SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 28, 2014 16:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Gdzieś coś kiedyś na necie było, ale jak się nie ma puchy, to może rzeczywiście ciężko znaleźć ;)

Ach, no tak, koteczki i "nie zjem, bo nie" :D ale z tego co pamiętam, polecali tutaj dla kotów nerkowych niektóre smaki GranataPet (chyba wersje z czarniakiem i z białą rybą) i Terra Faelis, nie pamiętam jak się miała sprawa z Feringą - tam stosunek wapń:fosfor był w przedziale coś koło 1,2:1 - 1,3:1 w zależności od smaku, więc nie najgorzej, ale nie wiem, jak było z procentowymi ilościami tych pierwiastków.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto sty 28, 2014 16:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Granaty mam jakieś dwa smaki, niejadalne, TF z kocimiętką niejadalna, Feringę mam w różnych smakach, dwa niejadalne, jeszcze nie wiem jak reszta ;)
Nowe smaki podaję kotu średnio raz w tygodniu (w sensie otwieram puszkę i staram się ją podać przez 2 dni), częściej nie będę, bo jednak chciałabym, żeby coś jadł, a koteczek jak dostanie coś niejadalnego, to chwilę jest obrażony i je dopiero później, więc nie chcę, żeby z tego obrażenia przestał jeść całkiem ;) A do tego byłby zdolny.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto sty 28, 2014 16:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

No tak, pamiętam moje przeboje z mokrą karmą :mrgreen: na szczęście Lunka zdrowa jak byk, więc mogłam testować po kolei wszystko z listy "polecane karmy"... I tez skończyło się na PONie, nic innego nie chciała tknąć...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro sty 29, 2014 11:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Są spore postępy w moim przestawianiu na PONa :D W nocy zjada samego PONa, tylko w dzień nie chce jeszcze ruszyć bez porty. Za to mokrego PONa zjadła, ale tylko z kurczakiem, pozostałych smaków nie chciała. Może w tym suchym jej ten łosoś nie pasuje :? Dostalem próbkę suchego PONa z samym kurczakiem i to zjadła od razu. Tylko niestety ilość wapnia i fosforu w tej wersji kurczakowej woła o pomste do nieba. Napiszę do producenta z prośbą wyjaśnienia dlaczego ta róznica w obu karmach jest taka duża.
Muszę też małą zamykać w porze karmienia psa, bo bardzo jej zasmakował psi applaws. Granule są małe i ostatnio kilka razy ukradła ich kilka i zjadła. Psia wersja applawsa ma samego kuraka, ale skład jest dość dlugi i lepiej żeby go podjadała.

tracershy

Od: Nie mar 17, 2013 14:08

Post » Śro sty 29, 2014 14:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A ja robiłam moim kociambrom kontrolną morfologię i wyniki mnie dobiły :(

Chrupka ma kilkakrotnie przekroczony poziom potasu przy normie do 18,8 ma 51 8O z czego to może wynikać i jak obniżyć ten potas??
dodatkowo ma niedobór wapnia przy normie do 9,2-12,00 ma 2,7 :( wetka zaleciła podawania skorupek od jajek, czy jest jakiś inny sposób
zwiększenia poziomu wapnia i obniżenia tego cholernego potasu??
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Śro sty 29, 2014 19:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Skorupki to dobry pomysł.
Możesz kupić gotowy preparat
http://ekozwierzak.pl/Psy/Suplementy/Lu ... -800g.html

lub zrobić sama:
dobrze myjesz i sparzasz jajka, potem usuwasz ze środka błonkę, suszysz i mielisz na bardzo drobny pył w młynku do kawy.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Śro sty 29, 2014 23:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

ab bardzo Ci dziękuje :1luvu: właśnie o taki produkt mi chodziło a nie mogłam nigdzie znaleźć :ok:
Obrazek

Goyka

Post » Czw sty 30, 2014 9:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Goyka czym karmisz koty?

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Czw sty 30, 2014 15:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Goyka pisze:Dziękuje, koty jedzą tez jako podstawę sucha TOTW i dodatkowo dostają mokre 3x dziennie w tym właśnie 2 razy puszki i raz mieso / krewetki lub rybę
Rozumiem ze jak będę dawać krewetki lub ryby 3-4 razy w tygodniu raz dziennie to bedzie ok?

TOTW ma bardzo dużo wapnia - prędzej powinny mieć nadmiar niż brak. Chyba, że to mokre to filetówki bez dodatku wapnia? I czy mają dość wit. D? Wysoki potas też może być przy zbyt małej podaży sodu (one działają jak wapń:fosfor) - mięso czy ryby mają dużo potasu (sód w kociej ofierze jest w pełnej krwi i w kościach). Dlatego mięso jest dobre dla kota, ale albo suplementowane (BARF), albo w wersji Whole Prey Model (czyli z kościami, wnętrznościami - w tym oczami i mózgiem itd.).

Co do potasu - wysoki może być przy problemach z nerkami (kreatynina się zmienia przy utracie 50-70% czynności nerek dopiero) - piją odpowiednio dużo (czyt. ok. 1ml na 1kcal, czyli jakieś 40-50ml na 1kg kota)? No i próbka krwi - to było badanie na miejscu (bo czasami podczas przechowywania robią się cuda)? Bo czasami w pojedynczym badaniu wychodzą straszne rzeczy, a po powtórzeniu 2-3 dni później jest OK. I nie było ostatnio jakichś leków czy coś? Poza tym może być problem z poziomem hormonu nadnerczy (choroba Addisona diagnozowana nieraz błędnie jako PNN). W każdym razie powtórzyłabym badanie w miarę szybko i w razie kolejnego takiego wyniku pomyślała o USG nerek.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt sty 31, 2014 9:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:
Goyka pisze:Dziękuje, koty jedzą tez jako podstawę sucha TOTW i dodatkowo dostają mokre 3x dziennie w tym właśnie 2 razy puszki i raz mieso / krewetki lub rybę
Rozumiem ze jak będę dawać krewetki lub ryby 3-4 razy w tygodniu raz dziennie to bedzie ok?

TOTW ma bardzo dużo wapnia - prędzej powinny mieć nadmiar niż brak. Chyba, że to mokre to filetówki bez dodatku wapnia? I czy mają dość wit. D? Wysoki potas też może być przy zbyt małej podaży sodu (one działają jak wapń:fosfor) - mięso czy ryby mają dużo potasu (sód w kociej ofierze jest w pełnej krwi i w kościach). Dlatego mięso jest dobre dla kota, ale albo suplementowane (BARF), albo w wersji Whole Prey Model (czyli z kościami, wnętrznościami - w tym oczami i mózgiem itd.).

Co do potasu - wysoki może być przy problemach z nerkami (kreatynina się zmienia przy utracie 50-70% czynności nerek dopiero) - piją odpowiednio dużo (czyt. ok. 1ml na 1kcal, czyli jakieś 40-50ml na 1kg kota)? No i próbka krwi - to było badanie na miejscu (bo czasami podczas przechowywania robią się cuda)? Bo czasami w pojedynczym badaniu wychodzą straszne rzeczy, a po powtórzeniu 2-3 dni później jest OK. I nie było ostatnio jakichś leków czy coś? Poza tym może być problem z poziomem hormonu nadnerczy (choroba Addisona diagnozowana nieraz błędnie jako PNN). W każdym razie powtórzyłabym badanie w miarę szybko i w razie kolejnego takiego wyniku pomyślała o USG nerek.

dziękuję bardzo za porade. Wetka właśnie napisała mi to samo tj cytuję z maila: "sporo podwyższony jest potas (wg norm jakie znam górna granica to 23 mg/dl czyli ciut inne niż w Laboklinie)
podwyższenie jego stężenia może być związane np. z intensywnym zagęszczaniem moczu albo z niedoczynnością nadnerczy ( objawy niedoczynności nadnerczy są bardzo charakterystyczne i ani klinicznie ani objawowo nic na to nie wskazuje) jego poziom podnosi się też przy za niskim poziomie wapnia a dość mocno obniżony poziom wapnia
między tymi jonami istnieje pewna zależność, jak jednego robi się za dużo to drugi się obniża czyli koniecznie skorupki! "

Tak jak napisałaś Grażynko oprócz suchego TOTW dostają mokre filetówki i mięso bez suplementacji. Kupiłam Felini Complete, ale wetka zakazała chwilowo z uwagi na zaburzenia w gospodarce jonowej najpierw trzeba to uregulować kupię ten preparat ze skorupek jajek. u Leosia wyszedł bardzo wysoki cholesterol, więc muszę mu ograniczyć mięso. Spróbuję też kupić parę puszek mokrego Power of Nature i przegłodzić ich i spróbować dać, innych karm z wyższej półki nie tknęli. Wysychały w misce a oni jedli suche :/ dlatego to suche uzupełniam filetówkami :/ może do tego się przekonają
Obrazek

Goyka

Post » Pt sty 31, 2014 15:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Co do Felini Complete - to jest do suplementacji dla zdrowego kota (czyli odpowiedni poziom wapnia i fosforu) - dla takiego z niedoborami jeśli chcesz dawać mięso czy filetówki bez witamin, wapnia i tauryny, to powinnaś dać i felini complete, i skorupki -same skorupki nie mają witamin, tauryny itp.

Między zjadaniem mięsa a poziomem cholesterolu zależność jest znikoma. Stąd:
Podwyższenie stężenia cholesterolu (hipercholesterolemia):
nerczyce;
żółtaczka zastoinowa;
cukrzyca (u psów, u kotów);
niedoczynność tarczycy u psów;
dieta zbyt bogata w tłuszcze.

Poza tym to znowu może mieć związek pomiędzy czasem pobrania krwi a jego badaniem itp.; zwróć uwagę na "nerczyce" (białkomocz), co przy bardzo wysokim potasie nie jest takie znowu nieprawdopodobne. Kot to drapieżnik i bezwzględny CARNIVORE - on jest zaprojektowany do jedzenia mięsa z kośćmi itd. Diety bogatej w tłuszcze nie podejrzewam skoro TOTW i filetówki oraz niesuplementowane mięso (jak znam życie, to jeszcze chude). Zagęszczanie moczu jest tylko w jednej sytuacji - kot ma za mało wody. Kot na samym mokrym powinien jeszcze odrobinę pić (z jedzeniem dostaje jakieś 90% wody), kot na chrupkach... zadbaj o nawodnienie i to konkretnie, a nie odstawiaj mięso! Kot musi wypić 40-50ml na 1kg masy ciała (leniuch domowy, który mniej je, bo jakieś40-50kcal na kg), a z chrupek ma kilka ml zaledwie, samo mięso też szału nie ma (ofiara ma płyny ustrojowe, mózg składający się głównie z wody itp., i więc ilość wody w całej myszce jest zdecydowanie większa niż w samym mięsie).

Ostatnio znajoma miała problem ze struwitami (od kilku lat nawraca) - BARFuje; wet naciskała na chrupki, ale znajoma się nie ugięła - poiła wręcz strzykawką, BARFowała... i w końcu pierwszy raz od kilku lat kot ma książkowe wyniki. To nie mięso jest problemem tylko za mało wody (za dużo węglowodanów mogłoby wskazywać na cukrzycę jeśli zbyt długo koty jadły, ale biorąc pod uwagę ten potas, to obstawiam nerki). A zrobiłaś może badanie moczu? Bo może być jakaś infekcja w nerkach i stąd takie objawy - nieleczone infekcje mszczą się w końcu PNN (podobnie jak chroniczne odwodnienie - tyle że odwodnienie dotyczy wszystkich organów, bo kot tak jak my w większości składa się z wody, której niedobowy w organizmie zaburzają wiele procesów).
...

czarnekoty123

Post » Sob lut 01, 2014 1:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Hej wszystkim :) mam pytanie - czym karmic 10miesieczna kotke po sterylizacji? Dotychczas karmilam ja mokra karma animonda junior i sucha orijen i acana. Powinnam nadal zostac przy tych karmach, czy podawac ta specjalistyczna po sterylizacji?

Dagmara03

Od: Nie mar 17, 2013 0:14

Post » Sob lut 01, 2014 1:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

zostań przy tych, które stosujesz teraz.

warto porównać składy - "specjalistyczna" karma po kastracji wcale nie zawiera nic specjalnego, a ma mniej mięsa, niż orijen i acana ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob lut 01, 2014 12:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Maupa, jakie mięso? Przecież producent tej "specjalistycznej karmy" sam się chwalił, że pióra i robaki. A przy okazji: ciekawostka odnośnie "skąd taka cena za kukurydzę".

Co do pytania, czym po sterylizacji: gorąco polecam lekturę tego wpisu oraz tego, gdzie sporo napisano o fizjologii kotów i mitach związanych z tyciem czy kamieniami "od kastracji".
...

czarnekoty123

Post » Sob lut 01, 2014 12:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Maupa, jakie mięso? Przecież producent tej "specjalistycznej karmy" sam się chwalił, że pióra i robaki. A przy okazji: ciekawostka odnośnie "skąd taka cena za kukurydzę".

czyli technicznie rzecz biorąc, wciąż zawiera go mniej. a że zarazem to "mniej" oscyluje wokół śladowych ilości ogółem... ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

[poprzednia][następna]