Vixen - i owszem

Nie zaprzecze a nawet sie zgodze

Sa osoby, ktore twierdza nawet, ze to bardzo dobra karma

Moja awersja jest stricte subiektywna. Moze jeszcze kiedys sprobuje podac Acane z lepszym skutkiem

Btw Acana miala delikatny zapach ale jakis taki - no cos mi nie podeszlo, juz nie pamietam ale kiedys jakas pomoc dobra karma smierdziala tak niemozliwie, ze glowa mala - nie wiem czy nie byl Iams - juz nie pamietam coz to bylo dokladnie

Tylko mala probeczke ze sklepu mialam.
Mambo luno - nie do konca wiem o co Ci chodzi
Dobro kota = dobre jedzenie
Dobre jedzenie = albo odpowiednio dobrane domowe albo karma z "tzw .wyzszej polki" (uwazana jest za tzw wyzsza pokle wlasnie na podstawie skladu i jakosci oraz efektow jej podawania a nie przez wzglad na cene, mode czy cos innego)
Im lepsza (co nie znaczy drozsza, chodzi o sklad) - tym lepiej.
Dobra karma musi byc tez dobrze dobrana - to oczywiste. Nikt tu nie kazal podawac jakiejs jednej jedynej w kazdym przypadku. Padlo pytanie o dobre karmy - zostala udzielona odpowiedz (na podstawie zawartosci tych karm). Jest ich troche - jest w czym wybierac. Mozna dobrac optymalna dla kociaka - i pod katem smaku i skladu.
Twoja sytuacja jest bardzo trudna - obawiasz sie szukac bo sa problemy - o to chodzi? Ale czy uwazasz, ze jesli czyjs kot nie toleruje Hill'sa a wczesniej jadl np PurineOne i nie bylo problemow - to powinien wrocic do niej czy tez szukac innych karm - z tych lepszych?
Alergia czy problemy zoladkowe - to specyficzny problem. Ja pisalam o klasycznej sytuacji - zdrowego kota. Wiadomo, ze ciagle mieszanie nie jest wskazane. Warto podac kociakowi cos o dobrym skladzie - jesli pasuje - ok. Jesli nie - podac inna. W Twoim przypadku kazda inna karma moze byc potencjalnie szkodliwa. Ale co wiec radzisz robic innym - nie szukac? Ty wybralas PPP ale gdyby tolerowana, znana komus z podobnym problemem, karma byl np PurinaOne to co dalej? Ma go zywic kiepska karma? Ja uwazam - ze nie ma czegos w stylu "dobro kota ponad dobra karme" - dobro kota jest zalezne od dobrej karmy - tylko nalezycie dobranej. I argument jaki podalas: "moze sie okazac, ze karmy z najwyzszej polki wcale nie beda smakowac naszemu pupilowi" nie jest dla mnie argumentem - potem sie okazuje, ze sa osoby ktore pisza - "a mojej kici nic poza Whiskasem nie smakuje wiec jej W. podaje", albo idac dalej ale tym samym torem rozumowania: "ale ona tak lubi wychodzic i hasac po dworze i ja jej tego nie zabronie". Uwazam - ze mozna dobrac wsrod dobrych karm taka, ktora smakuje kotu. Jest ich na tyle. Jesli nie - trzeba kombinowac z domowym jedzeniem lub delikatnymi probami namowienia kociaka na przestawienie sie na cos odpowiedniego. Jesli kociakowi nie posmakuje nic z rzeczy o dobrym skladzie - bede szukac rozwiazania a nie podawac mu szkodliwa pasze. Jesli kociak ma alergie - sprawa jest trudniejsza -zapewne po konsultacjach z wetem poszukam jakiegos wyjscia. Rowniez wykluczam podawanie paszy. I zdaje sobie sprawe z tego, ze to nie jest proste. Ciesze sie, ze nie mam takiego problemu i przykro mi, ze akurat Ty masz. Wiem, ze z mojej perspektywy latwo mi moze byc pisac co trzeba a czego nie bo problem mnie nie dotyczy. Kociak jednak nie jest uczulony na wszystko - skoro np w Twoim wypadku RC jakl i PPP tez tzn ze w innych karmach przeszkadza mu jakis konkretny skladnik a nie powszechnie dostepny we wszystkich. To juz wymaga poszukiwan prowadzonych z wetem i testow a nie na chybil trafil - az znajde cos dobrego.
PPP nie uwazam za dobra karme. Na pewno jest lepsza od Whiskasa itp ale jednak 20% miesa to nie za wiele. Raz sie "skusilam" i kotu dodalam, jako dodatek do innej karmy - wiecej tego nie zrobie. Przyznam jednak, ze Twoja sytuacja jest specyficznie trudna - szukanie na chybil trafil moze byc dla kotki niebezpieczne a dawanie PPP to - dla mnie - bardzo srednia opcja. Ty taka wybralas - nie mnie to oceniac. Nie znam historii Twojego kociaka. Nie wiem jakie sa przyczyny alergii. Wiem, ze sama konsultowalabym to z wetem i pod jego opieka podajmowalabym decyzje. Nie mialam takiej sytuacji - wiec nie moge sie wypowiedziec. Wiem, ze robilabym testy - kociak nie jest uczulony na wszystko. Jakie otrzymalas wyniki? Co powiedzial wet na temat tej alergii?
Jesli ktos kupuje dobre karmy bo tak kupuja kolezanki lub taka jest moda - nie widze w tym nic zlego o ile kociaki na tych karmach czuja sie dobrze. Lepiej gdy ktos kompletnie nieswiadomy nasladuje tych, ktorzy cos wiedza w temacie niz gdyby mial nasladowac innych nieswiadomych i np kupowac Whiskasa (a to niestety nagminne).
Moim prywatny zdaniem objawem takiej mody jest powszechne uwielbienie dla RC. Karmy mocno rozleklamowanej i wsrod wetow i ostatnio nawet na tramwajach (przynajmniej w P-niu). Karmy z pewnoscia dobrej ale nie rewelacyjnej i nie niemal najlepszej wbrew obiegowym opinia. Jednak lepiej jak ktos kociakowi podaje RC bo ulegl tej modzie niz gdyby mial podawac Whiskasa.
kajka.14 - A co do tej pory robilas,ze pytasz - dawalas mu nadal to na co ma alergie? Poza tym na co pies ma uczulenie? Przeciez nie na wszystko. Jesli wszystko zle znosi to moze raczej ma problemy zoladkowe a nie uczulenie? Jak sie to objawia? Czym go karmisz? Co powiedzial wet? Robiliscie psiakowi jakies testy?