SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 21, 2014 14:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wczoraj zauwazyle ze po Animondzie Carny Adult jeden z kotow mial krew w kupie. Odstawilem. Raz sie tez zdarzylo przy CFF. Nie zapamietalem niestety przy ktorej mieszance - ale do tej pory sie nie powtorzylo.
Kupilem wtedy w zooplusie - teraz tez widze ze maja sporo roznej mokrej karmy w wyprzedazy...
Obrazek Obrazek Obrazek <--- a ja rosne i rosne ;)

foxtrot

Od: Czw lut 18, 2010 13:00

Post » Śro sty 22, 2014 19:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

yield pisze:Czytam czytam i nic już nie wiem.

Mam 4 koty- 2 kastraty i 2 kotki sterylizowane.
3 zdrowa, najstarszy ma problemy pecherzowo - nerwowe.

3 z 4 nieco okrągłe.
1 kot - pona 6 lat
2- ponad 5 lat
3 kotka ponad 2 lata
4 - kotka ( niewiele) ponad rok

Jaką karmę im kupować?

Koty jedzą sucha lub mięso ( po puszkach ich kupa tak śmierdzi ze wytrzymać się nie da :P)

Ponawiam pytanko, może ktoś mi podpowie, bo całkowicie nie mam pojęcia :(

yield

Od: Pt wrz 30, 2011 12:54

Post » Śro sty 22, 2014 20:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Yield , a czym teraz karmisz ?.
Ja karmę zawsze dostosowuje pod konkretny egzemplarz kota . Mam 3 i każdy je zupełnie co innego .

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Śro sty 22, 2014 22:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

witam..prosze o wasza opinie w sprawie karm dla kotow..dotychczas karmilam moje koty sucha karma hills, royal i trainer..troche poczytalam i postanowilam poszukac karmy bezzbozowej..poszlam do sklepu z karmami..zapytalam o takowe..i pani tam pracujaca powiedziala nie ma takich karm..na no ja ze i owszem sa..pani na to ze ona wie lepiej bo jezdzi na kursy i szkolenia i te tzw karmy bezzbozowe to zwykla lipa i podpucha by ludzie placicli wiecej za karme a zboze i tak w nich jest :roll: :?: :idea: co o tym myslicie?
ObrazekObrazekObrazek

Justinna

Od: Sob mar 13, 2010 19:50

Post » Czw sty 23, 2014 2:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jeśli te szkolenia organizuje np. Royal Canin, to jasne, że niczego innego jej tam nie nauczyli :wink: Podobnie gabinety wet. mają półki zapchane RC na każdą okoliczność...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw sty 23, 2014 6:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

tak jak mówi Puma. zauważyłaś może, że w restauracjach albo masz Coca-Colę, albo Pepsi, i odpowiednie do tego inne napoje? te dwa koncerny rywalizują ze sobą i zawsze któryś z nich ma z knajpą podpisany kontrakt na wyłączność. nie dostaniesz w knajpie np. Hoop Coli.
ta sama sytuacja zachodzi w wypadku gabinetów weterynaryjnych i sklepów z karmą. z tym, że tu nie ma konkurencji: jest jeden koncern (Mars), który ma w ręce dwie najbardziej popularne marki (Whiskas, Royal Canin), więc nikt mu nie podskoczy. ale karmy bezzbożowe jak najbardziej istnieją - popularne są zwłaszcza w Niemczech - i sprzedaje się je w Polsce.

istnieją owszem karmy, w których zboża zastępuje się ziemniakami. ma to znaczenie: po pierwsze tych ziemniaków jest i tak mniej, po drugie w analizie karmy ziemniaki dają tylko węglowodany, a nie dają białka - czyli w takiej karmie białko jest pochodzenia zwierzęcego, a nie roślinnego (zboża w analizie liczą się jako białka - zwłaszcza soja i kukurydza).

oraz ostatni argument: karmy bezzbożowe ze średniej półki są i tak tańsze niż RC :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Czw sty 23, 2014 8:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja tylko celem sprostowania . W restauracji nikt nie zaproponuje coli czy pepsi , a raczej dobry alkohol. :lol: .

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Czw sty 23, 2014 9:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Niezupełnie, bo zboża zastepuje się i ziemniakami i grochem/soczewicą. A groch to już ma sporo białka około 20% chyba. No i np. w jednej z najbardziej popularnej karm bezbożowych w składzie jest "białko ziemniaka" i "białko grochu", czyli podobnie jak w zbożowych gluten kukurydziany itd.
Ale i tak nawet w najtańszych bezbozowych mięsa jest więcej niz w RC. I białko grochu jest lepiej przyswajalne niż kukurydzy.

No i czytając wszystkie możliwe fora o kotach wydaje sie, że ludzie mądrzeją i zastępują RC bezbożówkami. Nic badziej mylnego. najwięcej karmi na pewno kupionymi w marketach lub lokalnych sklepikach kitiket, biedronka, auchan, whiskas (uchodzi już za drogi wśród ogółu).
Gorzej, że kupujący bardziej świadomie w sklepach internetowych wybierają RC, w zooplus zawsze na 10 suchych najczęściej sprzedawanych 7 to RC.
Pokazuje to bardzo ograniczony wpływ forów, a największy wpływ na kociarzy i hodowców mają weci, którzy na pytanie właścicieli o lepszą karmę niz whiskas itd. polecaja pewnie RC.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Czw sty 23, 2014 9:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

i tak wlasnie bylo w moim przypadku..wetka powiedziala ze mam karmic RC bo to najlepsza karma..myslalam ze skoro to wet to wie co mowi.. :evil:
ObrazekObrazekObrazek

Justinna

Od: Sob mar 13, 2010 19:50

Post » Czw sty 23, 2014 11:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

No tak, zapomnialam o karmach uzupelnianych grochem - zrzuce to na pore dnia ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Nie sty 26, 2014 10:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moje przestawianie kotki z porty na PONa trwa nadal i nie jest to takie łatwe jak myślałem. Dzisiaj mija 2 tygodnie jak zacząłem ją wprowadzać i wygląda na to,że chyba jeszcze kilka dni potrwa zanim zacznie jeść samego PONa. Od czwartku dodaję już 2/3 PON i resztę porty, z dnia na dzień zmniejszając ilość porty. Ale te kilka granulek porty musi być, bo inaczej kotka marudzi. Na noc zostawiam samego PONa i je niewiele, choć je. Trzeba ją trochę zachęcać, pomaga głaskanie nad miską, lubi to i wtedy potrafi zjeść dużo. Karma jest chyba bardzo sycąca, bo je znacznie mniej i rzadziej dochodzi do miski, zwlaszcza jak większość w misce to PON. Więc może mi się tylko wydaje, że nie chce jeść. Będę twardy, bo zależy mi, że jak już ma być w dużej części karmiona suchym to tylko PONem.

tracershy

Od: Nie mar 17, 2013 14:08

Post » Nie sty 26, 2014 11:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kotke przestawiasz wrecz modelowo - jedyne, co moge powiedziec, to tak trzymac :ok:
I mala podpowiedz: mojemu Lajzie szybko nudza sie smaki. Zwykle mam w szafce mala paczke jakiejs karmy bezzbozowej innej niz podstawowy wildcat. Dosypuje mu po trochu i wtedy je chetniej. :)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Wto sty 28, 2014 12:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Gdyby komuś to było do szczęścia potrzebne, zapytałam się producentów PONa mokrego o zawartość wapnia i fosforu: max 0,3% wapnia i 0,15% fosforu - co w suchej masie daje 0,75% fosforu przy 80% wilgotności, znaczy w miarę nadaje się dla nerkowców.

Czekam jeszcze na info od Applawsa :)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto sty 28, 2014 16:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ale to było napisane na puszce PONa :D jak dla mnie ma za dużo wapnia, do tego kompletnie zaburzone proporcje - stosunek wapń:fosfor 2:1, a powinien być w okolicach 1,15:1. Karmiłam nim przez kilka miesięcy moją Lunę, w ostatnim badaniu krwi w jonogramie wyszedł dość wysoki wapń - podejrzewam właśnie PONa, co prawda ta ilość nadal mieści się w normie, ale jednak powinna być niższa. Nie wiem, czy nadawałby się on do karmienia nerkowych kotów, bądź co bądź bardziej wrażliwych na te sprawy wapniowo-fosforowe.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto sty 28, 2014 16:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

No proszę, ja patrzyłam po necie i jakoś nie znalazłam, a puszki nie mam ;)

Tak, ja wiem, że teoretycznie karma dla nerkowców powinna być super zbilansowana, gorsza sprawa, jak szanowny nerkowiec ma w nosie super zbilansowaną karmę ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

[poprzednia][następna]