SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 31, 2013 13:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere, jeśli ma taki wstręt do mielonek, to mała szansa, że coś innego podejdzie (ale możesz spróbować).

Zawsze jest opcja wg Słupek: Porta21 mokra i dodać nieco tłuszczu oraz tauryny (to jest w kawałkach i Słupkowej Bibie jedyne podchodzi); tłuszcz to może być nawet masło, a lepiej jeszcze łój wołowy lub inny tłuszcz (zwykle jak masz wołowinę czy coś innego, to są takie wiszące kawałki),a taurynę to musisz niestety dokupić (rozpuścić w odrobinie letniawej wody i wymieszać z karmą). Zawsze to jakieś wyjście (stres przy wciskaniu na siłę czegoś, co kotu nie smakuje, nie posłuży ani Tobie, ani jemu).

Magnolia z coraz większym wstrętem patrzy nawet na CFF, które jej bardzo smakowało i nawet na animondę vom feinstein dla kastratów (samo mięsko z indyka) i chyba ledwo doje to, co mam; jedyne, co wciąga jak odkurzacz i na co zawsze jest głodna, to mieszanka BARFowa (gł. z królikiem lub indykiem, bo robię monotematyczne - tylko jeden rodzaj zwierzaka na talerzu i zwierzak mały); nie zostaje mi nic innego jak bawić się w aptekarza. Nawet Orijen już jest jak cukierek do przegryzienia na smak jak najdzie ochota. Ale Mokate też tak miała: żadne mokre, czasami kilka chrupków i surowe mięso ponad wszystko (co się w sumie kotu dziwić, że woli odpowiednik naszego obiadku u dobrze gotującej mamusi niż zupkę instant z paczki itp.).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro lip 31, 2013 14:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Taurynę z witaminami już nawet kupiłam, co prawda w tabletkach, ale zawsze można pokruszyć.

A co do tłuszczu, to może być np. olej z łososia? Jakoś mnie odrzucają te smalce, łoje i tym podobne :D

Boję się tylko, że tak "doprawionej" filetówki też nie tknie. Jest niesamowicie wyczulona na punkcie wszelkich "inności" w karmach.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro lip 31, 2013 14:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere pisze:Taurynę z witaminami już nawet kupiłam, co prawda w tabletkach, ale zawsze można pokruszyć.

A co do tłuszczu, to może być np. olej z łososia? Jakoś mnie odrzucają te smalce, łoje i tym podobne :D

Boję się tylko, że tak "doprawionej" filetówki też nie tknie. Jest niesamowicie wyczulona na punkcie wszelkich "inności" w karmach.

olej z łososia nie służy do nadawania "tłustości", więc lepiej się przekonaj do smalców, łojów i tym podobnych :mrgreen:

maneki

Od: Pon wrz 19, 2011 12:40

Post » Śro lip 31, 2013 14:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A niech to :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro lip 31, 2013 14:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tauryna z witaminami - a jaka konkretnie? Bo jak trzeba będzie dodać dużo, to rzeczywiście może nie tknąć; poza tym jak karma ma dodawane witaminy, to lepsza jest sama tauryna (na ostatnią biedę może być taka z Olimpu dla sportowców - koszt ok. 20zł za 120 kapsułek po 1500mg - jest tam celuloza mikrokrystaliczna i stearynian magnezu, ale to jest w większości tabletek dla kotów) i jak rozpuścisz w odrobinie letniej (nie gorącej) wody, to bez problemu zmieszasz z karmą tak, że nie będzie awarii pt. kotusia odrzuca (tylko dodawaj tak max. 150mg na 100g karmy, bo to w zupełności wystarczy); witaminy - szczególnie syntetyczne - można przedawkować, a szczególnie na wit. A trzeba uważać (w nadmiarze jest toksyczna - także dla ludzi); oczywiście dawki toksyczne są spore, ale wit. A kumuluje się u ludzi do pół roku (u kotów nie wiem), więc nawet nie jakieś gigantyczne nadmiary regularnie podawane mogą dać spory nadmiar.

Olej z łososia to możesz spróbować podać sam /na początku spróbuj zmoczyć palec i zobaczyć czy zliże/ i jak zasmakuje, to wtedy do karmy (tam w Porta21 jest tylko trochę za mało tłuszczu - brakuje chyba coś koło 1%, czyli na 100g jak dasz 1ml, to na ostatnią biedę ujdzie, ale lepiej by było - jak pisze maneki używać innego tłuszczu); możesz też dawać masło surowe bez dodatku olejów, oliw, soli itp. - ok. 1-1.5g na 100g karmy, żeby ten 1% uzupełnić (Magnolia jakby dorwała kostkę, to pewnie by całą wmłóciła); co do smalcu, to mam bardzo mieszane uczucia - tłuszcz surowy (np. łój) jest sto razy lepszy, a zapewne jak gotujesz obiad, to nieraz zwisa Ci przy mięsku (byle nie wieprzowe) taki tłuszcz (szczególnie pod skórą w drobiu): drobno pokrojony w karmie powinien przejść, a może nawet kotuś stwierdzi, że to najlepsza część karmy :mrgreen:
...

czarnekoty123

Post » Śro lip 31, 2013 15:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Felvital z tauryną - 1 tabletka na 1kg masy ciała. Nie było w zoologicznym tego Felini, a pani mi poleciła to, do wypróbowania. Ale pewnie nie będę dawać aż tyle, bo jednak ma taurynę w suchym, witaminy też, więc będę musiała sobie policzyć, ile jej tego braknie.

Jako, że nie zjadła swojej dzisiejszej porcji mokrego, wybiorę się do mięsnego i spróbuję zrobić jakąś w miarę ciekawą mieszankę barfową - na początek nie nakupuję porcji na tydzień, bo nie wiem, czy mi to w ogóle zje, poza tym nie mam żadnych suplementów poza tym Felvitalem. Ale spróbować nie zaszkodzi ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro lip 31, 2013 15:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Konserwanty i bliżej nieokreślona zawartość tauryny (90g na 1000g, czyli 90mg na 1g tabletki, ale ile ma tabletka?) - to się nie nadaje do zrobienia mieszanki BARFowej ani suplementacji tauryną. Poza tym jakie źródło wapnia dasz do równoważenia fosforu z mięsa???? Takie najprostsze w obsłudze suplementy do BARF to Felini Complete, TC Premix i Lilly's Easy BARF+tauryna+źródło wapnia + sól. Witaminki w tabletkach się totalnie nie nadają (tauryna raczej w ilościach znikomych, wapnia do równoważenia fosforu brak); równie dobrze możesz dać same surowe mięso i się nie łudzić, że mieszankę robisz.

Dlatego pewnie tylu wetów odradza karmienie mięsem i mieszanki BARFowe - bo trzeba się sporo naumieć i dobrze przyłożyć, żeby kotu nie zaszkodzić; jak robić to nie do końca dobrze, to lepiej przeciętną karmę dawać - mniejsze ryzyko szkód.

Zanim zaczniesz sama robić mieszanki, radzę dobrze poczytać barfnyswiat.org - czytam prawie rok i jeszcze i tak mało wiem.
...

czarnekoty123

Post » Śro lip 31, 2013 15:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tabletka ma 0,5 grama, więc w jednej wychodzi 45mg tauryny. Ale kupiłam ją bardziej z myślą o dodawaniu do filetówek, niż do robienia mieszanek, dlatego napisałam, że na razie chcę spróbować, czy kot będzie w ogóle zainteresowany jakąkolwiek mieszanką.
Porta 21 Holistic mi się nawet podoba, ładne kawałki mięska, ale dość drogo mnie to wyniesie... poza tym nigdy nie miała tej karmy, a znowu zamawianie pakietu i oglądanie jak odwraca się od miski z obrzydzeniem mnie doprowadzi do szału :D

Edit: A Applaws Pate? Też dodatkowo suplementowany, bo w sumie bida, ale może do pasztetu się bardziej przekona, niż do mielonek..

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ate/357751

Edit2: Jest dobrze, zmieszałam trochę CFF z połową puszeczki Cosmy z sardynkami, czuje rybę i wsunęła prawie połowę miski. Może to jest sposób, na początku mieszać, poza tym widziałam że np. GranataPet ma wersję z czarniakiem albo białą rybą, Moonlight jest łosoś z wołowiną... Jeśli dodatkiem ryb ją przekonam do konsystencji, to potem wprowadzę pozostałe smaki ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Czw sie 01, 2013 8:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Proszę polećcie mi dobrą karmę mokrą - warunek żeby była w sosie- Kocia taką preferuje. Kupiłam Catz Finefood i Granata Pet, ale ona i tak woli Animondę Rafine. Czy to dobry wybór? Wg Rudej pewnie tak :))
Rudzia! Czekaj na mnie,bo przyjdę do Ciebie na pewno.
Kocham i dziękuję..[*]

karolinuska

Od: Czw maja 09, 2013 17:32

Post » Czw sie 01, 2013 8:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere pisze:Edit: A Applaws Pate? Też dodatkowo suplementowany, bo w sumie bida, ale może do pasztetu się bardziej przekona, niż do mielonek..

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ate/357751

Biba Applaws Pate też nie rusza. I mimo, że jest tuńczykożercą, to ani Catz Finefood ani GranataPet wymieszane z tuńczykiem (obojętnie czy to Applawsa, czy Cosmy, czy Thrive, czy Animonda Carny Ocean - nie pamiętam, z czym jeszcze próbowałam) nie wchodzą. Czeka na "normalne" jedzenie, rozdryźdzanego (w sensie mielonka, pasztet, mus) nie je. Jak głodna, to siedzi przy misce z obeschniętym rozdryźdanym i skrzeczy. Albo łazi za mną i skrzeczy. Albo gryzie kartonik i w przerwach skrzeczy. Najdłużej ją przetrzymałam od rana do wieczora. Wieczorem się ugięłam. :oops:
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Od: Nie lis 18, 2012 9:46

Post » Czw sie 01, 2013 9:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

karolinuska pisze:Proszę polećcie mi dobrą karmę mokrą - warunek żeby była w sosie- Kocia taką preferuje. Kupiłam Catz Finefood i Granata Pet, ale ona i tak woli Animondę Rafine. Czy to dobry wybór? Wg Rudej pewnie tak :))

Animonda Rafine ma odpady mięsne (nie wiadomo ile mięsa, ile odpadu), odpady roślinne i brak suplementacji tauryną - nie jest to najgorsze, ale do dobrego to baaaardzo daleko. Ja tego używałam na etapie przejściowym (i to tylko 1 porcji dziennie) przy przekonywaniu Magnolci, że nie lubi marketówek; z tego przeszłam na Miamor Ragout Royale w sosie i później na CFF; a teraz już coraz więcej BARFu (pewnie za 2-4 tygodni będzie 100% BARF: wolę się babrać z mieszankami i patrzeć jak znikają w mgnieniu oka niż dwa razy więcej czasu tracić na chodzenie za kotusiem z miseczką i przekonywanie, że gotowa karma pyszna). A filetówek typu BritCare czy Applaws ona się nie chwyci - za chude, woli głodować; nawet do vom feinstein dla kastratów /obniżony tłuszcz/ muszę dodać odrobinę masła lub tłuszczu surowego z mięsa, bo inaczej strajk (pewnie dlatego kotuś w wieku 5-6 lat ma nerki idealne); a wersji nie dla kastratów nie zje, bo za dużo "nie-mięsa".
...

czarnekoty123

Post » Czw sie 01, 2013 10:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:
karolinuska pisze:Proszę polećcie mi dobrą karmę mokrą - warunek żeby była w sosie- Kocia taką preferuje. Kupiłam Catz Finefood i Granata Pet, ale ona i tak woli Animondę Rafine. Czy to dobry wybór? Wg Rudej pewnie tak :))

Animonda Rafine ma odpady mięsne (nie wiadomo ile mięsa, ile odpadu), odpady roślinne i brak suplementacji tauryną - nie jest to najgorsze, ale do dobrego to baaaardzo daleko. Ja tego używałam na etapie przejściowym (i to tylko 1 porcji dziennie) przy przekonywaniu Magnolci, że nie lubi marketówek; z tego przeszłam na Miamor Ragout Royale w sosie i później na CFF; a teraz już coraz więcej BARFu (pewnie za 2-4 tygodni będzie 100% BARF: wolę się babrać z mieszankami i patrzeć jak znikają w mgnieniu oka niż dwa razy więcej czasu tracić na chodzenie za kotusiem z miseczką i przekonywanie, że gotowa karma pyszna). A filetówek typu BritCare czy Applaws ona się nie chwyci - za chude, woli głodować; nawet do vom feinstein dla kastratów /obniżony tłuszcz/ muszę dodać odrobinę masła lub tłuszczu surowego z mięsa, bo inaczej strajk (pewnie dlatego kotuś w wieku 5-6 lat ma nerki idealne); a wersji nie dla kastratów nie zje, bo za dużo "nie-mięsa".

Barf.. Myślę że czasu mi zbraknie na takie zabawy- jeszcze dwa psy- a my z mężem głodni :D
Poprzednia kotka- i to był mój błąd- przyzwyczaiła się do Whiskasa- i nie sposób było nakłonić ją do innego jedznia. Z czasem zaczęła jest Animondę von feinsten.
Ale teraz Rudzia mi daje jasno do zrozumienia że ona lubi sosik z mokrego jedzonka a potem dopiero resztę.
Na moje oko znalazłam 3 rodzaje karm które mogłyby jej zasmakować: Bozita. Porta 21 i Miamor. Czy one są warte mojej uwagi :?:
Bo jak narazie to wyrzucam grosiki żeby jej dogodzić a ona kręci nosem :twisted:
Rudzia! Czekaj na mnie,bo przyjdę do Ciebie na pewno.
Kocham i dziękuję..[*]

karolinuska

Od: Czw maja 09, 2013 17:32

Post » Czw sie 01, 2013 10:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bozita i Porta po dodaniu tauryny i uzupełnieniu tłuszczu będą w miarę OK; Miamor to tylko minimalnie lepsze (składem) od rafine, bo jak chodzi o wersję z sosem, to Magnolcia wciągała jak rafine (czyli smak chyba OK).
...

czarnekoty123

Post » Czw sie 01, 2013 11:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

a czy 1 saszetka Royal Canin Instinctive na 2 sierściuchy dziennie może zaszkodzić im? bo moje z gotowych karm jedzą tylko to plus rybne filetówki Schesira i w stałym dostepie suchy Royal Antihairball wymieszany z suchą Portą 21 no grain
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Czw sie 01, 2013 11:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Słupek pisze:Biba Applaws Pate też nie rusza. I mimo, że jest tuńczykożercą, to ani Catz Finefood ani GranataPet wymieszane z tuńczykiem (obojętnie czy to Applawsa, czy Cosmy, czy Thrive, czy Animonda Carny Ocean - nie pamiętam, z czym jeszcze próbowałam) nie wchodzą. Czeka na "normalne" jedzenie, rozdryźdzanego (w sensie mielonka, pasztet, mus) nie je. Jak głodna, to siedzi przy misce z obeschniętym rozdryźdanym i skrzeczy. Albo łazi za mną i skrzeczy. Albo gryzie kartonik i w przerwach skrzeczy. Najdłużej ją przetrzymałam od rana do wieczora. Wieczorem się ugięłam. :oops:

No to świetnie :D moja dzisiaj też już nie chciała CFF z Cosmą. Udało mi się znaleźć w zoologicznym Moonlight nr 23 z łososiem i Power of Nature z królikiem (swoją drogą, 7,99zł puszka!). W ogóle, czy PON jest w formie musu/pasztetu, a nie mielonki? Bo jak tak, to może się skusi, pamiętam, że kiedy dostała jakąś puszeczkę Gourmeta pasztetową i zjadła wszystko... Ale Applaws mi się jednak nie podoba, za kiepski na taką cenę. Jak nie przejdą te dwie nowe, to trudno, Bozita + tauryna powróci, póki nie zrobią porządnej karmy w kawałkach :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia][następna]