SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 02, 2013 9:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Koty są wrażliwe na wszystko - wystarczy, że cokolwiek producent robi inaczej nawet z tych samych składników i już jedno mniam, a drugie - fuj. Inna rzecz, że składniki często się jednak różnią. Inna rzecz, że preferencje się kotom zmieniają - może kiedyś będzie na odwrót :P

Magnolcia odmówiła definitywnie szalek animondy (dobrze, że tylko kilka zostało - okoliczne wychodzące koty z chęcią wsuną, bo one wszystko jedzą; CFF odrobinę zje o 3 rano, ale już też zaczyna marudzić (może doje te ostatnie saszetki) - jak nie, to też pójdzie na wiecznie niedojedzone okoliczne koty. Fajnie będzie się siekać wołowinę o 3 :roll: bo przecież wcześniej pokrojone i wymieszane nie wchodzi w grę. Dlatego wszystko kupuję z miarkami do odmierzania porcji dobowych, dzielę to do dozownika na tabletki i mieszam na bieżąco z porcją wody i mięsa (jak się tam lekko o kilka mg posiłki rozjadą, to się świat nie zawali, o ile będzie się dobowo zgadzało).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt sie 02, 2013 10:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja mam ten problem ogromny, że o ile surowizna wchodzi nieźle to nie przejdzie nic z dodatków do owej :? FC odpada, tłuszcz gęsi odpada, itp. nie ruszą i już :( Także muszą jeść coś co będzie miało pozostałe wartości.

Orijen jako-tako zaakceptowany choć nic nie pobije TotWa :?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt sie 02, 2013 11:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Przeliczyłam dzisiaj dokładnie docelowe wyżywienie dzienne Magnolci i mi wyszło, że jak dorobię maleńkie zakupy pt. mączka z alg i mączka kostna plus tokovit E, to mi żaden gotowy preparat witaminowy nie będzie potrzebny - jak się okazuje, to wit. B tyle wyszło w kompozycji, że drożdże już też nie ani dodatkowy tłuszcz. Ale w aptekarza to się będę bawić równo (całe szczęście, że jest przelicznik na miarki z tauryny FC, bo jakbym to miała na samej wadze robić na jednego kota dobowo, to bym się chyba pociachała; a tak sobie odmierzę dawki na np. 10 dni i wtedy da się to już zważyć kontrolnie).
...

czarnekoty123

Post » Pt sie 02, 2013 12:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To ja jeszcze z małym pytankiem. Dopiero teraz zauważyłam na samym początku tematu w liście karm mokrych, tych najbardziej polecanych, Miamor Milde Mahlzeit. Naprawdę jest taka dobra, skoro ma obniżoną zawartość tłuszczu i w ogóle nie ma podrobów?

http://www.kar-ma.pl/dla-kotow-karmy-wi ... _1270.html

4% tłuszczu, więc pewnie musiałabym dodawać. No i co z tauryną? Jest, nie ma? Naprawdę jest taka dobrze zbilansowana?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto sie 06, 2013 8:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

I ja też z zapytaniem.
Czy ktoś może mi policzyć, czy taniej wyjdzie kupić np cosmę + fc, czy taniej odrazu dobre puszki, (CatzFinefood, GranataPet? (te, co są w zoo+ dostępne)

problem mam taki, że cosmę wszystkie koty jedzą chętnie. mielonki już mniej.
Nie mogę kupić jednej puszki na próbę, no bo mają tylko wielopaki :roll:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto sie 06, 2013 8:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

GranataPet w zoo+ jest teraz w pakietach próbnych.
3 kilo kotka zjada 100 gram dziennie, tj +/- 2,2 zł.
Ew. mam GP kaczkę i jagnięcinę do "pożyczenia" :)

Rustie

Od: Wto paź 21, 2003 6:11

Post » Wto sie 06, 2013 9:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Opakowanie 250g FC wystarcza na 20kg mięsa więc na 50 puszek po 400g.
Cena 250g FC to 69,80zł czyli do każdej 400g puszki trzeba doliczyć koszt 69,80zł/50(ilość puszek 400gr na które starczy) = 1,396zł.
Ewentualnie trzeba dodać 0,349zł do ceny 100gr jedzonka i porównać.

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Wto sie 06, 2013 9:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kfiatek, puszki po 400g to nawet te najlepsze mają 70% mięsa i podrobów, a reszta wody, więc na znacznie więcej puszek wystarczy 20kg mięsa ;-)

Co do ekonomii: jak Magnolcia jadła mokre, to wychodziło saszetka CFF + 1/2 puszki vom Feinstein + Orijen prawie 7zł (kupowane w zoo+); jak robię teraz mieszankę z indykiem wraz z podrobami (45%), wołowiną (10%) i królikiem (40%) plus żółtko (5%) plus suplementy, to koszt dziennego wyżywienia spadł prawie o połowę w stosunku do puszek, a kot je mięso plus odrobinę podrobów, a nie więcej niż połowa podrobów (serce to też podroby), a mięsa mięśniowego max. 1/3 (w CFF, a w innych jeszcze mniej). Myślałam, że przy Magnolce przejdą gotowe karmy, ale już mi to z głowy wybiła po tym jak pierwszy raz zjadła surowego królika (Mokate też nie chciała gotowych żadnych).

Ale i tak najważniejsze jest to, że kotuś je ze smakiem - przedtem 1 minuta nakładania na miskę i 10 minut albo lepiej proszenia kotusia, żeby jadł (bo niestety jej głodem się nie weźmie - w schronie tego doświadczyli), a jak ma mieszanki, to jest 10 minut roboty i minuta jedzenia (10 minut, bo suplementy mam po porcjowane osobno na 10 dni, a mięso osobno w kawałkach - świeżo kroję /śniadanie o 3 - wołowina + część żółtka, do obiadu - indyk, a wieczorem - królik/ i mieszam z dodatkami przed podaniem: inaczej kotusiowi niezbyt smakuje). No i plus taki, że moja wet uważa, że kot to stworzenie przede wszystkim mięsożerne i najlepszym źródłem białka jest mięso (a nie zboża czy inne cuda), więc nie muszę walczyć z jej lekarzem odnośnie tego, że nie chcę jej dawać czegoś, co jest ludzkim odpowiednikiem "zupka knorr + bułka" w porywach do "danie ze słoika", a mogę dawać domowe "od mamusi".
...

czarnekoty123

Post » Wto sie 06, 2013 9:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No to muszę policzyć, bo Feringa kosztuje (po zniżkach moich liczę) 5,60zł/puszka 200g, CatzFinefood 4,50zł/puszka 200g.
Granatę kupiłam raz i była niejadalna, rozdałam w pracy :?
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Wto sie 06, 2013 9:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:Kfiatek, puszki po 400g to nawet te najlepsze mają 70% mięsa i podrobów, a reszta wody, więc na znacznie więcej puszek wystarczy 20kg mięsa ;-)

Przeliczyłam w ten sposób bo zdaje się po rozmowach na BŚ wnioski były suplementować filetówki jak mięso. Obliczenia tego typu i tak są zawsze hipotetyczne i liczy się po największej linii oporu w myśl lepiej policzyć więcej i się cieszyć, że wyszło taniej niż na odwrót.

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Wto sie 06, 2013 10:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Najłatwiej to by było w kalkulatorze wpisać dane z filetówki (woda, mięso, ew. podroby) i wtedy wiadomo jak suplementować - na oko / mniej więcej na dłuższą metę może być zgubne (wit. A, D, E się kumulują); poza tym filetówki z FC to nadal niezbilansowany posiłek jeśli się nie doda tłuszczu. Poza tym 2012-02-20, 20:02:
Dagnes pisze:FC trzeba odmierzyć pod kątem zawartości mięsa w tych puszkach. Najlepiej chyba byłoby zważyć samo mięso z puszki, bez tych galaretek, sosików czy w czym to mięso sobie pływa. Wówczas należy dać tak, jak zaleca producent czyli 1 miarkę FC na 65g mięsa albo 1,25g FC na 100g mięs.
więc chyba jednak jak mięso, ale z pewnym "ale".

I jeszcze 2012-02-22, 21:29:
Dagnes pisze:W zasadzie nie dawałabym więcej FC do mięsa z puszek niż do surowego, ze względu na witaminę D i A oraz wapń, których ilości nie zmienią się bez względu na to, czy mięso jest gotowane czy surowe.

Dla zainteresowanych odsyłam do źródła - post Dagnes 2012-02-20, 20:33 - zachęcam do wnikliwej lektury oraz do lektury tego, gdzie jest konkretnie o Cosmie (ale wistra pewnie już wie, bo tam była dyskusji - chyba, że zbieżność nicków przypadkowa).
...

czarnekoty123

Post » Wto sie 06, 2013 10:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

wistra, a próbowałaś Power of Nature? Udało mi się dorwać puszkę o smaku królika w normalnym zoologicznym, co prawda za kosmiczne 7,99zł za 200g, ale mój kot, który uważa, że poza Cosmą nie ma jedzenia, zjadł xD po cichu się przyznam, że na wierzch położyłam łyżeczkę Cosmy, żeby jej ładniej pachniało/wyglądało, ale wsunęła całą miskę bez narzekania. Zatkało mnie trochę, bo już tyle karm przerobiłam, żeby ją przestawić na coś zdrowszego, a tu proszę :D PoN ma nieco inną konsystencję, nie jest to typowa mielonka, tylko bardziej taki mus. Może to też kwestia tego, że w składzie nie ma mowy o podrobach? Może mój kot nie lubi podrobów w puszkach? Nie wiem, ale na pewno będę kupować Power of Nature, tylko przez jakiś tydzień-dwa będę jej dodawać odrobinę Cosmy. I podoba mi się, że ma tyle tauryny, że nie potrzebuję jej już do niczego dodawać.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Wto sie 06, 2013 10:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere, kilka stron wcześniej w tym temacie:

wistra pisze:Zawsze kupuje wielkie worki.

Kotkins, duza czesc hodowli karmi koty RC. Ja wolalabym tego uniknac, ale jak nic nie znajde, to beda jesc RC.

Na ziwi i na orijena mnie nie stac przy takim stadzie.
Power of nature tez niejadalne.

To hodowla; PoN suche niejadalne, ale skoro Orijen za drogi, to raczej takie [PoN] puszki tym bardziej nie przejdą.

A co do dużo cosmy i codziennie, to naprawdę zachęcam do lektury materiału z linku z poprzedniego posta - łatwiej będzie coś poprawić (albo z karmą, albo z wybrzydzaniem kota).
...

czarnekoty123

Post » Wto sie 06, 2013 11:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Wyszłam z założenia, że suche jednak smakuje inaczej niż mokre. Nawet z jednej firmy mokre nierówne mokremu - taka np Animonda - Carny ohyda, vom Feinsten ujdzie, Rafine pycha. Ale nie daję ich regularnie, nie są najlepsze moim zdaniem. Jeśli Wistra chciała jednej puszki na spróbowanie, mówiła że Granata Pet jest niejadalna, zastanawia się nad Feringą czy CFF, to zaproponowałam coś, co u mnie przeszło. Zwłaszcza, że z tego co widzę, bywa czasem w niektórych zoologicznych, więc nie trzeba płacić za przesyłkę kupując puszkę czy dwie na próbę.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Wto sie 06, 2013 11:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Suche TOTW, nei zmieniam narazie. Qpy są miękkie, ale nie wodniste, koty zdrowe, może muszą przywyknąć, bo wcześniej był worek porty21.

Puszki PON też niejadalne, tj oni zjadają coś, co jest nowością i dostaną to raz, wtedy jest wilczy apetyt. Ale jak mają dostać drugi raz to samo, to po prostu odchodzą do miski.
Chyba, że jest to cosma (sic!), co mnie wcale nie cieszy. Ale chyba będę musiała po prostu kupić FC i dorzucać tam masło, albo kupię ten smalec gęsi.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

[poprzednia][następna]