SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 25, 2017 15:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Cześć,

może Wy mi coś doradzicie odnośnie karmienia kotów.
Kocur ma astmę, w związku z czym wetka kazała odstawić karmy z kurczakiem, który uczula. Jadł Taste of the Wild z rybą, ale mam wrażenie, że średnio mu smakuje i miał po nim luźne kupy. Z kolei moja druga kotka niechętnie jada Taste.
Drugą opcją była Acana Grasslands, którą poradziła mi jedna z forumowiczek. Kotka wcina ją chętnie, z kolei kocur bardziej z musu, w dodatku niewiele. Co prawda dopiero 2 dzień ją jedzą, zobaczę jeszcze z dzień-dwa.

Jakie bezkurczakowe i bezzbożowe karmy dla wybredniaka polecicie?

miau1313

Od: Czw lut 04, 2016 22:38

Post » Sob mar 25, 2017 16:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Spróbuj Orijen 6 Fish. W składzie nie ma kurczaka ani tłuszczu z kurczaka

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Sob mar 25, 2017 16:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Właśnie obydwa koty niechętnie jedzą karmy tylko i wyłącznie z rybą :/

miau1313

Post » Sob mar 25, 2017 16:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ja nie wiem czy tak często kurczak uczula, czy też jest on po prostu częstym składnikiem karm, na które koty mają uczulenie i dlatego taka opinia.
Nie wiem jak u nas będzie w przyszłości, bo alergia lubi ewoluować, ale moja kota ma stwierdzoną alergię nie na kurczaka, ale na wołowinę, jajko, kukurydzę i ziemniaki (które niby rzadko uczulają). Na karmie z jednym źródłem mięsa - właśnie kurczak - wyszłyśmy ze stanu zapalnego skóry. Nie mówię, że kurczak nie uczula, ale czasami zbyt pochopnie oskarża się go o wszystko i to tak trochę w ciemno. Do tego, nie wiem, czy jak kot ma już alergię to czy ma ją tylko na kurczaka. Zazwyczaj jest to od razu kilka produktów.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Sob mar 25, 2017 16:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

miau1313 a Purizon z jagnięciną i rybą? W składzie niby nie ma kurczaka, ale tajemniczy tłuszcz zwierzęcy, nie wiadomo czy nie z kurczaka. To smakowita karma, jak wszystkie odmiany smakowe Purizona

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Sob mar 25, 2017 17:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Tak, możesz spróbować Purizon z jagnięciną (z pewnością posmakuje) albo WILDCAT BHADRA (konina) lub WildCat Ceetah (dziczyzna, łosoś, indyk, jagnięcina) - o ile to kurczak jest winowajcą :)

Polina

Post » Sob mar 25, 2017 17:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Polina, wetka powiedziała, że kurczak jest jedną z najczęstszych przyczyn alergii u kota, a alergie wywołują astmę :( Stwierdziłam, że lepiej dmuchać na zimne i kupować bez kurczaka.
Dobra to spróbuję Purizona z jagnięciną, choć obawiam się bo ryba w składzie.. Bardzo czuć rybą jak się otworzy tą karmę?
Wildcat widzę dość drogi, ok 140 zł za 3 kg :/

miau1313

Post » Sob mar 25, 2017 19:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

miau1313 pisze:Polina, wetka powiedziała, że kurczak jest jedną z najczęstszych przyczyn alergii u kota, a alergie wywołują astmę :( Stwierdziłam, że lepiej dmuchać na zimne i kupować bez kurczaka.
Dobra to spróbuję Purizona z jagnięciną, choć obawiam się bo ryba w składzie.. Bardzo czuć rybą jak się otworzy tą karmę?
Wildcat widzę dość drogi, ok 140 zł za 3 kg :/

No wiem, wiem, że wetka tak powiedziała :) Dlatego też opisałam wyżej moje przemyślenia na ten temat :lol:
Weci często mówią o kurczaku a nie wspominają np. o masakrycznie uczulających zbożach i kukurydzy stanowiących 70% zawartości karm, które sprzedają w swoich gabinetach. Tak tylko wspominam o tym :)

Polina

Post » Sob mar 25, 2017 19:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Zbożowych nie kupuję w ogóle :D ale faktycznie są weterynarze, którzy wciskają Royala, który jest jaki jest..

miau1313

Post » Nie mar 26, 2017 12:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Z rybą to polecam Canagan salmona, WildCat Andhra. Oven Baked tradition ryba (dostępna będzie ok 20 kwietnia dopiero) Fish4cats są 3 smaki.
edit..
aaa nie wyłącznie z rybą, źle doczytałam :)
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Nie mar 26, 2017 14:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

boguska_t pisze:Z rybą to polecam Canagan salmona, WildCat Andhra. Oven Baked tradition ryba (dostępna będzie ok 20 kwietnia dopiero) Fish4cats są 3 smaki.
edit..
aaa nie wyłącznie z rybą, źle doczytałam :)

Właśnie najchętniej coś bez ryby i bez kurczaka :D Acana Grasslands leży od wczoraj w misce i nie ruszają.. wybredne koty i ciężko coś znaleźć :(

miau1313

Post » Pon mar 27, 2017 15:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

AlphaWolf for Cats indyk. Carnilove różne smaki no renifer (ale trzeba sprawdzić bo mają chyb tłuszcz z kuraka)
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Pon mar 27, 2017 16:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

boguska_t pisze:AlphaWolf for Cats indyk. Carnilove różne smaki no renifer (ale trzeba sprawdzić bo mają chyb tłuszcz z kuraka)

Wszystkie Carnilove mają tłuszcz z kurczaka niestety :( spróbuję AlphaWolf, sprzedajesz na Kocimiętce mniejsze opakowania po 400 g? Muszę takie małe na próbę kupować, bo ostatnio koty się fochają jakoś na jedzenie i mało co im odpowiada..

Widzę, że tego AlphaWolf niestety nie ma w spisie polecanych karm dla kotów, jest dobra jakościowo?

miau1313

Post » Wto mar 28, 2017 9:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Niestety nie ma małych opakowań z Alphy :(. Zależy w którym polecanym spisie jest kilka :) Ja uważam, że karma bardzo fajna, prosta i cena przystępna. Ma wywar drobiowy ale to nie uczula. Chyba mi się pomysły wyczerpały na karmę dla kota bez kurczaka i nie z rybami.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Wto mar 28, 2017 9:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

boguska_t pisze:Niestety nie ma małych opakowań z Alphy :(. Zależy w którym polecanym spisie jest kilka :) Ja uważam, że karma bardzo fajna, prosta i cena przystępna. Ma wywar drobiowy ale to nie uczula. Chyba mi się pomysły wyczerpały na karmę dla kota bez kurczaka i nie z rybami.

Chodziło mi o ten spis na miau :D dobra, to w takim razie poszukam mniejszego opakowania i spróbuję, mam nadzieję że kotom posmakuje :) dzięki za pomoc!

miau1313

[poprzednia][następna]