Wawa- JEEP - wyrok-czekam na odpis. Warto walczyć!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 18, 2013 19:41 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

Nie poszłysmy na wizytę do Araba. odwołałam smsem, pan byl zrozpaczony,nawet mi napisał,ze mu przeciez obiecałam Jeepa,ale na mojego bardzo racjonalnego smsa z głucha rozpacza w tle mi podziękował...
Podobnie głuchą rozpacz zademonstrowałami pani z S., przekonując mnie mailowo jak to ona kocha Jeepa, i nie tylko ona, ale cała jej rodzina blizsza i dalsza no i w ogole. Tu się wymigałam "złą reakcją Jeepa na psy" - dopytała mnie, czy aby na pewno to sprawdzałam (hmmm...umysł jest przestrzenią :mrgreen: ) a ja jej z kamienna twarzą odpowiedziałam "tak".

A Toyotka ma pojedyncze oocysty kokcydia.... :crying: az się boje oddawac kolejne probki do badania...
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt paź 18, 2013 20:29 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

Kamien spadł mi z serca...... :D
Przykro mi, że choróbsko u maluszków jeszcze nie przepędzone. :(

Mam jednak coś z innej "beczki". Chodzi mi po głowie pomysł, nie wiem co o tym sądzą osoby czytające to forum i zajmujące się adopcją.

Cofnę się nieco do historii. Ponad 10 lat temu moja siostra przygarnęła maleńką koteczkę. Kotkę urodziła wiejska kotka mieszkająca u sąsiadów, którzy przenieśli się z Warszawy na wieś i mieli ok. 40 kotów. Z powodu biedy kotek nie sterylizowali, poza tym odbywała się tam u nich "selekcja naturalna" :( . Ich dom był na zakręcie wiejskiej szosy, koty wychodziły na tę szosę i wiele z nich ginęło pod kołami samochodów. Wiele też rozmnażało się między sobą, były słabe i chorowite i też nie żyły długo.

Siostra zabrała tę koteczkę z litości, nigdy nie miała w planach posiadania kota, bo w naszej rodzinie zawsze były tylko psy. Opiekowała się wprawdzie kolejno dwoma kotami, które pewnego dnia zjawiły się u niej gdy budowany był dom. To był jedyny kontakt z tymi zwierzakami.
Jednak nasze doświadczenia z kotami były żadne.
Zaraz po tym gdy koteczka znalazła się u siostry w domu zaczęłam gorączkowo na prośbę siostry szukać w internecie informacji na temat opieki nad takim kocim maleństwem, bo nikt z rodziny nie miał o tym najmniejszego pojęcia.
Trafiłam wtedy na porady dr. Szczepana Kawskiego, nie pamiętam już na którym portalu, w którym namawiał przekonywująco do adopcji kotów w pakiecie i przedstawiał argumenty przemawiające za takim rozwiązaniem.
Po przeczytaniu tych informacji, na drugi dzień siostra poszła do sąsiadów i wzięła drugą koteczkę. Do dzisiaj ma obie kotki w domu.

W tej chwili znalazłam podobny tekst w tym miejscu:
http://www.vetopedia.pl/article211-1-Co ... jeden.html
I tu:
http://www.vetopedia.pl/article212-1-Znudzony_kot.html

Może warto byłoby, aby fundacje, organizacje zajmujace się adopcjami wydrukowały ulotki z takimi informacjami, żeby propagować szerzej wiedzę na ten temat, a osoby umieszczające ogłoszenia adopcyjne kierowały w swoich ogłoszeniach do takich informacji. Wydaje mi się, że mogłoby to przyczynić się do adopcji większej ilości kotów.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Pt paź 18, 2013 21:25 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

Marzeniu jestes taka dzielna w walce z przeciwnosciami losu.
Powiedz te kokcydia to pasozyt?
Jesli sa dalej to leki trzeba powtorzyc?
Daj na pw nr konta dorzuce grosikiem do kotkow.
Obrazek Ziva znalazla dom :)

Obrazek

Jeep wywalony na dzialki prosi o pomoc!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... #p10630944

fenek_k

Od: Pt kwi 09, 2010 8:29

Post » Sob paź 19, 2013 7:50 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

fenek_k pisze:Powiedz te kokcydia to pasozyt?
Jesli sa dalej to leki trzeba powtorzyc?
Daj na pw nr konta dorzuce grosikiem do kotkow.

Kokcydia to pierwotniaki. Mail od wetki był krotki: są kokcydia, trzeba powtórzyć baycox.
Wczoraj rano miałam iść na bazarek wybrać sznur. :cry: Jednak zaspałam okrutnie i jedynie zdążyłam podać leki wolnożyjącej Senioreczce i popędziłam i tak 2 godziny spóźniona do przychodni polować na pacjentów. Podczas tegoż polowania wrzuciłam w google i wyczytałam:
Czym jest kokcydioza?

Kokcydioza to chroniczna choroba wielu gatunków zwierząt, wywoływana przez pierwotniaki kokcidia. Powoduje ona stany zapalne błony śluzowej jelita cienkiego, w wyniku czego dochodzi do biegunek i oddawania nieuformowanego kału. Najbardziej narażone na chorobę są zwierzęta młode. Starsze psy i koty są nosicielami. W ich przypadku choroba przybiera zawsze przebieg przewlekły.
Źródła zakażenia

Do zakażenia dochodzi poprzez zjedzenie oocyst, które wydalane są z kałem chorych zwierząt. Inną drogą zakażenia jest zjedzenie żywiciela paratenicznego. Jeśli młode zwierzęta przetrzymywane są w kojcach z ziemią jako podłożem, należy spodziewać się szczególnie ciężkiego przebiegu choroby.
Objawy

U większości zwierząt choroba przebiega bezobjawowo. Jednak przy silnej inwazji mogą pojawić się następujące objawy:
– osłabienie,
– biegunka,
– wymioty,
– spadek masy ciała,
– odwodnienie,
– spadek apetytu,
– śluz i krew w kale,
– sierść bez połysku (czasami wilgotna.
Diagnozowanie

Aby zdiagnozować, należy wykonać badanie kału u lekarza weterynarii. Potwierdzeniem diagnozy jest inwazja oocyst stwierdzona w kale po przeprowadzonym badaniu.

[i] Należy pamiętać o tym, że obecność oocyst u zwierząt, u których nie ma objawów, nie stwierdza konieczności podjęcia terapii, jednak podanie leków jest wskazane ze względu na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska oocystami.

[/i]

Więc nie będę walczyć z Toyotką ani truć jej po raz kolejny dużą dawką chemii. Myślę, zę wiele kotów ma kokcydia tylko nikt o tym nie wie. Moje kociaki nie mają żadnych z wymienionych wyżej objawów, sama wetka mówi, że dziwne jest, ze mają te kokcydia. Daję sobie na razie spokój. I tak nic nie zrobię, bo sama im akurat tego nie podam, a Asia jest mega na maksa zajęta. Zobaczę też kiedy by się ewnetualnie przeprowadzały. No okaże się.
Musze zrobić kolejne badania.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Sob paź 19, 2013 8:05 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

I jeszcze nowy bazarek na szybko - ciekawe książki, w bardzo dobrym stanie , podarowane p rzez elfik22 - dziękuję!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu:

viewtopic.php?f=20&t=157615

Marzenia11

Post » Sob paź 19, 2013 12:55 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

przelew poszedl, ale ksiegowac to on sie bedzie dopiero w poniedzialek.
Takze cierpliwosci nam trzeba.
:)
trzymam kciuki za dobre domki dla koteczkow. :ok:
Obrazek Ziva znalazla dom :)

Obrazek

Jeep wywalony na dzialki prosi o pomoc!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... #p10630944

fenek_k

Od: Pt kwi 09, 2010 8:29

Post » Śro paź 23, 2013 9:45 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

Marzenko co u kociaków słychać i jak Twoja kotka?, nic ostatnio nie piszesz :(
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

kasia1568

Od: Śro cze 12, 2013 14:37

Post » Śro paź 23, 2013 13:45 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

Iwonami pisze:Trafiłam wtedy na porady dr. Szczepana Kawskiego, nie pamiętam już na którym portalu, w którym namawiał przekonywująco do adopcji kotów w pakiecie i przedstawiał argumenty przemawiające za takim rozwiązaniem.
Po przeczytaniu tych informacji, na drugi dzień siostra poszła do sąsiadów i wzięła drugą koteczkę. Do dzisiaj ma obie kotki w domu.

Iwonko, to animalia.pl - tak się składa, że właśnie na forum animalii poznałam Marzenię.
A kociaki to tylko w dwupakach, trójpakach czy czteropakach są szczęśliwe! :1luvu:
Obrazek Obrazek

pusiadanusia

Od: Czw sty 22, 2009 6:14

Post » Śro paź 23, 2013 15:36 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

pusiadanusia pisze:A kociaki to tylko w dwupakach, trójpakach czy czteropakach są szczęśliwe! :1luvu:

No właśnie, tylko że za mało o tym się mówi. Stąd pomyślałam o ulotkach, o szerzeniu wiedzy na ten temat. Jestem przekonana, że wiele osób adoptujących koty o tym nie wie. Teraz jest "moda" na posiadanie kotów wśród ludzi młodych (sama wyadoptowałam dwa wiejskie koty) bo są niekłopotliwe wtedy gdy się dużo pracuje. I "moja" dwójka młodych przygarnęła te wiejskie kotki, żeby towarzyszyły tym już będącym u nich w domu.
Więc jednak propaganda może wiele dobrego zdziałać.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Czw paź 24, 2013 12:39 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

U kociaków ok, bez zmian. Na szczęscie zgłosiła się do mnnie Basia, która może mi pomóc, gdy nie pracuje, przyjechać nakarmić toarzystwo, sprzątnąc kuwety i się chwilę pobawić. Na szczęscie , bo ja mam dramat wśrod wolnozyjących. Pozegnałam Fagusia w poniedziałek, a dzisiaj zawiozłam w stanie agonalnym Tygrysię.
Basiu, dziekuję Ci :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Marzenia11

Post » Czw paź 24, 2013 14:24 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

Bardzo mi przykro Marzenko, że tak chorują :( a co sie dzieje jakiś wiruś wsród wolnożyjących kociaków?. Dobrze, że masz Basię, która odciązy Cie troszkę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

kasia1568

Od: Śro cze 12, 2013 14:37

Post » Czw paź 24, 2013 22:33 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

Marzenko.Nie masz za co mi dziękować.To dla mnie wielka przyjemność pobyć troszkę z Kangusią,Toyotką,Jeepem i Nissankiem.Trzymam mocno kciuki za dobre domki dla całej Czwórki.
Obrazek

MAU

Od: Śro paź 24, 2012 11:45

Post » Czw paź 24, 2013 22:39 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

MAU pisze:Marzenko.Nie masz za co mi dziękować.To dla mnie wielka przyjemność pobyć troszkę z Kangusią,Toyotką,Jeepem i Nissankiem.Trzymam mocno kciuki za dobre domki dla całej Czwórki.

a ja jeszcze raz od marzeny podziękuję bo wiem ile to dla niej znaczy :1luvu:

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Czw paź 24, 2013 22:55 Re: Wawa-4 kociaki stęsknione za normalnością i domem...

Naprawdę nie ma za co dziękować.Nie mogę dać domku,ani wspomóc groszem to choć chwilkę czasu Im poświęcę.Szkoda tylko,że dopiero teraz się o Nich dowiedziałam,bo wcześniej już mogłabym troszkę odciążyć Marzenkę.
Obrazek

MAU

Od: Śro paź 24, 2012 11:45

[poprzednia][następna]