Niezwykłe Zosia i Klara:) - specj. od chorób ukł.pokarmowego

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 05, 2011 9:47 Re: Niezwykłe Zosia i Klara:) - szczęśliwe ze swoją Panią!

Mam wyniki z rozmazu krwi Zosi:

Rozmaz (ocena mikroskopowa)

W obrazie krwi obserwowano:

- w szeregu czerwonokrwinkowym:
zlepy erytrocytow
zmiane wielkosci komorek (anizocytoza: pojedyncze makrocyty)
zmiane ksztaltu komorek (poikilocytoza: echinocyty)
komorki niedobarwliwe (retikulocyty: 0-2 wpw)

- w szeregu bialokrwinkowym:
leukopenie, neutropenie
pojedyncze cienie lwukocytow

- prawidlowa liczbe plytek krwi (8-13 wpw)

Postacie paleczkowate stanowily 0% wszystkich granulocytow obojetnochlonnych.
Liczba plytek oznaczona maszynowo falszywie, zawyzona ze wzgledu na niewlasciwe odciecie.

Pani Ania znów zauważyła krew w koopie Zosi.... :(
magdajedral

Post » Pt sie 05, 2011 9:57 Re: Niezwykłe Zosia i Klara:) - szczęśliwe ze swoją Panią!

magdajedral pisze:Mam wyniki z rozmazu krwi Zosi:

Rozmaz (ocena mikroskopowa)

W obrazie krwi obserwowano:

- w szeregu czerwonokrwinkowym:
zlepy erytrocytow
zmiane wielkosci komorek (anizocytoza: pojedyncze makrocyty)
zmiane ksztaltu komorek (poikilocytoza: echinocyty)
komorki niedobarwliwe (retikulocyty: 0-2 wpw)

- w szeregu bialokrwinkowym:
leukopenie, neutropenie
pojedyncze cienie lwukocytow

- prawidlowa liczbe plytek krwi (8-13 wpw)

Postacie paleczkowate stanowily 0% wszystkich granulocytow obojetnochlonnych.
Liczba plytek oznaczona maszynowo falszywie, zawyzona ze wzgledu na niewlasciwe odciecie.

Pani Ania znów zauważyła krew w koopie Zosi.... :(

PcimOlki jest mądry.
Ale brakuje morfologii i biochemii.
najszczesliwsza

Post » Pt sie 05, 2011 10:16 Re: Niezwykłe Zosia i Klara:) - specj. od chorób ukł.pokarmowego

To samo ma Karola7ze swoją Milą. Są na etapie badania. Może warto skonsultować, poczytać. Zaraz znajdę wątek. Nie wiem, czy u niej nie zdiagnozowano w końcu lamblii, ale chyba coś mieszam.

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Pt sie 05, 2011 10:24 Re: Niezwykłe Zosia i Klara:) - specj. od chorób ukł.pokarmowego

Mam wyniki morfologii ale w formie pdf i nie mam jak ich tutakj wrzucić :(
magdajedral

Post » Pt sie 05, 2011 10:25 Re: Niezwykłe Zosia i Klara:) - specj. od chorób ukł.pokarmowego

jasdor pisze:To samo ma Karola7ze swoją Milą. Są na etapie badania. Może warto skonsultować, poczytać. Zaraz znajdę wątek. Nie wiem, czy u niej nie zdiagnozowano w końcu lamblii, ale chyba coś mieszam.

A jak się te lamblie diagnozuje?
magdajedral

Post » Pt sie 05, 2011 10:29 Re: Niezwykłe Zosia i Klara:) - specj. od chorób ukł.pokarmowego

Kupę się bada i to do upadłego, bo wyłażą dopiero w którymś z kolei badaniu . Strasznie wredne są i trudne do wytępienia.

jasdor

Post » Pt sie 05, 2011 10:31 Re: Niezwykłe Zosia i Klara:) - specj. od chorób ukł.pokarmowego

viewtopic.php?f=1&t=130508 to wątek Karoli
viewtopic.php?f=1&t=130379 a to wątek Bejbi z lambliami. Całe życie ją diagnozowali i wyszły.

jasdor

Post » Śro sie 17, 2011 13:33 Re: Niezwykłe Zosia i Klara:) - specj. od chorób ukł.pokarmowego

12 sierpnia minęło pół roku odkąd Zosia i Klara cieszą się swoim domkiem. Pani Ania przysłała kilka fotek księżniczek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

U Zosieńki nadal są problemy z przewodem pokarmowym. Wczoraj też dostała zastrzyk na zatrzymanie krwawienia. Prawdopodobnie będzie musiała brać leki już do końca swojego życia. Mimo wszystko to pełna radości, szczęśliwa koteczka. A Klara - tu chyba nie trzeba pisać nic więcej tylko spojrzeć na fotki :1luvu:
magdajedral

[poprzednia]