SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 15, 2010 11:25 Re: SPIS KARM dla Kota

karla.0 pisze:A co sadzicie o składzie dwóch karm poniżej? która Waszym zdaniem jest lepsza?

1.sproszkowane mięso, kukurydza, jęczmień, tłuszcz zwierzęcy, suszona wątróbka, skwarki (suszone), sproszkowane ryby, hydrolizat mięsa, sproszkowane mięso, jajko w proszku, pulpa buraczana, siemię lniane, drożdże (suszone), olej rybny, chlorek potasu, borówka (suszona), czarne jagody (suszone), sproszkowane muszle, sproszkowana cykoria, kwiaty nagietka lekarskiego (suszone), ekstrakt z jukki.
2.drobiowa mączka mięsna, ryż, mączka ze skwarków, kukurydza, mączka mięsna, tłuszcz drobiowy, mączka z łososia, włókno buraczane, mączka z wątroby, drożdże, substancje mineralne.

moim zdaniem zadna z nich nie jest super dobra, ale ta pierwsza nie ma okreslonych składników.
"sproszkowane mięso" - powinno byc napisane jakie mieso ( tak naprawde moze to być cokolwiek )
"tłuszcz zwierzecy " - to samo co wyzej
"hydrolizat mięsa" - jakiego mięsa???
nie wiadomo z czego jest ta karma. zakłądam ze jest tania.
druga karma :
"mączka ze skwarków" - co to w ogóle jest ???? i po co dodają skwarki do karmy . brrrr
" kukurydza" - nie jest to najlepszy dodatek.

w wiekszosci karm sa weglowodany: kukurydza lub ziemniaki itd. wazne ile ich jest! i czy np.uczulają.

ja karmie tez 1st choice i tam nie ma tłuszczy zwierzecych ani kukurydzy,ani skwarek, wiec nie wiem czemu komus sie kojarzy ten skład z 1st choice....
skłądy sa na stronie www.1stchoice.com.pl

podaje przykładow skład z tej strony . pierwszy jest kitten:

Kurczak, mączka z mięsa kurczaka, ryż brązowy, ryż browarniany, mączka z mięsa drobiowego, całe jajka w proszku, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanką witaminy E oraz kwasu cytrynowego), suszona miazga buraczana, suszony kurczak, naturalne dodatki smakowe, mielone pełne siemię lniane, chlorek potasu, otręby ryżowe, przecier pomidorowy, lecytyna, olej z łososia (źródło DHA), chlorek choliny, sól, propanian wapnia, dwusiarczan sodu, L-lizyna, DL- metionina,
mannan-oligosacharydy (pre-biotyki), tauryna, biotyna, kwas L-askorbinowy (witamina C), frukto-oligosacharydy (pre-biotyki), siarczan żelaza, Octan DL-alfa-tokoferole (witamina E), proteinaza cynkowa, proteinaza żelazowa, tlenek cynku, selen rganiczny, monoazotan tiaminy, wyciągi z Yucca schidigera, pro-biotyki (Lactobacillus acidophillus, actobacillus casei, Bifidobacterium bifidium, Streptococcus faecium, Aspergillus oryzae), mączka z brunatnic, kwas nikotynowy (niacyna), chlorowodorek pirydoksyny, dodatek witamina B12, beta-karoten, węglan kobaltu, wyciągi z imbiru, jodan wapnia, siarczan miedzi, proteinaza manganowa, tokoferole(witamina E), kwas foliowy, tlenek manganu, octan retinylu (witamina A), d-pantotenian wapnia, proteinaza miedziowa, cholekalcyferol (witamina D3), ryboflawina, proteinaza kobaltowa, dwusiarczan amidu kwasu nikotynowego menadionu (witamina K3).

pewnie nie dla kazdego jest idealny, ale mi całkiem odpowiada i kotom tez. jak widac po składzie białko jest z miesa i całych jajek ( nie z soi i hydrolizató roslinnych ).
Obrazek

kocurex

Od: Pt paź 03, 2008 7:59

Post » Pon lut 15, 2010 11:28 Re: SPIS KARM dla Kota

Moje ogony bezp problemu przeskakuja z-posiłku-na posiłek z orijena na TOTW i Acanę - bez najmniejszych sensacji żołądkowo - kooo :wink: Ale one poza tym różności jedzą (choc podstawą są chrupasy), więc mają przewód pokarmowy przyzwyczajony do róznego żarełka :roll:
Wiec to tez chyba zależy od indywidualnej wrazliwości na zmiane karmy, jesli przy innych musiałas stopniowo przestawiac to może nie eksperymentuj :roll:
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Pon lut 15, 2010 13:13 Re: SPIS KARM dla Kota

tillibulek pisze:
Aniołek_ pisze:
tillibulek pisze:ja bym raczej powiedziala, ze nr jeden lepsza, jesli juz z tych dwoch mamy wybierac - nr 1 skojarzyla mi sie z 1st Choice....

mimo wszystko polecam Acanę - nie jest jeszcze taka droga jak Orijen, a tez bez zboz i w miare przyzwoita zawartosc miesa

jak dla mnie w nr 1 'sproszkowane mięso' może być wszystkim, 'tłuszcz zwierzęcy' podobnie, 'sproszkowane ryby', 'hydrolizat mięsa' 'sproszkowane mięso' - nie wiadomo z czego to jest, czy to drób, czy wołowina czy same odpady.

Aniolek, Ty wiesz lepiej, bo jestes czestszym bywalcem na watku BARF :mrgreen:

a ja przy okazji zapytam.... czy jesli moje ogonki jedzą Acanę Grasslands, to czy na Acanę Pacifica musze je tez powolutku przestawiac? czy moge od razu kupic duze opakowanie, bo te male sa strasznie drogie...

nie no, po prostu mówię co wzbudza moje wątpliwości :twisted:

co do przestawiania to zawsze lepiej wchodzić powoli z nową karmą (część osób nawet twierdzi, że każdy nowy worek tej samej karmy dobrze wprowadzać, tak jakby to była nowa karma - czyli stopniowo mieszając z poprzednią) - wtedy ma się pewność, że raczej nie wystąpią żadne sensacje. Jednak, mi nie zawsze uda się kupić karmę tak by móc pomieszać z poprzednią - nigdy żadnych sensacji nie było, ale wiadomo - każdy kot jest inny ;)
Ja na Twoim miejscu kupiłabym normalne opakowanie (jeśli jesteś pewna, że koty będą chciały jeść Acanę Pacifica - mój nie chciał żadnej, mimo że dawniej był, na 'starej' niebieskiej ;) ) i jeśli byłaby taka możliwość to mieszała przez kilka dni z Grasslands ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Pon lut 15, 2010 13:36 Re: SPIS KARM dla Kota

Slapcio, Aniołek_, dziekuje za rady :1luvu: :1luvu: chcialam moim futrzastym urozmaicic zycie, one tez jedza rozne rzeczy (suche, puchy, mieso), ale ostatnio jedna ma srednie kupki, wiec moze lepiej rzeczywiscie ostroznie...

co do tego skojarzenia z 1st Choice - nie napisalam, ze jest to ta karma, tylko, ze mi sie kojarzy - na pamiec nie wykułam jej skladu - pamietalam tą cykorię i ogolnie zroznicowany sklad

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Pon lut 15, 2010 14:12 Re: SPIS KARM dla Kota

tillibulek pisze:Slapcio, Aniołek_, dziekuje za rady :1luvu: :1luvu: chcialam moim futrzastym urozmaicic zycie, one tez jedza rozne rzeczy (suche, puchy, mieso), ale ostatnio jedna ma srednie kupki, wiec moze lepiej rzeczywiscie ostroznie...

co do tego skojarzenia z 1st Choice - nie napisalam, ze jest to ta karma, tylko, ze mi sie kojarzy - na pamiec nie wykułam jej skladu - pamietalam tą cykorię i ogolnie zroznicowany sklad

jak ma średnie kupy to lepiej powoli i ostrożnie, najlepiej jak najszybciej to unormować ;)
a jakie puchy dajesz?
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Post » Pon lut 15, 2010 14:40 Re: SPIS KARM dla Kota

1. saszetki w sosie Animonda Rafine Soup - jakas zimowa edycja - jeleń i japko ;)
2. tacki Miamor Vital Balance
3. kartoniki Bozita 360 g

zostaly mi jeszcze puszki Smilla 400 g - ale jakos boje sie ich dawac, bo wydaje mi sie, ze po tym wczesniej mialy szrakulca ;)

oczywiscie ja im te puchy daje tylko na smaka, nie dostaja tego duzo, najmlodsza ma porcyjke mieszaną z probiotykiem i wszystkie zostaly ostatnio odrobaczone - oprocz tego jedza surowe mieso

tillibulek

Post » Wto lut 16, 2010 11:19 Re: SPIS KARM dla Kota

co do tego skojarzenia z 1st Choice - nie napisalam, ze jest to ta karma, tylko, ze mi sie kojarzy - na pamiec nie wykułam jej skladu - pamietalam tą cykorię i ogolnie zroznicowany sklad[/quote]

jasne ;) nawet nie wiedziałam ze 1st choice ma cykorie.... pewnie karmy którymi karmisz tez maja cykorie :roll:
tylko ze po opisie widac ze jest to karma która ma w 100% inny skład niz 1st choice, 1st nie ma kukurydzy, tłuszczy zwierzecych, miesa nie wiadomo z czego - takim syfem bym nie karmiła swoich kotów.to tak jakbys porównała kitekata do barf-a
Obrazek

kocurex

Od: Pt paź 03, 2008 7:59

Post » Wto lut 16, 2010 12:59 Re: SPIS KARM dla Kota

kocurex pisze:jasne ;) nawet nie wiedziałam ze 1st choice ma cykorie.... pewnie karmy którymi karmisz tez maja cykorie :roll:
tylko ze po opisie widac ze jest to karma która ma w 100% inny skład niz 1st choice, 1st nie ma kukurydzy, tłuszczy zwierzecych, miesa nie wiadomo z czego - takim syfem bym nie karmiła swoich kotów.to tak jakbys porównała kitekata do barf-a

wiesz, mam ciekawsze zajecia niz zakuwanie skladu suchych karm na pamiec, wybacz mi, prosze, kocurex - widze, ze jestes mocnym znawca tego tematu - ja oczywiscie sie do Ciebie nie umywam :mrgreen:

<wali glowa w mur i pada na kolana>
mea culpa

:lol:

tillibulek

Post » Wto lut 16, 2010 13:12 Re: SPIS KARM dla Kota

dziewczyny, kolega pyta jaką karmę ze zbozami byscie polecily - nie byl zadowolony z RC, ale tez Acany i Orijena jego kotka niechciala jesc, co tam jeszcze jest godnego polecenia, bo ja to tylko w tych bezzbozowych "siedze" ;)

tillibulek

Post » Wto lut 16, 2010 19:46 Re: SPIS KARM dla Kota

tillibulek pisze:dziewczyny, kolega pyta jaką karmę ze zbozami byscie polecily - nie byl zadowolony z RC, ale tez Acany i Orijena jego kotka niechciala jesc, co tam jeszcze jest godnego polecenia, bo ja to tylko w tych bezzbozowych "siedze" ;)

ale czemu ze zbożami?
z RC też nie byłabym zadowolona, bo jednak chyba z 60% ceny to 'marka' :twisted:
Acany mój też nie chciał jeść, za Orijenem specjalnie nie szaleje. może TOTW (on jest bezzbożowy też)? (on jest 'usmaczniany' z tego co pamiętam)
ale nadal nie wiem po co mu te zboża!

Ze 'zbożowych' ;) karm mojemu kotu smakowało K-9 i ładnie go jadł, ale ze względu na skład stosunkowo szybko go porzuciłam. Jest jeszcze 'Brit' ze składem prawie na poziomie 'starej' Acany (Brit ma jednak mniej mięsa, tamta Acana miała chyba 60%). Część osób karmi też Profilum, jednak mnie (a raczej mojemu kotu) nie było dane jej spróbować i pewnie nie będzie ;)

Aniołek_

Post » Wto lut 16, 2010 20:21 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek jak zwykle niezawodna :D

a gdzie tą karmę TOTW mozna kupic, bo szukam i nie moge znalezc wersji dla kotow... same dla psow....

tillibulek

Post » Wto lut 16, 2010 21:09 Re: SPIS KARM dla Kota

Obrazek

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Wto lut 16, 2010 21:37 Re: SPIS KARM dla Kota

tillibulek pisze:Aniołek jak zwykle niezawodna :D

a gdzie tą karmę TOTW mozna kupic, bo szukam i nie moge znalezc wersji dla kotow... same dla psow....

e-karma, krakvet, animalia...
w google najlepiej wpisać "taste of the wild rocky mountain feline" wtedy wyskoczą same wyniki dla kociej wersji ;)

Aniołek_

Post » Wto lut 16, 2010 22:39 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam,

Bardzo dziekuję za odpowiedzi co do porówniania składów dwóch karm. Trochę się zdziwiłam i jednocześnie zmartwiłam bo te karmy to 1. sanabelle kitten, 2. Josera. Jeśli chodzi o sanabell to czytałam na forach że to niezła karma i co ważne bardzo smakuje mojej kici, Karme josera polecił mi Pan w zoologicznym i kupiłam 20 dag na spróbowanie i nie mogłam jej odciągnąc od torebki ( karma była pachnąca a pan torbe z karma otworzył przy mnie). Mało jest o tej karmie na formach, ale też niby dobra.
Karme którą dostawała u właścicieli (purina cat chow) bardzo jej smakowała ale tez kiepska, wiec zaczełam wprowadzać RC Baby Cat, troche jadła, az zaczęła wyjadac tylko te wieksze chrupki. kupiłam jej też Acanę, ale wypluwa ją. I spróbowałam właśnie z tymi dwoma karmami. też zastanawiał mnie trochę ich skład, ale jest naprawde duzo pozytywnych opinii na temat sanabelle. A tu taka klapa. A Korba ( nie zła wariatka z niej :D ) bardzo ją polubiła i czasem nawet oderwie sie od mokrego jak w tym czasie nasypie suche. CZy powinnysmy zmienic karmę? Jaka jest smaczna i dobra jakościowo?

karla.0

Od: Czw lut 04, 2010 20:33

Post » Wto lut 16, 2010 22:43 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek_ pisze:
tillibulek pisze:Aniołek jak zwykle niezawodna :D

e-karma, krakvet, animalia...
w google najlepiej wpisać "taste of the wild rocky mountain feline" wtedy wyskoczą same wyniki dla kociej wersji ;)

dziekuje za szczegolowa instrukcje - szukalam slowa "cat" :ryk:

tillibulek

[poprzednia][następna]