SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 18, 2014 15:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Od wiosny dokarmiam bezdomnego kota, który został wyrzucony przez ludzi z sąsiedniego bloku. Mieszka u mnie za dzwiami na klatce schodowej, ma swoje legowisko. Sąsiedzi go polubili, specjalnie dla niego otwieramy dzwi do klatki, bo to wędrownik i polować lubi na ptactwo. Chetnie bym go udomowił, ale mam 14 letnią dalmatynkę, która wprawdzie żyła 12 lat z kotem, ale byli razem od małego(żyje teraz z kolejnym małym urwisem) i tu watpliwa sprawa by zaakceptowały siebie pod jednym dachem. Tolerują się, to i tak dużo. Kot dojada u mnie karmę Porta tą zieloną bez zbóż jak nie upoluje zadnej ptaszyny. Tylko ten skład mnie zastanawia. Mielone mięso drobiowe i świeże mieso drobiowe, razem jest tego 73%. Ale co z tego jak jest to ilość podana przed wysuszeniem. Czyli tak naprawdę niewiadomo ile tego miesa zostaje po wysuszeniu i czy ziemniaki nie przewyższają ilością mięsa? Kupuję tą karmę, głównie ze wzgledu na cenę i wydawało mi się, że to przyzwoita bezzbożówka.
A i jeszcze jedno, karmiąc kota PONem mix trzeba dodatkowo suplementować taurynę? Dodali tam jej 3060 mg.

tracershy

Od: Nie mar 17, 2013 14:08

Post » Sob sty 18, 2014 16:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

tracershy pisze:Od wiosny dokarmiam bezdomnego kota, który został wyrzucony przez ludzi z sąsiedniego bloku. Mieszka u mnie za dzwiami na klatce schodowej, ma swoje legowisko. Sąsiedzi go polubili, specjalnie dla niego otwieramy dzwi do klatki, bo to wędrownik i polować lubi na ptactwo. Chetnie bym go udomowił, ale mam 14 letnią dalmatynkę, która wprawdzie żyła 12 lat z kotem, ale byli razem od małego(żyje teraz z kolejnym małym urwisem) i tu watpliwa sprawa by zaakceptowały siebie pod jednym dachem. Tolerują się, to i tak dużo.

Jeśli się tolerują to bym zaryzykowała udomowienie. Ja zafundowałam psicy kota gdy ta miała 10 lat. Całe życie traktowała koty jako wspaniałe stworzenie do straszenia i ganiania. Też byłam pełna obaw ale okazało się, że szybko zaakceptowała kotkę i teraz żyją w przyjaźni. Ba, kota może śmiało mówić, "że pies jej mordę lizał". :ryk: Psy dość szybko akceptują nowych domowników.
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Sob sty 18, 2014 16:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Już jeden kot jest w domu, myślę, że drugi byłby za duzym wyzwaniem dla psicy. W dodatku ten dokarmiany jest już dorosłym kocurem.

tracershy

Post » Sob sty 18, 2014 17:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

W listopadzie wzięłam z fundacji Miasto Kotów 2 letniego kocura jako towarzystwo dla Salem (kotka). Szybciej zaakceptowany został przez Axi (psica) niż przez kotę. Salem do dzisiaj ledwo toleruje obecność drugiego kota, w przeciwieństwie do psa. Bardziej bym obawiała się reakcji rezydenta kociego niż psa.
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Sob sty 18, 2014 19:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Coś o tym wiem. Moja siostra ma 4 koty i dom podzielony na 3 części, bo koty nie chcą ze sobą współrzyć. Kotka, która była pierwsza jest agresywna do pozostałej trójki. Dwójka rodzeństwa, bezdomne przybłedy, mieszka w przybudówce. Pojawił się jeszcze czwarty kot, znaleziony na ulicy(potrącił go samochód) i on na zmianę wymienia się piętrami w domu z pierwszą kotką :D
Moja poprzednia kotka, która odeszła w tamtym roku po długiej walce z chorobą, nie akceptowała sąsiada za drzwiami. Psica i ten kocurek generalnie są do siebie przyzwyczajone. Widzą się kilka razy dziennie na klatce, Sara zawsze zagląda do jego kojca i obwączują się, nawet witają, ale jest między nimi mimo wszystko spory dystans.
A wracając do tej porty, to po wysuszeniu ile może zostać tego mięsa z tych 73%?

tracershy

Post » Sob sty 18, 2014 20:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

luty-1 pisze:Powinnam wpisać się na wnerwionych ale niech będzie u zródła .
Ten wątek mnie wnerwia i dołuje!!!!!!!!!!!

To po co czytasz? :evil: Magnolię dostałam z hasłem, że ona tylko Whiskas i w ogóle nie bardzo jej coś innego pasuje - ani razu u mnie nie dostała: najpierw były dobre mokre, teraz BARF (a zaczynaliśmy od przemycania małego kawałeczka mięsa, a i kroki w tył były nieraz... łącznie z moim siedzeniem na środku pokoju z talerzykiem w ręce i ze łzami w oczach, bo "ja już nie mam siły" - to trochę jak zdobywanie szczytu góry czy bicie rekordu sportowego - nie każdy musi się na to porywać - szczególnie jeśli nie uważa tego za bardzo istotne). Ale to głębszy temat do dyskusji na temat podejścia, przekonania, metod i cierpliwości. Nie będę Was wnerwiać pisaniem o tym :twisted:

Co do suszenia Porty, a dokładniej mięsa - mięso ma ok. 70-75% wody, czyli jak coś ma 40% świeżego mięsa bez kości (jeśli nie zaznaczono, to może być z kością), to po wysuszeniu jest tego 25-30%, czyli 10-12%. Jeśli jest mączka z kurczaka (jak w TOTW) czy dehydratyzowane mięso (jak Orijen), to jest już po wysuszeniu. I tak trzeba by liczyć, żeby porównywać karmy; swoją drogą to mocno widać w analizie - jeśli ważono mięso świeże i podaje się jego ilość w takiej formie, żeby było na pierwszym miejscu a nie 4 czy 5, to karma ma dużo węglowodanów; dla odmiany zawartość składników węglowodanowych w składzie zwykle się dzieli, żeby wyglądało mniej - tzw. splitting opisany tutaj:
Producenci nagminnie stosują metodę zwaną splitting (z angielskiego rozdzielanie, rozszczepianie). Polega ona na tym, że jeden produkt rozdziela się na kilka składników, po to aby każdy oddzielnie nie stanowił największej wagowo części karmy i mógł znaleźć się na dalszych miejscach listy składników, zamiast na pierwszym. Jeśli producent daje do karmy najwięcej kukurydzy, to rozdziela ją na 3 części, np.: mączka kukurydziana, gotowana kokurydza, mielone ziarno kukurydzy. Wówczas, dodając do karmy tylko odrobinę mięsa (nieco więcej niż 1/3 wagi kukurydzy), może już mięso umieścić na 1. miejscu listy, przed mączką kukurydzianą. Najczęściej rozdzielaniu podlegają: kukurydza, pszenica, ryż, soja i inne zboża oraz ziemniaki gdyż są to najbardziej niepożądane składniki karmy dla kotów, a jednocześnie używane w największej ilości. Aby dojść do tego, ile faktycznie w karmie jest danego produktu, musimy zsumować wszystkie części tego samego składnika (czyli np. ryż brązowy, mączka ryżowa, białko ryżowe itd.).

O świeżym mięsie i wodzie jest następny akapit pod tym zacytowanym.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon sty 20, 2014 12:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czytam czytam i nic już nie wiem.

Mam 4 koty- 2 kastraty i 2 kotki sterylizowane.
3 zdrowa, najstarszy ma problemy pecherzowo - nerwowe.

3 z 4 nieco okrągłe.
1 kot - pona 6 lat
2- ponad 5 lat
3 kotka ponad 2 lata
4 - kotka ( niewiele) ponad rok

Jaką karmę im kupować?

Koty jedzą sucha lub mięso ( po puszkach ich kupa tak śmierdzi ze wytrzymać się nie da :P)

yield

Od: Pt wrz 30, 2011 12:54

Post » Pon sty 20, 2014 18:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Po skończeniu worka porty chcę zmienić karmę "mojemu" bezdomnemu kotu. Która będzie lepsza TOTW rocky mountain czy applaws kurczak i łosoś?v

tracershy

Post » Pon sty 20, 2014 19:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:

To po co czytasz? :evil: Magnolię dostałam z hasłem, że ona tylko Whiskas i w ogóle nie bardzo jej coś innego pasuje - ani razu u mnie nie dostała: najpierw były dobre mokre, teraz BARF (a zaczynaliśmy od przemycania małego kawałeczka mięsa, a i kroki w tył były nieraz... łącznie z moim siedzeniem na środku pokoju z talerzykiem w ręce i ze łzami w oczach, bo "ja już nie mam siły" - to trochę jak zdobywanie szczytu góry czy bicie rekordu sportowego - nie każdy musi się na to porywać - szczególnie jeśli nie uważa tego za bardzo istotne). Ale to głębszy temat do dyskusji na temat podejścia, przekonania, metod i cierpliwości. Nie będę Was wnerwiać pisaniem o tym :twisted: (...)

Ale "MojaMagnolia" nie jest jedynym na świecie i reprezentatywnym dla całego gatunku kotem.
Ludzie, wrzućcie na luz, czytając ten wątek...

kitkowa

Od: Śro lut 07, 2007 20:52

Post » Pon sty 20, 2014 19:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

tracershy pisze:Po skończeniu worka porty chcę zmienić karmę "mojemu" bezdomnemu kotu. Która będzie lepsza TOTW rocky mountain czy applaws kurczak i łosoś?v

lepszy jest applaws - ale jest też odpowiednio droższy.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pon sty 20, 2014 20:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Droższy, ale niewiele. Worek 7,5 kg mozna już kupić za 129 zł, a TOTW 115 zł za 6,8 kg. Wychodzi dość porównywalnie, wezmę więc applawsa.

tracershy

Post » Pon sty 20, 2014 20:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Powiedzcie mi jeszcze o co chodzi z tymi suchymi karmami PONa active? Są droższe od wersji bezzbożowych, ale w składzie mają brązowy ryż, a ilość węglowodanów na poziomie 20%. Czegoś tu nie rozumiem?

tracershy

Post » Pon sty 20, 2014 22:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kitkowa pisze:
gpolomska pisze:

To po co czytasz? :evil: Magnolię dostałam z hasłem, że ona tylko Whiskas i w ogóle nie bardzo jej coś innego pasuje - ani razu u mnie nie dostała: najpierw były dobre mokre, teraz BARF (a zaczynaliśmy od przemycania małego kawałeczka mięsa, a i kroki w tył były nieraz... łącznie z moim siedzeniem na środku pokoju z talerzykiem w ręce i ze łzami w oczach, bo "ja już nie mam siły" - to trochę jak zdobywanie szczytu góry czy bicie rekordu sportowego - nie każdy musi się na to porywać - szczególnie jeśli nie uważa tego za bardzo istotne). Ale to głębszy temat do dyskusji na temat podejścia, przekonania, metod i cierpliwości. Nie będę Was wnerwiać pisaniem o tym :twisted: (...)

Ale "MojaMagnolia" nie jest jedynym na świecie i reprezentatywnym dla całego gatunku kotem.
Ludzie, wrzućcie na luz, czytając ten wątek...

...tylko po co zwracać się o radę a potem pisać ,że wątek denerwuje?
Grażyna pisze jak by było najlepiej dla zdrowia kota.
Popiera to publikacjami, przelicza ilości tłuszczu i białka...
Słowem- czyni wysiłek radząc.
Jedni jej przyklasną i zrobią jak radzi.
Inni uznają ,że się nie da, że ich koty nie chcą , że to za trudne, czasochłonne...
Ja myślę ,że w sumie to czas pokaże kto ma rację...
Dla mnie rady oparte na doświadczeniu są cenne.
Zaś argumenty poparte poważnym piśmiennictwem do mnie przemawiają.
Inni mogą czuć się lepiej w klimacie "cioteczek", serduszek, itp.
Wolna wola.
Nikt nikogo nie zwalcza.

A zawsze mi się wydawało ,że to ja mam problem z autorytetami i to mnie muszą one udowodnić ,że nimi są... :mrgreen:

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pon sty 20, 2014 23:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Chyba przy "wnerwia i dołuje" było za mało emotów.

Edit:

kitkowa pisze:Ale "MojaMagnolia" nie jest jedynym na świecie i reprezentatywnym dla całego gatunku kotem.

A skąd wiesz? :twisted:

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Wto sty 21, 2014 13:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tak przy wnerwia i dołuje powinno być :oops: -odnośnie mojej nieporadności z przestawianiem kotków na najlepsze możliwe karmy. I jeszcze :wink: Bo nie pisałam tego w złości.
Podczytuje tutaj regularnie,będę obserwować wasze sukcesy(przy czym nie zamierzam karmić kotów na siłę.)

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

[poprzednia][następna]