SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 06, 2013 11:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

.... zaznaczam :wink:
PLUTO - pies :) rasy bratnia dusza - już w DS !!!!
Obrazek

animalon

Od: Sob lis 27, 2010 8:48

Post » Wto sie 06, 2013 11:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To z moją kotką mam prostą sprawę :) jak coś jest jej zdaniem be, nie tknie tego od samego początku. A PoN na szczęście wsuwała nawet odgrzewany :)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto sie 13, 2013 13:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Witajcie, mam do Was pytanie.

Mam dwie kotki - 14 miesięczną schroniskową Lunkę i 4,5 miesięczną kotkę rasy maine coon.
Niestety obie kotki nienawidzę mokrych karm typu catz finefood, power of nature, granatapet itp. Jedyne co im smakuje to fileciki - miamorki, applawsy i te sprawy...:/
Oczywiście wiem,że fileciki nie są dla kotów zbyt zdrowe na dłuższą metę, ale mam pytanie:

Czy jeśli moje kotki jedzą dobrą suchą karmę ( orijen, power of nature, wildcat) czy żywienie filetowymi karmami im nie zaszkodzi? czy otrzymają wszystkie niezbędne witaminy?

Próbuję mieszać im filety z miamora z catz finefood, ale średnio im wchodzi...

Dodam,że moje kiciulki są bardzo wybredne.
Błagam o pomoc- jak zachęcić je do zdrowego jedzenia? ( barf odpada)

z góry dziękuję za pomoc :)

weronika92

Od: Czw maja 23, 2013 11:00

Post » Wto sie 13, 2013 13:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dziewczyny tutaj pisały wcześniej, że można do filetówek dodawać trochę tłuszczyku, łój, tłuszcz z mięska, od biedy masło, i witaminki np. Felini Complete. Niestety u mnie to nie przechodzi, bo moja Luna wyczuwa wszelkie "inności" w karmie i nie rusza. Ale warto spróbować.
Ja chwilowo mieszam Power of Nature mokry z łyżeczką filetówki i odrobinką masełka, bo inaczej nie je. Mam nadzieję, że się przestawi jednak :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Wto sie 13, 2013 14:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tutaj jest przykład jak suche bilansuje filetówkę w zakresie wapnia, fosforu i tłuszczu (mniej więcej pierwsza połowa posta) - dla każdej zapewne będzie inaczej. Braki witamin oraz mikroelementów to już inna sprawa i znacznie bardziej złożona (trzeba by analizować po kolei witaminy); taurynę na pewno trzeba by uzupełniać.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Wto sie 13, 2013 19:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

W sumie nie wiem, czy to jest miejsce na takie pytanie, ale spróbuję :)

Chodzi mi o dawkowanie TOTW'a. Kici ostatnio przybyło 0.2kg, zrobił jej się taki tobołek pod brzuszkiem. Więc uznałam, że czas najwyższy odmierzać karmę. No i mamy dawkowanie: kot 3-5kg ma jeść 1/3-1/2 cups/day. Jak wyczytałam na jednym wątku, cup to miara oznaczająca 200ml. Czyli, szacunkowo, mój kot ma jeść 80ml (dla 4kg kota), od tego muszę odjąć to, co przyjmuje z karmą mokrą, co daje około 50ml. Jest jakiś przelicznik na gramy czy coś? :D czy mogę po prostu wziąć miarkę z kuchni i odmierzyć objętość?

Wybaczcie, jeśli to OT, ale szczerze mówiąc, chyba bez sensu jest zakładanie nowego wątku dla takiego głupiego pytania...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Wto sie 13, 2013 20:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Szklanka (standard measuring cups) to 250ml; a zwykle szklanka taka w kuchni ma 200-230ml. Zwykle na kota 3-5kg takich karm liczy się 40-65g (1/2 - 2/3 measuring cup, czyli ok. 125-160ml) i zależy to mocno od aktywności kota (zwykle producent dopisuje takie info i każe obserwować, czy kot tyje), więc i tak raczej bym zaczęła od 55g (tyle wychodzi nieco bardziej kalorycznego Orijena) i po miesiącu sprawdziła, co się dzieje (tyje/chudnie/stoi w miejscu).

Co do obliczania kcal (kot leniuchujący w domu potrzebuje ok. 50kcal, a czasami nawet nieco mniej - to indywidualne i trzeba futrzaka ważyć) - zachęcam do skorzystania z liczydła dla kotów, do którego link podawałem w tym temacie (niech będzie - podam jeszcze raz: liczydło). Wpisuje się tam wagę kota oraz parametry mokrej i suchej karmy (% białka, tłuszczu, wody itp.) oraz ilość i wychodzi, czy jest dobrze, czy nie.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro sie 14, 2013 10:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Więc liczydło mówi, że powinien jeść 30-35 gramów 8O

Kot mi umrze z głodu :ryk:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro sie 14, 2013 18:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Mam nadzieję, że jeszcze nie było ( przeczytałam cały pierwszy wątek i połowę tego). Dziś kupiłam kociszczom tackę z Rossmana. Skład wygląda zachęcająco.Za całe 1,70 za tackę :D

Wygląda toto obłędnie - tylko posolić i zjeść. Kociszcza wrąbały tylko furkot leciał, ale one małe są , zeżrą wszystko. Traf chciał, że akurat dziś przyszła paczka z zooplusa i okazało się, że ten winston ma skład bardzo podobny do animondy vom feinsten :D a tańszy niemal dwukrotnie.

Winston Delikat mit Kalbstuckchen in Rahmsauce 60% Fleich, tacka 100 g
(Delikat - Delikates dla kota z kawałkami cielęciny w sosie śmietankowym. Kompletna karma dla kotów dorosłych. Zawartość mięsa 60%)

Skład: Mięso i mięsne produkty uboczne ( m.in. mięsa 60%, w tym cielęciny 5%), zboże, mleko i produkty mleczarskie, zioła (0,5%), minerały, inulina (0,1%).
Składniki analityczne: białko surowe 8 %, tłuszcz 5%, popiół surowy 2,5%, włókno surowe 0,3%, zawartość wilgoci 83%

Karmię surowizną, flirtuje trochę z BARFem, ale potrzebuję sensownych puszek, bo jak wyjeżdżamy to do kotków przychodzi niania ( w ostateczności są w hotelu) no i przecież nie będę od niani wymagać babrania się z mięsiwem :D
Myślę, że Winston się nada
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Od: Wto gru 26, 2006 18:42

Post » Śro sie 14, 2013 19:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

elianka pisze:( m.in. mięsa 60%, w tym cielęciny 5%)

Strach pomyśleć, z czego pozostałe 55% ;) No, ale dobrze, że nie zboża ani białko sojowe.
A dodatki jakieś ma? Witaminy, taurynę? Jeśli tak, to od biedy ujdzie (rzekłabym - dolna część średniej półki).
W podobnym przedziale jakościowo-cenowym są Butcher's Classic (koło 3 zł za 400 g) i karma Lux dostępna w marketach Aldi (też koło 1,50 zł za 200 g). Ta ostatnia szczególnie mi się podoba, bo ma dość dużo (jak na marketówkę) tauryny i pokaźną kolekcję dodatków witaminowych i mineralnych. No i najważniejsze - mój dupek wybredny zgodził się to jeść, podczas gdy najlepsze karmy od jakiegoś czasu ma w pogardzie :evil:

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Śro sie 14, 2013 19:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jakąś taurynę tam ma... Butchersa szczęśliwie sprzedają u nas w osiedlowym spożywczaku.
Na szczęście tym karmić na stałe nie zamierzam, więc skoro nie soja i nie wytłoczyny chmielowe to dla mnie ok. A skład podobny do Animondy vom Feinsten, która chyba jest całkiem ok :)

BTW jak na karmę tanią i marketową, to jest naprawdę całkiem ok.
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Od: Wto gru 26, 2006 18:42

Post » Czw sie 15, 2013 8:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No to mną wczoraj wstrząsnęło!
Zrobiłam Szajce (6 miesięcy) badania moczu i PH-7!
Cholera karmię ją od samego początku tylko puszkami PON i GranataPet, trochę Barf i co?
Po to kupuję te karmy z najwyższej półki, żeby takich przebojów nie było!
Muszę teraz ją zakwasić, ale nie chce podawać byle czego.
Kurczę siostra karmi swoją kotkę - 9 lat suchym i to nie tym najlepszym i PH mają ok!
Właśnie dwa dni temu namówiłam ją na zmianę karmy na bez zbożową, argumentując zdrowiem kota, a tu taki wynik?
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Czw sie 15, 2013 9:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Mógłby mi ktoś powiedzieć czy karma sucha Orijen (kurczakowa) zawiera Taurynę? Z jednych źródeł wynika,że ma, z innych,że nie...;

I czy orientuje się ktoś ile tauryny mg/kg ma sucha karma Power of nature ?

z góry dziękuję za pomoc :)

weronika92

Od: Czw maja 23, 2013 11:00

Post » Czw sie 15, 2013 9:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Nie mam opakowania, ale na modernpet piszą, że Orijen z kurczakiem ma 0,25% tauryny, a PoN 0,306%. Czyli odpowiednio 2500mg/kg i 3060mg/kg.

ab., nie strasz mnie, ja właśnie jestem w trakcie zmiany karm na mokrego PoN'a i suchego TOTW'a, chyba jak już skończę mieszanie ze starymi karmami to pójdę kontrolnie na badanie moczu 8O
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Czw sie 15, 2013 11:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere pisze:
ab., nie strasz mnie, ja właśnie jestem w trakcie zmiany karm na mokrego PoN'a i suchego TOTW'a, chyba jak już skończę mieszanie ze starymi karmami to pójdę kontrolnie na badanie moczu 8O

Nie straszę tylko się wściekam :evil: Teraz już sama nie wiem czy dobrze karmię itd.....
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

[poprzednia][następna]