ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!SZUKA DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 17, 2013 1:26 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

Myślę, że przyszedł czas na przemyślenia i refleksje.
Moje mieszkanie zaczyna przypominać schronisko dla kotów. Mam obecnie w domu 16 kotów, to trochę dużo jak nawet na moje możliwości.
Nie o to mi chodzi żeby zbierać koty, ale o to, by je ratować i znajdować im domy. O to niestety jest coraz trudniej, domów jak na lekarstwo, szczególnie dla chorych i dorosłych. Najmniejsze maluchy mają największe szanse na znalezienie domu, choć zawsze istnieje z mojej strony obawa o ich przyszłość, kiedy już dorosną i przestaną być maskotkami.
Adopcja kotów chorych graniczy z cudem, przynajmniej jak dla mnie. Zastanawiam się, czy niektórzy nie mają racji twierdząc, że koty białaczkowe trzeba usypiać. Nie żałuję absolutne, że ratowaliśmy Zarę i Larę, są kochane ale są cały czas u mnie.
Nawet nie chodzi mi o koszty, ale miałam nadzieję, że jednak znajdzie się dla nich domy. Zarcia już tak długo ma ogłoszenia i miałam tylko dwa głupie telefony. Każdy się boi chorych kotów, poza tym są już duże, niedługo będą miały po roczku. Po co komu takie, są śliczne zdrowe maluszki.
W taki sposób zakociłam się na maxa i nie będę mogła pomóc innemu, nawet bardzo potrzebującemu kotu.
Oprócz kosztów, przy tylu kotach jest masa pracy, jeżeli nie chce się z mieszkania zrobić jednej wielkiej śmierdzącej kuwety. Dopóki człowiek jest młodszy i zdrowszy, wszystko łatwo ogarnąć, jednak latek przybywa i przyplątują się choroby. Jeszcze jestem w stanie ogarnąć to wszystko i nie mam zamiaru "pozbywać się" kotów, jednak muszę ograniczyć ich ilość o koty które mogą znaleźć jeszcze domy. Te, które są ze mną od lat, z którymi zżyłam się bardzo, zostaną na zawsze u mnie, to moja rodzina. Już więcej nie przyjmuję żadnych innych w obawie, że znowu zostaną na wieczny tymczas.
Proszę mnie nie zrozumieć źle, nie mam do nikogo pretensji, mam to co sama chciałam, nikt mi nie kazał tego robić. Jestem szczęśliwa, że przez prawie 10 lat mojej "działalności" znalazłam domy dla bardzo wielu kotów. Jednak kiedyś trzeba skończyć taki sposób pomagania i pomyśleć o tych, które zostają na zawsze w domu, ponieważ jestem za nie odpowiedzialna i jestem im to winna. Muszę im zapewnić godne, dobre życie i dobrą opiekę, aby do końca miały to, do czego są przyzwyczajone.

iwoo1

Od: Pt sty 11, 2008 18:37

Post » Pon cze 17, 2013 7:22 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

Tak po ludzku, to ja to wszystko doskonale rozumiem :(
♥ Tosia ♥ razem od 24.11.12
klik -> http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=165788

Obrazek Obrazek

vanesia1

Od: Sob gru 08, 2012 12:38

Post » Pon cze 17, 2013 9:42 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

[quote="iwoo1"]Adopcja kotów chorych graniczy z cudem, przynajmniej jak dla mnie. Zastanawiam się, czy niektórzy nie mają racji twierdząc, że koty białaczkowe trzeba usypiać. /quote]
Mokate miała białaczkę (objawową - nie tylko w testach), a kochałam ją bardzo i wzięłam dlatego, że była z tych najbardziej potrzebujących. Więc dla takich kotków też się zdarzają domki... i ciężko chora nerkowa Skarpetka [*] znalazła domek (wczoraj niestety odeszła - PNN, ale być może Dyzio PNN pojedzie do tego domku), i wiele innych. A małe kociaki... łatwo znajdują dom, ale jak dorosną, to nieraz go tracą :-( ale wielu wetów tak uważa, że jak FeLV+, to kwestia czasu jak zrobi się horror i lepiej uśpić (w rzeczywistości to na dwoje babka wróżyła - bo jedne białaczkowce żyją długo - nawet kilka lat, a inne krótko).

Niestety na wiosnę "na rynku" jest takie nasycenie małymi słodkimi maskotkami (bo tak je ludzie często traktują), że ciężko przebić się z kotem starszym i nie do końca zdrowym... tylko pytanie, czy taki domek byłby dobry dla nich?
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon cze 17, 2013 9:53 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

U nas niestety też zastój z adopcjami. Pozdrawiam Iwonko, dbaj o siebie :kotek:
Obrazek Obrazek Nefi - moje serduszko <3 Obrazek

LadyStardust

Od: Pon cze 25, 2012 21:02

Post » Pon cze 17, 2013 10:41 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

LadyStardust pisze:U nas niestety też zastój z adopcjami. Pozdrawiam Iwonko, dbaj o siebie :kotek:

Niestety Dagmarko, ale tak zawsze było przed sezonem urlopowym. Ludzie myślą o wyjazdach i raczej pozbywają się zwierząt :(

iwoo1

Post » Pon cze 17, 2013 11:56 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

przecież teraz można pojechać ze zwierzaczkiem, można kogoś poprosić aby zaglądał, są jeszcze hoteliki
w życiu bym nie pojechała na urlop gdybym musiała porzucić przyjaciela... :cry:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Pon cze 17, 2013 13:36 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

Ja Cie Iwonko rozumiem . Moim zdaniem tez musisz pomyslec o sobie i swoim zdrowiu .

Ja do karmicielki musze jechać po siatke. Nie odpisuje mi na smsy . Bardzo się boję jechać na tą dzialke , ze zobaczę małe z matka( na pewno białaczkowe) i nie zrobie nic :oops: :oops: :oops: ktoś mi bardzo mądrze powiedział , żebym mierzyła siły na zamiary

złapę kota i co dalej ??? nie mam dla niego domu...nie mam na tyle siły emocjonalnej żeby go uspic( jeżeli się okaze ze ma felv+) , nie stać mnie na pokrywanie kosztów leczenia, sterylek , utrzymania .

Musze przyznać ze odchorowałam emocjonalnie bardzo ta sprawę na działkach z Felv+ ...a temat tam i tak jest niezakończony...

Jest ciężko instytucjom, kóre borykaja się z problemami finansowymi a co dopiero pojedynczym osobom zaangazowanym w ratowane bezdomnych zwierzat.
agula76

Post » Pon cze 17, 2013 19:46 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

NIGDY NIE MÓW "NIGDY"
To bardzo dobre powiedzenie. Właśnie godzinę temu zabrałam kota z wycieraczki pod drzwiami mojej sąsiadki, która myślała, że to mój kot.
Miałam go zostawić? Nigdy. I nie jest to moja niekonsekwencja, ale czy można było takiego kota zostawić?

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek[/quote]
Ostatnio edytowano Pon cze 17, 2013 21:50 przez iwoo1, łącznie edytowano 1 raz

iwoo1

Post » Pon cze 17, 2013 19:50 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

O Boże :oops: :oops: :oops:
agula76

Post » Pon cze 17, 2013 19:53 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

a ktoś go jednak zostawił :cry:
większość chce malutkie, zdrowe, a jak dorośnie , zestarzeje się lub zachoruje to trzeba się pozbyć
a zwierzęta to przyjaciele na całe życie i bardzo pomagają w życiu
kto o tym nie wie jest biedny
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pon cze 17, 2013 20:12 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

Biedactwo :( . Miał wielkie szczęście, że trafił na Ciebie :1luvu: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon cze 17, 2013 20:44 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

Boże, jak dobrze że jesteś Iwoo :(
♥ Tosia ♥ razem od 24.11.12
klik -> http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=165788

Obrazek Obrazek

vanesia1

Od: Sob gru 08, 2012 12:38

Post » Pon cze 17, 2013 20:49 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

jaki biedny... :(

tamiss

Od: Śro lut 10, 2010 17:08

Post » Pon cze 17, 2013 21:46 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

Kotek taki słabiutki, nie może jeść, boli go cała mordka. Jutro do weta, mam nadzieję, że przeżyje. Jest wycieńczony, chory, oby tylko nie Fip czy białaczka. Na razie testów nie będę mu robiła, niech trochę dojdzie do siebie.

ObrazekObrazek

iwoo1

Post » Pon cze 17, 2013 21:51 Re: ZARA W DT..KOLEJNA BIAŁACZKA ZŁAPANA !!BLAGAM O DT DLA N

Kibicuje kotkowi!

Cóż... człowiek się zarzeka, a Pan Bóg koty nosi...:)
U innych nie miałby szans. U ciebie dojdzie do siebie i mam wrażenie że właśnie on znajdzie dom.
Sadysta Zabrza cd http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=160149
Tona karmy dla schroniska !! http://www.youtube.com/watch?v=YMw8lsfOxzU
Obrazek Julian [*] (13.02.14) i Rysia Obrazek Sara [*] 17.09.2013

Ventrue1

Od: Pon mar 04, 2013 20:41

[poprzednia][następna]