(4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szarcia(*),Deesiu kocham Cię (*)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 09, 2019 14:24 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

W pyszczku gorzej - bo opuchnięcie jest odgraniczone i wygląda na płaskonabłonkowego.. tzn jest typowe, no ale wet też pewności nie ma. I trzeba mieć nadzieję, ze to jednak zapalne jest. Jeśli płaskonabłonkowy to wiadomo, ze nie ma ratunku - ale moze nie będzie się szybko rozwijał.. Płaskonabłonkowe usuwa się peracyjnie, ale trudno kotu usunąć szczękę aż do noska, zeby to zrobić z zapasem.
No i trzecia kwestia - łapa - wet była zła , ze jest w takim stanie - pewnie Deeś w nocy rozlizała. W każdym razie zrobiła porządny opatrunek (wet, nie Deeś) njalowy na oczyszczonej ranie, usunęła trzeci pazur, niestety plus trochę ziarniny i ten opatrunek jest jalowy i może być przez 5 dni i po 5 dniach wet chce, aby wet zmieniła opatrunek i załozyła nowy. Liczy na to, że rana się trochę choćby zagoi przez te 5 dni.

Na pewno Dee nie będzie zadowolona.
acha, jeszcze - wprawdzie trzustka wygląda ok, ale z racji dużej bolesności we wczorajszym badaniu (i w porozumieniu z Blue) poprosiłam o wykonanie testu SNAP na specyficzną lipazę - i jest przekroczona, czyli stan zapalny jest. Dodatkowo Deeś miała rtg płuc oraz badanie krwi z biochemią.

Szacunkowy koszt operacji ok 1500zł - będę wiedzieć popołudniu jak już wszystko zostanie wpisane, zabiegi, podane leki itd.

Czy ktoś z Was może mi pożyczyć pieniądze?
Przepraszam za to, zę pytam tak bardzo otwartym tekstem, ale ja muszę to jakoś uzbierać i nie mam na to dużo czasu..
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw maja 09, 2019 15:46 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

Współczuję Ci Marzenia11, jak bardzo doświadcza Cię życie i przez co musisz przechodzić. Jest szansa dla DeeDee i to jest najważniesze. To jest duża kwota, ale może zrzutka na forum i poza nim pozwoliłaby Ci uzbierać potrzebne pieniądze? Trzymam kciuki za koteczkę i jestem z Tobą myślami.

SabaS

Od: Śro lis 14, 2018 8:58

Post » Czw maja 09, 2019 15:48 Re: (4) Mika(*), Tato(*), Mama(*), Szaronka (*)..co dalej?

SabaS pisze:Współczuję Ci Marzenia11, jak bardzo doświadcza Cię życie i przez co musisz przechodzić. Jest szansa dla DeeDee i to jest najważniesze. To jest duża kwota, ale może zrzutka na forum i poza nim pozwoliłaby Ci uzbierać potrzebne pieniądze? Trzymam kciuki za koteczkę i jestem z Tobą myślami.

diękuję.
Wysłałam Ci na maila wypis z operacji dzisiejszej Deesi. Możesz wstawić na forum?
Mi się trzęsą lapy... ona ma pocięty brzuszek, dziąsło i łapkę...

Czy ktoś moze mi pomóc zrobić zrzutkę???? Kompletnie się nei znam..
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Czw maja 09, 2019 19:45 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

Jeszcze raz zapytam - czy ktoś ma możliwość pożyczenia mi pieniędzy? I umie zrobić zrzutkę?

Marzenia11

Post » Czw maja 09, 2019 19:50 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

Odpisałam.Dorzucę się, ale nie tworzyłam nigdy zrzutek. A może po prostu podaj każdemu chętnemu na priw swój nr konta? Chociaż pewnie bardziej przejrzyście by było, gdyby jedna osoba miała nadzór nad tym.

SabaS

Post » Czw maja 09, 2019 19:54 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

Na razie kopiuję info z emaila - jak pojadę po Dee wezmę kwotę z pieczątką i wstawię zdjęcie.

Dzień dobry,

Do zapłaty za dzisiejszy zabieg i badania wyszło w sumie 1549zł.

W załączniku przesyłam dzisiejszy wypis z zabiegu.

Pozdrawiam,

Joanna Witowska

Animal Center

I kopiuję wypis, moze mi się uda..

Zwierzę
Deedee
Gatunek: Kot
Rasa: europejski krótkowłosy
Oznakowanie:
Maść: pręgowana
Właściciel (...)
Historia wizyt
09/05/2019 10:58: WIZYTA
ZASTOSOWANE LEKI
Snap fPL 5t
WYNIK POZYTYWNY
Zarejestrow ał: spec. chorób psów i kotów Agnieszka Zielonka

09/05/2019 10:59: WIZYTA
ZABIEGI
VETLAB -PROF.PRZESIEWOWY
VETLAB -T4
Zarejestrow ał: AA Laboratorium
09/05/2019 12:27: BADANIE
OPIS BADANIA
Laparotomia zwiadowcza z podejrzeniem nacieku na jelito.
Jelito cienkie lekko pogrubiałe na całej długości, w 1/3 tylnej jelita czczego 3 deformacje jelita (zomentalizowane), tęgie wyglądające jak zapalne, na granicy niedrożności. Enterektomia na odcinku ok. 20 cm. Zszyte jelito zomentalizowano.
Nieznacznie odczynow o powiększone węzły chłonne krezkowe (do 4-5 mm).
Do badania HP oddano cały usunięty fragment jelita. Żołądek, odźwiernik bez zmian, jelito grube bez zmian.
Pozostałe narządy jamy brzusznej bez zmian.
W jamie ustnej deformacja zapalna obejmująca praw y kieł szczęki i siekacze tej strony szczęki - pobrano wycinek i oddano do badania HP.
Toaleta i inspekcja ran okolicy palców II i III lewej kończyny piersiowej.
Rana z dojrzałą wybujałą ziarniną i z brzegami zawijającymi się do środka. Ranę odświeżono pobrano wycinki (na razie do pozostawienia w lecznicy).
Opatrunek na 4-5 dni.
ZABIEGI
O laparotomia I
ZASTOSOWANE LEKI
Ostrze skalpel
RĘKAWICE STERYLNE 6.5 / ANSEL
Pole chir 75x75
NIĆ MONOFAST 4/0 16MM 3/8 45CM
Nić SAFIL 2-0 OBŁA HR 26 90CM
Nić DAFILON 2-0 / 3-0
Gaza sterylna 1,0 m2
Inne materiały
Ubranko poop S,1,2

ZALECENIA
1. Ochrona ran i opatrunku przed lizaniem - kubraczek i/lub kołnierz na 12-14 dni.
2. Zdjęcie szw ów skórnych za 12 dni.
3. Od jutra przez kolejne 48 h jedzenie półpłynne (na początku bardzo rzadkie i stopniow o zagęszczane np. Convalescence Instant można
też miksow ać lekkostraw ną karmę np. Intestinal), w oda normalnie do picia - małe porcje
4. Zmiana opatrunku na stopie w e w torek - chyba , że w cześniej w ystąpi : szczególne zainteresow anie opatrunkiem, brzydki zapach lub
złe samopoczucie.
5. Dalsze postępow anie w zależności od w yniku histopatologicznego.
Zarejestrow ał: lek. w et. Małgorzata Wilkow ska

09/05/2019 12:47: BADANIE
OPIS WYWIADU
Kotka w w ieku 12 lat, znieczulana w czesniej bez komplikacji, przyjmow ała unidox, vetomune, kapsułki tybetańskie, alergii nie stw ierdzono
ostatnio gorsze samopoczucie , od niedzilei nie chciała jeść, nie mamy aktulanych badań krw i - krew pobrana po premedykacji.
ASA II, osłuchow o serce bz, HR 130/min
OPIS BADANIA
Znieczulenie ogólne wziewne isofluranowe z udzialem fentanylu. Premedykacja dexmedetomidyna/midazolam/metadon im. Przebieg
znieczulenia prawdiłlowy, wlew Ringer 200ml, HR 104/min, MAP 120-146mmHg. Wybudzenie spontaniczne.
Zalecenia
- kontynuacja antybiotyku przez kolejnych 5 dni synulox inj lub synergal 250 mg 1/2 tabl 2xdziennie od jutra rana oraz metronidazol inj iv 2xdzienie przez 10 dni
- p/bólow o przez 6 dni metacam inj lub loxicom w syropie 1xdziennie doustnie rano po posiłku od jutra
- dodatkow o bunondol im co 6 h conajmniej dobę po zabiegu, ze w zględu na trzustkę w skazana dłuzsza terapia
- w domu proszę o zapew nienie spokojnego, ciepłego miejsca
- w oda małymi porcjami dostępna od zaraz
- pierw szy posiłek dziś koło godz 18
- w przypadku niepokojących objaw ów lub w ątpliw ości proszę o kontakt z lecznicą
ZABIEGI
Izofluran
Inne materiały oper
Anestezjologia 180
RTG 2
Inne materiały oper
ZASTOSOWANE LEKI
Dexdomitor
Comfortan 10mg/ml roztw ór
Fentanyl 50mcg/1ml amp 2ml
Sol 250 ml Ringer
SYNULOX INIEKCJA / 100 ML INJ.
LOXICOM 5MG
Bunondol inj. 0,3mg/1ml

Zarejestrow ał: Lek. w et. Monika Łumińska
09/05/2019 13:42: WIZYTA
ZABIEGI
Alab - histopatologia
Strona 2Historia wizyt
Zarejestrow ał: AA Laboratorium

Marzenia11

Post » Czw maja 09, 2019 19:55 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

SabaS pisze:Odpisałam.Dorzucę się, ale nie tworzyłam nigdy zrzutek. A może po prostu podaj każdemu chętnemu na priw swój nr konta? Chociaż pewnie bardziej przejrzyście by było, gdyby jedna osoba miała nadzór nad tym.

ok, sorry, moze nie zauważyłam, niewiele widzę już dzisiaj...

Marzenia11

Post » Czw maja 09, 2019 20:34 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

Jadę. Dzwonili z lecznicy, Dee spokojna,leży i czeka na mnie.

Marzenia11

Post » Czw maja 09, 2019 21:45 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

Wscieka się.
Zmiana planów i włączone kroplowke dozylne min 5 dni. Czy jutro o 9 znowu w lecznicy. Każda kroplowke to ok 70zl. Czuje się jak w matrixie.

Marzenia11

Post » Czw maja 09, 2019 21:48 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

A jak kicia? Dużo problemów naraz spadło na Ciebie, z każdej możliwej strony

SabaS

Post » Czw maja 09, 2019 21:49 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

Powinnam iść już spać bo o 4.30 pobudka, ale czekałam aż wrócisz i dasz znać co dalej

SabaS

Post » Czw maja 09, 2019 21:50 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

Rozgląda się. Jest wściekła. Kaftan plus lapa z rana z opatrunkiem tylna us lapa przednia za winiety z wenflonem. No okropnie.

Marzenia11

Post » Czw maja 09, 2019 21:52 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

Przejdzie jej. Ja od mojej też bym dziś z liścia oberwała, a chciałam jej tylko opatrunek zdjąć po pobieraniu krwi. Smakołykami udobruchałam złośnicę

SabaS

Post » Czw maja 09, 2019 22:06 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

Dużo się dziś działo, wypocznij Marzeniu i zbieraj siły na jutro. Głaski dla DeeDusi. Masz pw, ale to już jutro.

SabaS

Post » Czw maja 09, 2019 22:09 Re: (4) Mika(*),Tato(*),Mama(*),Szaronka (*)..ogromy dług za

SabaS pisze:Dużo się dziś działo, wypocznij Marzeniu i zbieraj siły na jutro. Głaski dla DeeDusi. Masz pw, ale to już jutro.

O. 1 w nocy musze pisać lek

Marzenia11

[poprzednia][następna]