Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Marsylka pisze:Ze względu na samą trombocytopenię (hemoliza) już się kwalifikuje.[...]
galla pisze:Marsylka pisze:Ze względu na samą trombocytopenię (hemoliza) już się kwalifikuje.[...]
Marsylka pisze:galla pisze:Marsylka pisze:Ze względu na samą trombocytopenię (hemoliza) już się kwalifikuje.[...]
Marsylko, hemoliza to rozpad erytrocytów.
Doskonale wiem czym jest hemoliza.
Hemoliza – rozpad krwinek czerwonych, co skutkuje uwolnieniem zawartej w nich hemoglobiny do osocza.
Agn pisze:galla pisze:Przypomniałam sobie jeszcze, co mnie martwi. Te punkciki na wątrobie - to mogą być ziarniniaki, pojawiające się przy FIP na różnych narządach, również w oku (stąd biorą się charakterystyczne wylewy krwi do przedniej komory oka, moja kotka taki miała). Chyba, że to coś innego, bo przecież innych przyczyn tych złogów wykluczyć nie można. Nie wiem, czy ziarniniaki różnią się czymś od złogów np. mineralnych i czy wetka oglądała to pod tym kątem.
Gallu - nie wiem, czy typowo FIP-owe złogi mogą osiągnąć taki rozmiar i strukturę, by można je było zobaczyć na USG. Choć opis też mi się skojarzył z tym, co widywałam na sekcji.
Avian pisze:(może głupie pytanie, ale czy ktoś wie, jaką igłą mam podać ornipural? grubszą czy cieńszą?)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue i 235 gości