BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 07, 2024 12:12 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Tak, wlasnie te pudla kupuje. Sa akurat na kota.
Tylko jatrwale przyklejam ring i pokrywe. Obciagam folia, dorabiam daszek.
Niewiem gdzie robicie wejście ale radze na dluzszej sciance z boku i wysoko. Wtedy kota chroni rowniez ta scianka. Jak otwor jest centralne to podmuch idzie na kota.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pon lip 01, 2024 15:14 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Chciałabym taką budke zrobić tez dla kotków wolnozyjących.

Renya88

Od: Pon wrz 12, 2022 8:14

Post » Pon lip 01, 2024 18:23 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Renya88 pisze:Chciałabym taką budke zrobić tez dla kotków wolnozyjących.

No tak, piszemy tu o wolnozyjacych. Domowym nie potrzebny styropian. 4
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Pon lip 01, 2024 18:25 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Renya88 pisze:Chciałabym taką budke zrobić tez dla kotków wolnozyjących.

https://vimeo.com/188081426

Prakseda

Post » Śro lip 03, 2024 18:41 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Ja z kolei potrzebuję zorganizować 3 budki ze styropianu 10cm. Problem w tym że jak mają to być takie budki z przedsionkiem z przodu żeby chroniły przed wiatrem, na jedną taką budkę potrzeba 1 opakowanie steropianu po 10cm gdzie jest 6 steropianów. Koszt jednego opakowania to ponad 70zł. Do tego potrzebna jest folia strech i wykałaczki drewniane do łączenia. Środek ma być wyłożony słomą. Pytanie czy ktoś może charytatywnie przekazać materiał lub gotowe budki n. jakaś Fundacja, czy za wszystko trzeba zapłacić samemu.

Mam powiem szczerze tego dość, że Gminy zwalają problem na mieszkańców. Nikt nie interesuje się tymi kotkami i chodzą głodne i chore. Nikt nie reaguje na ich cierpienie, więc wszystkie przychodzą do mnie, i ja mam rozwiązywać sama taki problem. Dzięki dobroduszności ludzi czasem udaje mi się zdobyć nieodpłatnie karmę, lub wspomogą finansowo ich dokarmianie.Niestety wcale nie często spotyka się takie osoby. Nie mam sił zajmować się tak dużą liczbą kotków. Nie wiem co zrobić. Myślałam właśnie o tym aby przekazać sąsiadowi od którego przychodzą te kotki do mnie 2 budki a samej zostawić 1 u siebie dla jednego czy 2 kotków.

Nie mam jednak tyle pieniędzy by finansować to wszystko. Uważam że powinny być jakieś organizacje wspierające osoby dokarmiające koty wolno żyjące, tylko ciekawe czy w ogóle takie są. Mogliby przekazać materiał na budki lub załatwić od kogoś darowiznę w postaci tego materiału.

Doris2

Od: Pon lut 05, 2024 13:43

Post » Wto lip 09, 2024 17:07 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Doris2 pisze:Ja z kolei potrzebuję zorganizować 3 budki ze styropianu 10cm. Problem w tym że jak mają to być takie budki z przedsionkiem z przodu żeby chroniły przed wiatrem, na jedną taką budkę potrzeba 1 opakowanie steropianu po 10cm gdzie jest 6 steropianów. Koszt jednego opakowania to ponad 70zł. Do tego potrzebna jest folia strech i wykałaczki drewniane do łączenia. Środek ma być wyłożony słomą. Pytanie czy ktoś może charytatywnie przekazać materiał lub gotowe budki n. jakaś Fundacja, czy za wszystko trzeba zapłacić samemu.

Mam powiem szczerze tego dość, że Gminy zwalają problem na mieszkańców. Nikt nie interesuje się tymi kotkami i chodzą głodne i chore. Nikt nie reaguje na ich cierpienie, więc wszystkie przychodzą do mnie, i ja mam rozwiązywać sama taki problem. Dzięki dobroduszności ludzi czasem udaje mi się zdobyć nieodpłatnie karmę, lub wspomogą finansowo ich dokarmianie.Niestety wcale nie często spotyka się takie osoby. Nie mam sił zajmować się tak dużą liczbą kotków. Nie wiem co zrobić. Myślałam właśnie o tym aby przekazać sąsiadowi od którego przychodzą te kotki do mnie 2 budki a samej zostawić 1 u siebie dla jednego czy 2 kotków.

Nie mam jednak tyle pieniędzy by finansować to wszystko. Uważam że powinny być jakieś organizacje wspierające osoby dokarmiające koty wolno żyjące, tylko ciekawe czy w ogóle takie są. Mogliby przekazać materiał na budki lub załatwić od kogoś darowiznę w postaci tego materiału.

To niestety da problemy wiekszosci kociarzy.

Co do budki, to prosze przeczytac piewszy post tego watku i wszystkie rady oraz obejrzec filmik
instrukcje.

Gratuluje, ze chce Pani robic budki ale musze zrobic pare uwag.

Po pietwsze absolutnie nie z plyt. Jezeli juz koniecznie, to plyty musza byc zespolone na amen, nsjlepiej pianka montazowa. Na laczeniach nie moze byc mikroszpary czy mikrodziurki. To jest furtka do dostawania sie wody do srodka. Prosze wierzyc mojemu trzydziestoletniemu doswiadczeniu. To, ze styropian bedzie owiniety folia nic nie znaczy. Folia wczesniej czy pozniej porwie sie, koty zrobia dziurki pazurkami. Naprawde szkoda czasu i pieniedzy bo koty nie beda misly pozytku z takich budek. Ja wlasnie remontuje budki po wykonaniu pewnego pana, ktory robil takim samym sposobe, w jakimPani planuje wykonac. W srodmu bylo mokrusienko. Najlepsze na domki sa gotowe pudla styropianowe, wykonane fabrycznie. Są szczelne i nawet wychodzi to taniej. Dokleja sie tylko pokrywe. Mozna cos wybrac z netu czy chocby z oferty firmy Styromax. I nsprawde nie musi byc scianka 10 cm grubosci. Pieć, to maksimum.

Ni

Prakseda

Post » Wto lip 09, 2024 17:14 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Prakseda

[poprzednia]