Tragedia BRAK OCZU FIV Trójmiasto; przecież już ma DS ;)

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie sie 23, 2009 9:21

z Kicią nie jest dobrze :cry: , byliśmy w nocy w klinice; Kicia miała problemy ze stawaniem na tylnich łapkach - wyglądało to jak lekki niedowład, albo zwichnięcie; na dyżurze nie było lekarza tylko technik; podał jej Biovetagin i Betamox, miała gorączkę 39,6; po powrocie było juz trochę lepiej, ale nadal miała problemy z nóżkami - chodziła na bardzo wyprostowanych; dzisiaj wydaje się ok, przynajmniej normalnie chodzi; przed chwilą obdzwaniałam kliniki z pytaniem kto na dzisiaj mógłby zrobić badanie krwi - pojadę do Sopotu, wyniki powinny być w najgorszym wypadku po 3h; jesteśmy załamani, naszego weta nie ma jest na urlopie, będzie dopiero we wtorek; Kicia w kwietniu miała juz problem z przednią łapką - drętwienie - zdarzyło się raz, pojechaliśmy do weta wtedy i zrobiliśmy RTG łapki i przedramienia (? nie wiem czy to przedramię, jak to się nazywa u kota) i nic nie wykazało, wet obawiał się nowotworu tznże tam coś się zaczyna rozwijać, no ale z RTG było w porządku; dzwoniłam do chłopaka znajomej - weta, który stwierdził, że może to być związane z kręgosłupem, albo głową - tzn że cos tam się dzieje niedobrego, nawet nie chcę myśleć co :cry:
0.40 24.12.2010 Justynko [*] Śpij Spokojnie Nasze Słoneczko Kochane

Obrazek

KarolinaS

Od: Pt kwi 06, 2007 18:02

Post » Nie sie 23, 2009 15:32

Ojej Karolinko nie płacz....
czy wcześniej nic się nie działo, jakieś minimalne zmiany w chodzeniu?
Z opisu wygląda jak zmiany neurologiczne... :roll:
A nie spadła lub zeskoczyła źle?

Trzymam kciuki za Kicię...

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

akurat jak na złość niedziela... :roll:
dopiero weszłam na forum, a tu taka wieść...
będzie dobrze Karolinko, tylko że człowiek tak się denerwuje...
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Nie sie 23, 2009 15:55

Kicia już po badaniu krwi; w końcu trafiliśmy do małej kliniki w Gdyni; wetka stwierdziła przez telefon, że wyniki są jak u trzy letniego kota, czyli wszystkie markery w jak najlepszym porządku - z jednym nerkowym jest trochę gorzej, podniesiony o kilka dziesiątych, czyli drobniutko - marker odpowiedzialny za mocznik; wetka stwierdziła, że prawdopodobnie przez niejedzenie i nie oddawanie moczu, bo skorelowany z tym marker wątroby (????) wyszedł perfekcyjnie; generalnie nie należy się martwić i za tydzień powtórzyć ten jeden marker;
ale jesteśmy przerażeni bo jak stwierdziła, mogą to być zmiany na tle zwyrodnieniowym; jutro z rana jadę do swojej kliniki po ostatnie rentgeny Kici - jamy brzusznej - tu powinno być widać kręgosłup (ale z drugiej strony, mój wet zauważyłby, że coś jest nie tak), i ponownie do przejrzenia RTG łapki (tu jak pisałam też było w porządku, ale sprawdzić jeszcze raz warto); jak nic nie będzie widać to być może zrobimy kolejny - jestesmy juz umówione; a we wtorek wraca mój wet i po raz kolejny skonsultuję;
jurto wkleję wyniki markerów;
poza tym kicia dostała glukozę - trzy strzykawki - podskórnie; po powrocie rzuciła się na jedzenie, ale nadal jest trochę osowiała i obrażona na nas; ona zawsze strasznie protestuje, a wszelkie badania, których miała dużo w swoim życiu wywołują potężny stres (nawet prosty rentgen, czy usg); do pobrania krwi udało nam się cudem po prostu ją przytrzymać, zwykle pomagają technicy

czy wcześniej nic się nie działo, jakieś minimalne zmiany w chodzeniu?

no właśnie nie, przed wczoraj jeszcze ganiała za Skrzypkiem i wskakiwała po mizianki; nie mogła znikąd spaść - zauważylibyśmy to, siedzimy wszyscy w jednym pokoju, my pracujemy przy kompach a koty wokół nas są bez przerwy, a na półki z książkami jako jedyna nie włazi; w kwietniu była ta sytuacja z przednią łapką, ale na RTG nic...

dziękuję Krystynko za kciuki :1luvu: , tak strasznie się martwimy

Obrazek

KarolinaS

Post » Nie sie 23, 2009 15:59

KarolinaS pisze:
kristinbb pisze:A może to co innego ?

mam nadzieję, że nie;
miesiąc temu był ten sam problem - pisałam w którymś poście, że Kicia ma problemy ze świądem o podłożu genetycznym i wyjada więcej futra niż reszta kotów jak świąd się nasila- robiliśmy wtedy RTG, które nie wykazało nic niepokojącego, Kicia dostała zastrzyk rozluźniający, i 3 x dziennie dostawała pastę, bardzo szybko doszła do siebie; a z trzy miesiące temu miała badanie krwi i też ok;
niemniej pojedziemy do weta pewnie, tak just in case :(

Krystynko jak Oskar i Joe ? bardzo się martwię :(

Moja Aleczka wylizuje futerko okropnie, ale to jest alergia u niej ponoć. :roll:

kristinbb

Post » Nie sie 23, 2009 16:04

KarolinaS pisze:
dziękuję Krystynko za kciuki :1luvu: , tak strasznie się martwimy

Wierzę ,ze się martwisz...
człowiek taki bezradny jak cierpi kot... :roll:
to nic, będziemy trzymać swoje łapki i ogonki za Kicię...
hm...przecież ona jest całkiem młoda...
Joe ma 15 lat... :roll:

kristinbb

Post » Pon sie 24, 2009 12:29

Karolinko tak mi przykro. Ważna jest trafna diagnoza. Gdy zaczęłam czytać posta pomyślałam o SUK, ale piszesz, że wyniki nerkowe są dość dobre.

Trzymajcie się dziewczyny !

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Pon sie 24, 2009 16:32

dzisiaj odebrałam RTG (robione 25.06, jamy brzusznej), widać oczywiście kręgosłup i niestety jest jakiś problem :( ; wetka oglądała i stwierdziła, że w jednym miejscu jest jakieś niewielkie zaciemnienie (jeden krąg, po środku) i na samym końcu jakieś niewielkie zwyrodnienie, ale poprosiła o zostawienie zdjęcia do konsultacji z jeszcze jednym wetem :( ;
Kicia czuje się zdecydowanie lepiej, apetyt wydawał się mały...ale jak się okazało tylko do suchego, kupiliśmy jej mokre i pięknie je :) ;
dostała dzisiaj witaminę B w zastrzyku (przyspiesza przewodzenie impulsów nerwowych), zapytała czy nie podać jakiegoś małego sterydu, ale się nie zgodziłam, nie wiem sama czy dobrze :roll: , ale po prostu boję się sterydów; Kicia już kiedyś dostawała, a potem pojawiły się zmiany nowotworowe, na szczęście niezłośliwe;

Obrazek

KarolinaS

Post » Pon sie 24, 2009 19:24

wyniki chemii:
UREA 15,7 <13,7
CREA 71,4 <159
GTP 42,1 <83
GOT 36,1 <78
ALP <20,0 <89

Obrazek

KarolinaS

Post » Wto sie 25, 2009 7:30

No i nie wiem... :roll:
Nie znam się na wynikach w tym układzie...
U nas robią na maszynie i chyb ajakieś inne są.
Np kreatynina 1, 28 jest ok... :roll:

A Kicia ogólnie jak się czuje ?
Co powiedział wet ?

Kciuki... :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

kristinbb

Post » Wto sie 25, 2009 7:41

na wynikach kompletnie się nie znam

myślę, na jakim wątku czytałam o wspaniałym działaniu na obrzeki wyciągu z kasztanowca :roll: poszukam jeszcze

na wątku Anki z Gdańska jest dużo o kotkach z paraliżem, bo ma juz Gabrysię z niedowładem, a teraz jeszcze małą Filunię - to adres watku http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=97 ... &start=285

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Wto sie 25, 2009 13:00

dzęki dziewczyny :)

dzisiaj byłyśmy już mojego, był zły, że lekarka przez dwa dni nie dała antybiotyku, gorączka była, zrobiliśmy zwykłą morf. wyniki będą o 3, wkleję; wet raczej nie sugerował choroby zwyrodnieniowej, to jego zdaniem mieści się w standarcie wieku

Obrazek

KarolinaS

Post » Wto sie 25, 2009 15:36

rany, trzymam kciuki za nasze słoneczko :ok:
wszystko będzie dobrze :ok:

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Wto sie 25, 2009 16:00

puss to nie o Rozalkę chodzi, to Kicia

Obrazek

KarolinaS

Post » Śro sie 26, 2009 11:46

Wklej tu linka do wątku Kici...

kristinbb

Post » Śro sie 26, 2009 18:24

Kicia: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=48 ... t=#4850478 już chyba dobrze

a Rozalka czasem na prawdę wydaje mi się najzdrowsza ze wszystkich :)

Obrazek

KarolinaS

[poprzednia][następna]