W żadnych publikacjach nie natknęłam się na info o możliwości przedawkowania czy też negatywnych skutkach stosowania BG. Natomiast np. Chihara G. w artykule Recent progress in immunopharmacology and therapeutic effects of polysaccharides (Developments in biological standardization z 1992 r) pisze że nie ma zagrożenia nadmiernego pobudzenia przez BG układu immunologicznego co się zdarza przy innych środkach farmakologicznych i co może prowadzić do alergii, chorób autoimmunologicznych itp.
Ja wiem że w naszym przypadku (próba 8 kotów) dawka 1/5 kaps ludzkiego = 40 mg czystego 1,3/1,6 BG na futro zadziałała super na wiosnę. Teraz drugi raz podaje serię - dziewczyny zaczęły pokichiwać, 3 doby od podawania - problemu już zasadniczo niet

Czy dawka 7,5 działa w przypadku Twojego kota? Jesli tak, to spokojnie zużyj scanomune i jeśli nadal bedzie potrzeba stosowania BG to wtedy myśl o zmianie na tańszy środek. Jeśli nie widać efektu, skonsultuj się ze swoim wetem i wtedy podejmij decyzję.
Żeby było śmieszniej: sa publikacje pokazujące że w przypadku mikronizowanego bg (1-2 mikrometry to wg tych badań optymalna wielkość cząsteczki) i preparowanego w taki sposób, by nie ulegał ponownej agregacji w środowisku wodnym efektywnośc jest znacznie wyższa od "zwykłego" BG. Oczywiście inne utytułowane nazwiska podpisują się pod twierdzeniem ze to sciema z tą mikronizacją

Ponadto w jednych badaniach wyszło (jak ktoś chce poczytać to znajdę namiar w wolnej chwili), że te megawysokie dawki rzędu 1000 mg/osobę są mniej skuteczne od np dziesięciokrotnie niższych a z drugiej strony Tajwańczycy i ich 3000mg