SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 10, 2010 15:27 Re: SPIS KARM dla Kota

Macie może jakieś doświadczenia z tymi karmami?
http://www.krakvet.pl/animonda-rafine-c ... 11248.html
http://www.krakvet.pl/nutra-nuggets-pla ... -3874.html
Mięsa mają niby dużo, ale cena jest podejrzanie niska.
ObrazekEros
W stosunku do zwierząt wszyscy jesteśmy nazistami, a świat niekończącą się Treblinką.

Viena

Od: Wto kwi 07, 2009 17:14

Post » Śro lut 10, 2010 15:43 Re: SPIS KARM dla Kota

Viena pisze:Macie może jakieś doświadczenia z tymi karmami?
http://www.krakvet.pl/animonda-rafine-c ... 11248.html
http://www.krakvet.pl/nutra-nuggets-pla ... -3874.html
Mięsa mają niby dużo, ale cena jest podejrzanie niska.

ANIMONDA Rafine Cross - nie widzę składu, więc nie wiadomo czy mięsa jest dużo nie
NUTRA NUGGETS Platinium Edition kiedyś chciałam kupić, ale nie było, a pan z zoologika, powiedział, że ta karma to taka nie bardzo :twisted:
Kurczak, indyk, kaczka, pełny niełuskany ryż brązowy i biały, tłuszcz z kurczaka (konserwowany witaminą E), owies, słodkie ziemniaki (bez części zielonych), jęczmień, proso, łosoś, siemię lniane, algi, jaja proszkowane bez skorupki, naturalny smak i zapach z kurczaka, marchew, jabłko (bez gniazd nasiennych), fasolka,odtłuszczone mleko w proszku, żurawina, cykoria (frukto-oligosacharydy), pietruszka, tauryna wszystkie minerały i witaminy zalecane przez AAFCO w żywieniu kotów.

Owiec, proso, jęczmień, ryż - więc dużo węglowodanów (ponad 40%).

W podobnej cenie jest TOTW, a jest dużo lepszy ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Śro lut 10, 2010 15:56 Re: SPIS KARM dla Kota

Może mi ktoś doradzić karmę dla 14 letniej ( prawie 15 ) kociej panny ? tylko żeby cena nie zabijała - kryzys....
IT'S OVER

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Śro lut 10, 2010 16:23 Re: SPIS KARM dla Kota

Animonda ma 35% mięsa. A przynajmniej tak pisze.
TOTW rzeczywiście za kg wychodzi tyle samo co Nutra, ale przy zakupie paczki 6,8kg. Troche duzo wydać naraz 113 zł na karmę. :?
ObrazekEros
W stosunku do zwierząt wszyscy jesteśmy nazistami, a świat niekończącą się Treblinką.

Viena

Post » Śro lut 10, 2010 17:11 Re: SPIS KARM dla Kota

Mały TOTW (2,27kg) kosztuje w krakvecie 39zł
1,5kg Nutry Platinium kosztuje 24,9zł (25zł)
z proporcji wyszło mi, że 2,27 nutry kosztowałoby 37,8zł czyli tyle samo prawie ;)

Tylko, że widzę że krakvet znowu nie ma małych opakowań (a na stronie e-karmy ogólnie TOTWu nie ma lub jest kilka sztuk). Największą wadą TOTW jest jego dostępność :roll: chyba z importerem jest coś nie tak.

Viena, jeśli masz jednego kota (lub dwa - czyli nie 'przerobią' za szybko 7kg karmy) to ja bym nie myślała nawet o kupowaniu - opakowania TOTW nie mają struny - więc jedyną możliwością jest wsypanie ich do jakiejś puszki lub wiaderka by nie wywietrzała.

Etiopia - a kotka jest zdrowa? jak tak to jak chcesz karmić suchym - to polecam TOTW (skład podobny do Orijena czy Applaws, a cena jednak trochę inna) lub własnie Orijena lub Applaws.
Ale i tak chyba najtaniej wychodzi karmienie mięsem + suplementy ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Post » Śro lut 10, 2010 19:59 Re: SPIS KARM dla Kota

Rzeczywiście duża paczka wywietrzeje, bo mam tylko jednego kota. :oops:
Dzieki Aniołek_
Chyba zdecyduje sie na TOTW, aczkolwiek znalazlam jeszcze Nutra Nuggets i Nutra Gold tez w podobnych cenach, a jakościowo chyba tez są całkiem niezłe.
ObrazekEros

Viena

Post » Śro lut 10, 2010 21:28 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek_ pisze:Mały TOTW (2,27kg) kosztuje w krakvecie 39zł
z proporcji wyszło mi, że 2,27 nutry kosztowałoby 37,8zł czyli tyle samo prawie ;)

Tylko, że widzę że krakvet znowu nie ma małych opakowań (a na stronie e-karmy ogólnie TOTWu nie ma lub jest kilka sztuk). Największą wadą TOTW jest jego dostępność :roll: chyba z importerem jest coś nie tak.

Viena, jeśli masz jednego kota (lub dwa - czyli nie 'przerobią' za szybko 7kg karmy) to ja bym nie myślała nawet o kupowaniu - opakowania TOTW nie mają struny - więc jedyną możliwością jest wsypanie ich do jakiejś puszki lub wiaderka by nie wywietrzała.

Etiopia - a kotka jest zdrowa? jak tak to jak chcesz karmić suchym - to polecam TOTW (skład podobny do Orijena czy Applaws, a cena jednak trochę inna) lub własnie Orijena lub Applaws.

Kotka zdrowa tylko grubaa
IT'S OVER

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Śro lut 10, 2010 23:47 Re: SPIS KARM dla Kota

Etiopia pisze:
Aniołek_ pisze:Mały TOTW (2,27kg) kosztuje w krakvecie 39zł

Kotka zdrowa tylko grubaa

to jak dla mnie z suchych właśnie TOTW lub Orijen (Applaws mój kot nie jadł, tamte dwie dla niego są ok)
tylko jeśli byłaby na samym suchym to musi bardzo dużo pić. Dlatego warto dawać mięso/jakieś puszki.

Aniołek_

Post » Czw lut 11, 2010 13:28 Re: SPIS KARM dla Kota

U mnie zwykly najzwyklejszy Orjen najlepiej wchodzi i kotu sie nie nudzi jak na razie. Poza tym raz na jakis czas jeden posilek zastepuje puszka gimpet (np. w tym tygodniu jest tunczyk, ale nie ma szalu) no i animonda wolowinka :) Nasz mlody ma 8 mies., ale jest na tyle duzy itd., ze kupuje mu normalnie adult juz jesli chodzi o puszki :)

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Czw lut 11, 2010 13:40 Re: SPIS KARM dla Kota

Etiopia pisze:Może mi ktoś doradzić karmę dla 14 letniej ( prawie 15 ) kociej panny ? tylko żeby cena nie zabijała - kryzys....

acana cat na allegro - tam jest najtaniej :ok:
moze byc z jagnieciną - grasslands
albo z rybką - jeszcze tansza opcja - w wawie maja nawet opakowania po 18 kg, wychodzi 13 zł za kg :ok:
a pokarm dobry, bez zbóż

:)

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Nie lut 14, 2010 20:53 Re: SPIS KARM dla Kota

A co sadzicie o składzie dwóch karm poniżej? która Waszym zdaniem jest lepsza?

1.sproszkowane mięso, kukurydza, jęczmień, tłuszcz zwierzęcy, suszona wątróbka, skwarki (suszone), sproszkowane ryby, hydrolizat mięsa, sproszkowane mięso, jajko w proszku, pulpa buraczana, siemię lniane, drożdże (suszone), olej rybny, chlorek potasu, borówka (suszona), czarne jagody (suszone), sproszkowane muszle, sproszkowana cykoria, kwiaty nagietka lekarskiego (suszone), ekstrakt z jukki.
Dodatki:
witamina A (25.000 I.E./kg), witamina D3 (1500 I.E./kg), witamina E (600 mg/kg), witamina B1 (20 mg/kg), witamina B2 (22 mg/kg), witamina B6 (20 mg/kg), witamina B12 (40 mcg/kg), biotyna (275 mcg/kg), kwas pantotenowy (20 mg/kg), niacyna (80 mg/kg), kwas foliowy (2 mg/kg), witamina K (1 mg/kg), cholina (2450 mg/kg), tauryna (2.000 mg/kg).
Z przeciwutleniaczami, EG-konserwanty

2.drobiowa mączka mięsna, ryż, mączka ze skwarków, kukurydza, mączka mięsna, tłuszcz drobiowy, mączka z łososia, włókno buraczane, mączka z wątroby, drożdże, substancje mineralne.

karla.0

Od: Czw lut 04, 2010 20:33

Post » Nie lut 14, 2010 22:18 Re: SPIS KARM dla Kota

na podstawie tych składów ciężko to stwierdzić (bo żadna nie ma procentowej ilości składników podanej), a skład drugiej karmy jest bardzo ubogi.
Obie kiepskie (bo jest kukurydza, zboża i to dość wysoko) ale jednak ta 2 jest lepsza - ma zaznaczone, jaki jest tłuszcz, mięso z jakich zwierząt, kukurydza jest dalej w składzie i nie ma jęczmienia.

Aniołek_

Post » Pon lut 15, 2010 8:15 Re: SPIS KARM dla Kota

ja bym raczej powiedziala, ze nr jeden lepsza, jesli juz z tych dwoch mamy wybierac - nr 1 skojarzyla mi sie z 1st Choice....

mimo wszystko polecam Acanę - nie jest jeszcze taka droga jak Orijen, a tez bez zboz i w miare przyzwoita zawartosc miesa

tillibulek

Post » Pon lut 15, 2010 10:29 Re: SPIS KARM dla Kota

tillibulek pisze:ja bym raczej powiedziala, ze nr jeden lepsza, jesli juz z tych dwoch mamy wybierac - nr 1 skojarzyla mi sie z 1st Choice....

mimo wszystko polecam Acanę - nie jest jeszcze taka droga jak Orijen, a tez bez zboz i w miare przyzwoita zawartosc miesa

jak dla mnie w nr 1 'sproszkowane mięso' może być wszystkim, 'tłuszcz zwierzęcy' podobnie, 'sproszkowane ryby', 'hydrolizat mięsa' 'sproszkowane mięso' - nie wiadomo z czego to jest, czy to drób, czy wołowina czy same odpady.

Aniołek_

Post » Pon lut 15, 2010 10:38 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek_ pisze:
tillibulek pisze:ja bym raczej powiedziala, ze nr jeden lepsza, jesli juz z tych dwoch mamy wybierac - nr 1 skojarzyla mi sie z 1st Choice....

jak dla mnie w nr 1 'sproszkowane mięso' może być wszystkim, 'tłuszcz zwierzęcy' podobnie, 'sproszkowane ryby', 'hydrolizat mięsa' 'sproszkowane mięso' - nie wiadomo z czego to jest, czy to drób, czy wołowina czy same odpady.

Aniolek, Ty wiesz lepiej, bo jestes czestszym bywalcem na watku BARF :mrgreen:

a ja przy okazji zapytam.... czy jesli moje ogonki jedzą Acanę Grasslands, to czy na Acanę Pacifica musze je tez powolutku przestawiac? czy moge od razu kupic duze opakowanie, bo te male sa strasznie drogie...

tillibulek

[poprzednia][następna]