Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 28, 2007 12:50

Oprócz faktu, że ma około 20 - 30 % mięsa jakie ma jeszcze wady? (nie chodzi mi o marketing). Pytam o inne wady bo nie jestem pewna czy procent mięsa jest faktycznie wyznacznikiem jakości. I nie chodzi mi o cenę, bo to jest wada względna.

kavala

Od: Pt lip 27, 2007 21:28

Post » Pt wrz 28, 2007 12:54

kavala pisze:Oprócz faktu, że ma około 20 - 30 % mięsa jakie ma jeszcze wady? (nie chodzi mi o marketing). Pytam o inne wady bo nie jestem pewna czy procent mięsa jest faktycznie wyznacznikiem jakości. I nie chodzi mi o cenę, bo to jest wada względna.

HOHO Moja Droga.

Jakby Royal miał 30% mięsa, sam bym kupował.

W nowej serii karm Feline, przynali się do 20% mięsa suszonego.

Ciekawe ile jest w tych co nie jest podane :oops: :oops: :oops:
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Pt wrz 28, 2007 13:14

A mają jakąś infolinię?
Ja karmię royalem z powodu smaku i różnych fajnych dodatków w karmie. Mięsko surowe daję osobno.
A z tym procentem mięsa w mięsie to śmieszna sprawa. Ostatnio kupiłam golonko, w folii, gotowane, tylko do podgrzanie. Dla ludzi oczywiście. Wiecie jaki był skład? Golonko 85 %. :roll: A jak na mój gust, to samo mięcho było, w czystej postaci. A jednak...

kavala

Post » Pon paź 01, 2007 11:23

kavala pisze:A mają jakąś infolinię?
Ja karmię royalem z powodu smaku i różnych fajnych dodatków w karmie. Mięsko surowe daję osobno.
A z tym procentem mięsa w mięsie to śmieszna sprawa. Ostatnio kupiłam golonko, w folii, gotowane, tylko do podgrzanie. Dla ludzi oczywiście. Wiecie jaki był skład? Golonko 85 %. :roll: A jak na mój gust, to samo mięcho było, w czystej postaci. A jednak...

0 801 368 868.

Fajne dodatki w karmiew to ma Acana, Royal niczym szczególnym sie nie wyróznia.

Jezu, nie odbierzcie mnie źle, ja tez moim podaje Royala czasem.
Mały brytyjczyk wrecz zajada się Royalem Kittenem 34, ( ale go oszukuje 1/2 domieszki Acany Kitten)

seer

Post » Pon paź 01, 2007 11:35

Zadźwoniłam. Zapytałam o procent mięsa w innych karmach RC. Pani nie wiedziała, ale obiecała, że się spróbuje dowiedzieć. Zobaczymy.

kavala

Post » Pon paź 01, 2007 12:03

Moje koty od zawsze są na RC i im smakuje (light, a nawet obesity). Ostatnio kupiłam Acanę Light-i nie jestem zadowolona. Po pierwsze-chrupki są małe, moje koty je łykają,a nie gryzą. A po drugie futrom nie smakowało-musiałam mieszać, cudować itd. Dobrze, że kupiłam 1.5kg, a nie więcej....
Obrazek Obrazek

Patsi

Od: Pon wrz 04, 2006 23:52

Post » Wto paź 02, 2007 8:17

Patsi pisze:Moje koty od zawsze są na RC i im smakuje (light, a nawet obesity). Ostatnio kupiłam Acanę Light-i nie jestem zadowolona. Po pierwsze-chrupki są małe, moje koty je łykają,a nie gryzą. A po drugie futrom nie smakowało-musiałam mieszać, cudować itd. Dobrze, że kupiłam 1.5kg, a nie więcej....

WItaj.

A nie zastanawiałaś się dlaczego tak się dzieje??

Moim zdaniem w Royalach jest sporo zanęcaczy i dlatego koty to chętnie zjadają.

Ktoś napisał, ze porządną karmę kot nie zjada tak super chetnie - zje tyle ile potzrebuje, nie napycha się.

Pozatym, kto mówi ze zdrowe jedzenie musi smakowac :wink:

Proponuje popróbowac Bento Kronen Light - jezeli uzywasz tego rodzjau karm.

seer

Post » Śro paź 03, 2007 6:15

W takim razie mój kot to jakaś anomalia, jak zobaczy royal choćby z daleka, to wieje jak najszybciej... :roll:
Obrazek

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Śro paź 03, 2007 9:26

moje tez za royalem przepadaja ale ostatnio 400 g orjiena tez bardzo smakowalo

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Śro paź 03, 2007 10:17

Znam całkiem sporo kotów, które za RC nie przepadają, więc najwyraźniej jakoś im te znęcanie nie wychodzi.
Co do karm suchych - w oczywisty sposób zawsze będę gorsze od świeżego mięsa. W końcu drapieżnik raczej nie żywi się kukurydzą, burkakiem cukrowym czy pszenicą.
BTW - tak zachwalana Sanabelle jest chyba najbardziej uzależniającą karmą, bo koty się na nią rzucają jak szalone i pochłaniają ilości hurtowe. I z tajemniczych powodów nawet na stronie firmowej Boscha nie ma podanego ilości mięsa w tej karmie. A 29% białka jakoś nie powala na ziemię. Za to pszenicy pchają tam od groma, co mnie zadziwia, jako że białko pszenicy jest najbardziej uczulające ze wszystkich alergenów.
Karma najbardziej zachwalana może okazać się szkodliwa dla konkretnego kota: moje kocury np. miały przepiękną biegunkę z potwornymi gazami po Hillsie, również lało się z nich po Eagle Pack, Sanabelle oraz Leonardo. Biegunka szybko przeszła po RC Oral Care Sensitive. Teraz jedzą Acanę i RC Orala - kupa ładna, pawików nie ma.

magdaz

Od: Wto mar 27, 2007 16:20

Post » Śro paź 03, 2007 10:20

rc to jedyna karma po ktorej moje sie zatykaja.Pawiki u baksa,klakami sa co kilka dni.Po innych nie ma. Jak do tej pory po zadnej karmie nie mial biegunki

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Śro paź 03, 2007 11:11

A łatek jadł RC do tej pory. Dziś mu dałam też RC ale inne, w większymi chrupkami i puścił od razu po nich pawia. Nawet wielkość i kształt chrupek ma znaczenie. A koty chyba tak jak małe dzieci szybko przyzwyczajają się do karmy jednego rodzaju.

kavala

Post » Pon paź 08, 2007 23:15

Mam pytanie o Orijen.
Moje dorosłe koty go jedzą i są zachwycone, ja też, futerka piękne, stan kuwety również, tyle, że od wczoraj mam na tymczasie ok 4 miesięcznego kociaka - Misia.
Czy Miś może jeść Orijen? Ta karma nie ma podziału na Kitten i Adult i stąd mi przyszło do głowy, że może. Wielkość orijenowych chrupek nie nastęcza Misiowi trudności ale nie chce zaszkodzić, wole dmuchać na zimne.
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Czw paź 11, 2007 17:34

Powiedzcie mi czy jest jakiś sposób, żeby się dowiedzieć ile mięsa jest w tych starych karmak RC? bardzo chciałabym wiedzieć, tak z ciekawości. Na infolinii nie wiedzą! Ale producent to chyba powinien wiedzieć, tylko nie mam do niego namiarów...

kavala

Post » Pt paź 12, 2007 9:11

Ja mysle wlasnie ze producent DOBRZE wie i dlatego nic nie mówi w tej sprawie.

seer

[poprzednia][następna]