Zbieraj znaczki, nie koty. DO ZAMKNIĘCIA!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 19, 2011 20:25 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

W pewnych kręgach tymczasowanie na większą niż 2-3 sztuki skalę stało się równoznczne z kolekcjonowaniem.
A to dlatego, że niektórzy żyją w bardzo wyideaizowanym świecie, dlatego uważają, że jeśli nie masz 1 godziny na dobę na jednego kota indywidualnie lub 6 m kwadratowych powierzchni dla jednego kota, lub nie biegasz "pokazać" każdego kota wetowi co 3 dni, to nie powinnaś brać tymczasów, bo oczywiście w schronisku te koty mają lepiej lub chore na podwórku też mają lepiej.
Zawsze można powiedzieć: "wszystkich i tak nie uratujesz" i nie robic realnie nic tylko tłuć bezproduktywnie w klawiaturę na forum.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Sob lut 19, 2011 20:28 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

A wiesz, że mam więcej szacunku dla tych "detalistów" - wypuszczają z domu zdrowe, zadbane koty, a nie koty o których DT nie wie nic poza tym, że kot je i wydala.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Sob lut 19, 2011 20:30 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

MariaD pisze:A wiesz, że mam więcej szacunku dla tych "detalistów" - wypuszczają z domu zdrowe, zadbane koty, a nie koty o których DT nie wie nic poza tym, że kot je i wydala.

A to kolejna obraza dla wielu dt w tym dla mnie. Ciekawe skąd masz takie informacje?
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Sob lut 19, 2011 20:32 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

mirka_t pisze:
MariaD pisze:A wiesz, że mam więcej szacunku dla tych "detalistów" - wypuszczają z domu zdrowe, zadbane koty, a nie koty o których DT nie wie nic poza tym, że kot je i wydala.

A to kolejna obraza dla wielu dt w tym dla mnie. Ciekawe skąd masz takie informacje?

mirka_t pisze:Przecież napisałam.

Nadal nie wiadomo co i czy w ogóle mu dolega.

Potencjalny chętny musi się tym zadowolić, bo naprawdę nie wiadomo co z tym kotem.

viewtopic.php?f=13&t=123546&start=45
Obrazek

MariaD

Post » Sob lut 19, 2011 20:34 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

mpacz78 pisze:W pewnych kręgach tymczasowanie na większą niż 2-3 sztuki skalę stało się równoznczne z kolekcjonowaniem.
A to dlatego, że niektórzy żyją w bardzo wyideaizowanym świecie, dlatego uważają, że jeśli nie masz 1 godziny na dobę na jednego kota indywidualnie lub 6 m kwadratowych powierzchni dla jednego kota, lub nie biegasz "pokazać" każdego kota wetowi co 3 dni, to nie powinnaś brać tymczasów, bo oczywiście w schronisku te koty mają lepiej lub chore na podwórku też mają lepiej.
Zawsze można powiedzieć: "wszystkich i tak nie uratujesz" i nie robic realnie nic tylko tłuć bezproduktywnie w klawiaturę na forum.

jak to nazywasz "pewne kręgi" wstają skoro świt zapinkalają na co najmniej 8 godzin do pracy (nie rzadko na 12 godzin) po to aby zarobić również na leczenie tymczasów.
i koty z tych jak to nazywasz "pewnych kręgów" są zdiagnozowane, wyleczone, zadbane i nie kot w worku trafia do nowego domu, o którym wiadomo tylko że je i wydala, ale kot o którym wiadomo wiele więcej
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob lut 19, 2011 20:35 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Też uważam, że lepsze jest 10 DT w każdym po 2 koty niż jeden z 20, ale realia są takie jakie są Dt jest za mało, potzrebujących kotów za dużo, tzreba sobie radzić w takich realiach jakie są.
Zapewniam Cię, że wiem o moich kilkunastu kotach dużo więcej niż to, że jedzą i wydalają.
Jeśli nie mieści Ci się to w głowie to trudno.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Sob lut 19, 2011 20:35 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

MariaD pisze:Maryla, nadal twierdzę, że na branie tymczasa trzeba mieć warunki (np. porządna izolacja nowego kota + dezynfekcja i środki ostrożności) a nie liczenie na szczęście, że nie przyniesie się pp czy nawet prozaicznej grzybicy.

Bo wrzucanie nowego kota o niewiadomej przeszłości do domowego stada bez kwarantanny to igranie z ogniem.

Tobie się udało, ale komuś innemu może się nie udać. I były na to przykłady na forum. I nadal będą.

Jeżeli stanie Ci na drodze kolejny nieadopcyjny - dołączysz go do domowych?

a co to znaczy nieadopcyjny?
bo nie poszla piekna szylkretka, a poszla zwykla krowka
ja takich kryteriow przy zabieraniu kotow nie mam
to wychodzi po czasie, po badaniach bo wg mnie to sa kryteria nieadopcyjnosci
choc i takie koty mozna wyadoptowac, wiem, ale rzadko i trzeba miec szczescie
mi sie udalo tylko raz, z Bonim ale tu mi wylacznie ludzie z forum pomogli

tak, zabiore, do lazienki
trudno, jakis czas sie przemeczymy a potem sie zobaczy
nie kombinuje z kotami tak, ze biore bo sie uda na pewno
choc to malo odpowiedzialne, wiem

licze ze zycie nie postawi mnie w sytuacji w ktorej nie dam rady
gdy bylam po pp - znalezione koty wzieli inni, bo wiedzieli ze nie moge: Puchacz, Mysza, wydra, Gocha-17
kilka kociakow pojechalo z Ann_pl do lecznicy
wlasciwie najgorsza sytuacja bylo wziecie Timona i to co sie z tym wiazalo
przezylismy fizycznie i finansowo
i myslisz ze zaluje? ze mam sobie cos do zarzucenia?

nie wiem, moze jestem szczesciara i nieszczescia mnie omijaja
Ostatnio edytowano Sob lut 19, 2011 20:45 przez Maryla, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Sob lut 19, 2011 20:36 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

MariaD pogięło ciebie kompletnie. Czy Chudy poszedł do domu stałego?
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Sob lut 19, 2011 20:36 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

mirka_t pisze:

niech zgadnę ...
z Twoich wątków?
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob lut 19, 2011 20:38 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

MariaD pisze:
mirka_t pisze:

mirka_t pisze:Przecież napisałam.

Nadal nie wiadomo co i czy w ogóle mu dolega.

Potencjalny chętny musi się tym zadowolić, bo naprawdę nie wiadomo co z tym kotem.

viewtopic.php?f=13&t=123546&start=45

Maria, moj kot ma sraczke, zostal juz przebadany prawie chyba na wszystko
i dalej nie wiemy co mu dolega
to medycyna
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Sob lut 19, 2011 20:39 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

mpacz78 pisze:

Też uważam, że lepsze jest 10 DT w każdym po 2 koty niż jeden z 20, ale realia są takie jakie są Dt jest za mało, potzrebujących kotów za dużo, tzreba sobie radzić w takich realiach jakie są.
Zapewniam Cię, że wiem o moich kilkunastu kotach dużo więcej niż to, że jedzą i wydalają.
Jeśli nie mieści Ci się to w głowie to trudno.

no ale jeszcze te 2 godziny na glowe kota :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Sob lut 19, 2011 20:41 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

dalia pisze:jak to nazywasz "pewne kręgi" wstają skoro świt zapinkalają na co najmniej 8 godzin do pracy (nie rzadko na 12 godzin) po to aby zarobić również na leczenie tymczasów.

A to do tych kręgów ja należę :mrgreen: co ciekawe i jednocześnie opiekuję się kilkunastoma kotami.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Sob lut 19, 2011 20:43 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

dalia pisze:niech zgadnę ...
z Twoich wątków?

Cytaty, dowody. Który z domów adoptujących ode mnie kota miał pretensje, że nie został poinformowany o stanie kota, że miał z kotem problemy.

Właśnie w moim wątku każdy może zobaczyć jak koty żyją a o Twoich tymczasach nikt nic nie wie.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Sob lut 19, 2011 20:44 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Maryla pisze:Maria, moj kot ma sraczke, zostal juz przebadany prawie chyba na wszystko

Badasz, chodzisz do lekarza. Duża różnica.

mpacz78 pisze:Zapewniam Cię, że wiem o moich kilkunastu kotach dużo więcej niż to, że jedzą i wydalają.

Kilkunastu. Spokojnie mieści mi się w głowie.

A wiedziałabyś tak samo dużo o kilkudziesięciu?
Obrazek

MariaD

Post » Sob lut 19, 2011 20:47 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

MariaD pisze:
Maryla pisze:Maria, moj kot ma sraczke, zostal juz przebadany prawie chyba na wszystko

Badasz, chodzisz do lekarza. Duża różnica....

Sugerujesz, że ja nie badam, nie chodzę z kotem do lekarza? Jeśli tak to na jakiej podstawie?
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

[poprzednia][następna]