Ja-Ba pisze:Pokrzywka - koteczka z konińskiego schroniska, u której zdiagnozowano FelV i FIV - odeszła... Odeszła otoczona opieką i miłością, wtulona w ramiona wolontariuszki Natalii z fundacji Kocia Mama. Pomoc przyszła zbyt późno... Diagnoza postawiona w bardzo zaawansowanym stadium nie dała szans na wyleczenie. Wszystko z powodu braku funduszy na testy i leczenie. Tam gdzie brakuje na jedzenie dla zwierząt, testy i leki są na dalszym planie - czasem tak odległym, że nie sposób uratować kociego życia. Dlatego postanowiliśmy założyć Fundusz im. Kotki Pokrzywki "Zdążyć z pomocą". Aby już nigdy brak finansów nie był przyczyną zgaśnięcia kociej iskierki.
Zasady działania Funduszu Pokrzywkowego:
1. Członkostwo FP.
Warunkiem uczestnictwa w FP jest wpłacanie minimalnej składki miesięcznej w kwocie 10 zł. Na koniec każdego miesiąca będzie robione podsumowanie. Skarbnik w pierwszym poście aktualizuje listę osób uczestniczących w FP.
W każdej chwili można będzie udział w FP zawiesić i wznowić powracając do opłacania składek.
2. Wpłaty.
Forumowicze z FP co miesiąc wpłacają składki - minimum 10 zł (mile widziane większe wpłaty). Każdy uczestnik FP wpłaca pieniążki dopisując swój nick w tytule przelewu. Skarbnik raportuje wpływy z danego miesiąca (nick - wpłacona kwota). Istnieje możliwość opłacenia z góry abonamentu rocznego.
3.Cele.
Każdego miesiąca wpływy przekazywane są na konkretne cele (testy, szczepienia, leczenie kotów chorych w schronisku i w DT). Skarbnik prowadzi rozliczenie bieżącego miesiąca w poście drugim (wpływy do uczestników FP i wydatki na określony cel). W trzecim poście Skarbnik archiwizuje poprzednie miesiące, które następnie skracane są do podliczenia rocznego.![]()
4. Głosowanie
W ciągu całego miesiąca członkowie FP mogą zgłaszać kandydatów do udzielenia pomocy. Głosowanie o udzielanej pomocy odbywa się w ciągu pierwszych 7 dni od rozpoczęcia kolejnego miesiąca.
Gibutkowa pisze:Ja tak sobie pomyślałam, że jest nas coraz więcej to może i zwiększymy liczbę kandydatów? Na razie do dwóch a potem może i więcej - mam nadzieję że będzie nas przybywać
Pierwsza z kandydatur na wrzesień jest (wspomniana już wcześniej) Kasia86. Ja chciałabym jeszcze zaproponować zmasakrowana mateńkę - kotkę Mazurkę. Tutaj jej watek (wrzucam link do strony ze zdjęciami) viewtopic.php?f=1&t=115166&start=465
Ja mam propozycję na wzór wrocławskiej Kociej Skarbonki, która z lokalnej stała się ogólnopolską ale jednak dalej dba o to, żeby częścią składek wspomagać swoje lokalne DT.
Chodzi mi o to, żeby nam nie zginęła pierwotna idea pomocy schronisku w Koninie i jego DT-wym. Moja propozycja jest taka, co miesiąc np. nie mniej niż 50% naszych wpływów przeznaczać na schronisko w Koninie lub jego lokalne DT, a drugie 50% wpływów na zgłoszony i przegłosowany DT na terenie kraju. Chyba, że ktoś z poza członków Funduszu Pokrzywkowego zadeklaruje konkretną jednorazową kwotę na konkretny cel tak jak to miało miejsce w sierpniu.
Gibutkowa, na razie jest nas 10 aktywnych członków czytaj-opłacających składkę i na więcej nas po prostu nie stać

Takie jest moje zdanie, z którym nie każdy musi się zgodzić

Ja-Ba pisze:Na wrzesień mysleliśmy o Kasi86 - ja myslę że ciągle aktualne.
Popieram propozycję pomocy we wrześniu - Kasia86