Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 04, 2014 20:31 Re: Zrezygnuj z fajerwerków dla zwierząt > Podpisz PETYCJĘ !

Dostałam wczoraj list z MSW - Departament nadzoru. List papierowy, z linkiem do komunikatu.

http://bip.msw.gov.pl/bip/komunikaty/22 ... o-zak.html

Chyba będę tam pisać co i rusz, bo:
"Należy podkreślić, że używanie petard oraz innych wyrobów pirotechnicznych nie jest zabronione." :evil:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro lut 05, 2014 0:35 Re: Zrezygnuj z fajerwerków dla zwierząt > Podpisz PETYCJĘ !

dziękuję Małgosiu, wpisałam to na facebooku
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pt lut 07, 2014 21:38 Re: Zrezygnuj z fajerwerków dla zwierząt > Podpisz PETYCJĘ !

I mamy prawdziwe igrzyska :evil:
"To było najdroższe otwarcie w historii. Uroczystość rozpoczęcia 22. Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Soczi trwała 2,5 godziny. Wzięło w niej udział 3 tys. artystów i 2 tys. wolontariuszy. Ceremonia rozpoczęła i zakończyła się wielkim pokazem sztucznych ogni podczas którego odpalonych zostało 3,5 tys. fajerwerków. Na zdjęciu początek bajkowego otwarcia. Czy to jeszcze Soczi czy już Pandora z filmu "Avatar"? "
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob lut 08, 2014 17:50 Re: Zrezygnuj z fajerwerków dla zwierząt > Podpisz PETYCJĘ !

Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Nie lut 09, 2014 19:25 Re: Zrezygnuj z fajerwerków dla zwierząt > Podpisz PETYCJĘ !

A ile bezdomnych psów zastrzelono!! :cry:

asiek o

Od: Śro maja 26, 2010 15:14

Post » Nie lut 09, 2014 22:47 Re: Zrezygnuj z fajerwerków dla zwierząt > Podpisz PETYCJĘ !

:cry:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pt lut 14, 2014 18:15 Re: Zrezygnuj z fajerwerków dla zwierząt > Podpisz PETYCJĘ !

można już głosować na Kociarza Roku 2013:
http://www.cztery-lapy.pl/index.php/akt ... -2013.html
do poczytania wątek na forum:
viewtopic.php?f=1&t=160098&start=0
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Śro gru 17, 2014 13:14 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

i znowu zaczęła się sprzedaż petard i fajerwerków :(

bardzo przydałyby się plakaty ze zwierzakami : Prosimy nie kupuj petard i fajerwerków

albo takie: strzelanie z petard i fajerwerków to znęcanie się nad zwierzętami

(wiem, że strzelanie to może nie jest poprawne słowo ale to najczęściej używane określenie)

-

może ktoś mógłby zmierzyć w Sylwestra/Nowy Rok natężenie hałasu na dużym osiedlu z wieżowcami ?
czy jest taka możliwość, taka fundacja, taka instytycja ?
może takie wyniki badań byłyby dowodem jakie to okrutne :(
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro gru 17, 2014 22:53 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Czy w tej chwili na FB jest aktualne wydarzenie na ten temat - zadano mi to pytanie...
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Śro gru 17, 2014 23:37 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Hej. Nie przeczytałem całego wątku, może już było (tu albo w innym wątku), ale gdyby nie, to podrzucam: https://www.youtube.com/watch?v=6uTK5VoDcXQ . To odgłosy fajerwerków którymi można zwierzę przyzwyczajać do sylwestra. Moje od jakiegoś czasu katuję, przy pierwszych niegłośnych odsłuchach zmykały pod narożnik, teraz nawet jak bardzo głośno puszczam to ledwo zauważają, młoda śpi, kocur tylko uszami strzyże. Nie wiem jak to się przełoży na reakcję standardową osiedlową kanonadę, ale może pomoże (a może ktoś ma już jakieś z tym doświadczenie którym może się podzielić). No w każdym razie ja koty zostawiam same, zostawię im tylko światło włączone i radio. Pierwszy ich sylwester :)

neuro

Od: Pon paź 13, 2014 13:22

Post » Czw gru 18, 2014 0:11 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

witajcie :)

na facebooku jest nasz profil Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar:
https://www.facebook.com/pages/Zrezygnu ... page_panel

jest wydarzenie Nie strzelam w Sylwestra:
https://www.facebook.com/events/8856359 ... 0/?fref=ts
- - -
bardzo Was zachęcam do wklejania naszych banerków do podpisu - są w pierwszym poście :kotek:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw gru 18, 2014 7:08 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

neuro pisze:Hej. Nie przeczytałem całego wątku, może już było (tu albo w innym wątku), ale gdyby nie, to podrzucam: https://www.youtube.com/watch?v=6uTK5VoDcXQ . To odgłosy fajerwerków którymi można zwierzę przyzwyczajać do sylwestra. Moje od jakiegoś czasu katuję, przy pierwszych niegłośnych odsłuchach zmykały pod narożnik, teraz nawet jak bardzo głośno puszczam to ledwo zauważają, młoda śpi, kocur tylko uszami strzyże. Nie wiem jak to się przełoży na reakcję standardową osiedlową kanonadę, ale może pomoże (a może ktoś ma już jakieś z tym doświadczenie którym może się podzielić). No w każdym razie ja koty zostawiam same, zostawię im tylko światło włączone i radio. Pierwszy ich sylwester :)

Domowym można pomóc. Bezdomnym nie i tu chodzi przede wszystkim o nie :(
Dla domowych muzyka włączona to dobre rozwiązanie.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Czw gru 18, 2014 7:12 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

No właśnie, bezdomniaczki :(
A u mnie już przedwczoraj zaczęli barabanić :?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw gru 18, 2014 12:10 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

a może gdyby tak znane osoby wystosowały apel o nie kupowanie fajerwerków i nie strzelanie z nich
i gdyby takie apele były w internecie, w gazetach, radio i w telewizji to może do wielu osób by to dotarło

równocześnie w całej Polsce kilka milionów ludzi strzela z fajerwerków
znęcając się nad milionami psów, milionami kotów i milionami ptaków
i innymi zwierzętami

strzelają przy schroniskach, przy zoo, przy lecznicach w których są szpitaliki dla zwierząt
strzelają wszędzie

i to są straszne bardzo długie minuty przerażenia i paniki

może są jakieś odważne fundacje które zrobiłyby np.w Warszawie protest, marsz przeciwko fajerwerkom
taki uświadamiający ludzi

karpie mają swoich obrońców, zwierzęta futerkowe mają swoich obrońców,
były akcje zerwijmy łańcuchy

a mimo tylu fundacji i miłośników zwierząt nie słyszałam o protestach, transparentach przeciwko fajerwerkom :(

macie kontakt z fundacjami ? rozmawiajcie, zachęcajcie ich do działania do takich akcji dla dobra zwierząt
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw gru 18, 2014 12:31 Re: Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Nie wiem, czy by dotarło. Mam wrażenie, że na niektórych działa wyłącznie argument siły.

W Nowy Rok wieczorem wyszliśmy z TŻem na spacer. Patrzymy, a tu cała rodzina puszcza fajerwerki na środku chodnika przy dużym osiedlu. Huk koszmarny. Po chwili nadchodzi Pani z pieskiem, psinka przerażona. I co się okazuje? Pani dołącza do strzelającej rodziny... :evil:

Zwróciliśmy uwagę, naprawdę grzecznie, że może by oszczędzić psu takich atrakcji, że psy inaczej słyszą niż ludzie i dla nich to koszmar. Ale rodzinka miała w d... zarówno nas jak i własnego psa, któremu petardy latały dosłownie nad głową. Nie zdążyliśmy wezwać policji, bo szybko się zmyli. Na chodniku zostawili jeszcze po sobie syf, skrzynkę po petardach i prowizoryczny stojaczek :evil:

Jeżeli ludzie nie są wrażliwi na krzywdę własnych zwierząt, to co ich obejdą cudze albo niczyje?

Laidee

Od: Pt paź 02, 2009 10:07

[poprzednia][następna]