Jeszcze dokończę temat alergii. Kot ma takie drobne włoski, ocieplacz a zimę. Taka podszewka . Ta "wata" teraz najbardziej mi doskwiera. Wiadomo, na niej jest sporo kociego białka pochodzącego z sliny, potu i tym podobnych wydzielin. Sama alergia, to choroba 20 wieku, wcześniej nikt nie zwracał na to uwagi. Postęp w dziedzinie chemii gospodarczej, naszego podejścia do do codziennej higieny, i coraz to doskonalsze środki nieco uszczupliły naszą własną ochronę a organizm nie nadąża z jej odtworzeniem. Jemy też więcej chemii zaabsorbowanej w codziennym menu. Aby nie głodowali ludzie, takze chemia przyszła z pomocą, niestety, z skutkami ubocznymi.Podobnie postęp w medycynie spustoszył naszą naturalną zdolność obrony.Z jednej strony, uratowało to wielu ludzi, a z drugiej, osłabiło nasze mechanizmy obronne dane przez naturę.
To nie jest wina kotów, czy psów, tylko zmiany naszego stylu życia. Kotka troszkę mi to uwidacznia. Mądry lekarz, i mądra osoba która ma z tym problem nie skrzywdzi zwierzęcia. Lekarzy tu też zbytnio nie winię, winię naszą edukację i nawyk słuchania wszystkich cudotwórczych mądrali, którzy lepiej wiedzą o nas niż o sobie samym. Zwykli, prości niewykształceni, ludzie każdego stojącego wyżej w hierarchii społeczniej, traktują jak guru. Obojetnie, czy to ksiądz, czy lekarz, czy kierownik w pracy.Co oni im powiedzą, to zaraz wykonają. Jest wyżej, więc ma autorytet. Ja to znam
Kiedyś coś sprawdziłem. Kot nie poliże mojej rany, kot nie poliże miejsca zmienionego chorobowo. Ale jak w nocy, wtedy gdy śpię, ona myje moje włosy, tak od siebie, z obowiązku kociego....to przecież jej tego nie wybiję z głowy. To jest zwierzę, które postępuje tak jak mu każe jego Rozum. Mój sposób na to by mniej swędziało

..to : czesanie kotki na mokro wtedy gdy zrzuca zimową podszewkę. Gęsty grzebień zanużony w wodzie, tak jak dawniej się robiło mokre fryzury. Kicia jest zadowolona, ja także....myslenie nie boli
A poniżej macie fajnego linka do bardzo ciekawego artykułu z Polityki. Warto poczytać i pomyśleć
http://wiadomosci.onet.pl/1548012,242,1 ... skart.html