierdzone jest maltretowanie itp. Szczerze to nie wiem jakie uprawnienia ma TOZ i Straż - wiem że mogą odebrać przy pomocy policji ale na jak długo zatrzymują? Czy mają możliwość decyzji potem co do oddania zwierzaków, czy przekazania dalej itp.?
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon sty 03, 2011 16:59 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Catnaperka pisze:
yammayca pisze:Mam pytanie do prawnika. Może ktoś zna i może zapytać

Czy w polskim prawie istnieje możliwość pozwania przez osobę prywatną danej osoby/osób za straty moralne lub psychiczne (?) wynikające np. z umieszczenia bardzo brutalnego materiału bez ostrzeżenia o tym w internecie, który jest dostępny dla dzieci itp. Nie pytam o skuteczność takich procesów, ale czy w ogóle jest to możliwe?
I czy możliwe są w takim przypadku pozwy zbiorowe, które weszły od 19 lipca 2010 r.?

Dobre pytanie.
A z drugiej strony właśnie dzięki umieszczeniu tego na YT dowiedzieliśmy się o wszystkim i uratowaliśmy zwierzaki..

Pytanie świetne, tylko, że co znów usłyszymy? Że dzieciak jest niepełnoletni :evil: :evil: :evil:

ja_ana

Post » Pon sty 03, 2011 17:00 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Gibutkowa pisze:Chyba tak :roll:

Czy ktoś może się dowiedzieć - może ma znajomych w TOZach, w Strazy dla Zwierząt - jakich uprawnień najbardziej potrzebują żeby móc w takich sprawach efektywnie działać - uprawnień dot. zabrania zwierząt bez zgody jeśli potwierdzone jest maltretowanie itp. Szczerze to nie wiem jakie uprawnienia ma TOZ i Straż - wiem że mogą odebrać przy pomocy policji ale na jak długo zatrzymują? Czy mają możliwość decyzji potem co do oddania zwierzaków, czy przekazania dalej itp.?

Przeczytajcie Ustawę, pliiizzz... Tam jest wszystko. I problemem nie jest złe prawo, tylko nastawienie "struktur terenowych" - policji, inspekcji wet.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon sty 03, 2011 17:07 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Gibutkowa pisze:
mrr pisze:
Ja_ana, Gibutkowa, co słychać z petycją?

Ja dopiero wczoraj albo po południu albo wieczorem odpisałam Ja_anie na jej wszystkie PW, jeszcze nie odebrała ale ogólnie (jak dla mnie) jest po poprawkach OK, także ja_ana pewnie będzie (tak jak mi pisała) zakładać petycję - tylko jeszcze pytanie do kogo najlepiej zaadresować tą "internetową" - ja poddałam pomysła że chyba najlepiej do Ministerstwa Środowiska albo (jest coś takiego ;) ) do Państwowej Rady Ochrony Przyrody - to jest chyba największy organ opiniodawczy w Polsce.

Ludziska, ja pracuję w przedszkolu i nie mogę tam siedzieć na forum:)
Już jestem, nadal brakuje mi pewnych informacji dot. uprawnień, doczytuję to, bo pan przez telefon był na tyle nie miły że nic mi nie powiedział.
Dziś wieczorem/w nocy wszystko powinno być gotowe - mam nadzieję. Najwyżej jutro będę miała kroplówkę z kawy:P
Na razie musiałam zjeść cokolwiek i przeczytać, czy coś nowego sie tu działo, a działo się:)

ja_ana

Post » Pon sty 03, 2011 17:09 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

ja_ana pisze:Pytanie świetne, tylko, że co znów usłyszymy? Że dzieciak jest niepełnoletni :evil: :evil: :evil:
W takim razie pozwanymi powinni być opiekunowie prawni niepełnoletniego :twisted: gdyż to oni ponoszą odpowiedzialność prawną za poczynania swoich pociech przed uzyskaniem przez nich pełnoletności.

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Pon sty 03, 2011 17:16 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

skaskaNH pisze:
ja_ana pisze:Pytanie świetne, tylko, że co znów usłyszymy? Że dzieciak jest niepełnoletni :evil: :evil: :evil:
W takim razie pozwanymi powinni być opiekunowie prawni niepełnoletniego :twisted: gdyż to oni ponoszą odpowiedzialność prawną za poczynania swoich pociech przed uzyskaniem przez nich pełnoletności.

W wyjątkowych wypadkach 15-latek może odpowiadać jak pełnoletni i chyba o to również warto zawalczyć, nie sądzicie? - demoralizowanie trzylatka, nakłanianie do działania z wyjątkowym okrucieństwem, pełna świadomość zła, jakie uczynił (chociażby ironiczny napis na początku filmu - chciałby napisać, że żaden kot nie ucierpiał... no właśnie - chciałby).
Czy będzie oskarżyciel posiłkowy (np. TOZ)?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon sty 03, 2011 17:18 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Zofia&Sasza pisze:
Gibutkowa pisze:Chyba tak :roll:

Przeczytajcie Ustawę, pliiizzz... Tam jest wszystko. I problemem nie jest złe prawo, tylko nastawienie "struktur terenowych" - policji, inspekcji wet.

dokladnie to mi powiedzial sekretarz J.Muchy, prawo jest rygorystyczne lecz dotad malo egzekwowane bo nikt nie naciskal.Zatem do dziela, media i celebryci

Kumiko

Post » Pon sty 03, 2011 17:18 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

skaskaNH pisze:

Prawda:)

Bardzo proszę o pomoc w wczytywaniu się w statuty TOZU i Straży dla Zwierząt, jest tego trochę a w pośpiechu łatwo coś pominąć. Szukamy informacji dotyczących ich uprawnień w trakcie interwencji (no i uprawnień w ogóle). Statuty znajdziecie na ich stronach. Jeśli ktoś z Was wie lub ma pomysł jakie uprawnienia pomogą takim jednostkom działać szybciej i efektowniej, proszę piszcie najlepiej na priv.

ja_ana

[poprzednia][następna]