SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 25, 2013 11:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Taki żarcik :D

Zresztą jej kiedyś podsunęłam tę mysz pod nos, myślała, że to zabawka :D

Policzyłam tę taurynę z rozpędu, ale jak potem sobie wzięłam pod uwagę, ile mniej więcej dziennie zjada, to i tak wyszło około 150mg, bo nie sądzę, żeby TOTW'a jadła znacznie mniej niż Sanabelle. Czyli na moje oko, mieści się to w tej normie 100-200mg na 4kg kota. Swoją drogą karmiąc Sanabelle też przekraczam minimum, no ale jednak... te ziarna :D mam nadzieję, że się przekona.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Czw lip 25, 2013 11:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Pytanie z nieco innej beczki ;) Papirusy są dla kotów ok, tak? A papirus pierzasty??? Też będzie gut?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Czw lip 25, 2013 11:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No ziarna szczególnie szczęśliwe nie są, ale ziemniaki, a szczególnie groszek w dużych ilościach (idealnie byłoby wcale) to też jeszcze szczyt marzeń nie jest; tylko że bez dodatków węglowodanowych (a groszek to jeszcze białka roślinne ladnie poprawiające analizę w zakresie pozycji białko :evil: ) to ciężko ładne chrupki zrobić; dlatego ZiwiPeak wyglądają jak wyglądają, czyli tak: po prostu jak kawałki suszonego mięsa. Niestety ku są w wersji dziczyzna, dziczyzna z rybą lub jagnięcina, a to dla Magnolii jest fuj (chyba, że jako dodatek do królika, indyka lub kaczki), a inne nisko węglowodanowe (poniżej 10%) to WildCat, ale one nawet po polaniu sosikiem były krótko jadalne (jak RC fibre, z którym wygrał Orijen i trawa: jak widać nie każdy kot się uzależnia).

Boo pisze:Pytanie z nieco innej beczki ;) Papirusy są dla kotów ok, tak? A papirus pierzasty??? Też będzie gut?

Podaj łacińską nazwę albo pokaż zdjęcie, bo nie umiem takiego znaleźć /żeby to nie było coś w stylu jak lucky bamboo i bambus :? /; ale generalnie papirusy dla kotów nie są szkodliwe, a jak jest umbrella plant (cibora zmienna, cyperus alternifolius), to co najwyżej zwymiotują z racji dość twardych włókien. Jedyne, na co trzeba uważać, to żeby nie stały w zadymionych pomieszczeniach, bo świetnie ściągają nikotynę i jak kotuś zje, to papirus mu zaszkodzi z racji pochłoniętego syfu.
Ostatnio edytowano Czw lip 25, 2013 12:05 przez czarnekoty123, łącznie edytowano 1 raz
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Czw lip 25, 2013 12:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere pisze:Mam akurat 40 ślicznych, mrożonych myszek w zamrażarce, karmionych Royal Caninem, mogę się podzielić :D
(ale węże będą smutne)

skoro myszki były karmione RC i są zamrożone to kto je uśmiercił ?? 8O
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Czw lip 25, 2013 12:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Goyka pisze:
Bellemere pisze:Mam akurat 40 ślicznych, mrożonych myszek w zamrażarce, karmionych Royal Caninem, mogę się podzielić :D
(ale węże będą smutne)

Jedno jest pewne - nie kot.
...

czarnekoty123

Post » Czw lip 25, 2013 12:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

no właśnie tym bardziej mnie to przeraża, bo skoro nie kot i nie wąż to kto 8O
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Czw lip 25, 2013 12:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ktoś, kto wyręcza drapieżniki (raczej jakiś dwunożny).
...

czarnekoty123

Post » Czw lip 25, 2013 12:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Źli ludzie z hodowli myszek karmowych! A tak na serio, są usypiane dwutlenkiem węgla i potem zamrażane. A karmi się je Royalem dla psów, bo ładnie po tym rosną. Mój chłopak hoduje węże i niestety, suchej karmy nie jedzą :D

ZiwiPeak znam i byłam pod ogromnym wrażeniem składu i wyglądu też. Jagnięcina jest wg mojego kota całkiem zjadliwa, ale niestety, biedna studentka musi mocno kombinować żeby jej wystarczyło na Sanabelle i Bozitę, z Taste of the wild'em i CFF będzie trochę gorzej, ale do zrobienia, ZiwiPeak jest na tę chwilę kompletnie poza moim zasięgiem.

Też mnie dziwi trochę w czym ziemniaki są lepsze od zbóż, ale coś w tym może być. Zresztą chyba na pierwszych stronach tego tematu była o tym dyskusja. W TOTW chyba ilość tych ziemniaków nie jest bardzo duża. Brałam jeszcze pod uwagę Sanabelle No grain, i jeśli kot odmówi współpracy z TOTW'em, to tymczasowo ją przerzucę na wersję dotychczasowej karmy bez ziaren, a potem spróbuję jeszcze raz. Powolutku :D

Pozwolę sobie jeszcze raz zapytać: widział ktoś Catz Finefood w zoologicznym? Saszetki lub puszki? Jakbym chciała zamówić jedną puchę przez internet, to zapłaciłabym prawie 25zł :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Czw lip 25, 2013 12:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Grażynko, to coś takiego:
http://www.floridahillnursery.com/image ... 0.jpeg.jpg

Długie badyle a na końcach cipiór, głównie z cieniutkich listeczków :)

Albo tu: http://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=& ... 7039915094

Fakt, dość ostrawe ma te listki :? Nie wiem co z połową stada bezzębną.
Obrazek

Boo

Post » Czw lip 25, 2013 12:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Było tłumaczone o ziemniakach i zbożach: ziemniaki dają głównie węglowodany, a zboża dają, żeby w analizie białka więcej wychodziło :evil:

Co do dwutlenku węgla - czyli się je po prostu dusi zabierając tlen (coś jak przy utopieniu na sucho, bo są dwie wersje jak się ktoś topi: albo mu woda zalewa płuca, albo krtań się zaciska blokując dostęp wody i się dusi z braku powietrza - i to jest utopienie suche).

Kot jak zabija, to podcina kłami tętnice (dlatego kły ma dostosowane do wielkości krtani swoich ofiar) i w kilkadziesiąt sekund ofiara się wykrwawia (na początku wykrwawiania są tylko zawroty głowy, a później jest senność - wiem, bo już dwa różne krwotoki przerobiłam i gdyby nie interwencja lekarza z karetki, to bym tu nie pisała).

A ludzie - poza jaroszami, wegetarianami itp. normalnie ogłuszają swoje ofiary i później dopiero mordują (chyba, że mentalnie są w średniowieczu, to żywcem mordują i nazywają to rytuałem religijnym połączonym z wolnością wyznania); to znaczy robią to rękami innych, bo tych, którzy faktycznie są w stanie jeść mięso pamiętając, że to nie wieprzowina tylko świnia, nie wołowina tylko krowa itp. i rzeczywiście potrzebują mięsa dla zdrowia (czyt. są w stanie samodzielnie zabić i jeść mięso nawet na surowo bez przypraw) jest raczej mniej (ja do nich należę, bo soi mój organizm nie toleruje, podobnie jak glutenu /nie celiaklia, ale solidna alergia/, a do tego urodziłam się z anemią i co wiosnę wraca - na diecie wegetariańskiej daleko bym nie ujechała). Ale nawet typowi mięsożercy wbrew pozorom potrzebują znacznie mniej mięsa (a dokładniej aminokwasów egzogennych) niż zjada współczesny człowiek - gdyby ludzie jedli a nie żarli mięso i produkty z niego, to by żadne hodowle przemysłowe nie były potrzebne; a taka przemysłowa hodowla zwierząt to nie tylko ich cierpienie, ale też mnóstwo innych efektów ubocznych (zanieczyszczenie atmosfery metanem z odchodów gl. krów, dwutlenek węgla w ilościach większych niż z elektrowni itd.). Ale to wszystko jest bardzo niewygodne dla wielu (w szczególności koncernów) i marketingowcy stają na głowie, żeby tworzyć piękną iluzję. Człowiek niestety bardzo odszedł od natury i ją niszczy z powodu chciwości, niewiedzy i wielu innych.

No, a teraz smacznego obiadku :twisted:

Boo, to właśnie jest ta o twardych listkach; Magnolia ma bardziej miękką odmianę, a i tak jak za dużo poskubie, to jej potrafi tak żołądek podrażnić, że zwraca ślinę z domieszką krwi; dlatego możesz to kupić, ale dodatkowo jęczmień wysiewaj (ma miękkie liście), żeby kot miał wybór, czy chce uzupełnić niedobory i popchać kłaki (wtedy wybierze miękkie), czy zwrócić zawartość żołądka, która utknęła (wtedy wybierze twarde). Ja kupuję Gimpet-Hy i po wymieszaniu dokładnym (bo jest tam kilka składników) dzielę na 4 - co tydzień wysiewam porcję, więc wystarczy na miesiąc, a Magnolka ma ciągle świeżą mięciutką trawkę (którą później widzę w kuwecie w koopach, ale problem kłaków zniknął).
...

czarnekoty123

Post » Czw lip 25, 2013 12:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

W przypadku gryzoni hodowanych na karmę usypianie CO2 uważane jest za jedną z najbardziej humanitarnych metod

Ogólnie metody humanitarnego uśmiercania zwierząt dzielą się na fizyczne i chemiczne. Z fizycznych sposobów jest to ogłuszenie oraz dyslokacja kręgów szyjnych (przerwanie rdzenia kręgowego). Z chemicznych sposobów wyróżniamy metody wziewne, tj. uśmiercenie za pomocą dwutlenku węgla (CO2). Są to metody najprostsze, najpopularniejsze, a co najważniejsze – skuteczne. Z całkowicie niedozwolonych sposobów wyróżniamy: topienie czy zamrażanie (często stosowane przy noworodkach)

Można sobie też więcej poczytać http://www.terrarium.pl/topic/254054-hu ... e-gryzoni/

Jak się wybiera węże jako swego rodzaju zwierzątko domowe, trzeba się zastanowić nad różnymi aspektami, mrożone gryzonie wychodzą najlepiej, są pozbawione chorób i wszelkich pasożytów. Poza tym wąż nie zawsze od razu zabija, wierz mi, nie chciałabyś widzieć jak kiedyś potraktował żywą myszkę. A przy podawaniu większych gryzoni, np. szczurów, istnieje możliwość pogryzienia węża.

Kotom się to niestety nie przyda :D mnie na początku było żal myszek, ale teraz traktuję je tak samo jak kurczaka w lodówce. Zresztą, nasze kurczaki które jemy często przed uśmierceniem cierpią bardziej niż te myszki.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Czw lip 25, 2013 12:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To zakupię kwiatka bo chcę mieć choć jednego :twisted:

A ziarenka na miękką trawkę też już załatwiam :)
Obrazek

Boo

Post » Czw lip 25, 2013 13:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere pisze:Pozwolę sobie jeszcze raz zapytać: widział ktoś Catz Finefood w zoologicznym? Saszetki lub puszki? Jakbym chciała zamówić jedną puchę przez internet, to zapłaciłabym prawie 25zł :D

do mnie przyjeżdżają puszki 200g w piątek (mam nadzieję, że w piątek), dołożyć Ci do paczki? wybierzesz sobie smak, jadą trzy różne :ryk:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Czw lip 25, 2013 13:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa, Ty chyba zostaniesz moją instytucją charytatywną :D byłoby super, dzięki!
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Czw lip 25, 2013 13:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

jagnięcina z królikiem, cielęcina i wołowina z kaczką. jakbyś chciała spróbować feringę, to mam wołowinę z twarogiem, a z granata pet mam jagnięcinę z indykiem i cielęcinę z królikiem. :ryk:
tylko puszkę muszę już posłać paczką, więc więcej wyjdzie.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

[poprzednia][następna]