Zerknęłam na wyniki, ale więcej niż milenap raczej nie powiem
Może tylko tyle, że jeśli M to monocyty, to jest ich za dużo (podawana norma u kota to 4%, tu jest 7% - o ile to monocyty). To mogłoby wskazywać na jakieś bakterie. Limfocyty procentowo są ok - 44,7%, może ich być do 55%. W połączeniu z podwyższonymi leukocytami może to wskazywać na jakiś stan zapalny/infekcję.
Odwodnienie przy wymiotach jest "normalne". Niemniej jednak tuszuje rzeczywistą ilość erytrocytów, hemoglobiny i hematokrytu. Ale biorąc pod uwagę to, że podawane są kroplówki, nie wydaje mi się żeby utrata krwi podczas wymiotów spowodowała już anemię. Te płytki niskie, ale w automacie one na ogół wychodzą za niskie. Ale tu jest utrata krwi, więc może być tak, że niskie płytki są spowodowane tą utratą, ewentualnie krwawienie może być spowodowane niskimi płytkami - może doszło do jakiegoś uszkodzenia i z powodu niskich płytek to uszkodzenie nie może się zasklepić. Trudno tu wyrokować niestety
Ja mam większą praktykę przy interpretacji wyników pod kątem białaczki zakaźnej i FIPa - przy tych chorobach wiem mniej więcej, jak powiązać ze sobą poszczególne parametry. Jeszcze przy nerkach po części wiem. Niestety, inne choroby są poza moją wiedzą, bardzo mi przykro.
Ale może Beliowen mogłaby pomóc - ona wie, jak łączyć ze sobą poszczególne parametry, może coś jej się rzuci w oczy w powiązaniu z objawami.
Mnie przychodzi do głowy jeszcze coś takiego, jak uszkodzenie spowodowane nadmierną produkcją kwasów żołądkowych - wtedy też może pojawić się krew w wymiotach. Nie wiem, czy przy jakimś problemie z wątrobą może takie coś wystąpić - bo tu może coś się z wątrobą robić. Tylko trudno z kolei orzec, czy wątroba jest pierwotną przyczyną, czy podwyższony wynik wątrobowy jest wtórny. Dodatkowo AspAT może być też podwyższony przy np. chorobach trzustki, więc to niekoniecznie wątroba.
Dobrze byłoby na pewno zrobić USG i obejrzeć wątrobę i wnętrza. RTG też mogłoby się przydać, bo by powiedziało, czy kot nie jest przytkany, choć przy przytkaniu wymioty nie powinny być krwawe, a "normalne".
Dobrze byłoby rozważyć wprowadzenie czegoś osłonowego na wątrobę (nasi weci w takich przypadkach stosują Ornipural, ale trudno to zdobyć). Może dobrze byłoby też zapytać weta o coś osłonowego na żołądek, jeśli problemem może być nadmierna produkcja kwasów.
Jak widzicie - wiele nie pomogłam
Bardzo mi przykro