70 bezdomnych głodnych kotów..Potrzebne wsparcie na STERYLKI

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 09, 2010 19:00 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

wysłałam Krakvetem 14 kg suchego Whiskasu z jagnięciną, mam nadzieję że się przyda
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Pon paź 11, 2010 12:28 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

JOANNAM dziękujemy :1luvu: Karma bardzo się przyda.

Prosimy o pomoc!

Cudak1

Od: Pt wrz 04, 2009 17:39

Post » Wto paź 12, 2010 18:00 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Doszła karma od JOANNAM :ok:

Dziękujemy :1luvu:

Nadal prosimy o wpłaty:

Fundacja Kocia Dolina
Lukas Bank SA /O. Toruń
47 1940 1076 3018 9272 0000 0000
koniecznie z dopiskiem w tytule przelewu: "na koty z portu w Stepnicy"

Cudak1

Post » Sob paź 16, 2010 12:53 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Aktualizacja wpłat:

02-06-2010 zamówienie suchej karmy -363,76 PLN
06.09.10 Justyna M., Stepnica 10 PLN
01.10.10 Dariusz K., Józefów 150 PLN
07.10.10 Sylwia P, Magnuszew 35

Dziękujemy :1luvu:
Może ktoś zechce coś dorzucić zanim złożymy zamówienie?

Cudak1

Post » Śro paź 20, 2010 9:48 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Zamówienie złożone, niedługo powinna dojść karma :)

Cudak1

Post » Pt paź 22, 2010 9:52 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Dodałem zdjęcia (części) zwierzaków żyjących na ogródkach działkowych, galeria na moim blogu:

http://www.anduk.pl/blog/glodne-koty/

Będę uzupełniał na bieżąco, zdjęć mam sporo. One też korzystają z waszej pomocy i są niesamowicie wdzięczne :)
Jestem kocurem ;) Obrazek

Obrazek Obrazek

anduk

Od: Pon kwi 26, 2010 2:39

Post » Pt paź 22, 2010 11:36 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

anduk pisze:Dodałem zdjęcia (części) zwierzaków żyjących na ogródkach działkowych, galeria na moim blogu:

Będę uzupełniał na bieżąco, zdjęć mam sporo. One też korzystają z waszej pomocy i są niesamowicie wdzięczne :)

Cudowne koty i piękne zdjęcia... :ok:
Czy któreś z kotów są oswojone? Kiedy były robione zdjęcia (te kociaki są jeszcze tak małe, czy już podrosły)?
Myślę, że te nie do końca dzikie koty oraz kociaki mają duże szanse na adopcje (szczególnie rude i te z półdługim włosem).
Pan, który karmi koty na działkach, mówił że bardzo źle się tam ostatnio dzieje... :|

Koty z Osiedla (mieszkające przy śmietnikach/garażach) też mają zrobione zdjęcia?

Myślę, że najwyższy czas założyć dla tych wszystkich stepnickich bezdomnych kotów jeden wspólny wątek ;)

Cudak1

Post » Pt paź 22, 2010 11:51 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Nie byłem tam jakiś czas (może dzisiaj będę), więc nie wiem co tam się może złego dziać. Suchego jedzenia zapas jakiś jest, dostają korpusy, czasem puszki, mleko - generalnie staramy się by miały jak najlepiej. Mają też schronienie przed zimą, gorzej z tymi zupełnie malutkimi
(2 szare, 2 czarne - najsłabszego, piątego my wzięliśmy do domu :kotek: ), gdy zapowiadają taką niefajną zimę.

Generalnie one są w większości dzikusy, niektóre nas się nie boją, dają się głaskać, dobrze im tam.

Myślę, że tą najmniejszą czwóreczkę trzeba by pomyśleć o adopcji. Resztę zrobić to samo co w porcie czyli wysterylizować i zostawić by sobie żyły w spokoju. Nie wiem też do końca ile tam jest kotów oprócz naszej działki; jak wyjeżdżam z ogródków to przy bramie często mnie zatrzymuje kilka kociaków w celu dokarmienia, zresztą ktoś tam je też dokarmia :ok:

Generalnie jak wiesz potrzeby są ogromne a nie można ich wszystkich zostawić na pastwę losu.

Kotki osiedlowo-śmietnikowe nie mają zdjęć zaś mają najgorzej gdyż muszą dodatkowo użerać się z dzieciarami i wrednymi ludźmi. I myślę, że nie ma sensu zakładać nowego wątku - niech ten zostanie, jest już rozwinięty - tylko w tytule zmienić liczbę, bo bezdomnych i głodnych kotów jest lekko licząc 3 razy tyle... ;)

Obrazek Obrazek

anduk

Post » Pt paź 22, 2010 12:25 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Cudowne koty i piękne zdjęcia... :ok:
Czy któreś z kotów są oswojone? Kiedy były robione zdjęcia (te kociaki są jeszcze tak małe, czy już podrosły)?

Jeśli chodzi o kocią młodzież, jest 5 kotów prawdopodobnie urodzonych w maju. Są trzy rude i dwa szare.Przy okazji dodam, że jeden z tych rudych został nazwany przez nas Cudakiem, na cześć założycielki tego tematu :) Cudak to ten, który czuwa, gdy jego brat śpi w niego wtulony ( na jednej z fotek ). Te koty są bardzo płochliwe. Nie pozwalają się dotknąć.
Część fotek pochodzi z lipca, część z ostatnich tygodni.

Najmłodsza czwórka, o której Anduk wspominał, to koty sierpniowe. Ich zdjęcia są aktualne.

Pogłaskać, a nawet wziąć na ręce można jednorocznego kocura - Rudolfa i jego niewidomego brata - Rysia.
Własność Nelli, Luny, Kłopotka i księcia Rudolfa :)
ObrazekObrazekObrazek

envy

Od: Pon kwi 26, 2010 15:51

Post » Pt paź 22, 2010 18:16 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

anduk pisze:(2 szare, 2 czarne - najsłabszego, piątego my wzięliśmy do domu :kotek: )

Szczęściarz z niego :D Zdrowieje?

anduk pisze:Kotki osiedlowo-śmietnikowe nie mają zdjęć zaś mają najgorzej gdyż muszą dodatkowo użerać się z dzieciarami i wrednymi ludźmi.

Z tego, co mówił Opiekun kotów, na działkach też nie jest najlepiej. Prosił, żebym zorientowała się, czy jakieś schronisko by ich nie przyjęło... ale nie ma w naszej okolicy miejsca, gdzie mogłyby trafić. Koty przeszkadzają ludziom, są szczute psami, były przypadku trucia itp Działkowicze piszą jakieś skargi i domagają się usunięcia kotów-"szkodników" z działek.

Moim zdaniem powinno się je wszystkie wysterylizować i poinformować o tym działkowiczów, jak i o tym, że zabicie kota jest przestępstwem. Może wysterylizowane będą im mniej przeszkadzać?
Koty są dobrze karmione - widać po zdjęciach, więc i warunki do rozrodu mają dobre... a to pewnie denerwuje ludzi.

anduk pisze: I myślę, że nie ma sensu zakładać nowego wątku - niech ten zostanie, jest już rozwinięty - tylko w tytule zmienić liczbę, bo bezdomnych i głodnych kotów jest lekko licząc 3 razy tyle... ;)

Mnie się z kolei wydaje, że tu jest już tak namotane, że ciężko się połapać w tym wszystkim, bo komu się chce czytać blisko 50 stron... Nowy wątek mógłby być czytelniejszy i może przyciągnąłby więcej Ludzi :ok:

Co do kotów osiedlowo-śmietnikowych słyszałam ostatnio o strasznym wydarzeniu. Podobno jakieś dzieciory rozpaliły ognisko i spaliły 4 małe kotki. Wiecie coś o tym? To prawda? Jeśli tak, to czy wiadomo, kto to zrobił? :roll:

envy pisze:Jeśli chodzi o kocią młodzież, jest 5 kotów prawdopodobnie urodzonych w maju. Są trzy rude i dwa szare.Przy okazji dodam, że jeden z tych rudych został nazwany przez nas Cudakiem, na cześć założycielki tego tematu :) Cudak to ten, który czuwa, gdy jego brat śpi w niego wtulony ( na jednej z fotek ). Te koty są bardzo płochliwe. Nie pozwalają się dotknąć.
Część fotek pochodzi z lipca, część z ostatnich tygodni.

To już są trzy Cudaki - koń (z sentymentu, do którego mam taki, a nie inny nick :)), pies i kot :ok:

Szkoda, że dzikusy, ale uszczęśliwiać ich na siłę nie ma co, jeśli faktycznie są tam bezpieczne.

Czyli generalnie do adopcji mogłyby iść 4 najmniejsze kociaki? (które zresztą mają niewielkie szanse na przeżycie zimy...)

Cudak1

Post » Pt paź 22, 2010 20:10 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

śliczne koty, może ktoś wypatrzy... :ok:
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Sob paź 23, 2010 10:15 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

Cudak1 pisze:Szczęściarz z niego :D Zdrowieje?

Tak, już jest zdrowy i rozbrykany, choć początki miał trudne - gdy został przyniesiony do domu, pierwszą noc przespał w kuwecie ( :mrgreen: ) a do tego miał całkowicie zaropiałe jedno oko (myśleliśmy nawet, że go nie ma) ale w cieple ropa od razu mu zeszła i jest już super.

Cudak1 pisze:Z tego, co mówił Opiekun kotów, na działkach też nie jest najlepiej. Prosił, żebym zorientowała się, czy jakieś schronisko by ich nie przyjęło... ale nie ma w naszej okolicy miejsca, gdzie mogłyby trafić. Koty przeszkadzają ludziom, są szczute psami, były przypadku trucia itp Działkowicze piszą jakieś skargi i domagają się usunięcia kotów-"szkodników" z działek.

Formalnie rzecz biorąc działka jest envy i faktycznie ona kiedyś dostała list od prezesa działek i części działkowców by zlikwidowała "hodowle kotów"... zastanawialiśmy się razem czy my je 'hodujemy' na futra czy na mięso ;)

Na szczęście z tego co się orientuje, niedawno zmienił się tam prezes, który sam dokarmia koty i zna te problemy od podszewki. A o truciu kotów mówił sąsiad z naprzeciwka, on wpada raz na jakiś czas i chyba bezdomne koty nie wpisują się do jego estetycznej wizji świata i depczą mu trawę wystrzyżoną od linijki.

Tak czy siak zdecydowanie musimy je wysterylizować, choćby jedną płeć (4-5 kotek) by ograniczyć przyrost.

Cudak1 pisze:Mnie się z kolei wydaje, że tu jest już tak namotane, że ciężko się połapać w tym wszystkim, bo komu się chce czytać blisko 50 stron... Nowy wątek mógłby być czytelniejszy i może przyciągnąłby więcej Ludzi :ok:

Masz rację :)

Cudak1 pisze:Co do kotów osiedlowo-śmietnikowych słyszałam ostatnio o strasznym wydarzeniu. Podobno jakieś dzieciory rozpaliły ognisko i spaliły 4 małe kotki. Wiecie coś o tym? To prawda? Jeśli tak, to czy wiadomo, kto to zrobił? :roll:

Nic nie słyszeliśmy, jestem kompletnie zszokowany tą informacją 8O

Cudak1 pisze:Czyli generalnie do adopcji mogłyby iść 4 najmniejsze kociaki? (które zresztą mają niewielkie szanse na przeżycie zimy...)

Tak :ok:

Co do zimy, to przydało by się skombinować kilka szafek na działkę, by zrobić budki ocieplone, nie mam zupełnie pomysłu skąd je wytrzasnąć.

Obrazek Obrazek

anduk

Post » Sob paź 23, 2010 16:36 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

ehem. dariusz k. to ja. :| tak mnie urzadzili z tym kontem, ze szkoda gadac. :|
My two American dreams. Disco [*] June 10, 2009, Jazz [*] October 16, 2005
Fiodor [*] 30.01.2011 - na zawsze w moim sercu.
Pysia [*] 18.04.2014 - moja księżniczka.

aga-zgaga

Od: Sob lip 04, 2009 8:28

Post » Sob paź 23, 2010 17:24 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

anduk pisze:Tak, już jest zdrowy i rozbrykany, choć początki miał trudne - gdy został przyniesiony do domu, pierwszą noc przespał w kuwecie ( :mrgreen: ) a do tego miał całkowicie zaropiałe jedno oko (myśleliśmy nawet, że go nie ma) ale w cieple ropa od razu mu zeszła i jest już super.

Mam nadzieję, że jego rodzeństwo będzie miało tyle szczęścia, co on i też znajdą się dla nich dobre domki :ok:

anduk pisze:Tak czy siak zdecydowanie musimy je wysterylizować.

To akurat podstawa :) i mam nadzieję, że do wiosny przynajmniej kotki będą wycięte...

anduk pisze:
Cudak1 pisze:Mnie się z kolei wydaje, że tu jest już tak namotane, że ciężko się połapać w tym wszystkim, bo komu się chce czytać blisko 50 stron... Nowy wątek mógłby być czytelniejszy i może przyciągnąłby więcej Ludzi :ok:

Masz rację :)

Czy mogę wykorzystać Wasze zdjęcia?

anduk pisze:Nic nie słyszeliśmy, jestem kompletnie zszokowany tą informacją 8O

Ja też jestem zszokowana. Myślałam, że Wy coś wiecie... Są tam jeszcze małe kotki? Może udałoby się jakieś oddać...

anduk pisze:
Cudak1 pisze:Czyli generalnie do adopcji mogłyby iść 4 najmniejsze kociaki? (które zresztą mają niewielkie szanse na przeżycie zimy...)

Tak :ok:

W takim razie potrzebne są ich zdjęcia, najlepiej każdego z osobna i kontakt do ogłoszeń ;)
Nie dalibyście rady przetrzymać ich u siebie w domu, do czasu znalezienia dla nich nowych domków?

Z szafkami może być ciężko, ale może dałoby się zorganizować jakieś materiały, żeby zrobić coś podobnego do psich bud?
Zajrzyjcie tu:
viewtopic.php?t=62420
http://forum.fretki.org.pl/viewtopic.php?f=23&t=6143
Ostatnio edytowano Sob paź 23, 2010 17:43 przez Cudak1, łącznie edytowano 2 razy

Cudak1

Post » Sob paź 23, 2010 17:26 Re: 25 bezdomnych, głodych kotów...Potrzebna KARMA!!

aga-zgaga pisze:ehem. dariusz k. to ja. :| tak mnie urzadzili z tym kontem, ze szkoda gadac. :|

:D

Dziękujemy :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Cudak1

[poprzednia][następna]