Skorek jednooczek we własnym domu z Kazikiem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 14, 2011 10:47 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Wyraźnie szuka sobie miejsca...
No cóż, musi zrozumieć,że najlepszym i jedynie słusznym miejscem jest kuweta.
:ok: :ok: :ok:

A w ogóle, to całkiem spory już z niego kocurek, wyraźnie urósł i zaokrąglił się od dnia, kiedy go po raz pierwszy zobaczyłam. Ciekawe, czy wyrośnie na tak dorodnego kota, jak Kazik.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Czw lip 14, 2011 11:01 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Jaki on piękny, 'syjamek' słodki...
Jestem pewna, że się nauczy, może troszkę czasu potrzebuje więcej...
Cieszę się, że ma taki fajny dom i świetnego kolegę. Widać, że jest szczęśliwy.
:ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Czw lip 14, 2011 11:01 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

To jest problem takie nie kuwetkowanie.Dobrym sposobem jest ograniczenie przestrzeni.By nie miała szerokiego dostępu do salonów. Pokój+kuweta zdaje często egzamin. Jeśli uzywał ligniny to taką wytartą resztke dobrze jest zakopac w żwirku lub położyć . Może zachodzić podejrzenie,ze mały tak sie zabawia iż zapomina o kuwetkowaniu.I robi tam gdzie właśnie jest. Jeśli jesteśmy tego świadkiem to noszę kota do kuwety gdzie wcześniej wkładam jego urobek. I bardzo nad nim sie zachwycam. Jak wyrobimy sie to zachwycam sie jeszcze bardziej.Idziemy oficjalnie do kuchni i dostaje smakołyk.
Mozna przyuważyć kiedy kot sie szykuje i spróbowac własnie włożyć delikwenta. W tym celu (niestety) mam miski ze żwirkiem w różnych częściach domu.Potem powoli wyjeżdżają one na właściwe miejsca.
Postawiłabym na próbę nawet michę ze żwirkiem. Dodatkową. Zmieniłabym też jedną michę na inny żwirek .Do każdej kuwety dosypałabym "brudnego" żwirku z Kazikowej kuwety.W miejscach gdzie kot robi można postawić miskę z chrupkami.Nawet rozsypać je. Z reguły pomaga. Przecieramy miejsca zbrodni wodą z octem. Amoniakowe środki czystości moga kota prowokować.
Dobrze jest napsikac feliway na to miejsce. I do kuwety też, ew kocimiętka czasem pomaga.
Osobiscie bardzo problemowe koty pilnuję próbując przyuważyc jak sie szykują, gdzie robią...
Pomyślałam jeszcze,ze małemu może nie pasuje takie "publiczne" załatwianie się. U mnie koty z problemami nawet nie wejdą do kuwety jak ktoś jest w pobliżu. Musi być spokój i zacisze. Każdy ruch z naszej strony przerywał ich chęci kuwetkowe.Potem pilnowały by było cicho i w samotności robiąc w dziwnych miejscach.
Niektóre lubią jak zwirku jest prawie po rąbek a inne jak ledwo przykrywa. Tutaj obserwacja pomaga wiele. Poza tym system chwalenia za samo wejscie do kuwety.
Na szybko pisze więc prosze wybaczyć ew pogmatwanie.
Powodzenia.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw lip 14, 2011 11:48 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

ASK@ - dzięki za rady :)

Bazyliszkowa

Post » Czw lip 14, 2011 13:01 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Bazyliszkowa pisze:ASK@ - dzięki za rady :)

Nie ma za co. Byleby pomogły. Miałam problemowe koty.
Pomyślałam jeszcze o ew włączeniu feliway w pokoju gdzie są kuwety.Ale w czasie otwartych okien to wyrzucony pieniądz. Można też skontaktowac się z ryśką w sprawie kropelek jakby nic nie wypaliło. Wiem,ze efekty są dobre.
Bazyliszkowa to moze być dłuższy proces i wiele uwagi anleży kotu poświęcić.A przede wszystkim cierpliwości. Nic na krzyk i siłę.Choć trudno bywa.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw lip 14, 2011 13:24 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Mam nadzieję, że Skorek "załapie" w miarę szybko. U niego to nie jest na szczęście kwestia jakichś złych doświadczeń z kuwetą, ale ich braku.
A o kropelkach będę pamiętać, jakby co.

Bazyliszkowa

Post » Czw lip 14, 2011 17:50 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Mnie się wydaje, że problemem na początku mogła być ta kuweta za firanką czy zasłoną. Kociak nie zna jeszcze dobrze rozkładu nowego domku i nie załapał, że tam pewnie jest kuweta. Tym bardziej że kuwety jako takiej też nie znał. Ja zawsze nowemu kotu stawiam kuwetkę blisko, żeby widział. Potem, z chwilą przyzwyczajania się kota do nowego miejsca, powoli odsuwam ją dalej, aż w końcu ląduje tam, gdzie ma stać docelowo. Czasem stawiam 2 albo nawet 3 kuwetki, żeby mógł wybrać :D
Tutaj dobrym wzorcem powinien być Kazik, Skorek podpatrzy co robi kolega i powinien załapać. Dobrze też, żeby w tym pokoju miał trochę ciszy na spokojne podejście do kuwety i załatwienie sprawy, żeby go nic nie rozpraszało :P

Skoreczku, trzymałam kciuki za zdrówko, potem za domek, teraz trzymam za piękne kuwetkowanie :ok: :ok: :ok: :ok:

Będzie dobrze :ok:
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Czw lip 14, 2011 17:57 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Wspaniałe wieści, wspaniały domek :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Myślę, że opanowanie kuwety, to tylko kwestia czasu. Przecież Skoreczek nie miał się kiedy nauczyć korzystania z kociego kibelka, ale koty są bardzo mądre i szybko opanowują każdą wiedzę :D :ok: :ok: :ok:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Czw lip 14, 2011 18:02 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

najwazniejsze ze Skoreczek ma domek, a kuwetkowania na pewno sie nauczy :wink:
zapraszam na moj watek viewtopic.php?f=1&t=130329

domicella

Od: Śro cze 01, 2011 10:37

Post » Nie lip 17, 2011 23:24 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

co słychać u naszego ulubieńca :?: :?: :?: :lol:
jak sprawy kuwetkowe... :?:

też mam taki problem...tylko, że mój umiał korzystać z kuwety ...i nagle przestał :mrgreen:
nawet jak stoją 2 czyste kuwety ...on robi obok...
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Pon lip 18, 2011 8:05 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Z tego co wczoraj rozmawiałam to nadal bez zmian. Niestety.

Ayadeco

Od: Nie paź 03, 2010 6:54

Post » Pon lip 18, 2011 8:09 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Ayadeco, czy przekazywałaś Domkowi te rady?

ASK@ pisze:To jest problem takie nie kuwetkowanie.Dobrym sposobem jest ograniczenie przestrzeni.By nie miała szerokiego dostępu do salonów. Pokój+kuweta zdaje często egzamin. Jeśli uzywał ligniny to taką wytartą resztke dobrze jest zakopac w żwirku lub położyć . Może zachodzić podejrzenie,ze mały tak sie zabawia iż zapomina o kuwetkowaniu.I robi tam gdzie właśnie jest. Jeśli jesteśmy tego świadkiem to noszę kota do kuwety gdzie wcześniej wkładam jego urobek. I bardzo nad nim sie zachwycam. Jak wyrobimy sie to zachwycam sie jeszcze bardziej.Idziemy oficjalnie do kuchni i dostaje smakołyk.
Mozna przyuważyć kiedy kot sie szykuje i spróbowac własnie włożyć delikwenta. W tym celu (niestety) mam miski ze żwirkiem w różnych częściach domu.Potem powoli wyjeżdżają one na właściwe miejsca.
Postawiłabym na próbę nawet michę ze żwirkiem. Dodatkową. Zmieniłabym też jedną michę na inny żwirek .Do każdej kuwety dosypałabym "brudnego" żwirku z Kazikowej kuwety.W miejscach gdzie kot robi można postawić miskę z chrupkami.Nawet rozsypać je. Z reguły pomaga. Przecieramy miejsca zbrodni wodą z octem. Amoniakowe środki czystości moga kota prowokować.
Dobrze jest napsikac feliway na to miejsce. I do kuwety też, ew kocimiętka czasem pomaga.
Osobiscie bardzo problemowe koty pilnuję próbując przyuważyc jak sie szykują, gdzie robią...
Pomyślałam jeszcze,ze małemu może nie pasuje takie "publiczne" załatwianie się. U mnie koty z problemami nawet nie wejdą do kuwety jak ktoś jest w pobliżu. Musi być spokój i zacisze. Każdy ruch z naszej strony przerywał ich chęci kuwetkowe.Potem pilnowały by było cicho i w samotności robiąc w dziwnych miejscach.
Niektóre lubią jak zwirku jest prawie po rąbek a inne jak ledwo przykrywa. Tutaj obserwacja pomaga wiele. Poza tym system chwalenia za samo wejscie do kuwety.
Na szybko pisze więc prosze wybaczyć ew pogmatwanie.
Powodzenia.

Może rzeczywiście warto by ograniczyć mu przestrzeń, np. do łazienki? :?

Bazyliszkowa

Post » Pon lip 18, 2011 9:01 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Tak, wysłałam im to na FB. A wczoraj mówiłam ich mamie, żeby tak zrobili.

Ayadeco

Od: Nie paź 03, 2010 6:54

Post » Pon lip 18, 2011 9:06 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Wysłałam Domkowi mailem skany z książki "Zaklinacz kotów", gdzie ten problem jest dość dokładnie omówiony.
A teraz: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Bazyliszkowa

Post » Pon lip 18, 2011 14:52 Re: Skorek jednooczek - już w DS - jak opanować kuwetkę - foty

Oczywiście :D !
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
" There are people who have an extraordinary, spiritual connection with animals. And when such a man dies, it happens, that he connects with the animal that he was closest to and loved most. "

vip

Od: Pon maja 23, 2011 10:55

[poprzednia][następna]