Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 13, 2013 21:49 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

.Mia. pisze:nie zastanawiałam się nad tekstem dla milek, jeżeli trzeba, to pomyślę.
jakiego domu dla nich szukamy, tzw. budynku gospodarczego?

Za cholerkę nie wiem jak to nazwać, żeby zakreślić jak największe ramy bezpieczeństwa.
Milki raczej pozostaną wychodzące , mają około 8 lat teraz .
Z jednej strony to warszawianki, więc bardziej "ruchliwe otoczenie" już ciężko znaleźć.
Budynek gospodarczy, lub po prostu dom wychodzący ? To może się wykluczać ?
Pod dom wychodzący może się kryć wszystko ?
No nie wiem, tu sama głupia jestem. :roll:
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Wto maja 14, 2013 19:56 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

monika, wysłałam ci krótki tekst dla milek na pw. mogę opłacić ogłoszenia u cat angel, jeżeli potrzeba.

uważam, że dla takich kotów powinno się szukać miejsc w których będą mogły znaleźć ciepłe schronienie i dostaną codziennie pełną miseczkę - podobnie jak teraz mają. żaden dom wychodzący nie wchodzi w rachubę, staram się myśleć realnie. i tak, jeżeli uda się znaleźć miejsce dla nich, będzie wspaniale. niestety nie liczę na zbyt wiele, pamiętam np. co pisał szalony kot o kilkunastu kotach w fundacji.

zresztą, ja wierzę w proaktywne działania. wg mnie dla takich kotów bierne ogłoszenia niekoniecznie przyniosą skutek.
najlepiej byłoby szukać miejsca inaczej - namierzyć konkretne gospodarstwa, budynki gospodarcze, uczelnie (z podziemiami, w których grasują myszy) i wysyłać do nich propozycje przygarnięcia kotów z przedstawieniem korzyści (czyli pilnowanie przed gryzoniami) jakie im to przyniesie :wink: ale to wymaga czasu, a ja go niestety nie mam, zwłaszcza teraz.

spytam ze swojej strony w paru miejscach, bo jeżdżę na wieś, znam różne gospodarstwa, jeździłam kiedyś też konno. ale nie liczę na cokolwiek niestety. na wsi kotów nie brakuje, a 'opieka' nad nimi to mleko raz dziennie i tyle, taka jest niestety rzeczywistość na wsi.

.Mia.

Od: Wto sty 15, 2013 19:03

Post » Śro maja 15, 2013 22:10 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

.Mia. pisze:monika, wysłałam ci krótki tekst dla milek na pw.
(...) i tak, jeżeli uda się znaleźć miejsce dla nich, będzie wspaniale. niestety nie liczę na zbyt wiele, pamiętam np. co pisał szalony kot o kilkunastu kotach w fundacji.

zresztą, ja wierzę w proaktywne działania. wg mnie dla takich kotów bierne ogłoszenia niekoniecznie przyniosą skutek.
(...)
spytam ze swojej strony w paru miejscach, bo jeżdżę na wieś, znam różne gospodarstwa, jeździłam kiedyś też konno. ale nie liczę na cokolwiek niestety. na wsi kotów nie brakuje, a 'opieka' nad nimi to mleko raz dziennie i tyle, taka jest niestety rzeczywistość na wsi.

Serdeczne dzięki .Mia. za tekst i za to, że popytasz tu i ówdzie - ja ze swojej strony wklepię Milki Trzy na różne portale w weekend, a pytać też będę gdzie tylko można.
CatAngel obarczymy innymi kotami - jak Migota wróci po badaniach w szpitalu wytypuje następnego puchatka z Konesera .
CatAngel będziemy się posiłkować bo nie ukrywam, że to mi zajmuje pół nocy czasem. :evil: :twisted: :mrgreen:

Milki zrobię sama , myślę że warto - jak nie spróbujemy to nie będzie szans ani na porażkę, ani na sukces . :ok:
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger

Monika_Krk

Post » Czw maja 16, 2013 22:12 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

Milki Trzy wklepane w sieć.
Matrix może zadziała .
Na tablicy zafundowałam im :wink: wyróżnienie na 7 dni, może jednak coś się wydarzy. :ok:

.Mia. dziękuję za tekst.

Migoto - będziesz musiała kliknąć w linki aktywacyjne na Twym adresie e-mail.
:ok:

Monika_Krk

Post » Czw maja 16, 2013 22:29 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

Monika_Krk pisze:Milki Trzy wklepane w sieć.
Matrix może zadziała .
Na tablicy zafundowałam im :wink: wyróżnienie na 7 dni, może jednak coś się wydarzy. :ok:

.Mia. dziękuję za tekst.

Migoto - będziesz musiała kliknąć w linki aktywacyjne na Twym adresie e-mail.

Ależ się napracowałaś. Dziękuję. Wyklikałam wszystko.
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Czw maja 16, 2013 22:34 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

:mrgreen:

Migoto-
Nie wszystkie ogłoszenia trzeba aktywować, jest ich więcej.
Byleby Milki ktoś fajny zauważył, ja lubię mieć różowe okulary.
Idę teraz pobiegać po wątkach - powsadzać nos w nie swoje sprawy. :wink: :mrgreen:

Monika_Krk

Post » Pt maja 17, 2013 23:16 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

Obrazek
A tu Maciuś najnowszy.
A tak w ogóle to rzadko go widuję.

I...w prawdzie poza tematem, ale nie mogłam się powstrzymać. Obrazek
Obrazek

Migota

Post » Sob maja 18, 2013 21:52 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

Migoto - naprostowane, ale musiałam ściągnąć póki co Milki Trzy z morusek.pl - są tam wcześniejsze ogłoszenia paru kotów.
Ten łobuzerski portal zmienia samoczynnie dane.
Loguję się, a on modyfikuje dane kontaktowe, zgodnie z moim ostatnim wpisem.
Muszę coś wymyślić na dziada.
Ostatnio edytowano Pon maja 20, 2013 12:36 przez Monika_Krk, łącznie edytowano 1 raz

Monika_Krk

Post » Sob maja 18, 2013 21:54 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

Maciuś piękny, ale taki mniej uśmiechnięty na zdjęciu.
A ostatnie zdjęcie ... łatuś z dziewczynką powalające.

Monika_Krk

Post » Śro maja 29, 2013 15:07 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

Migoto czy u Ciebie wszystko dobrze?

Nasze Milki Trzy są faktycznie trudne do adopcji.
Pytam, stukam , pukam - na razie NIC. :evil:

Ciekawe czy jeden choć ktoś z ogłoszenia zadzwonił ?

Monika_Krk

Post » Pon cze 03, 2013 10:11 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

Niestety, nikt nie dzwonił o Maciusia.
Przepraszam, że się nie odzywałam, ale nie wiem co robić z Maciusiem. Myślę i myślę i nic nie wymyśliłam. Na działkę nie mogę go jednak wziąć. Zbyt duże ryzyko. Plączą się tam bez przerwy bezdomne pijaczki. Teoretycznie nie groźni są, ale tej wiosny już spalili dwie altany. Do mojej próbowali się włamać dwie noce wstecz i mogą spróbować ponownie. A zamknięty w klatce kot jest bezbronny wobec karmionych denaturatem mózgów. A nie daj Boże, jakby ze złości, że nie mogą wejść podpalili chatę. Koniecznie tymczas potrzebny. A dziś, jakby mi było mało, zadzwoniła koleżanka, że na jej ogródku pojawił się rudy, piękny kot, a koty, które tam mieszkają leją go. No cóż, bronią terytorium. A rudas nawet nie umie się bić. I wchodzi jej do domu. A tam też koty broniące terenu. No ręce opadają, kolejny kot do tymczasowania, tylko bardziej oswojony, choć bojaźliwy.
Maciuś rzadko się pokazuje, ale jest, radzi sobie. Za to milki trzy siedzą w wadze. Zastaję je zawsze w środku, wyglądające przez okno. Fajny widok.
Obrazek

Migota

Post » Pon cze 03, 2013 19:58 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

przeczytałam.

jedyne, co przychodzi mi do głowy z maciusiem, to wrócić do wcześniejszego pomysłu ze stuningowaniem maciusia:
- najpierw odrobaczenie na wolności
- następnie złapanie, zabranie do lecznicy na 2 dni maksymalnie - tyle, żeby zaszczepić i zrobić zdjęcia w 'ludzkich' warunkach
- zrobić nowe ogłoszenia

chyba, że przyjmiemy, że 'dobrze sobie radzi' i na razie wstrzymujemy się z akcją.
a wrócimy np. po wakacjach, kiedy to nie będzie małych kociaków (do kiedy są??) i łatwiej będzie o znalezienie domu dla dorosłego kota.

.Mia.

Post » Pon cze 03, 2013 20:34 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

No, radzi sobie jakoś. Dziś jak mu zaniosłam zabaweczkę nasączoną walerianą to łaskawie się objawił, wyszedł z budki.
Zamówiłam klatkę łapkę i miejsce w Koterii ale dopiero na następny wtorek. Co prawda dla innego kota, którego muszę złapać na działkach, ale przy okazji i z Maćkiem mogłabym spróbować.
A ten działkowy to piękny, rudy (kolejny) i łowny. Właśnie dziś w nocy zjadł sąsiadowi gołębicę, która miała małe i bez matki rano już nie żyły. Obawiam się, że znowu mogą tam zacząć polowania na koty. W tamtym roku kilka zastrzelili. Po co zabezpieczać gołębniki, łatwiej zabić kota :twisted: Jak przeżyje ten tydzień to co z nim zrobić po kastracji. On też taki rokujący na oswojenie. A inne? Czasem to już nie mam siły. Normalnie walka z wiatrakami. Viva za płotem i zero pomocy :cry:
Obrazek

Migota

Post » Pon cze 03, 2013 20:38 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

Zapomniałam jeszcze dodać, że widziałam dziś szylkretkę, siostrę Maciusia. Tę, co to ją widuję średnio raz na pół roku. Jedyna niewysterylizowana w Koneserze. Zwiewa przed ludźmi z prędkością światła. O zdjęciu można pomarzyć. A o złapaniu chyba też. Próbowałam w tamtym roku parę razy.
Obrazek

Migota

Post » Pon cze 03, 2013 21:55 Re: Tri z Konesera w DT/DS? a Maciuś się ogłasza

ech, tyle można by zrobić, gdyby było wystarczająco dużo miejsc do czasowego przetrzymania kota...

fajnie, że udaje ci się zdobyć miejsce w takiej koterii.

sorki za pytanie, ale trudno mi się powstrzymać, jak czytam o jakimś kocie z którym nie ma co zrobić (staram się nie chodzić już po wątkach i nie czytać bo mi się przykro robi) - tym razem o tym rudym. a nie można byłoby go umieścić w koterii też? :oops: rude są chodliwe, znalazłby dom. kwestia czasu. szkoda mi się go zrobiło, sama mam rudzielca (chociaż wcale nie przepadam za rudzielcami ale mi się trafiło przypadkiem :wink: . a mam podobnego do twojego - tego z prawej strony, większego :wink: ). wiem, że problem nie leży w wyżywieniu, tylko miejscówce, ale mogłabym podrzucić do koterii jedzenie dla niego...
ogłoszeniami się zajmiemy, wiadomo, że rude znajdzie dom. a można szukać domu wychodzącego, skoro 'łowny', oby tylko przetrzymać czasowo...

.Mia.

[poprzednia][następna]